Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

στην-τουρκοκυπριακή-κυρήνεια

Καύσωνας σήμερα στην Κύπρο κι είπαμε να εκμεταλλευθούμε ακόμη ένα ελεύθερο πρωινό και να πεταχτούμε μέχρι την επίσης τουρκοκρατούμενη Κηρύνεια. Περάσαμε πάλι τη συνοριακή γραμμή, αυτή τη φορά από την πλευρά του επιβλητικού Ledra Hotel της Λευκωσίας και τσιμπήσαμε έναν συμπαθή Τουρκοκύπριο ταρίφα ονόματι Μουσταφά. Προηγουμένως, οι Κύπριοι μπάτσοι μας είχαν ρωτήσει: θέλετε να σας πάει δικός μας ταξιτζής ή Τούρκος; Πόσοθα μας πάρει ο δικός σας; ρωτήσαμε. 50 ευρώ να σας πάει και 50 να σας φέρει! Και ο Τούρκος; 50 ευρώ πήγαινε- έλα! Ευχαριστούμε, θα πάρουμε τον Τούρκο!
Ύστερα από διαδρομή μισής ώρας περίπου φτάσαμε στο λιμάνι της Κηρύνειας, αφού προηγουμένως αντικρίσαμε την τουρκική σημαία τεράστια και απλωμένη, φυτεμένη θα έλεγε κανείς, πάνω στο όρος του Πενταδάχτυλου! Ο λευκός χριστιανικός ναός μού θύμισε την Τήνο, κατηφορίζοντας με τα πόδια προς το κέντρο. Σα να λέμε, η Παναγία η Σουλτάνα, ένα πράγμα.
Σφίζει από ζωή το λιμάνι αυτού του καλοκαιρινού θέρετρου. Τουρίστες, νεολαίοι, αλλά και τύποι σκνίπα στο μεθύσι. Α, και καζίνα, πολλά καζίνα: μαθαίνω, 25 τον αριθμόν!
Προσωπικά, επειδή βαριέμαι αφάνταστα τα μουσεία και κυρίως τις αναβάσεις στα κάστρα, είπα στον Σταύρο ότι μπορεί να πάει και να κάνει ότι του γουστάρει, αφήνοντας μόνο εμένα σε ένα καφέ με πανέμορφη θέα στη θάλασσα.
Τελικά, κάθισε κι αυτός στην ομολογουμένως φανταστική καφετέρια πέριξ του κάστρου της Κηρύνειας, όπου και πλακωθήκαμε στις μπίρες. Όταν ο λαλίστατος Τούρκος σερβιτόρος ήρθε στο τραπέζι μας και επί ώρα ζαχάρωνε τα Camel άφιλτρα του Σταύρου, εκείνος του χάρισε ένα ολόκληρο πακέτο. Μόνο τούμπες που δεν έκανε! Δεν είμαστε καλά...
Αστεία- αστεία, αν εξαιρεθεί η Πάφος, οι Τούρκοι έχουν κάνει κυριολεκτικά κατάσχεση στο ωραιότερο κομμάτι της Κύπρου.
Ήθελα να βρεθώ και στην Αμμόχωστο, αλλά οι Κύπριοι φίλοι δεν το συνιστούσαν. Θα σε πιάσει η καρδιά σου, μου είπαν, εκεί θα δεις μόνο στρατιωτικές βάσεις και συρματοπλέγματα. Fuck!
Όχι, δεν το σχεδίασα χίπικα εγώ αυτό το φορτηγάκι. Το βρήκαμε αραγμένο κάτω απ' το κάστρο και την καταβρήκα! Ήμουν έτοιμος να το βάλω μπροστά και να γυρίσουμε μ' αυτό στη Λευκωσία, μπας και γλιτώναμε τον ταρίφα Μουσταφά, ο οποίος σε όλη τη διαδρομή άκουγε τον Σταμούλη το λοχία και την Κυρα- Γιώργαινα του Κατσαρού. Σχεδόν σουρεαλιστικό!
Υπερβολικά τουριστικό το λιμάνι της Κηρύνειας: μικρομάγαζα, ταβέρνες, καφετέριες με μουσική στη διαπασόν και ηλιοκαμμένα κορμιά πάνω- κάτω, πέρα- δώθε.
Σε κοντινή απόσταση απ' την Παναγία τη Σουλτάνα, που λέγαμε, να κι ένας μιναρές. Έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι πατάμε επί τουρκικού πλέον εδάφους.
Εικαστική παρέμβαση σε πολεμίστρα του κάστρου της Κηρύνειας. Γεύση από pop- art, είπα του Σταύρου. Κι αυτός μου απάντησε: δε λες καλύτερα, γυφτιά ελληνικού τύπου;
Κι εδώ το παλιό καρνάγιο του λιμανιού με πρωτότυπα σκαριά πλοίων προς πώληση. Σαν και το συγκεκριμένο που αν το προσέξει κανείς θα συμφωνήσει πως πρόκειται για έργο τέχνης.
Αφού δεν κάναμε τον κόπο να μπούμε στο κάστρο, ας το απαθανατίσουμε απ' έξω.
Όπως κι αυτούς τους Τούρκους εργάτες που επισκευάζουν ή κατασκευάζουν τη βάρκα τους. Να δω πως θα την κουβαλήσουν μετά για να τη ρίξουν στη θάλασσα.
Δε μπορώ να πω ότι τρελάθηκα από τη χαρά μου που επισκέφτηκα πριν από λίγες ώρες την Κηρύνεια. Εξακολουθώ να θεωρώ αδιανόητη την τουρκική κατοχή στο νησί. Με θλίβει σε μεγάλο βαθμό η ιδέα πως κάποιοι άνθρωποι, καί να θέλουν, δεν έχουν πλέον το ψυχικό σθένος να ξαναπεράσουν από τους τόπους των προγόνων τους και να ξαναδούν έστω για λίγο τα σπίτια τους, που ένας Αλλάχ μόνο ξέρει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τώρα. Γι' αυτό, τέρμα οι εκδρομές στην Κύπρο! Ότι είδαμε, είδαμε και σχηματίσαμε άποψη! Προτιμώ χίλιες φορές το σάπισμα μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα του φεστιβάλ με τις ποιητικές ταινίες του Τορνέ, τα δυσνόητα fluxus φιλμάκια, τις λυρικές εικόνες της Ανιές Βαρντά, το αντεργκράουντ γκέι σινεμά του Τζάρμαν και τις κραυγές της Γενιάς των Beatniks- οι τελευταίες, από το Σάββατο, που εγώ όμως δεν θα βρίσκομαι εδώ.

13 σχόλια:

ΝΣ είπε...

Είσαι απέναντι τελικά;
Κι έλεγα να πάρω ένα πλοίο να έρθω να σε συναντήσω.
Δεν είναι πολύ ώρα, το ξέρεις.

BOSKO είπε...

ΝΣ...
πάρε αμέσως ένα πλοίο
μεσ' στο πέλαγος το λείο
πράγμα που το αποκλείω
κι έλα πίσω στην Αθήνα
τώρα που βγαίνει η αθερίνα
απ' τις τράτες με τη γόπα
και θα σ' έχω όπα- όπα

πάς καλά; Τι δουλειά έχει η Κύπρος απέναντι απ' τη...Μυτιλήνη; Δεν είμαι Τουρκία, στην Κύπρο ήρθα για λίγες μέρες. Και λες ότι διαβάζεις φανατικά το blog, π'ανάθεμα σε...

Ανώνυμος είπε...

ti tzoutzoukaki tirkouaz eisai esi?

thalassamov είπε...

Α, σήμερα κι αν άγγιξες ευαίσθητα σημεία!!!

Όλοι λένε πως οι Τούρκοι πήρανε τα πιο όμορφα μέρη. Η αλήθεια είναι πως καταφέραμε να κρατήσουμε αυτά που έχουμε.
Δεν σου είπανε τί γράφει κάτω από την χερσαία σημαία στον Πενταδάκτυλο; παραπαπαπάμ:"Τί ευτυχία να είσαι Τούρκος!"

Με πείραξε λίγο που αποκάλεσες τον ελληνοκύπριο ταξιτζή "δικός σας"και όχι "δικός μας". :Ρ Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με το "Δεν Ξεχνώ" (το οποίο λόγοτυπο ανήκει στον Νίκο Δήμου αν δεν λανθάνομαι)- πατρίδες που χάθηκαν πριν γεννηθούμε.
Η Κύπρος δεν είναι μόνο το πρώτο γεωγραφικό μνημείο της τραγωδίας της Μεταπολίτευσης.Για αυτό καλά κάνουμε να δούμε κι άλλα.
Μπλουμ έκανες;

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ειμ' ένα πουλάκι
που πετάει από κλαράκι σε κλαράκι
κι έχασα κάθε ελπίδα
από τότε που σε είδα
(πάει, σού 'στριψε η βίδα)...

BOSKO είπε...

thalassamov...
ίσως το "σας" πήγαινε στο "μας" των αστυνομικών, καθ' ότι ο μπάτσος δεν αλλάζει, είτε Έλληνας είναι, είτε Τούρκος, είτε Κύπριος και ως εκ τούτου μια αντιδραστικότητα μού βγαίνει πάντα απέναντι τους.
επίσης, χωρίς να έχω καμία πρεμούρα περί εθνικών ταυτοτήτων κλπ., ο εν λόγω ταρίφας είναι Κύπριος και όχι Έλληνας, έχει διαφορετικό διαβατήριο, σημαία και, μέχρι πρότινος, νόμισμα.
άσε που καλά θα κάνουν οι Κύπριοι να διαχωρίσουν λίγο τα πράγματα. Επιτρέπεται στα κεντρικά καφέ ή τα μπαρ τους να μη μιλάει κανείς ελληνικά; τρομάζεις να συνεννοηθείς, λες και βρίσκεσαι κι εγώ δεν ξέρω που.
δεν ξέρω, βρε παιδί μου, αλλά απ' όπου πέρασαν αυτοί οι Άγγλοι, τα ισοπέδωσαν όλα. Και μόνον αυτοί; Και τι δεν έχει τραβήξει η Κύπρος: Σαρακηνοί, Άραβες, Ενετοί, Άγγλοι, Τούρκοι, της πίνουν το αίμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια...
όχι, στη θάλασσα δυστυχώς δε βούτηξα και κρίμα με τη ζέστη που έχει εδώ πέρα.

Velvet είπε...

Δεν έχω πάει Κύπρο
Έκανα κι εγώ λοιπόν το ταξιδάκι μου
Ελπίζω να κάνεις πλάκα για τον μουσταφά και την κυρά γιωργαινα
Εκτός από το πενταδαχτυλο, θαλασσινές αφροδίτες δεν αναδύονται πια στην νήσο..
Καλό απόγευμα....

Ανώνυμος είπε...

Άρε Μποσκακι δεν χάνεις ευκαιρία βλέπω. Καλά κανείς αρχηγέ μου. Πήγα και εγώ στην Κερύνεια τέλια ήταν αλλά μας τα χάλασε ο καιρός και την κάναμε... θα σε συνιστούσα ανεπιφύλαχτα να πας στο χωριό Καρμι και στον Καραβα θα χάνεσαι στις συμπληγάδες του πράσινου.

Αν Είσαι ακόμα Κύπρο, μπορώ απόψε το βραδάκι να τα πούμε

Πέτρος

BOSKO είπε...

Velvet2...
καθόλου πλάκα. Ο Μουσταφά, λοιπόν, άκουγε το κυπριακό Τρίτο (το τσέκαρα), το οποίο έπαιζε Γιώργο Κατσαρό με Γιάννη Καλαντζή. Όλα συνηγορούσαν στο χρονικό πισωγύρισμα, που λέω και στο post. Το δε σουρεάλ ήταν πως στην κεντρική κυπριακή Λευκωσία άκουγαν σκυλοπόπ χανουμάκια στα ρεστοράν που καθόσουν να φας.
Ποιες Αφροδίτες; σήμερα στην Κύπρο; αστειεύεσαι; καμιά Χούλια Κοτσγιγίτ θα δεις να τραγουδάει "Το κλεφτόπουλο του Βοσπόρου"...

BOSKO είπε...

Πέτρος...
χλωμό για σήμερα κι αύριο θά 'μαι Αθήνα.
να περνάς καλά, λοιπόν, και θα τα λέμε από ΄δω.
χαιρετώ!

vous είπε...

ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙΣ. ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ,ΠΡΟΔΟΤΗ,ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΕ.ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ ΡΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙ;

vous είπε...

ΑΧ ΒΡΕ ΚΑΤΑΚΑΥΜΕΝΕ.ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΔΕΚΤΩ .ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΑΧ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

BOSKO είπε...

vous...
τι λες, ω ρε κυπριακό γαϊδούρι που θα με πεις κι ανθέλληνα;
βους (βόδι), όνομα και πράγμα!
αυτό δηλαδή κατάλαβες εκεί που λέω για τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Κυπρίων;
νοσταλγέ της χούντας - γελοίε!
δε φτάνει που η χούντα της 21ης Απριλίου ξεπούλησε τη χώρα σου στους Τούρκους, μιλάς κιόλας.