Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ο-κατά-λένα-πλάτωνος-κωνσταντίνος-καβάφης-δεύτερη-πρόβα

Σήμερα ο Γιάννης Παλαμίδας δοκίμασε τα τραγούδια Δέησις, Τα κεριά, Η Πόλις, Απολείπεν ο θεός Αντώνιον και τα Παράθυρα, όλα, ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, μελοποιημένα από τη Λένα Πλάτωνος. Το ότι για μήνες μελετούσε τα κομμάτια στο home studio της συνθέτριας, δουλεύοντας μαζί της και με τον Στέργιο, ήταν τελικά πολύ καλό! Ούτε για μια στιγμή χτες και σήμερα ο Παλαμίδας δεν κράτησε χαρτί στα χέρια του με τους στίχους.
Το ίδιο καλά ανταπεξέρχεται και η μπάντα στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών. Τόσο καλά που η Πλάτωνος ζήτησε να φωτογραφηθεί ευχαριστημένη με τον μπασίστα της, τον Vlastur, και τον κιθαρίστα της, τον Στράτο Σπηλιωτόπουλο.
Εδώ με το ζόρι κρατούσαμε τα γέλια, όχι μόνο η Λένα, αλλά και όλοι μας μεσ' στο προβάδικο. Υπαίτιος ήταν ο Παλαμίδας με τις φοβερές ατάκες του και τα λογοπαίγνια του στυλ: Θα γίνω ρεζίλ Ντασσέν, Παίξτε κάτι από Λουλού Reed και κορεΐδρωσα!
Αυτή η photo άρεσε πολύ στη Λένα με την ίδια και τη Σαβίνα Γιαννάτου. Κατάφερες να αποτυπώσεις- μου είπε- την κοριτσίστικη ένωση μας από τα 80s! Σωστή η κυρία Πλάτωνος!
Ευδιάθετη, όπως πάντα άλλωστε, αφίχθη στην πρόβα για πρώτη φορά η Σαβίνα. Εδώ συγκεκριμένα απευθύνεται σε μένα και μου λέει ότι μοιάζω να βγήκα από το Volume IV των αγαπημένων της/μου Led Zeppelin. Είχαμε αρκετό καιρό να βρεθούμε, η αλήθεια είναι...
Τα κομμάτια που δοκίμασε η Σαβίνα ήταν τα Χίλιες και μια νύχτες σινεμά, Αν μ' αγαπάς έλα να κάνουμε έρωτα, Τι νέα ψιψίνα;, Κυψέλη κ.α., τραγούδια εν ολίγοις που θα ακουστούν στο πρώτο μέρος των δύο συναυλιών της Πλάτωνος στη Μικρή Επίδαυρο.
Επίσης, το Βράδυ και το Μόνο από τον Κύκλο Καρυωτάκη, το έργο που έχει περάσει στην αθανασία!
Υπέροχη και η Γαλάζια κιθάρα από το Σαμποτάζ, εν προκειμένω η κιθάρα του Στράτου που συμπλέει κανονικά με την ιδιαίτερη φωνή της Σαβίνας!
Έκαστος στο είδος του και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος στον σχεδιασμό του ήχου και τα πλήκτρα του!
Όταν ξαναείπα ότι η Γαλάζια κιθάρα θυμίζει το Going to California των Led Zeppelin, η Σαβίνα σχολίασε ότι δεν το θυμάται κι ότι έχει μείνει στο Stairway to Heaven. Μα πως δεν το θυμάσαι, εξέφρασα την απορία μου, στο πικάπ σου την τελευταία φορά η βελόνα ήταν σταματημένη στο Going to California! Ναι, απάντησε η Σαβίνα, το θέμα είναι εδώ και πόσον καιρό ήταν σταματημένη εκεί η βελόνα! Ελπίζω πάντως όχι απ' το 1971 που πρωτοβγήκε ο δίσκος, της είπα κι εγώ...
Το μικρόφωνο και πάλι στον Παλαμίδα! Δεν υφίσταται συναυλία της Πλάτωνος χωρίς το σπαρακτικό Κοπερτί! Απίστευτο τραγούδι- διαμάντι!
Όπως και η Πτήση 201, τα Κινούμενα σκίτσα και το Σαμποτάζ, που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στη Μικρή Επίδαυρο με τις φωνές του Γιάννη και της Σαβίνας.
Τα ξαναλέμε από την αυριανή τρίτη πρόβα της Λένας Πλάτωνος και των μουσικών της.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Τα σέβη και το σεβασμό μου σε όλους.

Yiannis είπε...

Καλημέρα Αντώνη.
Ολόκληρο το Σαμποτάζ σχεδόν στο 1ο μέρος!!! (γιατί είχα την εντύπωση ότι είχα ακούσει οτι θα παίξουν τον Καρυωτάκη στο 1ο και τον Καβάφη στο 2ο? μάλλον θα μπερδεύτηκα...καταπληκτικά νέα!)

p.s. To laptop σου τι έπαθε? αν είναι κάτι που δεν χρειάζεται αναταλλακτικό, ίσως μπορέσω να σου το φτιάξω εγώ...χωρίς χρήματα (αυτό δεν χρειάζεται να το αναρτήσεις)

BOSKO είπε...

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ...
νά ΄σαι καλά, θα μεταφέρω το σχόλιο σου!

BOSKO είπε...

Yiannis...
άσε μου εδώ ένα τηλ. σου και δε θα το δημοσιεύσω.
σε υπερευχαριστώ για τη διαθεσιμότητα σου, καλέ μου άνθρωπε!

* από Καρυωτάκη θ' ακουστούν μόνο τα δύο τραγούδια που λέω.

BOSKO είπε...

Yiannis...
ελήφθη και σ' ευχαριστώ!
ίσως σου τηλεφωνήσω αργά απόψε, αλλιώς email.