Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΞΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΔΥΣΩΠΗΤΟ ΧΑΒΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!


Η συνέντευξη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη έγινε σήμερα μέσα στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου. Επί σκηνής, υπήρχαν τα στημένα όργανα για την παράσταση της Ελένης Βιτάλη που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα. Ο Αλκίνοος κι εγώ καθιστοί σ' ένα τραπεζάκι με εμφιαλωμένο νερό και ένα τασάκι που γέμισε απίστευτα γρήγορα. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί η Νεροποντή, ο ολοκαίνουργιος και πιο πολυμορφικός δίσκος του Κύπριου τραγουδοποιού που το 1992 πρωτοεμφανίστηκε ως σερβιτόρος στις κινηματογραφικές Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η συνεργασία με τον Νίκο Ζούδιαρη και η σαρωτική επιτυχία του Αλ Χαλίλι. Για πρώτη φορά η καθ' ημάς Ανατολή διεκδικούσε μια πιο σοβαρή θέση στους κόλπους του λεγόμενου έντεχνου ή λόγιου τραγουδιού. Ο Μάνος Χατζιδάκις του μήνυσε μέσω τρίτου ό,τι ήθελε να τον γνωρίσει. Ο 23χρονος Αλκίνοος τον απόφυγε τότε, σκοπεύοντας να του παρουσιαστεί λίγο αργότερα ως συνθέτης και όχι ως τραγουδιστής. Μια μέρα πηγαίνοντας για τσιγάρα στο περίπτερο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διάβασε την αναγγελία θανάτου του Χατζιδάκι. Που να φανταζόταν ό,τι μετά από μια δεκαετία, εν τη απουσία εκείνου, θα γινόταν ο νέος ερμηνευτής του Ματωμένου Γάμου του. Και βέβαια που να φανταζόταν ό,τι οι δικοί του δίσκοι, αυτοί που τον αποκάλυψαν ως τραγουδοποιό, θα σημείωναν μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Του είπα ό,τι η εικόνα του καλού παιδιού που τον συνοδεύει είναι απόρροια των πνευματικών του αναζητήσεων ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Τον φαντάστηκα να περπατάει μέσα στη Νεροποντή του, βρεγμένος απ' την κορφή ως τα νύχια, κι αντί να τρέχει να κρυφτεί κάτω από υπόστεγο, να απαγγέλλει με στόμφο τα Άνθη του Κακού του Baudelaire, άγγελος αναγεννησιακός και μεσαιωνικός μάγος ταυτόχρονα. Βρήκε διασκεδαστικά τα λόγια μου, κυρίως διότι κάποτε είχε ονειρευθεί ό,τι έχασε τη φωνή του και ξύπνησε από τον εγωισμό μη φύγουν τα τραγούδια του από πάνω του, απ' την ευαίσθητη περιοχή του εγκεφάλου του. Τέτοια πράγματα είπαμε σήμερα με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μια ζεστή κουβέντα και όχι μια απλή συνέντευξη, ακόμη κι αν αποτελεί το cover story του προσεχούς διφώνου!

Όταν θα λέω πως χάθηκαν όλα στο κάθε μέρα

κανείς δε ζει να τον θαυμάζουν

ξένος στον αδυσώπητο χαβά της ανθρωπότητας

ο Χατζιδάκις μοιάζει στην προϊστορία

κι αντικατάσταση δεν έγινε καμία...

12 σχόλια:

Kostas L.A. είπε...

αγαπημενος αλκινοος!!
πιστευω πως δε θα μας απογοητευσει η νεα του δουλεια!!

Stepas είπε...

Περιμένουμε με αγωνία τον νέο του δίσκο. Προσωπικά, αν και δεν ανήκω στους μεγάλους θαυμαστές του, περιμένω πολλά από τον δίσκο αυτό. Πάντως είναι καλλιτέχνης σεμνός και οι δουλιές του χαρακτηρίζονται πάντα από ποιότητα.

Καλημέρα.

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
θα σταματήσεις πια να αλλάζεις προφιλόφατσες κάθε λίγο και λιγάκι; Ναι, ποιος μιλάει, πες μου τώρα. Όχι, δε θα σε απογοητεύσει καθόλου η νέα δουλειά του Αλκίνοου, απεναντίας...

BOSKO είπε...

Stepas...
πολύ ώριμος και ευφυής δίσκος, αυτό σου λέω μόνο!

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Γεια σου Αντώνη! Ούτε εγώ δηλώνω μεγάλος φαν του Ιωαννίδη αλλά πάντα περιμένω με ενδιαφέρον τις δουλειές του. Με βάση αυτά που γράφεις, πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον.

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
πιστεύω πως για κάποιον που δεν υπάγεται στους φαν του Αλκίνοου, ο δίσκος όντως θα' χει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Άσε που από την ώρα που έκανα το post, δεν έχουν σταματήσει οι επισκέψεις από το site του. "Λυσσάξτε, τσαούσες" (που' λεγε κι ο Γιώργος Μαρίνος), κανονικά!

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστώ που έβαλες το εξώφυλλο!

υπέροχο το εξώφυλλο. Εκπληκτικό θα λεγα. Το πιο όμορφο από όσα έχει φτιάξει μέχρι τώρα ο κ. Άντης Ιωαννίδης για τον Αλκίνοο! Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα τέτοιοι δημιουργοί-καλλιτέχνες με τόσο ξεχωριστό έργο.. να μας εμπνέουν.
Αυτό πάει και για τον πατέρα και για το γιό.

Ελπίζω όσο με χαροποίησε το εξώφυλλο του δίσκου άλλο τόσο να με χαροποιήσουν και τα νέα τραγούδια που θα ακούσουμε απο τον Αλκίνοο..περιμένω με ανυπομονησία το κάτι διαφορετικό απο αυτό το δίσκο. Ο τίτλος και μόνο "Νεροποντή" υπόσχεται πολλά ..
Εύχομαι να μας ταράξει τα νερά!

πότε κυκλοφορεί το δίφωνο?!

με εκτίμηση
Μ.

BOSKO είπε...

m. ...
παίζει να είναι λίγο διαφορετικό το τελικό εξώφυλλο, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος. Για την ώρα αυτό μου εστάλη από την εταιρεία μαζί με το cd του Αλκίνοου! Το επόμενο δίφωνο κυκλοφορεί λογικά στα τέλη Μαρτίου.

Θράσος είπε...

Εξαιρετικός καλλιτέχνης.Από τους λίγους ίσως που μπορείς να φέρει με τιμή τον τίτλο τραγουδοποιός με δικό του στίγμα στην Ελληνική μουσική.
Περιμένουμε.

musicbug είπε...

Morfi o Alkinoos, stathera poly kalos apo to ksekinima tou ews kai simera, synepis me to koino kai pantote parousiaze axiologes douleies. Anypomonw gia to neo tou album, "O dromos sou eisai esy" einai yperoxo!
Kalimera!!!

BOSKO είπε...

Θράσος...
musicbug...
Έ- ε- ερχεται! Λίγη υπομονή ακόμη!

alienlover είπε...

δεν μπορώ να περιμένω. είναι μακραάν ο πιο αγαπημένος μου καλλιτέχνης.