Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ικέτες-θεών-και-ανθρώπων

Κάποιου φίλου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο και ο ίδιος χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί μιλούν για εκριζώσεις των καρκινικών όγκων στα σπλάχνα του που πρέπει να γίνουν άμεσα. Πρόκειται για έναν 55χρονο καρκινοπαθή, τέως ραδιοφωνικό παραγωγό και νυν άπορο. Η σύζυγος του, επίσης ραδιοφωνική παραγωγός- χωρίς δουλειά κι αυτή εδώ και λίγους μήνες- με ενημέρωσε πως για την επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός απαιτούνται 4.000 ευρώ, ένα χρηματικό ποσό που δεν δύνανται να διαθέσουν. Της είπα πως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι η ανάρτηση που διαβάζετε τούτη τη στιγμή. Μαζί με την παράκληση για το αυτονόητο (πιστεύω πως έστω ένα ευρώ από καθένα επισκέπτη εδώ μέσα θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση), δημοσιεύω και τον τραπεζικό λογαριασμό των δύο τραγικών αυτών συνανθρώπων μας:
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 85715178
Στον Κ. εύχομαι ότι καλύτερο και στη Μ. κουράγιο...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε την ανάρτηση σου φανταζόμενος πως πρόκειται για μια ανάρτηση που τη βλέπεις κάπου τυχαία, ενός αγνώστου. Θα κατέθετες κάποιο ποσό; Αμφιβάλλω.

Δυστυχώς για να ζητήσει κάποιος οποιαδήποτε βοήθεια οφείλει να παρουσιάσει επαρκώς και να πείσει για το πρόβλημα. Καταλαβαίνω ότι ψυχολογικά είναι τεράστια δοκιμασία κάτι τέτοιο, όμως είναι απαραίτητο.

Μιας και το ποσό είναι σχετικά μικρό, ίσως να είναι εξυπνότερο να αναζητηθεί βοήθεια από κάποιο "όμιλο" γνωστών προσώπων (πρώην συναδέλφων, π.χ.) για τους οποίους οι Κ.& Μ. έχουν πλήρη ονόματα και πραγματική υπόσταση.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
δες το σαν μια σπασμωδική κίνηση εκ μέρους μου αφότου έκλεισα το τηλέφωνο κι ακόμη είχα τον θρήνο της γυναίκας στ' αυτιά μου.
καλώς ή κακώς δεν επιθυμεί την επωνυμία, κυρίως για λόγους αξιοπρέπειας, όχι φυσικά αναφορικά με το κακό που τους βρήκε, αλλά για το σημείο που έφτασε (να ζητάει δηλαδή οικονομική ενίσχυση).
κατά τα άλλα, έχεις πολύ δίκιο και συμφωνώ μαζί σου ειδικά με την πρώτη παράγραφο του σχολίου σου.

Ανώνυμος είπε...

και όμως, ναι, μπορείς να καταθέσεις ό,τι σου περισσεύει για έναν άγνωστο αν η καρδιά σου είναι ανοιχτή. και να αποδεχτείς μιά τέτοια πρόσκληση προφανώς καλής πρόθεσης, με εμπιστοσύνη.

ό,τι μας περισσεύει. ούτε λιγότερο-ούτε περισσότερο

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
κι εσύ πάλι δίκιο έχεις.
να μην πω όμως κι εγώ πως χτες μπήκε εδώ μέσα κάποιος κακοήθης που ισχυρίστηκε ότι γράφω ότι μου "κατεβαίνει" για να...μαζέψω λεφτά; Αν είναι δυνατόν! Κι εσύ, καλέ μου άνθρωπε, μιλάς για ανοιχτή καρδιά κλπ. Ο τραπεζικός λογαριασμός υπάρχει, όποιος μπει στον κόπο να καταθέσει ένα ευρώ έστω, έχει το δικαίωμα να τσεκάρει και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Έλεος πια, ούτε στον πόνο σου δεν σ' αφήνει να βυθιστείς ο φθόνος των ανθρώπων...

Ανώνυμος είπε...

μεγάλο θέμα αυτό της προσφοράς αλλά και της εμπιστοσύνης και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον φορτισμένο αφού πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζεις.

αναρωτιέμαι ωστόσο, χρειάζονται μόνο προσκλήσεις από φορείς με βούλα για βοήθεια? δηλαδή πρέπει νάναι της actionaid το κάλεσμα για να μπει κάποιος στον κόπο να στηρίξει τον άλλον? δηλαδή αν πάω ένα πάπλωμα στον άστεγο θα του ζητήσω να μου αποδείξει οτι είναι άστεγος? τι λέμε τώρα.

τέλος πάντων, ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει-όπως πάντα. και βέβαια στο λογαριασμό αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και είναι ωραία να βγαίνουμε απ'τον μικρόκοσμό του ο καθένας. είναι καλό κ υγιές γμτ

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός στον σχηματισμό "Ανοιχτή πόλη" να αναλάβει σοβαρά κι υπεύθυνα την υπόθεση;

Υπάρχουν φορείς που μπορούν να καλύψουν (κι οφείλουν να καλύπτουν) τέτοιες περιπτώσεις.Οι πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες είναι μάθημα που δε μας το προσέφεραν.

Κινήσεις παυσίπονα στους πάσχοντες, παυσίλυπα για εμάς καλό είναι να αποφεύγονται. Δεν αποτελούν λύση παρά μηρυκάζουν προβλήματα.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
μετά τις εκλογές της Κυριακής πιστεύω θα τεθεί το θέμα στην "Ανοιχτή πόλη". Όπως είναι κατανοητό, όλοι τρέχουν αυτή τη στιγμή. Πολύ σωστή η παρέμβαση σου και σ' ευχαριστώ προσωπικά.