Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ BIRTHDAYS ΤΟΥ FELIZOL!


FELIZOL
BIRTHDAYS
PUZZLEMUSIK
Μπορώ να χαίρομαι λίγο παραπάνω απ' όλους τους άλλους για την έκδοση του άλμπουμ Birthdays, εφόσον έζησα από κοντά σχεδόν την αγωνία του Felizol να το πηγαίνει από το 2005 σε διάφορες εταιρίες εντός και εκτός Ελλάδας. Μέχρι και στον Σείριο είχα κάνει νύξη, αφενός γιατί τότε κόλλαγε με τα projects του Νίκου Τριβουλίδη και αφετέρου γιατί ακόμη δεν υπήρχε η ανεξάρτητη Puzzlemusik του Σαμιώτη φίλου μου και καλού συνθέτη, Χρήστου Αλεξόπουλου. Στο άλμπουμ συμμετέχει με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς η Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία μοιράζεται το κομμάτι the birthday song με τον the boy. Είχε έρθει η Σαβίνα στο Soundflakes Studio του Νίκου Παπαδόπουλου, κιθαρίστα στα Μακρινά Ξαδέρφια, για να ηχογραφήσουμε έναν πιλότο ραδιοφωνικής εκπομπής με μένα και τον ντράμερ Θανάση Αρχανιώτη στη θέση των παραγωγών. Όλως τυχαίως ο Νίκος επεξεργαζόταν στην κονσόλα την ηχογράφηση του συγκεκριμένου track του Felizol, τον οποίο ακόμη φωνάζαμε Βεσλεμέ, με το πραγματικό του δηλαδή όνομα. Το ακούει η Σαβίνα και ενθουσιασμένη με την ιδιότυπη electronica, ορμάει μέσα στο στούντιο και βάζει τη φωνή της, δίχως να ξέρει καν από που κρατάει η σκούφια του συνθέτη! Τόσο ακομπλεξάριστα και ενστικτώδικα μπαίνει πάντα στη μουσική η Σαβίνα! Σήμερα λοιπόν τη βλέπω στα credits του cd, μεταξύ των υπόλοιπων συντελεστών: οι the boy, sportex, dr. hector, madame bouche στις φωνές, ο Νίκος Παπαδόπουλος στις ηλεκτρικές κιθάρες, ο Γιάννης Χάλαρης στο κοντραμπάσο, ο callmelazy στο programming, το ηλεκτρικό μπάσο και τα ντραμς, η Φιλένια Σπάχη στο τσέλο, η Νίκη- Φωτεινή Γραμμένου στο φλάουτο, ο Χάρης Σταθακόπουλος στην τρομπέτα και βέβαια ο Γιάννης Felizol Βεσλεμές στα συνθεσάιζερ, τη μελλόντικα, τα κρουστά, το βιολί, τις φωνές, τις ενορχηστρώσεις, τη μουσική και τους στίχους!



Ο Felizol δεν είναι τυχαία περίπτωση πολυσχιδούς καλλιτέχνη! Βραβευμένος μικρομηκάς σκηνοθέτης, με μια σουρεαλιστική sci- fi αισθητική στις ταινίες του, δίνει στη μουσική του χιουμοριστικούς αναρχίζοντες χαρακτηρισμούς του στυλ Fairytalectro, Love Songs for Biscuits & Tea, Hardware/ Software Pop, Fluffy Trance κλπ. Και η αλήθεια είναι είναι πως εδώ μέσα εκφράζει το ασυμβίβαστο πνεύμα του, ανατρέποντας συμβατικές pop φόρμες με μια industrial punk διάθεση ή παντρεύοντας δεξιοτεχνικά τον λυρισμό με τους ακραίους ηχητικούς πειραματισμούς. Ακούστε πως διασκεύασε το αλησμόνητο Kiss του Prince- δε νομίζω να έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια τόσο αποψάτη μεταποίηση σε τραγούδι ενός, ούτως ή άλλως, σημαντικού διεθνούς μουσικού (το αρχείο μου κοσμεί μία, λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο τολμηρή εκδοχή)! Αγαπημένα μου ήδη κομμάτια το electro- pop instrumental Kookooki, το μινιμαλιστικό the quest (1979-), το σινεμάτικ green room και η ηλεκτρονική μπαλάντα lemonpie! Πληροφορούμαι πως η πρώτη παρουσίαση του cd θα γίνει στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαρτίου στον Ιανό της Σταδίου. Αν θέλετε να ακούσετε μουσική από έναν αυθεντικό εραστή της συγκεκριμένης τέχνης, να είστε εκεί! Ειδάλλως, από τις 16 του τρέχοντος μήνα, σε λίγες μέρες δηλαδή, σπεύσατε στα δισκοπωλεία!

3 σχόλια:

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Ε καλά αν είναι ποτέ δυνατόν! Εσύ και οι συμπτώσεις σου!
Στις 16 Μαρτίου που κυκλοφορεί το Birthdays έχω my birthday!!!
Όσο για τη μπηχτή σχετικά με την προσεχτική ανάγνωση... απαξιώ να τη σχολιάσω... που έχω κάνει το blog σου δεύτερο blog μου! Αχάριστοι άνθρωποι... με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένοι!

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
ένας λόγος παραπάνω για να πάρεις το cd! Που ξέρεις; μπορεί να σε καθορίσει για τα επόμενα χρόνια!

igkros είπε...

Αντώνη απλά για την ιστορία και επειδή προχτες άκουσα το cd για πρώτη φορά να συμπληρώσω απλά αυτό: κάποια από τα κομμάτια του δίσκου(Lullaby, green room) είναι το soundtrack της ταινίας ΙΣΤΟΡΙΑ 52 (από τις καλύτερες fiction του 2008). Επομένως το αλμπουμ έχει και σινεφιλ ενδιαφέρον