Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Η ΑΝΟΔΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ- 3η ΜΕΡΑ (& ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ)



Γράφω από το internet- room του πλοίου και δυστυχώς είναι αδύνατη η ανάρτηση φωτογραφιών από τη χθεσινή τρίτη- και τελευταία για μένα τουλάχιστον- μέρα της Ανόδου των Ανωγείων. Απόψε επί σκηνής θα είναι η Δανάη Παναγιωτοπούλου και οι Άγγελος Αγγέλου- Έμη Σίνη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις δισκογραφικές εργασίες τους (από τη Yafka Records), καθώς και διασκευές τραγουδιών του Χατζιδάκι. Αύριο, Σάββατο, η μέρα θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον Χατζιδάκι με τους κιθαρίστες Βαγγέλη Μπουντούνη και Μάρω Ραζή στο πρώτο μέρος και με τον Σπύρο Σακκά, συνοδεία του πιανίστα Χριστόδουλου Γεωργιάδη, στο δεύτερο. Και την Κυριακή, μέρα λήξης των εκδηλώσεων, λέγεται πως θα συμβεί κάτι πραγματικά πρωτότυπο: ο Ψαραντώνης θα πιάσει τη λύρα του και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά με τον δικό του αρχαϊκό τρόπο ολόκληρο τον Καπετάν Μιχάλη του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Καζαντζάκη.
Από αύριο θα βρίσκομαι κι εγώ συντονισμένος στη συχνότητα του Δευτέρου Προγράμματος για να ακούσω τη μετάδοση των προαναφερόμενων συναυλιών. Πιστεύω πως αν τελικά ο Καπετάν Μιχάλης παιχτεί από τον Ψαραντώνη, έτσι όπως προβλέπεται, θα είναι μια μεγάλη και σπάνια στιγμή! Για την ιστορία να πούμε βέβαια ότι αμέσως μετά τη βράβευση του Ψαραντώνη στα Ανώγεια από την ομάδα του Τρίτου Προγράμματος, αναπτύχθηκε μεταξύ αυτού και του Χατζιδάκι μια σχέση αλληλοκατανόησης και εκτίμησης. Ο Γιώργος Μητρόπουλος θυμάται τον συνθέτη να γελάει με την ψυχή του, κάθε φορά που ο Ψαραντώνης έμπαινε στον Μαγεμένο Αυλό και του έλεγε: Δύο είμαστε στην Ελλάδα, Μάνο μου, εγώ κι εσύ μόνο! Το ίδιο δηλαδή που είχε πει και ο Άκης Πάνου στον Χατζιδάκι, όταν τον είχε οδηγήσει στο σπίτι του ο ποιητής Γιώργος Χρονάς!
Το τελευταίο μας το θύμισε χθες βράδυ ο ίδιος ο Χρονάς στην ομιλία του μπροστά στο κοινό του θεάτρου Νίκος Ξυλούρης. Όπως επίσης μας πληροφόρησε ότι ο Μάνος Χατζιδάκις άκουγε...Michael Jackson σε μια, αφαιρετικού τύπου- υποθέτω, ποιητική προσέγγιση που ήθελε τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη και τον βασιλιά της pop να είχαν κάποτε τον ίδιο παραγωγό!
Αυτή ήταν και η μόνη, αν μη τι άλλο, πρωτοτυπία στην ομιλία του Χρονά, εφόσον όλα τα άλλα περί της σχέσης του με τον Χατζιδάκι έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς από την Οδό Πανός του. Ακολούθησε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Χατζιδάκι να διαβάζει το βιογραφικό του σε πρώτο πρόσωπο κι αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή ο Θέμος Σκανδάμης με το συγκρότημα του.
Ήταν το πρώτο live του Θέμου που παρακολουθούσα σε ανοιχτό χώρο και θα ξεχώριζα δύο πράγματα: την ευχέρεια του να περνάει από τον απόλυτο μινιμαλισμό της μιας κιθάρας με ένα πιάνο, ας πούμε, στην πλήρη αξιοποίηση των οργάνων της μπάντας του (φλάουτο, βιολί, μπάσο, ντραμς κλπ.) και στην ερμηνευτική δεινότητα της Σταυρούλας Παυλίκου με μια εύθραυστη φωνή που συνέδεε την παιδικότητα με την ωριμότητα!
