Η πολιτική κηδεία του Τάσου Ζωγράφου, σήμερα το μεσημέρι, δεν είχε τίποτα από τη συνηθισμένη ελληνορθόδοξη κλαούνα. Γνωρίζαμε, όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί, ότι δεν τον περιμένει κανένας Παράδεισος και καμία Κόλαση. Γι' αυτό και τον αισθανόμασταν παντού γύρω μας, δίπλα μας, σαν πνεύμα, σαν ένα άϋλο ον, που μάλλον χαίρεται στη θέα τόσων πολλών συγκεντρωμένων φίλων του. Πάνω στο φέρετρο, τα πινέλα του, ο μπερές του και μια φωτογραφία για προσκύνημα. Δίπλα στη χήρα του Ζωγράφου, συντετριμμένος ο Μίμης Πλέσσας, φίλος του για μια ζωή ολόκληρη. Βουβοί μεσ' στον πόνο τους η κόρη του και ο γιος του, όπως και το ψυχοπαίδι του, ο ποιητής Μανώλης Στεργιόπουλος. Αντί για τις χριστιανικές εικόνες, τα ίδια του τα έργα, τα υπέροχα γυμνά γυναικεία κορμιά του, στα οποία θα ανήκει για πάντα στο εξής. Η σορός του Τάσου Ζωγράφου λογικά αυτή την ώρα ταξιδεύει για τη Βουλγαρία, όπου και θα αποτεφρωθεί, για να επιστρέψει ως σκόνη πλέον και να σκορπιστεί στο Πήλιο, την ελληνική γη που τόσο αγάπησε! Έτσι πρέπει να φεύγουν οι αληθινοί ποιητές για τον Κάτω Κόσμο, πλήρεις ημερών, αδιαπραγμάτευτα ιδεαλιστές και πάνω απ' όλα με ατόφια την καλαισθησία τους. Σ' αυτή τη σεμνή αποχαιρετιστήρια τελετή, το τελευταίο αντίο στον Τάσο Ζωγράφο είπε σύσσωμος ο κινηματογραφικός κόσμος της χώρας: σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί, τεχνικοί, άνθρωποι που κάπως, κάπου, κάποτε δούλεψαν μαζί του και που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστος για τη ζωντάνια, το ήθος και την υψηλή τέχνη του.
Το πρωί πέρασε στον Ιανό με την παρουσίαση του cd ενός νέου συνθέτη, στην παραγωγή του οποίου ενεπλάκη ο Νίκος Κυπουργός. Ο συνθέτης λέγεται Χρήστος Οικονομίδης και το cd, Έρως ζώο αγέρωχο και ηχηρό, από το ομότιτλο ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου που μελοποίησε ο Οικονομίδης. Παραγωγός εταιρεία η Orion Music της Μαρίας Ματέ με τη συμβολή της Μικρής Άρκτου στον τομέα της διανομής.
Τραγουδούν ο Δώρος Δημοσθένους, η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Οικονομίδης. Συμπράττουν οι μουσικοί Διονύσης Βερβιτσιώτης στο βιολί, Τίνα Δεσύλλα στο όμποε, Ευαγγελία Κιοσόγλου στην άρπα, Γιάννης Καραμπέτσος στην τρομπέτα, Τάσος Μισυρλής στο τσέλο, Θόδωρος Πιστόλας στο φλάουτο και ο συνθέτης στο πιάνο, τα keyboards και τα κρουστά.
Στα δυο λόγια που είπε ο Κυπουργός, συστήνοντας τον Οικονομίδη ως καινούργιο ταλαντούχο συνθέτη, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκδοση πράξη αντίστασης για την εποχή.
Ο Κυπουργός προλόγισε επίσης και το βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Προσευχή που προβλήθηκε και που σκηνοθέτησε η Δώρα Μασκλαβάνου, δανειζόμενος τους επίκαιρους στίχους του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου: Χρειάζομαι χρήματα!
Στη ζωντανή παρουσίαση, πάντως, μερικών τραγουδιών από το cd, τους ερμηνευτές συνόδευσε μόνο ο Θόδωρος Πιστόλας με το φλάουτο του.
Η Τσαϊρέλη τραγούδησε το Αγάπης πόθοι σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και Μαρίας Λαϊνά, το Ω μη με βλέπετε που κλαίω σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη
και το Τραγούδι στον ήλιο σε ποίηση Μελισσάνθης.Από τη φωνή του Δώρου Δημοσθένους ακούσαμε τα τραγούδια Ειν' οι γυναίκες που αγαπούμε σε ποίηση Νίκου Εγγονόπουλου, Όλα μπορείς να τα σωπάσεις σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου,
και το Κουρέλια να τους κάνω, επίσης σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου. Αν και δεν έχω ακούσει ακόμη την εργασία του Χρήστου Οικονομίδη και δεδομένης της εγγύησης που μου αποπνέει η παρουσία του Κυπουργού στην παραγωγή, έχω την αίσθηση πως δεν πρόκειται για ακόμη έναν συμβατικό δίσκο έντεχνων μελοποιήσεων. Θα συμφωνεί μαζί μου και ο Ισαάκ Σούσης, ο οποίος συνυπογράφει με τον συνθέτη ένα τραγούδι, καθώς κοιταχτήκαμε, εντυπωσιασμένοι αμφότεροι, την ώρα που βλέπαμε στην οθόνη και ακούγαμε τη ρυθμική, α λα Κ. Βήτα, μελοποίηση του Οικονομίδη στην Προσευχή του Ασλάνογλου! Μακάρι ν' αποδειχθεί με το Έρως ζώο αγέρωχο και ηχηρό πώς πράγματι ο πρωτοεμφανιζόμενος συνθέτης πέτυχε να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό πεδίο, μιμητικό της αίσθησης από το νόημα των λέξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου