Σάββατο 18 Μαΐου 2013

από-τη-χθεσινή-βραδιά-αφιέρωμα-στη-γώγου-στο-ΙΛΙΟΝ

Η photo από τον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ χθες βράδυ φανερώνει περίτρανα το ότι απ' τη μια οι άνθρωποι κάνουν...κρα για να φχαριστηθεί η ψυχή τους κι απ' την άλλη το ότι δεν έχουν λεφτά. Πραγματικά η φράση Δεν υπάρχει ρευστό πια δεν είναι καθόλου κλισέ! Έτσι εξηγείται και το ότι στον Δαναό με 8 ευρώ εισιτήριο κυνηγούσαμε τους θεατές με το τουφέκι, ενώ χθες που η είσοδος ήταν ελεύθερη γέμισε μέχρι κι ο εξώστης απάνω!
Η πλέον συγκινητική προβολή μιας ταινίας για την Κατερίνα Γώγου, αφού, όπως έχω ξαναπεί, το ΙΛΙΟΝ βρίσκεται Τροίας 34 και η μακαρίτισσα έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στην Τροίας 35Α.
Όχι, δεν λέει Μαζί θα προχωρήσουμε, σαν πολιτικός, ο φίλος μου Λευτέρης Ξανθόπουλος, αλλά σαν ποιητής κάνει την ταύτιση της Κατερίνας Γώγου με τον Dylan Thomas και σαν σκηνοθέτης εξηγεί τις δυσκολίες του να ανασταίνεις μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ έναν άνθρωπο, ο οποίος δε βρίσκεται πια εν ζωή.
Την καλύτερη εισήγηση στο ποιητικό σύμπαν της Κατερίνας Γώγου έκανε ο ποιητής George Le Nonce, τοποθετώντας τη μακαρίτισσα στις εποχές του τότε και του σήμερα, αλλά και διαβάζοντας μας αποσπάσματα από τα ποιήματα της. 
Εγώ πάλι τι νά'λεγα; Τά'χω πει και ξαναπεί. Απλά ευχαρίστησα τον κόσμο που βρισκόταν στο ΙΛΙΟΝ και έδωσα το λόγο στον Λευτέρη Ξανθόπουλο και στον George Le Nonce. 
Η Μαρία Φαραντούρη προσέρχεται κι αυτή στο ΙΛΙΟΝ. Μεγάλη μας τιμή!
Κι εδώ ο σκηνοθέτης με τον ποιητή, όπως ζήτησε από μένα κι απ' τον George Le Nonce να ποζάρουμε η Μαρία Αλβανού, photos της οποίας ειν' όλες αυτές που βλέπετε! 
Άλλη καταπληκτική photo! Ο τραγουδοποιός Ηλίας Βαμβακούσης έχει κολλήσει το βλέμμα του στη Μαρίζα Κωχ, λίγο πριν αρχίσει να τη συνοδεύει με την κιθάρα του στο Οι εποχές θα με σκεπάσουν. Αμέσως μετά ο Βαμβακούσης τραγούδησε το, μελοποιημένο από τη Βάσω Αλλαγιάννη, ποίημα της Γώγου Με Κόκκινο
Μια δεύτερη δικτατορία...Είπε μόνο η Μαρίζα μόλις τέλειωσε το τραγούδι της και καταχειροκροτήθηκε. Δε χρειαζόταν τίποτα άλλο, τά' πε όλα. 
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης, η ψυχή του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου. Εγκατέστησε και ολόκληρο ηχητικό εξοπλισμό μεσ' στο ΙΛΙΟΝ και στο τέλος παρουσίασε δύο δικά του τραγούδια, ένα σε στίχους του Γιώργου Κορδέλλα - αφιερωμένο στη Γώγου και το, μελοποιημένο από τον ίδιο, Η ζωή μας είναι σουγιαδιές της Γώγου.
Μαρία Φαραντούρη - Μαρίζα Κωχ, φιλία - συνεργασία - τραγούδι για σχεδόν πενήντα χρόνια! 
Από αριστερά, οι Magic de Spell, ο Γιάννης Παλαμίδας, ο Ηλίας Βαμβακούσης και ο Γιώργης Χριστοδούλου. Μια αγκαλιά αγαπημένων φίλων καλλιτεχνών!
Στο δρόμο για την Κόκκινη Κλωστή, το νέο στέκι μας, απορώ πως χωρέσαμε στ' αμάξι του ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη, ο Δημήτρης Pixel των Magic de Spell, o Γιώργης Χριστοδούλου, εγώ και η Λουκία Μιχαλοπούλου. Είσαι ο πρώτος μαλλιάς πού'ρχομαι τόσο κοντά, είπε ο Γιώργης του Pixel, και που μοσχοβολάς! Αφού δεν τρακάραμε από τα γέλια!
 Ένα φιλί από τον σκηνοθέτη στην ηθοποιό του που φόρεσε την τραγιάσκα του!
Κι άλλο φιλί, της Λουκίας Μιχαλοπούλου στον Γιάννη Παλαμίδα!
Εδώ ο Γιώργης Χριστοδούλου τα λέει με τη Μαρία Φαραντούρη και τα βρήκαν μια χαρά μεταξύ τους, κουβεντιάζοντας για λατινοαμερικανική και καταλανική μουσική!
Τέλος, ακόμη ένα φιλί στον Παλαμίδα από τον Γιώργη αυτή τη φορά. Μου πρότειναν να σκηνοθετήσω ένα μιούζικαλ με τους δυο τους μπροστάρηδες, αλλά μόνο αν είναι τρασιά και το ξεφτιλίσουμε τελείως, απάντησα. Αυτά! Το επόμενο παρεμφερές post θά'ναι από μία επόμενη προβολή του ντοκιμαντέρ! Κι έρχονται πολλές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: