Bosko - Γ. Βαλλιανάτος - Χ. Δήμας - Χ. Γεροντίδης - Π. Ρεβενιώτη |
Μ. Λαγγουρέλη - Γ. Νικητόπουλος - Σ. Γιαννάτου - Γ. Βαλλιανάτος - Bosko - Π. Ρεβενιώτη - Κ. Βέρδη - Κ. Ρεπάνης |
Συναντηθήκαμε στις 8 το βράδυ έξω από το σπίτι της Πάολας Ρεβενιώτη στον σταθμό Λαρίσης, η Πάολα, ο Βαλλιανάτος, ο Γεροντίδης κι εγώ. Περιμέναμε τον Δήμα να έρθει να μας πάρει με το αυτοκίνητο του, μια και προθυμοποιήθηκε να μας πάει - και καλά το σκέφτηκε, διότι για να πηγαίναμε στη Νέα Φιλαδέλφεια με ταξί, θα ξεπαραδιαζόμασταν κανονικά! Ήρθε ο Χρήστος πάντα ορεξάτος - λέω ''πάντα'', μα ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα από κοντά - μπήκαμε στο αυτοκίνητο του και σε λιγότερο από μισή ώρα φτάσαμε στο στούντιο. Στη διαδρομή ήταν λογικό να κάνουμε αναφορές σε κοινούς γνωστούς από το κινηματογραφικό σινάφι, εφόσον τόσο με τον Γρηγόρη, όσο και με την Πάολα, γνωρίζονται προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια.
Νάτον εδώ ο Χρήστος που σε μία επιτυχημένη selfie αποτύπωσε μια ολόκληρη βραδιά. Στην εκκίνηση της, βέβαια, καθώς αμέσως βολευτήκαμε στο στούντιο, απλώσαμε τα βιβλία και τα CD μας και λίγο μετά εμφανίστηκαν ο Καρούνης και η Λαγγουρέλη. Πόσο χάρηκα που ξανάδα τη Μαρία! Θα είχαμε τουλάχιστον δύο χρόνια να βρεθούμε, αλλά τελικά είναι γραφτό μας να κάνουμε μαζί την καθιερωμένη εκπομπή της Μ. Παρασκευής κάθε χρόνο!
Πρώτος που διάβασε αμέσως μετά το intro της εκπομπής με το Adagieto από την 5η Συμφωνία του Mahler ήταν ο Βαλλιανάτος. Ο Δήμας απαθανάτισε το στιγμιότυπο, το οποίο έχει την αξία του! Δηλαδή νά'χεις τον Βαλλιανάτο να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα του Γιώργου Χρονά, τον ''Χριστό στα Σπάτα'', δεν είναι αμελητέα κατάσταση! Χώρια που ο Γρηγόρης διαβάζει εξαιρετικά, αποστασιοποιημένα, επειδή προφανώς δεν έχει την πετριά του ηθοποιού, αλλά μόνο του ανθρώπου που εκτιμά πραγματικά την ποίηση.
Ο Βαλλιανάτος διάβαζε, λοιπόν, εγώ διηύθυνα την ηχογράφηση μαζί με τον Χελιδόνη και ο Δήμας έβγαζε τα ντοκουμέντα του!
Διάβαζαν όλοι εναλλάξ, κυκλικά, όπως τους βλέπετε από τα δεξιά μου στη φωτογραφία. Ο Δήμας διάβασε Κ. Βήτα, Στέλλα Βλαχογιάνη και όχι μόνο βέβαια, ο Γεροντίδης θα δούμε παρακάτω τι έκανε και η Πάολα διάβασε ένα δικό της ποίημα από τη μοναδική ποιητική συλλογή της, ''Κράξιμο'', αλλά και ένα της Ιωάννας Κοσιώρη από τη συλλογή της με τίτλο ''Για μια Φαύστα''.
