Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

αλέξια-re-be-όταν-η-μακροχρόνια-αποχή-λειτουργεί-θεραπευτικά

ALEXIA
RE – BE
PERFORMANCE STREET
Η Αλέξια είναι μια από τις πιο αδικημένες τραγουδίστριες. Η ενασχόληση της, αλλά και η φήμη που απέκτησε στη δεκαετία του 1980 με ένα ρεπερτόριο της τσιχλόφουσκας, της στέρησε την καλλιτεχνική αποδοχή, τόσο ως ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη την επόμενη δεκαετία, όσο και ως μια εξαιρετική jazz performer που σίγουρα ήταν και είναι. Το box – set με τίτλο Re – be που μόλις κυκλοφόρησε, επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο για την πολύχρονη απουσία της Αλέξιας από τα μουσικά πράγματα, αφού αποτελείται από τρία ογδοντάλεπτα CDs και ένα βιβλίο τσέπης με στοιχεία για τις ηχογραφήσεις και άφθονο συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για κανονική υπερπαραγωγή, ανεξάρτητη μάλιστα και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ηχογραφήσεις άνοιξαν πραγματική γέφυρα μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λονδίνου και Σόφιας, ενώ σε αρκετά tracks – του πρώτου cd κυρίως – συμπράττει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας. Εξίσου σπάνιο με μια πρώτη ακρόαση αποφαίνεται και το ιλιγγιώδες περιεχόμενο της έκδοσης, το οποίο επωμίστηκε ολόκληρο η Αλέξια από συνθετικής, στιχουργικής και ερμηνευτικής άποψης. Σύνολο: πενήντα κομμάτια, οργανικά θέματα και τραγούδια σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αναπτύσσονται μέσα σ' ένα μυστικιστικό κλίμα, πολύμορφο ηχητικά, με στοιχεία κλασικής μουσικής, jazz, blues, tango, musical, ethnic, ακόμη και ψυχεδέλειας. Ας μη γελιόμαστε! Εάν η συγκεκριμένη εργασία ήταν στο όνομα μιας άλλης καλλιτέχνιδας, κάποιοι θα μιλούσαν έως και για το αριστούργημα. Κι επειδή ανέκαθεν προσπαθούσα να μην έχω παρωπίδες στην τέχνη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίσω το Re – be της Αλέξιας, αν όχι αριστούργημα, οπωσδήποτε κάτι όμορφο και φωτεινό που μπόρεσε ν' αναπτυχθεί κάτω απ' τις πιο αντίξοες και σκοτεινές συνθήκες. Όπως ακριβώς το λέει η ίδια στο συγκινητικό αυτοβιογραφικό τραγούδι της:
Μακάρι να με γνώριζα τότε/ που με πίεζαν να πω τραγούδια που δεν μου άρεσαν και που μου λέγαν/ “αυτά που ξέρεις κι αγαπάς να τα ξεχάσεις! Στην Ελλάδα, αυτά ακούει ο κόσμος. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει”/ Ποτέ μου δεν τους πίστεψα!

15 σχόλια:

logia είπε...

την θεωρούσα πάντα πολύ καλή ερμηνεύτρια και φωνή για τζαζ

μακάρι να βρει την αξία της

την καλημέρα μου μετά από μεγάλη απουσία λόγω ασθενείας

και σου αφιερώνω αυτό
το ρε και το μι από την ηρεμία

ασωτος γιος είπε...

πεστα ρε φιλε! οντως ειναι ενα αριστουργημα, που μεσα μου βαθεια πιστευω οτι θα αναγνωριστει σε βαθος χρονου, οι ηχοι και οι στιχοι ειναι περα απο την εποχη αυτη ,μεσα απο την εποχη,
Η αλεξια ειναι ενα πλασμα ταλαντουχο, γραφει , κανει μουσικη, ζωγραφιζει, κανει βιτρω
ειναι μια πραγματικη καλλιτεχνης!
σ ευχαριστω που τα γραφεις αυτα γιατι νιωθω οτι δικαιωνομαι και γω που χρονια τα πιστευα.
Ξερεις ποσο σ εκτιμω

BOSKO είπε...

logia...
εξαιρετικό!
και το τραγούδι, και το clip!
τα συγχαρητήρια μου στη Νεφέλη να της πεις!
δεν μου το στέλνεις και σε mp3;
συμφωνούμε περί Αλέξιας και όπως λέω νομίζω της έκανε πολύ καλό αυτή η μακροχρόνια απουσία, απ' την άποψη ενδοσκόπησης περισσότερο.
ελπίζω η ασθένεια σου να ήταν η γνωστή γρίπη που ταλαιπωρεί τον κόσμο τελευταία και όχι κάτι σοβαρότερο.
σας φιλώ!

