Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ & BEST OF ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΦΩΝΟ!

Πάει κι η σημερινή εκπομπή, ακυρώθηκε εξ αιτίας της στάσης εργασίας των ηχοληπτών του σταθμού. Κρίμα, γιατί ήταν από τις λίγες φορές που μπήκα στον κόπο να γράψω συνοδευτικά κείμενα για τα τραγούδια με το που γύρισα από το αεροδρόμιο. Έτσι, ας ασχοληθούμε με το τεύχος 172 του διφώνου που από σήμερα βρίσκεται στα περίπτερα και που μάλλον είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων μηνών. Στο εξώφυλλο, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, του οποίου το τελευταίο cd δεν μου άρεσε καθόλου, πέραν ενός μόνο τραγουδιού και κάποιων στίχων που τού έγραψε ο Οδυσσέας Ιωάννου. Τις συνεντεύξεις τους ανέλαβαν, του μεν Παπακωνσταντίνου η Μαριάνθη Πελεβάνη, του δε Ιωάννου ο Σπύρος Αραβανής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι συνεντεύξεις του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη Λιάνα Μαλανδρενιώτη με αφορμή την πρόσφατη μεγαλειώδη συναυλία του στο Βερολίνο, του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και της Μαρίας Παπαγεωργίου στον Χρήστο Α. Μιχαήλ, του Λεωνίδα Μαριδάκη στον ίδιο συντάκτη, του Μιχάλη Δέλτα στον Κώστα Αγοραστό και του The Boy στον γράφοντα. Διαβάστε ακόμη το αφιέρωμα του Παναγιώτη Γιαννέλη στην ελληνική punk σκηνή και την έρευνα του Ηρακλή Οικονόμου για τις μουσικές που προέκυψαν από τις παραστάσεις έργων του Αριστοφάνη.
Πάμε τώρα και στα premium cd- προσφορές του καινούργιου διφώνου. Το ένα έχει τίτλο Τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και έγινε με τη δική μου επιμέλεια: δεκατρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Μαμαγκάκη, του Δήμου Μούτση, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Πέτρου Θεοτοκάτου και του συγκροτήματος Ανοιχτή Θάλασσα, όλα- εννοείται- σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη. Ερμηνεύουν η Μαρία Φαραντούρη, η Νένα Βενετσάνου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Λάκης Παππάς, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά κ.α. Συμπεριλήφθηκε ακόμη και η πολύ πρόσφατη μελοποίηση του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη στους σεφερικούς Θεατρίνους, οπότε οφείλω να ευχαριστήσω τον τραγουδοποιό για την ευγενική παραχώρηση του τραγουδιού του.
Όσο για το δεύτερο cd, πρόκειται για ένα από τα πιο πλήρη best of που θα μπορούσαν να γίνουν στον Θεσσαλονικιό Νίκο Παπάζογλου, τον ροκά- έντεχνο- λαϊκό- παραδοσιακό δημιουργό, όπως σημειώνει εύστοχα ο συνάδελφος Γιάννης Θ. Πετρίδης που επιμελήθηκε την έκδοση. Δεκαέξι από τα πιο αγαπητά τραγούδια του: Δεν είμαι ποιητής (στην Κύπρο συζητάγαμε με τον Καπλανίδη για τον Λάζαρο Ανδρέου, στιχουργό του εν λόγω τραγουδιού, με τον οποίο συνδέονταν φιλικά), Χαράτσι, Φύσηξε ο Βαρδάρης, Μάτια μου και Φεύγω (συνθέσεις του Ορφέα Περίδη), Καλημέρα, Χτες βράδυ, Ο μοναχός ο άνθρωπος, Παράβαση (από τους σαββοπουλικούς Αχαρνής), Στιγμές, Απόψε σιωπηλοί και, βέβαια, το Εδώ στη ρωγμή του χρόνου των Νίκου Ξυδάκη/ Μανώλη Ρασούλη που έδωσε και τον τίτλο στο συγκεκριμένο cd του τεύχους. Καλές αναγνώσεις και καλές ακροάσεις!
Το βράδυ έχει sync festival με Lolek και Matt Elliot! Νά 'ναι καλά ο φίλος τραγουδοποιός που μου εξασφάλισε το πολυπόθητο εισιτήριο εισόδου, διότι οικονομικώς έχουν στενέψει πολύ τα πράγματα τελευταία...

