Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

η-κατερίνα-γώγου-θέμα-διπλωματικής-εργασίας-στο-πολυτεχνείο



Σήμερα το απόγευμα παρουσιάστηκε στο κτίριο Τοσίτσα του Πολυτεχνείου η διπλωματική εργασία της Σοφίας Χατζόγλου, στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός. Ο τίτλος της εργασίας της ήταν Ο ποιητικός χώρος και η αστική συνθήκη της Αθήνας μέσα από την ποίηση της Κατερίνας Γώγου. Ακόμη δεν έχω συνολική όψη της δουλειάς της Χατζόγλου - θα τη διαβάσω, εφόσον είχε την καλωσύνη να μου χαρίσει ένα αντίγραφο -, αλλά από την παρουσίαση, την οποία παρακολούθησα, πιστεύω πως κάλλιστα μπορεί να προκύψει ακόμη ένα βιβλίο - διατριβή πάνω στο ποιητικό έργο της Γώγου. Έχει προηγηθεί βεβαίως το βιβλίο της Αγάπης - Βιργινίας Σπυράτου που μπορεί να άγγιξε ιδιαίτερα και το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης σε συνάρτηση πάντα με την ποίηση της Γώγου, εξακολουθεί όμως να διαβάζεται σαν μία επαρκής βιογραφία της ηθοποιού και ποιήτριας.


Στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της φοιτήτριας της, με κάλεσε η Ελένη Πορτάλιου, αφενός γιατί έχει συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνω αυτόν τον καιρό και αφετέρου γιατί αναφέρομαι κι εγώ μέσα σ' αυτήν - όχι λόγω του ντοκιμαντέρ, αλλά για ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που μου είχαν παραχωρήσει ο Δημήτρης Πουλικάκος και η Θέκλα Τσελεπή στο τεύχος - αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο της Οδού Πανός.


Η Πορτάλιου, αφού αρχικώς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, επιπλήττοντας λίγο την Χατζόγλου για τον μάλλον ατυχή τρόπο παρουσίασης της δουλειάς της, δεν παρέλειψε στη συνέχεια να την εκθειάσει, σχολιάζοντας την πυκνότητα της έρευνας της και χαρακτηρίζοντας εκ των προτέρων βιβλίο τη διπλωματική εργασία της.


Ικανοποιημένοι από τη δουλειά της Χατζόγλου έδειξαν και οι άλλοι δύο καθηγητές της, ο Σταύρος Σταυρίδης και η Ελένη Καλαφάτη - η δε Καλαφάτη ήταν μάλιστα και η υπεύθυνη καθηγήτρια της εργασίας. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το πως τα νέα παιδιά βρίσκουν γοητευτικά όχι μόνο το ποιητικό έργο της Κατερίνας Γώγου, αλλά και την αιχμηρή προσωπικότητα της, προσαρμόζοντας τα στο αντικείμενο των σπουδών τους εν είδει διπλωματικών εργασιών.


Θυμόμουν έτσι τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, τον Παγουλάτο και τη Λαγγουρέλη που μου έλεγαν πόσο υποτιμημένη ήταν η ποίηση της μακαρίτισσας στον καιρό της, ανένταχτη καθώς ήταν η ίδια στις λογοτεχνικές και ποιητικές παρέες. Ωραία ενέργεια πήρα απ' αυτήν την εκδήλωση πραγματικά και νιώθω τώρα ότι χαράχθηκαν εντός μου οι παρατηρήσεις τόσο της Σοφίας Χατζόγλου, όσο και της Ελένης Πορτάλιου, για αντιπαράθεση του ποιητικού έργου της Γώγου με αυτό του Μανώλη Αναγνωστάκη και του Τάσου Λειβαδίτη. Είναι προφανές: αν ο Αναγνωστάκης θεωρείται Ποιητής της Ήττας, η Γώγου είναι η Ποιήτρια της Στέρησης.


Πάντως, εμείς είπαμε μετά να μη στερηθούμε το βραδυνό γεύμα, έστω και στα γρήγορα, εξ ου και παρά το αβάσταχτο κρύο καταλήξαμε στον υπέροχο τουρκικό Σοφρά της Κάνιγγος για ένα ταβούκ καπαμά κι ένα χουνκάρ μπεγεντί - τι περιείχαν τώρα όλα αυτά μέσα, θα σας γελάσω, αλλά για την παγωνιά ήταν ότι έπρεπε!

17 σχόλια:

mahler76 είπε...

είδες το Πολυτεχνείο? Κρίμα δεν το ήξερα πως θα περάσεις να πέρναγα να πώ ένα γειά :)

BOSKO είπε...

mahler76...
έλα, ρε, κρίμα, πλάκα θά'χε!
εκεί ήσουν;
δεν πειράζει, την επόμενη!

Nikatsu είπε...

Δημοσιεύονται στο διαδίκτυο αυτές οι εργασίες;Πως μπορώ να βρω ένα αντίτυπο;

mahler76 είπε...

ήμουν μέχρι τις 5 αλλά αν το ήξερα θα ερχόμουν για να δώ και την παρουσίαση.

BOSKO είπε...

Nikatsu...
λογικά, ναι.
θα ρωτήσω την Πορτάλιου και θα σου πω!

BOSKO είπε...

mahler76...
ε, τότε δυο φορές κρίμα...
εσένα και τον pisoglendis νά'χαμε εκεί μέσα, ντέλο θα γινόταν η παρουσίαση:-)

mahler76 είπε...

ε όχι θα ήμουν qιουρία. Με το ταγέρ μου, το χαμηλωμένο βλέμμα. Ακόμα και το κινητό θα είχα στο αθόρυβο.

BOSKO είπε...

mahler76...
με ταγέρ να σ' έβλεπα πρώτη φορά και τι στον κόσμο!
χαχαχαχαχ

mahler76 είπε...

έχε χάρη που είμαι σαν την Ζούζη, και ψεύδομαι και τρώω, και δεν χωράω σε ταγέρ χαχαχα

mahler76 είπε...

http://courses.arch.ntua.gr/121265.html εδώ είναι το αρχείο των διπλωματικών των μεταπτυχιακών. Λογικά δεν θα έχει ανέβει ακόμα η σημερινή αλλά έχε το υπόψη σου.

ασωτος γιος είπε...

καλα ηρθες πολυτεχνειο κι ουτε ενα τηλεφωνο? διπλα ειμαι ποτε θα τον πιουμε τον καφε?
παντως φοβερο που απασχολει η Γωγου ετσι το 2012 μια φοιτητρια

mahler76 είπε...

Σούζη ήθελα να πω χαχα

BOSKO είπε...

nikatsu, ψάξε το link που παρέθεσε ο mahler76, αν και μάλλον θα πρέπει να περιμένεις λίγο καιρό.

* thanx, mahler76!

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
ρε συ, κατά πρώτον δεν ήξερα ότι μένεις δίπλα στο Πολυτεχνείο και κατά δεύτερον είναι δυσκολότατες οι όποιες μετακινήσεις με τέτοιο κωλόκρυο...
εδώ είμαστε, δε χανόμαστε, θα τον πιούμε αυτόν τον καφέ κάποια στιγμή:-)

. είπε...

nice ρε μποσκο.....

BOSKO είπε...

gazoza...
καλώς τον!

Unknown είπε...

Εχω διαβασει το βιβλιο της Σπυρατου 10 φορες.Μηπως μπορουμε να εχουμε και εμεις ενα αντιγραφο αυτης της εργασιας?