Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

πορεία-πρόβα-ρεσιτάλ

Χτες είδα στο κέντρο της Αθήνας ένα από τα πιο επιτυχημένα συνθήματα: Εσείς με ΔΝΤ, εμείς με ΤΝΤ (κρίμα να μην έχω μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή). Αντιπροσωπευτικό μάλλον του τι πρόκειται να γίνει σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά. Να μη μείνει κανένας σπίτι του και να βρεθούμε όλοι στην πορεία. Αυτό λέω γω και θα το κάνω, όσο ο Πρωθυπουργός θα χασκογελάει και θα μας παραμυθιάζει ότι πάμε καλά, πολύ καλά την ίδια στιγμή που ο γιος πρώην Υπουργού, ναύτης, σέρνει τη Τζούλια Αλεξανδράτου στο Ναυτικό Μουσείο. Πόσα της έδωσε της πηδιόλας ο νεαρός κακόγουστος για να τον συνοδεύσει κι εμείς δεν έχουμε ούτε για το νοίκι μας πλέον; Όχι τίποτα άλλο, πληρώνουμε και τα λουσάτα γαμησιάτικα τους από πάνω...Γι' αυτό σου λέω, όλοι στο δρόμο σήμερα κι ας υποστούμε για μιαν ακόμη φορά τα καθιερωμένα άσματα του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Θα προτιμούσα βέβαια Dead Kennedys ή Deus X Machina, αλλά δε βαριέσαι! On the road, on the road και ω, καμαράντ, ω καμαράντ, βόηθα ν' ανέβω τη σκάλα!
Το απόγευμα ξεκινούν και οι πρόβες της Λένας Πλάτωνος για το διήμερο του Κύκλου Καβάφη στη Μικρή Επίδαυρο. Για μία εβδομάδα περίπου θα είμαστε κλεισμένοι στο στούντιο της Μεσογείων με τον Γιάννη Παλαμίδα, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, τους μουσικούς και βέβαια τη Λένα. Αδημονώ ν' ακούσω τα κομμάτια παιγμένα ζωντανά από τη rock μπάντα και με τα electronics. Όπως και να ξαναδώ τη Λένα να διευθύνει τους τραγουδιστές της, να κάνει ενορχηστρωτικές παρατηρήσεις - κανονικό μάθημα μουσικής, επιχρυσωμένο κιόλας! Θα καλύπτω τις πρόβες με καθημερινές ανταποκρίσεις, ενώ δεν αποκλείεται να αναρτήσω και κάποιο βίντεο. Στις 8 του μήνα που έρχεται αναχωρούμε για Επίδαυρο με βαν. Με χαρά μαθαίνω ότι και πολλοί άλλοι φίλοι, μουσικοί και μη, θα μας ακολουθήσουν για ένα τέλειο- απ' ότι προβλέπεται- weekend.

Σήμερα το βράδυ, πάντως, αν έχει τελειώσει η πρώτη πρόβα της Πλάτωνος στην ώρα της, δε θα ήθελα να χάσω με τίποτα το ρεσιτάλ της Ντόρας Μπακοπούλου στην αίθουσα Παρνασσός. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η κορυφαία πιανίστρια θα παίξει Schumann και Chopin με άκρως ρομαντική διάθεση. Είχα την τύχη ν' ακούσω πριβέ το εν λόγω κονσέρτο πριν λίγο καιρό στη γιορτή της Λένας, είναι όμως άλλη αίσθηση να γεύεσαι τη συγκεκριμένη μουσική (ειδικά τα Νυχτερινά του Chopin!) μέσα σ' έναν τέτοιο ιστορικό χώρο όπως του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Αυτές είναι εκδηλώσεις! Όχι σαν τη συναυλία του Demis Roussos την περασμένη Παρασκευή στο Ηρώδειο, που τελείωσε με τον ίδιο και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη επί σκηνής να τραγουδούν Que sera, sera...Και γαμώ τα κιτς, καλά που δεν πήγα τελικά!
κκκ
*Ελπίζω να μην ακούγομαι σαν απ' αυτούς τους Κνίτες που, αν και άθεοι, πάνε- λέει- στον Επιτάφιο, διότι μετά έχει πορεία, αλλά η σημερινή Τρίτη με διαδήλωση, Πλάτωνος και Μπακοπούλου προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!
** κι ένα ακόμη σύνθημα για να θυμηθούμε τα περσινά, τέτοιες μέρες ακριβώς: Ο Michael Jackson πέθανε/ το σώμα του δε λιώνει/ μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι

16 σχόλια:

Lefteris είπε...

κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι στην μικρή Επίδαυρο για αυτό το λόγο!!
θα τα πούμε εκεί λοιπόν.
κράτα μας ενήμερους αγαπητέ Μποσκοΐτη!!

BOSKO είπε...

Lefteris...
εννοείται, αγαπητέ Lefteris!!
ειδικά εσείς που είστε νέοι μουσικοί, οφείλετε να μη χάσετε το πλατωνικό- καβαφικό διήμερο στη Μικρή Επίδαυρο!

Ανώνυμος είπε...

Να αναρτησεις και βιντεακια και φωτο κι απ' ολα!!! Εμεις που δε θα ερθουμε ψυχη δεν εχουμε;ΠΑς παρουμε ιδεα εστω απο τις προβες !!!Περιμενω με αγωνια....Ειναι μακραν το συναυλιακο γεγονος του καλοκαιριου!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
η επιθυμία σας, διαταγή!
καλημέρα

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Σου έκλεψα τη φωτογραφία με τη Λένα. Θα σε πληρώσω τα δικαιώματα με τη χαρά μου που θα σε γνωρίσω στη μικρή Επίδαυρο.

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
και καλά έκανες!
η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον ντράμερ Tsiko τη βραδυά του Παλλάς και έχει δοθεί ήδη στο Φεστιβάλ Αθηνών, οπότε λογικά θα μπορούσες να τη βρείς κι απ' αλλού!

Yiannis είπε...

Καλημέρα Αντώνη,
περιμένω πως και πως αυτή την παράσταση στην επίδαυρο...έχω δει όλες τις παραστάσεις από το ηρώδειο και μετά, αλλά αυτή νομίζω πως θα είναι εξαιρετική!
Περιμένω κι εγώ, όπως και οι υπόλοιποι, τις ανταποκρίσεις από τις πρόβες...

Υ.Γ. Ωραία φωτογραφία αυτή που έβαλες...δεν ξέρω, αλλά θυμίζει κάτι από τα παλιά. είναι που φοράει και αυτή την καφίτσα πεταλούδα-brenthis...

BOSKO είπε...

Yiannis...
όντως, όλη αυτή η σειρά φωτογραφιών του Tsiko- άμα τις δεις- είναι εξαίρετες!
αν δεν πάω στη Μπακοπούλου απόψε, θα κάνω οπωσδήποτε την πρώτη ανταπόκριση αμέσως μετά την πρώτη πρόβα!
συμφωνούμε, άλλο το "Σαμποτάζ" που ήταν γνωστό έργο και άλλο ο "Κύκλος Καβάφη", που είναι κάτι ολοκαίνουργιο και, σε βεβαιώνω, εξίσου αριστουργηματικό!

Yiannis είπε...

Εξίσου αριστουργηματικό με το Σαμποτάζ; Μμμμ...παρόλο που δεν το έχω ακούσει (αλήθεια πότε βγαίνει;;), θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω. Μπορεί να φτάσει κάτι καινούριο, εκείνο το αξεπέραστο έργο; (Λες; μακάρι!)
Πάντως τη δική σου γνώμη, αν μου επιτρέπεις και πάλι, δεν πρέπει να τη θεωρούμε αντικειμενική σε ότι έχει σχέση με Λένα (λόγω φιλίας)...
Μιας και μιλάμε για δίσκους της Λένας, πιστεύω ότι "το σπάσιμο των πάγων" είναι το πιο αδικημένο έργο της! Ένας avant-garde δίσκος, ο οποίος απόρώ πως δεν αναφέρεται σε σχετικά αφιερώματα,κτλ...

BOSKO είπε...

Yiannis...
γιατί όχι;
και προσωπικά προτιμώ περισσότερο τις "Μάσκες Ηλίου" ή το "Σπάσιμο των πάγων", που αναφέρεις, από το "Σαμποτάζ".
ίσως έχεις δίκιο, αγαπώ τόσο πολύ αυτούς τους δίσκους της Λένας και τους έχω τόσο καλοχωνεμένους μέσα μου, ώστε μπορεί πράγματι να μην είμαι ο πλέον αντικειμενικός σχολιαστής του έργου της.
όσο για το "Σπάσιμο των πάγων" που λες ότι δεν αναφέρεται στα αφιερώματα που κατά καιρούς γίνονται στη συνθέτρια, σου θυμίζω ότι στα "Ημερολόγια" της Αρώνη μίλησα εκτενώς για την "Καντέντσα της άνοιξης", την οποία είχε ξεχωρίσει και ο Χατζιδάκις!

Yiannis είπε...

...Και πολύ καλά είχες κάνει αγαπητέ Αντώνη! Το είδα εκείνο το αφιερώμα. Είχε και ένα πολύ ωραίο παλιό video στο οποίο η Λένα έπαιζε την "καντέντσα". Εγώ όμως αναφερόμουν στα υπόλοιπα αφιερώματα που κατα καιρούς διαβάζουμε. εκείνων των free press και των λοιπών άλλων εντύπων.
Να είσαι καλά.

Υ.Γ. Να κάνεις ντοκυμαντέρ για την Λένα.
Υ.Γ. Λένα, αν διαβάζεις...Σ'ΑΓΑΠΩ!!

BOSKO είπε...

Yiannis...
εκτός του ότι το ντοκιμαντέρ για τη Λένα τό 'χει αναλάβει άλλος άνθρωπος εδώ και δυο χρόνια, εμένα θα μου ήταν δύσκολο να αποφύγω την...αγιογραφία, όπως καταλαβαίνεις. Η Λένα δεν είναι Κούνδουρος, ούτε Νταντωνάκη, ούτε καν ολόκληρη η εγχώρια rock σκηνή των 70s. Είναι φίλη μου πάνω απ' όλα, όπως σωστά επισήμανες.

Ιφιμέδεια είπε...

Η εξαίσια Ντόρα Μπακοπούλου στον Παρνασσό. Πόσο ταιριαστό και πόσο αληθινά αριστοκρατικό δείγμα ενός κόσμου που χάνεται...

Αυτή είναι αντίσταση!

BOSKO είπε...

Ιφιμέδεια...
πολύ σωστό σχόλιο!
γι' αυτό κι εγώ θα είμαι εκεί απόψε, έστω κι αν χάσω το πρώτο μέρος!

despinach. είπε...

Bosko, η καλύτερή σου!! Καλές πρόβες στη Λένα και σε όλους τους συντελεστές! Κι αν δεν είμαι στη μ.Επίδαυρο λόγω του ταξιδίου, σίγουρα θα υπάρξουν εμφανίσεις από φθινόπωρο δεν μπορεί...και καλή συναυλία απόψε με τον ρομαντισμό της Μπακοπούλου...αν το είχα δει εγκαίρως θα είχα βγάλει εισητήριο δεν το συζητώ!

ΝΑΤΑΣΣΑ είπε...

Θα συμφωνησω κι εγω με καποιους απο τους προ-γραψαντες οτι υπαρχουν δισκοι με κομματια 100 φορες πιο διαμαντια απο εκεινα του Σαμποταζ που δεν ετυχαν αναλογης προβολης-Αγαπημενοι μου ειναι Γκαλοπ και Μασκες Ηλιου. Καλη επιτυχια στις συναυλιες!