Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

έρχονται-οι-"συλλέκτες"-του-λευτέρη-ξανθόπουλου-στο-τηλεοπτικό-"παρασκήνιο"

Χθες στη Cinetic στο Λυκαβηττό είχαμε γύρισμα. Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος σκηνοθετεί ένα ντοκιμαντέρ για το Παρασκήνιο, μία από τις μακροβιότερες και πιο ποιοτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με μπροστάρηδες τον Λάκη Παπαστάθη και τον Τάκη Χατζόπουλο. Ένα μυστήριο πράγμα - όποτε περνάω από τη Cinetic, μεσημέρι συνήθως, είτε για κάποιο γύρισμα, είτε για να παραλάβω από το αρχείο του Παπαστάθη κάποια πλάνα που θα χρησιμοποιηθούν σε άλλες ντοκιμαντερίστικες δουλειές με περισσή ευλάβεια, τους πετυχαίνω να...τρώνε! Ένα φαΐ σπιτικό πάντα, σα να το μοιράζονται συντροφικά αγωνιστές του παρελθόντος στο βουνό! Έτσι και χθες. Κι ακούω τον Λάκη να μου λέει όλο ευγένεια: Κόπιασε! Μετά το γύρισμα, ωστόσο, είχα κάθε λόγο να είμαι χαρούμενος, εφόσον έφυγα με τα βιβλία και τις αφιερώσεις του Λευτέρη Ξανθόπουλου και του Λάκη Παπαστάθη: Γάτες αλλού (εκδόσεις Γαβριηλίδη) και Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) τιτλοφορούνται αντιστοίχως και σύντομα θα επανέλθω σχετικά με τις παρουσιάσεις τους. 
Στο επεισόδιο του Παρασκηνίου με σκηνοθέτη τον Λευτέρη, οπερατέρ τον Κώστα και μοντέρ τον Αντώνη, εγώ κλήθηκα να μιλήσω ως ειδικός περί μουσικής δημοσιογραφίας και εγχώριας δισκογραφίας. Το θέμα, άλλωστε, του συγκεκριμένου ωριαίου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ αφορά τρεις συλλέκτες που ανακάλυψε ο Ξανθόπουλος με το πάθος του ενός απ' αυτούς να εκτείνεται σε μία πλούσια συλλογή ελληνικών βινυλίων 33 στροφών. 
Για να "βοηθηθεί" όμως και το δικό μου ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου, στο οποίο ο Ξανθόπουλος συμμετέχει και ξέρω ότι πιστεύει πολύ, είχε την καλωσύνη να μου προτείνει για όση ώρα μιλάω να προβάλλονται πίσω μου, στο background, ακατέργαστα πλάνα από τα γυρίσματα με τη Λουκία Μιχαλοπούλου ως Γώγου που σκίζει το Three clicks left!  
Το Παρασκήνιο αυτό με τίτλο Οι συλλέκτες προβλέπεται να μεταδοθεί από την τηλεόραση την Πέμπτη 1 Μαρτίου. Κατά τα άλλα, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και το τελευταίο γύρισμα του project Γώγου, που όλο αναβάλλονταν, ώστε η ταινία να κλείσει και από την άλλη εβδομάδα να ξεκινήσει η διαδικασία του μοντάζ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: