Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ο-ποιητής-αντρέας-παγουλάτος-για-την-ποιήτρια-κατερίνα-γώγου


Αυτή την ώρα κηδεύεται ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος, σύζυγος της Κατερίνας Γώγου και πατέρας της μοναχοκόρης τους. Στη μνήμη της Γώγου για τα 18 χρόνια από την απουσία της, που συμπληρώνονται σήμερα, δημοσιεύω μία ανέκδοτη σύντομη συνέντευξη του ποιητή Αντρέα Παγουλάτου. Η συνέντευξη με τον Παγουλάτο είχε πραγματοποιηθεί προ διετίας στο πατάρι του Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας, και είχε σα θέμα την Κατερίνα Γώγου ως υποτιμημένη ποιήτρια μέσα στο εγχώριο ποιητικό - λογοτεχνικό κατεστημένο. Η ίδια άλλωστε είχε εκφραστεί πολύ εύγλωττα για το φόβο και την απειλή τού να γίνει αποδεκτή απ' αυτό ακριβώς το κατεστημένο: "Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ είναι μη γίνω ποιητής...Μη με αποδεχτεί η ράτσα που μας έλιωσε, για να με χρησιμοποιήσει. Μη γίνουν τα ουρλιαχτά μου μουρμούρισμα για να κοιμίζω τους δικούς μου..." Ο λόγος στον άλλο μεγάλο απόντα, τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο:
Οι λέξεις της Γώγου είχαν θεωρηθεί χυδαίες από πολλούς. Η θεματογραφία της άγγιζε τις πόρνες, τους ομοφυλόφιλους, τους τοξικομανείς, τους παράφρονες και τους νικημένους της ζωής, ανθρώπους δηλαδή που μόνο η beat ποίηση στην Αμερική είχε αγκαλιάσει μέχρι τότε. Διόλου τυχαίο, όμως, που για να περιγράφεις όλα αυτά τα πράγματα και να είσαι καλός ποιητής, οφείλεις να τά 'χεις βιώσει κιόλας. Θυμάμαι γνωστή ποιήτρια - δεν είναι εν ζωή σήμερα - να αποκαλεί φτηνή και καημένη τη Γώγου, όταν κάποια στιγμή μετέφρασα ποίηση της και την συμπεριλάβαμε με τον Νάνο Βαλαωρίτη σε μία ανθολογία Ελλήνων ποιητών στα γαλλικά. Σε πείσμα όλων αυτών και, κυρίως, επειδή αναγνώριζα ως μοναδικό, αν θες, τον μηδενιστικό και επιθετικό χαρακτήρα των στίχων της, προχωρήσαμε στην έκδοση της συλλογής. Ίσως ήταν η μοναδική φορά και μάλιστα σε ξένη γλώσσα, που τα ποιήματα της Γώγου μπήκαν δίπλα σ' αυτά του Οδυσσέα Ελύτη. Θυμάμαι ότι είχαμε ραντεβού σε ένα ξενοδοχείο με τη Γώγου προκειμένου να της δώσουμε ένα αντίτυπο της συλλογής! Εγώ είχα φτάσει καθυστερημένος, αλλά δε θα ξεχάσω που μπαίνοντας στην είσοδο του ξενοδοχείου, βλέπω το βιβλίο πεταμένο και φυλλοσκορπισμένο. Τι είχε συμβεί; Η Γώγου είχε φτάσει πρώτη, της είχε δώσει ήδη το βιβλίο ο Βαλαωρίτης κι εκείνη το...εκπαραθύρωσε, αρνούμενη ακόμη και να αντικρίσει τους στίχους της ανθολογούμενους, μαζί με άλλους ποιητές. Για μένα, πίσω από τη φαινομενική χυδαιότητα των λεκτικών εκρήξεων της Γώγου κρυβόταν η απόλυτη αγιοσύνη μέσα από την καταδίκη όλων των ειδών ταμπού, κοινωνικά, πολιτικά, σεξουαλικά, οικογενειακά κλπ. Η Γώγου συμβόλιζε και θα συμβολίζει την απόκλιση στην ελληνική κοινωνία που τα θέλει όλα στρωτά, ευθυγραμμισμένα και αποστειρωμένα.
* στο βίντεο, οι Gaia (Γεωργία Βεληβασάκη - Κώστας Αθυρίδης) μελοποίησαν το ποίημα Άσπρη της Κατερίνας Γώγου από το επικείμενο δισκογραφικό project του σκηνοθέτη, στιχουργού και συντρόφου της, Γιώργου Κορδέλλα, με μελοποιημένη ποίηση της.

28 σχόλια:

Velvet είπε...

Η ποίηση της Γώγου
έμοιαζε με την ζωή της
Και ήταν η οργισμένη κραυγή
του ασυμβίβαστου ανθρώπου

....

Ανώνυμος είπε...

Είναι συγκινητικό που η ίδια δεν ήθελε να γίνει ότι άλλοι σύγχρονοί της θα έκαναν τα πάντα για να γίνουν. Αυθεντική. Επίσης ευχαριστούμε για την ευκαιρία να διαβάσουμε ακόμα μερικές γραμμές δια στόματος Α. Παγουλάτου :)

BOSKO είπε...

Velvet...
έτσι ακριβώς!

BOSKO είπε...

Bad Seed...
αυθεντική, ναι, και οριακή προσωπικότητα ταυτόχρονα.
ας πούμε, προσωπικά θεωρώ κάθε άλλο παρά κακό την ένταξη των ποιημάτων της σε μία ποιητική ανθολογία, όσο και αν η ίδια δεν το γούσταρε.

maria_cheguevara είπε...

Να'δεις.. που τωρα που μιλαμε η Κατερινα κ ο Αντρεας θαναι εκει πανω κ θα τα λενε :)

BOSKO είπε...

Μ. ...
κι εμείς ή μάλλον εγώ τι κάνω εδώ;
άμα ήταν έτσι ή άμα ήμασταν σίγουροι...

despinach. είπε...

Bosko, σε ευχαριστούμε για αυτό το ποστ...αυτό που είχε μέσα της έπρεπε να βγει, να γράψει, δεν την ενδιέφερε η φήμη κ να την αποκαλούν η ποιήτρια...το ίδιο διάβαζα και για τον Μπουκόφσκι! Δεν είναι θαυμάσιο; Εννοείται ότι δεν είναι κακό να συμπεριλαμβάνεται σε ανθολογία όμως!

μου θύμισε και αυτό:
«Kάθε καλλιτέχνης εκπορνεύει τον εαυτό του -όσα είδε και όσα άκουσε. Aν θέλεις να μείνεις πάναγνος είναι καλύτερο να σωπάσεις. Γιατί είναι δύσκολο να μην είσαι λίγο εγωιστής, όντας καλλιτέχνης, και είναι άσχημο να βγάζεις λεφτά ή να αποκτάς φήμη με τα πράγματα που βρήκες σε ώρες συντριβής και αγωνίας»

Φλέρυ Νταντωνάκη

menexe είπε...

Kalhspera,einai kaneis edw??

BOSKO είπε...

despinach. ...
φοβερή η Φλέρυ, πόσο σκεπτόμενος άνθρωπος και ευαίσθητος υπήρξε κι αυτή. Που το βρήκες όμως αυτό το κείμενο της; Με ενδιαφέρει, γιατί δε θυμάμαι να το έχω:-))

BOSKO είπε...

menexe...
έλα, μενεξέ, εδώ είμαι, σ' ακούω!
βγάλε τα φραγκολεβαντίνικα, please!

menexe είπε...

μια καλησπερα περασα να πω,ωραιο το κειμενο σου.σημερα εψαξα για σενα λιγο και βρηκα πραγματα και θαυματα.εισαι πολυ καλος τελικα.

BOSKO είπε...

menexe...
είδες; τίγκα στον...bosko είναι το google:-))
σ' ευχαριστώ, μενεξέ, αλλά σε τι ακριβώς είμαι καλός;
εν τω μεταξύ ρώτησα τον Κώστα, αν εννοούσες τον Μπαλαχούτη, μήπως μίλησε με κάποιον/α για τα ανέκδοτα καζαντζιδοτράγουδα και δεν είχε ιδέα...

menexe είπε...

οχι ,δεν εχω σχεση με κανενα απο τον κυκλο της Βασως.καλος ο Μπαλαχουτης αλλα μου θυμιζει λιγο Μακη Δελαπορτα,χαχα.θα σου τα πω απο κοντα ολα,μην εισαι βιαστικος.πρεπει πρωτα να καταφερω τον στιχουργο να δωσει το πρασινο φως.

BOSKO είπε...

menexe...
δε μου λες, με τη Βάσω δεν έχεις σχέση, με τη Γώγου είχες όμως; άντε, πες μας καμιά καλή ιστορία τώρα, βγαλμένη απ' τη ζωή!

menexe είπε...

με την γωγου ειχα κατι κοινο,την καταρα της τεχνης.θα καταλαβεις εσυ,περπατας στους ιδιους δρομους...

BOSKO είπε...

menexe...
άλλο και τούτο!
που να φανταζόμουν ποτέ ότι η μενεξε, που μου συστήθηκε στο blog του pisoglendis, ως...ψωλοκομμένη πουτάνα - επίδοξη λαϊκή τραγουδίστρια, θα προέκυπτε ιδιοκτήτρια ανέκδοτων τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη κατά παραγγελία του ιδίου!
ρε μπας και είσαι η...Χαρούλα Λαμπράκη;
αχαχαχαχα

menexe είπε...

α να χαθεις βρε,ολο με κατι ραμολιμεντα με παρομιαζεις,σεφτελε,ε σεφτελε.σε λιγο θα με ρωτησεις αν ειμαι η Σεβας Χανουμ η η Ροζα.

BOSKO είπε...

menexe...
κάτσε, ρε μενεξε, δεν μου είπες ότι είσαι της γενιάς της Χαρούλας;
δηλαδή, γύρω στα 60 φεύγα ειν' η Χαρούλα, το πολύ εβδομηντάρα νά 'ναι η Λαμπράκη (η άλλη Χαρούλα).
τέλος πάντων, πότε λες να μου τα πεις όλα από κοντά;

menexe είπε...

αχ,δεν με παρακολουθεις..οταν η χαρουλα ειχε ηδη καριερα εγω ημουν στην αρχη,μαζι με την αννουλα.και η λαμπρακη ειναι 80 ελα,οχι 70 φευγα...

BOSKO είπε...

menexe...
δε μου τα λες καλά!
η Χαρούλα το ΄72 δεν ξεκίνησε επίσημα με τη "Μικρά Ασία" του Καλδάρα;
ε, και η Αννούλα το ΄74 με τα "18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" του Μίκη και του Ρίτσου.
άρα...
ΟΚ, πες πόσων ετών είσαι!

menexe είπε...

αχ και σε ειχα και για ιπποτη βρε Μποσκο..ρωτανε ποτε μια κυρια για την ηλικια της;;και ενταξει,η αννουλα αρχισε το 74 αλλα ηταν πολυ μικρη.χαχα,ξερεις τι λεει η Πολλυ πανου ΠΑΝΤΑ στις συνεντευξεις;;οτι μπηκε στη δισκογραφια εντεκα χρ,ετσι θα λεω και εγω απο δω και περα.παντως,μαμα σου θα ημουν ανετα...

BOSKO είπε...

menexe...
μάλιστα...
ας το πιστέψω! που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν - αστυνόμος Μπέκας.
οικονομικά πως τη βγάζεις, την παλεύεις;

menexe είπε...

ε,μετα απο τοσα χρονια στη πιστα και στη δισκογραφια εσυ τι λες;;δεν ημουν εγω καμια χαζη να ταιζω τα αλογατα.ταιζα περιστερια,χαχαχ

BOSKO είπε...

menexe...
ωραία, λοιπόν.
θες να με υιοθετήσεις να ταΐζεις και μένα τώρα, γιατί σε λίγο θα βγούμε με χαρτόκουτο στην Ομόνοια;

menexe είπε...

ε οχι και να σε υιοθετησω βρε,μπορω να γινω και με αλλο τροπο η μαμα σου...

BOSKO είπε...

menexe...
εντάξει, λοιπόν, θα γίνεις η Οσία Μενεξέ μου, που θα προστατεύει ως έμπειρη και ψημένη απ' τη ζωή τον άβγαλτο αθώο bosko.
σ' ευχαριστώ για τη μεταμεσονύχτια παρεούλα, σ' αφήνω τώρα γιατί έχω να μελετήσω...Φάουστ (σοβαρολογώ)!

Unknown είπε...

απο συνέντευξη της αρλέτας στο protagon
Έχετε πει ότι οι Άσιμος, Γώγου, Σιδηρόπουλος έγινα σημαία για λάθος λόγους.
Ο Άσιμος ήταν ο πιο δικαιολογημένος από τους τρεις. Ήταν γείτονάς μου και τον έβλεπα συχνά. Οι Γώγου και Σιδηρόπουλος είχαν τα πάντα υπέρ τους. Η Γώγου ήταν διάσημη και γνωστή ηθοποιός από πολύ μικρή ηλικία, ήταν όλα στο συν. Το πώς βρέθηκε στη θέση που βρέθηκε ανθρωπινό είναι αλλά πιστεύω πως θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Την είχα δει λίγο προτού φύγει, ήταν μια θλιβερή κατάσταση. Το ίδιο και ο Σιδηρόπουλος. Είχε όλα υπέρ του, ήταν όμορφος, καλλιεργημένος, ευκατάστατος, ποιος λόγος τον έμπλεξε με τα ναρκωτικά δεν κρίνω, αλλά θα μπορούσε να το έχει αποφύγει Σίγουρα ήταν αδύναμος άνθρωπος. Δεν πιστεύω ότι άνθρωποι που κατάφεραν το υπέρ να το κάνουν κατά μπορούν να γίνουν πρότυπα. Για μένα πρότυπο είναι ένα παιδί που κατάφερε να βγει μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να πάρει και άλλους μαζί του.

BOSKO είπε...

KOSTAS...
ναι, μόνο που η ερώτηση της φίλτατης Ροδίτισσας συναδέλφου βασιζόταν στις απαντήσεις που' χε δώσει σε μένα η Αρλέτα για τη μεγάλη της συνέντευξη στο δίφωνο (ψάξε βρες ολόκληρη τη συνέντευξη της στο blog μου).
οπότε, δεν άκουσα κάτι καινούργιο, αλλά εσύ καλά έκανες κι άφησες τούτο το σχόλιο, διότι κολλάει με το post περί Γώγου:-))