Και πάλι ο Δήμας απαθανάτισε την Πάολα να διαβάζει το ποίημα της Κοσιώρη με όλα τα λαθάκια της real time εγγραφής. Ήταν και ένα στοιχείο που μας άρεσε, το ότι γράφαμε σε ένα home studio ναι μεν με όλα τα κομφόρ, αλλά χωρίς ηχομόνωση. Το ότι περνούσαν απ' έξω μηχανάκια, επίσης, και τα γκάζια τους συμμετείχαν στην ηχογράφηση - σε κάποια σημεία μόνο -, αλλά και το ότι κάθε λίγο και λιγάκι ανοιγοκλείναμε τη μπαλκονόπορτα για να ξεντουμανιάζει ο χώρος, δεδομένης της αναμονής της εμφάνισης της μη καπνίστριας Σαβίνας Γιαννάτου. Δε μπορώ τώρα να θυμηθώ πόσα ποιήματα διαβάστηκαν συνολικά απ' όλους, σίγουρα όμως μιλάμε για πολλά και από διαφορετικούς ποιητές, παλιούς και νέους: Από τον Δημήτρη Πέτρου (ο Δήμας διάβασε το ποίημα του, ''Οικογενειακή συγκέντρωση'') και τον Λευτέρη Ξανθόπουλο (ο Βαλλιανάτος διάβασε το ποίημα του, ''Κρίση'', από τα θρυλικά ''Αντίψυχα'') μέχρι ένα του Ερρίκου Μπελιέ κι ένα ακόμη της Βέρας Βασιλείου - Πέτσα (αυτά τα διάβασε στη συνέχεια η ποιήτρια Καρίνα Βέρδη). Φυσικά δεν έλειψαν ο Ελύτης από τα ''Ελέγεια της Οξώπετρας'', πολύς Καβάφης, ένας Χριστιανόπουλος από τον Βαλλιανάτο πάλι και αρκετή Πάολα - δεν θα ξεχάσω την ώρα που διάβαζε ο Ρεπάνης τους στίχους της από το ποίημα της με τίτλο ''Το λύτρωμα'': ''Και με δάκρυα τραβάς τη μαλακία σου''...Μόλις είχε μπει η Σαβίνα στο στούντιο και έμεινε με το στόμα ανοιχτό: ''Ωραία Μ. Παρασκευή θα κάνουν οι άνθρωποι'' είπε και σκάσαμε στα γέλια!
Ο Χρήστος Γεροντίδης επίσης μας έκανε ένα μεγάλο δώρο! Προτίμησε να μη διαβάσει κάποιο ποίημα στην αρχή, αλλά να μας τραγουδήσει α καπέλα ένα τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη από το ''Duende'' τους, του Lorca στη μετάφραση του Ανδρέα Αγγελάκη, που παίζεται αυτόν τον καιρό στο Θέατρο Τέχνης. Μεγάλη στιγμή, αν υποτεθεί πως τα συγκεκριμένα τραγούδια του Κραουνάκη είναι της νεανικής του περιόδου και πρόκειται σύντομα να δισκογραφηθούν. Ο Χρήστος, απ' την άλλη, έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος εκτελεστής τους μαζί με τον Κώστα Μπουγιώτη, επομένως τη λες και ιστορική αυτή τη live ηχογράφηση (συν τη βιντεοσκόπηση πάντα από τον Δήμα)! Έναν εκκλησιαστικό ύμνο μας τραγούδησε εν συνεχεία ο Καρούνης, υπέροχος κι αυτός, μόνο που δεν ήθελε με καμία κυβέρνηση να αναρτηθεί το σχετικό βίντεο. Δεν πειράζει, θα τον απολαύσουμε κατευθείαν από τον αέρα του Μεταδεύτερου! Και, εν τω μεταξύ, δώστου τα πρεσβυωπικά γυαλιά να αλλάζουν χέρια μεταξύ Πάολας, Βαλλιανάτου και Δήμα - κανονική σκυταλοδρομία, όπως σχολίασε εύστοχα στο facebook ο Χρήστος!
Πάλι καλά που ο Καρούνης συμφώνησε να αναρτηθεί το βίντεο με την ανάγνωση του σε ένα από τα Τροπάρια της Μ. Παρασκευής με τον τρόπο που του δίδαξε - όπως μας είπε - η Δόμνα Σαμίου. Κι αμέσως μετά, απ' ότι θυμάμαι, έπεσε το ποίημα ''Μακριά'' του Καβάφη, μελοποιημένο από τον Μιχάλη Τρανουδάκη, με τη φωνή του Παντελή Θεοχαρίδη.
Έχοντας ήδη αποχωρήσει από το στούντιο ο Δήμας και ο Γεροντίδης - είχε πάει η ώρα 11 το βράδυ - οι επόμενες αφίξεις ήταν της Σαβίνας Γιαννάτου, της ποιήτριας Καρίνας Βέρδη, του μουσικού Γιώργου Νικητόπουλου και του ηθοποιού Κωνσταντίνου Ρεπάνη. Πόσο την αγαπώ τη Σαβίνα! Πάντα, μα πάντα, σε ότι κάνω, είναι ''μέσα'', πρόθυμη να ακολουθήσει την τρέλα μου. Θυμάμαι το 2003 που της είχα ζητήσει να πει το τραγούδι των τίτλων μιας μικρού μήκους ταινίας μου. Ήρθε και το είπε, ακούγοντας το για πρώτη φορά τη μέρα που γράψαμε στο στούντιο, χωρίς να έχει την παραμικρή ανασφάλεια - επιφύλαξη. Δεν τα ξεχνάω εγώ αυτά! Κι ας κάνουμε καιρό πολύ να βρεθούμε με τη Σαβίνα. Έχουμε μια μοναδική επικοινωνία, που ζωήρεψε μέσα στα χρόνια κυρίως μέσα από την επαφή μου με τη Λένα Πλάτωνος. Εδώ, πάντως, φωτογραφίζεται αγαπησιάρικα με τον Βαλλιανάτο.