Εξαιρετική στα Λυκάκια από το Μακροβούτι του Θέμου, όπως και στο Κάπου υπάρχει η αγάπη μου του Χατζιδάκι που έκλεισε το πρόγραμμα τους. Προηγουμένως, ο Σκανδάμης τραγούδησε σε μια οργιαστική punk- jazzy εκτέλεση, γνωστή από τα live της Μάρθας Φριντζήλα, το Ο Τζώνης ο μπόγιας από τη Μυθολογία του Χατζιδάκι και του Γκάτσου!
Χθες πάντως ήταν η μέρα με τη μικρότερη συμμετοχή του κοινού. Το θέατρο ήταν σχεδόν άδειο μόλις ανέβηκαν στη σκηνή οι Ανωγειανοί Αντώνης Φραγκιαδάκης & Οι Δραβίδες. Να σχολιάσω εδώ πως σε όλες τις συναυλίες των προηγούμενων ημερών, κανείς απ' τους Ανωγειανούς δεν έβγαλε κιχ διαμαρτυρίας εναντίον των συντοπιτών τους που μιλούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα ή φωνασκούσαν σα να βρίσκονταν στα μαντριά τους. Θα μου μείνει η εικόνα της Καγιαλόγλου να κυνηγάει κυριολεκτικά στις κερκίδες του θεάτρου- και πολύ καλά έκανε!- μια παρέα από πιτσιρίκια που κρατούσαν αυτά τα ηλίθια φωτοκύτταρα και τα πετούσαν πάνω στη σκηνή την ώρα που τραγουδούσαν οι καλλιτέχνες. Θέλω να πω ότι μόλις χθες βγήκαν ο Φραγκιαδάκης & Οι Δραβίδες, άρχισαν οι Ανωγειανοί τα σουτ! και τα μη μιλάτε! σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο! Ίσως αυτό ήταν που με εκνεύρισε προσωπικά και αποχώρησα από τη συναυλία, προτιμώντας το άραγμα σε μία ταβέρνα μετά μπόλικης τοπικής τσικουδιάς και μην έχοντας διάθεση ούτε καν από την προβολή να περάσω του FacCia di Spia στην πλατεία του χωριού! Κατά τα άλλα, εκτιμώ ιδιαιτέρως τη μουσική που φτιάχνει ο Φραγκιαδάκης ως γνήσιο τέκνο- όπως είχα ξαναγράψει- του Ψαραντώνη, εξ ου και απόλαυσα την πριβέ συναυλία που έστησε με τους Δραβίδες του στη μικρή πλατεία των Ανωγείων τις πρώτες πρωινές ώρες!
Δεν του το είπα, αλλά παρ' όλο που ήμουν πτώμα ή, σωστότερα, λιώμα κι είχα και το σημερινό ταξίδι της επιστροφής, δε γινόταν να μην καθίσω για μια ρακή μέσα στο διονυσιακό κλίμα που είχε δημιουργήσει με τους μουσικούς του. Έτσι συμβαίνει στην Κρήτη, άμα θες να μην πιείς ρακή με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη κι αν είσαι στα χάλια σου ψυχολογικά, καλύτερα να μην περάσεις από το τραπέζι τους και ν' αλλάξεις σοκάκι! Η φιλοξενία, η ανθρώπινη επικοινωνία και η τάση για συντροφικότητα στην Κρήτη χτυπάει κόκκινο και ποιος μπορεί ή ποιος έχει τα κότσια να την αρνηθεί; Θυμάμαι τώρα τη Μαρίζα Κωχ που βρέθηκε κι εκείνη στα Ανώγεια, για λίγες μόνο ώρες την πρώτη μέρα, και με μεγάλη χαρά κάθισε να πιεί τσικουδιές με μια παρέα Κρητικών λεβεντόγερων που την κάλεσαν στο τραπέζι τους!
Ας ευχαριστήσω όμως ακόμη μια φορά κι ας συγχαρώ τον Γιώργο Μητρόπουλο, τη Δανάη, τον Θέμη και την Ελένη του, για την άψογη δουλειά τους στον τομέα οργάνωσης και φιλοξενίας της Ανόδου των Ανωγείων, όπως και όλους τους Ανωγειανούς για την εγκαρδιότητα τους! Όσοι βρεθήκαμε αυτές τις λίγες μέρες κάτω απ' τη σκιά του Ψηλορείτη, ακούσαμε τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι με έναν τελείως πρωτοφανέρωτο τρόπο, με το ίδιο να ισχύει για τα λόγια και τα κείμενα του! Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του επόμενου διήμερου κι εγώ τώρα σας αφήνω, πηγαίνοντας να βρω τη Ντόρα Μπακοπούλου στο bar- restaurant του πλοίου! Το post θα εμπλουτιστεί με φωτογραφίες μετά την επιστροφή μου στην Αθήνα.

13 σχόλια:

logia είπε...

ΚΑλό ταξίδι σε σένα και την Ντόρα.
Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο περίεργοι οι Ανωγιανοί. Αλλος λαός...
Πάντα έδειχναν με το παραπάνω την αγάπη και την εκτίμηση στους δικούς τους...
για πες μου όμως, η μικρή πλατεία είναι αυτή με το εκκλησάκι του Αη Γιώργη; το Μειντάνι νομίζω τη λένε;
Με τα καφενεδάκια και τα μαγαζια με τα είδη λαικής τέχνης;
Ακόμη οι παρέες στ' Ανώγεια κερνούν η μια την άλλη; Θυμάμαι πως βοηθούσα στο σερβίρισμα στο καφενείο και καμμιά παρέα δεν πλήρωνε τη δική της παραγγελία γιατί ο ένας πλήρωνε του άλλου...μου είχε κάνει εντύπωση αυτό... όσο για τις ρακές...μήπως πέτυχες και κανέναν παραδοσιακό γάμο;
Αλήθεια οι Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω πώς ήταν; Παίζει ακόμη το υπέροχο βιολί της εκείνη η τύπισσα, που δεν θυμάμαι πώς την λένε, αλλά πολύ μου άρεσε;

whitesymph είπε...

καθοτι ημουν στο Ηρακλειο την πεμπτη ,δεν ειδα Σκανδαμη και Δραβιδες..Εχασα λοιπον και το show με τους ντοπιους να καλουν για ησυχια μονο στο Φραγκιαδακη και στους υπολοιπους να κανουν τον κακο χαμο..Ως κρητικος ομως δε μου κανει καμια εντυπωση...δυστυχως..Τα Ανωγεια ως τοπος επισκεψης και ιστορια , ουδεμια σχεση εχουν με το πολιτιστικο επιπεδο των κατοικων του, των οποιων τα μουσικα ακουσματα περιοριζονται σε γαμους και βαφτισεις.οι δε πιτσιρικοι ασχολουνται με προβατα και 4 επι 4..Τι περιμενες λοιπον;Επισης , δεν περιμενα να υπηρχε και καμια μεριμνα για εξαλειψη της φασαριας διοτι στις περιοχες αυτες , ο καθενας κανει περιπου οτι του καπνισει, οπου του καπνισει..Λυπηρο και συναμα προσβλητικο για τους επιφανεις καλεσμενους...
Κωστας Ηρακλειο

logia είπε...

Καλά αυτή η ανάρτηση για τη δεύτερη μέρα με όλες αυτές τις φωτό υπήρχε; Πώς εγώ δεν την είδα; Ο Blogger μου κάκει πολλά παιγνίδια τις 4-5 τελευταιές μέρες και ίσως γι' αυτό... γιατί κάθε φορά που πάταγα Ασματα και Μιάσματα μου έβγαζε την πρώτη μέρα, χθες βράδυ μου έβγαλε την επιστροφή και σήμερα μου έβγαλε τη δεύτερη...
όπως και να 'χει μπορώ να φανταστώ πόσο όμορφα ήταν και να ευχηθώ και του χρόνου ξανά!
Καλώς ήρθες

BOSKO είπε...

logia...
σωστά θυμάσαι.
το μεϊντάνι λέγεται αλλιώς η μικρή πλατεία του Αη- Γιώργη.
καφενεδάκια έχει, όπως και ένα κρεοπωλείο στη γωνία, μαγαζί όμως με είδη λαϊκής τέχνης δεν είδα.
ένας παραδοσιακός γάμος θα γίνει σήμερα, Σάββατο, απ' ότι ξέρω και τον διαλαλούσαν απ' την περασμένη Τρίτη- φαντάζεσαι τι έχει να γίνει!
οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω κάνουν κάτι τελείως δικό τους, παρεΐστικο, ρομαντικό, παραμυθένιο σχεδόν κι αυτό ακριβώς παρουσίασαν και στα Ανώγεια. Μου κάνει εντύπωση που ρωτάς το όνομα της βιολίστριας Barbara Sauter, αφού εδώ μέσα το' χω γράψει εκατό φορές.
όσο για τον Λουδοβίκο, όχι μόνο τον συνάντησα στο μεϊντάνι, αλλά άκουσα και πριβέ το επερχόμενο νέο cd του.

αυτά!

BOSKO είπε...

Kostas Statistics...
δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που οι πιτσιρίκοι ασχολούνται με τα πρόβατα, αναγκαίο είναι κι αυτό σε μια χώρα, μια κοινωνία αν θες, όμως είναι άσχημο να διακόπτει κάθε λίγο και λιγάκι το παίξιμο της η Μπακοπούλου, λέγοντας πως αν δε γίνει ησυχία θα σταματήσει! Απ' την άλλη, τι να κάνεις, να επιβάλλεις αστυνομικά μέτρα στον κόσμο; σε διαβεβαιώνω, πάντως, πως όλο αυτό το κλίμα το έχουν ξαναζήσει οι επιφανείς καλλιτέχνες, οπότε στα Ανώγεια περάσαμε όλοι υπέροχα και δεν παίζει κανένα θέμα προσβολής! Ίσα- ίσα, όπως λέω και στο post, η ανθρώπινη συντροφικότητα στην Κρήτη χτυπάει κόκκινο. Κι ο έρωτας είναι πάντα μελαγχολικός, όπως έλεγε κι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων!

BOSKO είπε...

logia...
σ' ευχαριστώ!

να' σαι καλά!

whitesymph είπε...

Αγαπητε Αντωνη
Καταλαβαινω οτι η ευγενεια σου ειναι τετοια ωστε αντιμετωπιζεις τους οικοδεσποτες σου με αβροτητα.Βεβαιως και δεν υπαρχει προβλημα που ασχολουνται οι ανθρωποι με τα προβατα.Υπαρχει ομως προβλημα που δε μπορουν να ξεχωρισουν τις στιγμες και να αναπροσαρμοσουν τις συμπεριφορες τους.Αυτη ειναι και η αιτια των συμβαντων με τη Μπακοπουλου.Ας μην αναφερουμε απλα το συμβαν και χανουμε την αιτια.Αυτη ειναι απλα και μονο η ελλειψη παιδειας(που βεβαιως δεν ειναι ιδιον τους!)Θα μου επιτρεψεις ,επειδη ολα αυτα εμεις οι Κρητικοι(γενικοτερα)τα εχουμε φαει στη μαπα εδω και χρονια, να εχω πληρεστερη αποψη..Υπαρχει μια αισθηση τσιφλικι μου ειναι , οτι θελω κανω..Την Παρασκευη στο διπλανο δρομο(απο το θεατρο)υπηρχε γαμος.Λοιπον ηταν αυτονοητο οτι ο δρομος ειχε κλεισει και δεν υπηρχε ουτε καν ενα σημα..Ετσι , εγω και πολλοι αλλοι, αναγκαστηκαν να κατεβουν αυτη την τεραστια κατηφορα,και εκει να διαπιστωσουν οτι δεν περνα..Οπισθεν λοιπον στη ν ανηφορα με παρκαρισμενα δεξια και αριστερα και απο κατω γκρεμος..Ασε καλυτερα..Ωραιος ο πολιτισμος,αλλα περασε και δε σταματησε απο κει...
Ασχετο Δε μπορεσα να ακουσω την εκπομπη σου το Σαββατο , οserver σας ειχε προβλημα!!
Τους χαιρετισμους μου
Κωστας

whitesymph είπε...

Μ αυτα και μ αυτα ξεχασα !Και παλι συγχαρητηρια για την ταχυτητα και την αναλυτικοτητα στις αναρτησεις σου.Ελπιζω να τα πουμε το χειμωνα σε καποια εκδηλωση της Κιν>Λεσχης Ηρακλειου.Δες εδω
www.nekli.gr

andreas είπε...

Γειά χαρά,μήπως υπάρχει ηχογραφημένη η εν λόγω συναυλία του Φραγκιαδάκη;!

BOSKO είπε...

andreas...
λογικά, ναι, εφόσον μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, απλά δε γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να περάσει στην κατοχή σου. Υποτίθεται ότι δε βγαίνουν αρχεία της ΕΡΑ προς τα έξω...

andreas είπε...

Αν υποθέσουμε ότι υποπέσει στην αντίληψή σας κάποια κόπια,ειδοποιήστε με!Ευχαριστώ

Υ.Γ...ο Τορνές...;!

BOSKO είπε...

andreas...
ωχ, ναι ρε συ, είμαι αδιόρθωτος...
ας πούμε ότι μεσ' στον Αύγουστο θα σου τηλεφωνήσω να πάρεις ένα dvd με τον "Μπαλαμό". Θύμησε μου, έχω το mail σου ή το τηλ. σου;...

BOSKO είπε...

andreas...
OK, και να με συγχωρείς.
το δημοσίευσα, αλλά δεν είχα το χρόνο να δω τι ακριβώς ήταν το σχόλιο και από ποιον.
τώρα αποκαταστάθηκε η τάξη.
ή μάλλον θ' αποκατασταθεί πλήρως όταν λάβεις το dvd, σύντομα να υπολογίζεις.