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
πρέπει νά 'σαι πάντως ο πιο πιστός φαν της Αλέξιας εσύ!
τά 'χουμε ξαναπεί, η δουλειά αυτή μού αρέσει, την άκουσα αρκετές φορές και συχνά την ακούω, οπότε δεν μπορούσα να γράψω κάτι διαφορετικό. Θα ήμουν τελείως δήθεν.

ασωτος γιος είπε...

δεν ειμαι ο πιο πιστος
υπαρχουν και πιστοτεροι
ας πουμε καποια τραγουδια με κουραζουν αλλα σεβομαι τι θελει να κανει σαυτα
απλα δε τα χω βαλει στο i-pod

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
εμένα πάλι μού αρέσει όλο σχεδόν το καινούργιο υλικό της Αλέξιας, με προτίμηση- όπως έχω ξαναπεί- στα μακροσκελή ηλεκτρικά blues με τους αγγλικούς στίχους!
εύχομαι να ακουστεί η συγκεκριμένη δυλειά! Στα Metropolis κοστίζει 20 ευρώ και κάτι- δεν είναι πολλά τα χρήματα, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για box set!

nicos είπε...

@bosko: Exw thn entypwsh oti eisai apo tous ligous "kritikous" pou akouse to cd auto kai proxwrhse pio pera apo ta logia kai tis melwdies tou... Emvathynes kai katalaves th filosofia tou.
Proswpika, oti kai na pw gia to RE-BE einai ligo. To agapw poly, xairomai pou to ektimhses kai se euxaristw therma!

BOSKO είπε...

nicos...
κι εγώ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια. Δεν λες που πρόλαβα να το βάλω το cd στο δίφωνο με αυτό ακριβώς το κείμενο; Είχα προτείνει την Αλέξια για συνέντευξη και περιμέναμε, ώσπου το περιοδικό "έκλεισε". Τώρα που "ξανάνοιξε" κι εγώ την κοπάνησα, εύχομαι να εισακουστεί η αρχική μου πρόταση.
νά 'σαι καλά!

ολα θα πανε καλα... είπε...

ναι,μια αξιόλογη φωνή...

BOSKO είπε...

ολα θα πανε καλα...
καλώς τηνα με το πιο ωραίο nickname της μπλογκόσφαιρας!
καλή φωνή και αδικημένη, μέχρι πρότινος τουλάχιστον!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω... Για το Re-bE, τα είπατε. Το όνομά της το αποκαταστήσατε. Όταν όμως το συνδυάζω με τη μετανάστευσή της, αισθάνομαι λίγο "άβολα".

Το καλό είναι πως τα νέα έρχονται αισιόδοξα από την Αμερική, οπότε... απλά να ευχηθώ για άλλη μια φορά, ό,τι η Ελλάδα θάβει, να λάμψει έξω. Έτσι, για τη δικαίωση του ίδιου του ατόμου, που το αξίζει.

Κλιτία

BOSKO είπε...

Κλυτία...
τι εννοείς μετανάστευση; στην Αμερική την έκανε η Αλέξια; δεν είχα ιδέα...Όπου και να πήγε η κοπέλα, καλά να είναι και να σκίσει ο δίσκος της. Τώρα για τ' άλλο που λες, αυτό με την Ελλάδα που θάβει τα παιδιά της, ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, από δω και πέρα καλύτερα τσαγκάρης ή καστανάς. Ξέρεις πόσο θα πάρουν τα πάνω τους αυτά τα ξεχασμένα επαγγέλματα;

Ανώνυμος είπε...

Έχει φύγει, πάει κάλα (σου είχα γράψει για το Water) κι ανήκει μάλλον στις περιπτώσεις που ίσως δεν έπρεπε να είχε γυρίσει σε πρώτη φάση, από τότε ακόμα.

Όσο για καστανάδες και τέτοια, τα έχω ξεπεράσει προ πολλού. Αν δεν ήταν και το προηγούμενο του παλιογαϊδάρου του Χότζα (πάνω που μάθαινε να ζει χωρίς φαγητό, ψόφησε), δε θα με φόβιζε τίποτα. :P

Καλά,ότι θα υπέγραφα και με ορθογραφικό... Βέβαια πλέον με έχω ικανή για τα πάντα.

Κλυτία

nicos είπε...

http://www.allneedlove.com/live-performances/

Stavrianos Xatzivasilis είπε...

Μου αρέσει πολύ που αυτή η δουλειά γιατί ακούγωντάς την καταλαβαίνεις οτι έχει γίνει με τόσο γούστο και τόσο μεράκι...
Η διαρκής αναζήτηση της Αλέξιας στον κόσμο της μουσικής την οδήγησε στο στήσιμο αυτου του τριπλπού cd....Το κάθε κομμάτι ξεχωριστά έχει μια εντελώς δική του δυναμική και το όλο σύνολο είναι πραγματικά μεγαλειώδες!!.ενα πραγματικό αριστούργημα για ψαγμένους ακροατές και ανθρώπους που αγαπούν την καλή μουσική...