''Δεν θα διαβάσω κανένα ποίημα'' απεφάνθη η Σαβίνα. ''Ήρθα για να τραγουδήσω στο Μεταδεύτερο'' είπε και το έκανε! Δύο κομμάτια θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε live στην εκπομπή με τη φωνή της, τον θρησκευτικό ύμνο του Λιβάνου ''Wa Habibi'' κι άλλο ένα παραδοσιακό Αρμενίας. Είναι τέτοια η ποιότητα της ηχογράφησης - το ίδιο ισχύει και για τις α καπέλα ερμηνείες του Γεροντίδη και του Καρούνη - που νομίζεις ότι ακούς δίσκο και όχι live στο στούντιο! Όταν τελείωσε το ''Wa Habibi'', γυρνάει και μου κάνει η Πάολα: ''Έχω ανατριχιάσει, είναι φανταστική τραγουδίστρια''!
Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ρεπάνης κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την επερχόμενη παράσταση, στην οποία συμμετέχει αυτόν τον καιρό. Μας διάβασε Μίλτο Σαχτούρη και Νίκο Καρούζο - εδώ η κάμερα του κινητού μου τον έπιασε να διαβάζει το συγκλονιστικό ποίημα του Καρούζου ''Απολέλυσαι της ασθενείας σου''. Είχαν προηγηθεί οι απαγγελίες της Λαγγουρέλη στο δικό της ποίημα ''Ο κύριος με την καμπαρντίνα'' και της Βέρδη σε ένα ποίημα του Νίκου Ερηνάκη από τη συλλογή του, ''Ανάμεσα σε όσα πέφτει η σκιά''.
Γρηγόρης Βαλλιανάτος - Σαβίνα Γιαννάτου |
Καρίνα Βέρδη - Σαβίνα Γιαννάτου |
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Δευτέρας μέσα σ' ένα κλίμα κεφιού παρά το πεισιθάνατο περιεχόμενο της. Ήπιαμε και κρασί που είχε την καλοσύνη να μας φέρει η Καρίνα, φάγαμε και λίγη σοκολάτα από τον Νικητόπουλο, κατασταλάζοντας πως όσοι μας ακούσουν τη νύχτα της Μ. Παρασκευής θα χρειαστούν απαραιτήτως ξυραφάκια για να κόψουν φλέβες. Ρωτάω την Πάολα: ''Θα πάμε όλοι παρέα ν' ακούσουμε τη Σαβίνα που θα τραγουδήσει τον Καρυωτάκη της Πλάτωνος στον Παρνασσό;'' και μου απαντάει: ''Άσε μας, βρε Bosko μου, εμείς είμαστε άνθρωποι της χαράς, που να τρέχουμε στα κουλτουριάρικα τα κοψοφλέβικα;'' Κάτι μου λέει, παρόλα αυτά, πως στον Παρνασσό θα πάμε και θά'μαστε και μεγάλη παρέα.
Γρηγόρης Βαλλιανάτος - Μαρία Λαγγουρέλη - Bosko - Κωνσταντίνος Ρεπάνης |
Να μην παραλείψω να αναφέρω τις σπάνιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις που θα μεταδοθούν ως δώρα στους ακροατές της εκπομπής: Το τραγούδι ''Μόνα φεύγουν τα πουλιά'' του Κραουνάκη με τον ίδιο πιάνο - φωνή (πάνω στο άγχος μου παρέλειψα να αναφέρω τον τίτλο του κομματιού), τη ''Μάνα του Χριστού'' του Βάρναλη σε μουσική - ερμηνεία Κωχ από την Εθνική Πινακοθήκη το 1978, το ''Που είναι ο θεός'' με τη Φαραντούρη από τον ''Καπετάν - Μιχάλη'' του Χατζιδάκι στο Παλλάς το 1989 και φυσικά τα δύο αποσπάσματα από το έργο της Πλάτωνος ''Θανάτω Θάνατον Πατήσας'' με τη μουσική του Brahms στη μνήμη της Βικτόριας Μπόζικ. Να μας ακούσετε, λοιπόν! Συντονιστείτε διαδικτυακώς στο www.metadeftero.gr από τις 12 τα μεσάνυχτα της Μ. Παρασκευής μέχρι τις 4 περίπου τα χαράματα του Μ. Σαββάτου (και όχι του ''Μ. Σάββατου'', όπως πάλι εκφώνησα λάθος μες το άγχος μου). Το ωραιότερο πάντως comment ανήκει στον Χρήστο Δήμα στο inbox μου λίγα 24ωρα μετά την αποπεράτωση της εκπομπής και αυτόν διάλεξα για τίτλο στο παρόν post: Η φάση ήταν Factory α λα Andy Warhol! Η φάση ήταν Συμφωνία αδέσποτων ψυχών σε ντο μείζονα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου