Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

complex-influence-θα-πει-σταυρωμένες-επιθυμίες-κρυφή-συλλογική-εκτόνωση-&-δίψα-ψυχής-και-σάρκας

Complex Influence τιτλοφορείται η δουλειά ενός νέου εικαστικού καλλιτέχνη. Με τη δουλειά αυτή, ο gazoza - Βασίλης Κώτσικας βρίσκει τον δρόμο του στην παραγωγή και στην Κοινωνία του Θεάματος, ύστερα από την ερασιτεχνική ενασχόληση του με τη φωτογραφία και το artwork σε δισκογραφικές εργασίες φίλων του.
Στις φωτογραφίες του gazoza κυριαρχούν τα σκυλιά ως ξεχωριστές οντότητες δίπλα στους ανθρώπους, η ασυνείδητη μελέτη του κιτς ως δείγμα της σημερινής επικρατέστερης κουλτούρας, τα ενσταντανέ ερωτισμού και τα θανάσιμα αμαρτήματα της λαιμαργίας, της φιληδονίας και της οκνηρίας.
Η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος, που του έκανε την τιμή να γράψει κάτι μέσα στο βιβλίο, εμπνεόμενη από το έργο του, χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες πνευματικά ταξίδια και εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Τους δίνει, μάλιστα, διάρκεια ζωής ενός αιώνα το πολύ!
Ως φαίνεται, δεν γνωρίζει πως ο gazoza περιφέρεται στους δρόμους σαν τον κύριο Ιλό του Ζακ Τατί και όχι σαν επαγγελματίας αλιευτής θεμάτων, φωτογραφίζοντας ιερατικά άμφια υπό ενοικίαση
και φίλους του που κατασπαράζουν τον κόκορα, πριν αυτός λαλήσει τρεις φορές και οι μονότονες μέρες της Αθήνας διαδεχτούν τις σκληρές νύχτες της Κοζάνης. Καθώς οι σελίδες του λευκώματος γυρνάνε, μοιάζουν με μεγάλη μαύρη δίνη, με το στόμα του τέρατος του καλλιτέχνη. Κι αυτός το ταΐζει με αμαρτωλούς που είχε υποσχεθεί να συγχωρέσει, γιατί έμειναν τις Κυριακές στο κρεβάτι και γύρεψαν την ανταμοιβή της ομορφιάς τους έξω απ' τα όρια του συστήματος που ήθελε να τη χαραμίσει.
Η ποιητική γραφή της Μάιρας Λιούγκου (maira del mar) είναι αυτή ενός συγγενή πρώτου βαθμού που μιλάει την ίδια γλώσσα σε πόλεις μακρινές, Μελβούρνη, Φραγκφούρτη, Βοστόνη, Άμστερνταμ, που τις αναφέρουν τακτικά στο σπίτι του gazoza κι αυτός έχει τα γραμματόσημα τους στο συρτάρι του δίπλα απ' το οικογενειακό του επώνυμο με ξενικούς χαρακτήρες. Οι φωτογραφίες του gazoza θυμίζουν τη συνεχή άσκηση της αντοχής προς τον ανήφορο σε μια αναγκαστική, ωστόσο, πορεία προς τη δύση. Η λάσπη του πολιτισμού και η θέρμη της άρνησης στερεοποιεί τούτη τη γη και της προσδίδει συμμετρία.
Ο gazoza - Βασίλης Κώτσικας γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1982, σπούδασε drums και folk percussions, φωτογραφία στην Κοζάνη και interior design στη Θεσσαλονίκη. Το Complex Influence είναι το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα και μπορείτε να το προμηθευτείτε από την προσωπική ιστοσελίδα του, www.4gazoza.com

2 σχόλια:

George Tsitiridis είπε...

poli oraia douleia

BOSKO είπε...

pisoglendis...
απ' αυτά που είδες και διάβασες κρίνεις ή να υποθέσω ότι προμηθεύτηκες ήδη το λεύκωμα του gazoza;