9 σχόλια:

Β.Σ. είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=hx7gPKJ7VDg&feature=PlayList&p=A1EFBD50F75A4D26&playnext_from=PL&playnext=1&index=26

δια τον Σεφέρη - τον διπλωμάτη...και την συνέπεια.από το 2:45 ξεκινά το πανηγύρι.

την καλησπέρα μου.

despinach. είπε...

Bosko, καλώς ηρθες στην 'Α-θηνα πώς λέμε -Κά -τινα -"σαλαμάκι γιοκ", καθότι "no no le(f)ta" όπως λέει κ το ιταλιάνικο άσμα!
Αχ, πάλι δεν έχει εκπομπούλα!! Καλά να περάσεις απόψε στον Lolek, καλή του επιτυχία!!...επίσης ενημερωνω ότι αύριο παίζουν οι Last Drive στο -αρκετά πολιτικοποιημένο απ΄ό,τι είδα στην αφίσα του -φεστιβάλ "Αναιρέσεις" στη Γεωπονική, η είσοδος μάλιστα είναι μόνο 5 ευρώ για όλες τις μέρες και την Κυριακή έχει Θ.Μικρούτσικο με Κούτρα και Υπόγεια Ρεύματα...
Αυτό το δίφωνο με τον μελοποιημένο Σεφέρη πώς να το χάσει κανείς....

Καλησπέρες κ καλή συναυλία!

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
τι κάνεις, φίλε;
καιρό είχες να περάσεις.
σ' ευχαριστώ για το link, εκτιμώ πολύ τον Ρένο Αποστολίδη και θα το δω το βίντεο το βράδυ με την ησυχία μου!

BOSKO είπε...

Despina...
ναι, γύρισα στην Α-θήνα και μάλλον πρόλαβες το post που κατέβασα, επειδή αναβλήθηκε η εκπομπή.
το φεστιβάλ "Αναιρέσεις" έχει ήδη κάνει ντόρο και όντως είναι από τα πιο πολιτικοποιημένα των ημερών.
δεν ξέρω παρ' όλα αυτά αν θα τα καταφέρω να πάω.
μην το χάσεις το δίφωνο, καλά λες, Σεφέρης ειν' αυτός! Αν πάει καλά γενικώς, θ' ακολουθήσουν κι άλλοι ποιητές!
φιλιά πολλά

despinach. είπε...

Πάντως αν πας ενημέρωσέ με να σου κρατάω το βιβλίο του Χένρυ...και βέβαια εξασφαλισμένο κ το θέμα του ποτού, τα μικρά μπουκαλάκια νερού "αύρα" με σπιτική ρακή αποδεικνύονται σωτήρια! Τι αύρα
(Λ)αύρα!! Θα χάσεις πασα ιδέα για μένα άμα σου πω τα καμώματα μας στο Ηρώδειο προχθές..!!

Φιλιά!

BOSKO είπε...

Despina...
πιο πιθανό είναι να σου πω να περάσεις απ' το σπίτι για κάνα καφέ ή φέρε και τη ρακή μαζί σου (μαζί με το βιβλίο βεβαίως του Henry).
Ρακή εσύ; Φακή εγώ ή κινέζικο σε ένα πιάτο στα...πέντε, που λέει και μια φίλη μου ειρωνευόμενη τη μαγειρική μου.

despinach. είπε...

Βοsko, για φραπεδάκι, το καλύτερό μου, μην αγχωθείς σε παρακαλώ με κινέζικα κ τέτοια...κανονίζουμε!..
πάω για μάθημα...

BOSKO είπε...

Despina...
τέλεια!
θα πω και του Lolek και του Χαλβατζή για νά 'χουμε απαρτία!

despinach. είπε...

Ωραίαααααααα!!