Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

αν-ο-δίσκος-της-αρλέτας-έβγαινε-στο-εξωτερικό

ARLETA
DEMO
LYRA
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν η Αρλέτα επέστρεψε από την Αγγλία και μπήκε στο στούντιο για να γράψει το άλμπουμ Ταξιδεύοντας, ηχογράφησε ταυτόχρονα και δέκα αγγλόφωνες μπαλάντες: επτά σε μουσική του Ανέστου Τριανταφύλλου, δύο δικές της, καθώς και το J' ai vu des Rois Serviles του Areski Belkacem στην ελεύθερη απόδοση του Georges Moustaki. Τους στίχους ή, για την ακρίβεια, τα δέκα λυρικά παραμύθια ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Sasha Brewis. Η δουλειά προοριζόταν για το εξωτερικό. Άγνωστο, όμως, για ποιους λόγους, ο αείμνηστος Αλέκος Πατσιφάς της Lyra πάγωσε την έκδοση, με αποτέλεσμα να μείνει θαμμένη για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια στα αρχεία της εταιρείας. Πριν μερικούς μήνες, ο ιστορικός παραγωγός Γιώργος Μακράκης ειδοποίησε την Αρλέτα ότι βρέθηκε μια μαγνητοταινία με την ίδια σε δέκα αγγλόφωνα τραγούδια. Κατάφερε να την πείσει να κυκλοφορήσουν σήμερα κι έτσι έχουμε στα χέρια μας αυτό το μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο. Απόλυτα λογικό να μην ήθελε η ερμηνεύτρια να βγει αυτός ο δίσκος, λόγω του ξύλου που είχε φάει εξ αιτίας του από τον Πατσιφά, όπως σημειώνει γλαφυρά στο ένθετο. Προσωπικά, ακούγοντας το cd πολλές φορές και συνεχόμενες τούτες τις μέρες, άρχισα κάπου ν' αμφισβητώ το μουσικό ένστικτο του μακαρίτη διανοούμενου δισκογραφικού παράγοντα. Πολύ μεγάλη αδικία αυτή που έγινε στην καριέρα της Αρλέτας! Αν το Demo - υποθέτω, με άλλο τίτλο - είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό των mid-70s, εκεί που το κίνημα της γυναικείας folk μπαλάντας καλά κρατούσε ακόμη, πιθανώς τώρα να συναντούσαμε το όνομα της ιδιαίτερης Ελληνίδας τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας σε παγκόσμιες μουσικές εγκυκλοπαίδειες, στο λήμμα female folk singers. Όπως συνέβη, λόγου χάριν, με την Marta Kubisova από την πρώην Τσεχοσλοβακία ή την Jeanne Bichevskaya από την πρώην Σοβιετική Ένωση στο πλάι της Joan Beaz, της Melanie και της Joni Mitchell από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, τι μένει τώρα; Το θλιμμένο πρόσωπο ενός κοριτσιού με την κιθάρα στα χέρια κάτω από μιαν αμυγδαλιά σε μια παλιακή φωτογραφία που εμπεριέχει εφηβικές βόλτες στα δισκοπάζαρα, μυρωδιές από ινδικό λιβάνι και ένα μεγάλο μέρος της αθωότητας των 60s (παρ' ότι ο δίσκος θα κυκλοφορούσε την επόμενη δεκαετία). Δέκα ακουστικές αναγεννησιακές μπαλάντες με την Αρλέτα σε δέκα αντίστοιχες ερμηνείες - υπόδειγμα για τις σημερινές επίδοξες τραγουδίστριες του αγγλόφωνου alternative. Όποιος ακούσει τους βοκαλισμούς της στα κομμάτια Fortress και Cyril 's song, θα συμφωνήσει μαζί μου. Από την άποψη του ντοκουμέντου, το Demo της Αρλέτας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το προ δεκαετίας συλλεκτικό cd της Φλέρυς Νταντωνάκη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

22 σχόλια:

Mary Ka είπε...

Αλλά και διεθνώς να είχε καθιερωθεί,πάλι σήμερα θα βλέπαμε την εικόνα αυτού του ίδιου κοριτσιού με φόντο τις αμυγδαλιές και θα ονειρευόμαστε τη δική μας Αρλέττα. Αυτήν που ενδεχομένως δεν θα είχαμε γνωρίσει...

BOSKO είπε...

Mary Ka...
διαφωνώ, αγαπητή!
πως δεν θα την είχαμε γνωρίσει;
αφού η Αρλέτα υπάρχει στη δισκογραφία από το 1966 κι αυτός ο δίσκος επρόκειτο να βγει σχεδόν μια 10ετία αργότερα.
ίσα- ίσα που θα χαίρονταν οι φαν της την εποχή εκείνη για το διεθνές ξάνοιγμα της.

Nikatsu είπε...

Υπέροχο και το εξώφυλλο του δίσκου.Ποιός το φιλοτέχνησε;

ασωτος γιος είπε...

σε προλαβα, (http://aswtosgios.blogspot.com/2010/12/arleta-demo.html)
I LOVE arleta, οπου και να τραγουδησει η αρλετα ειναι μια υπερ-φυσικη νεραηδα που σε κανει να νιωθεις...ξανα!

ασωτος γιος είπε...

ελπιζω να μη το περιλαβει το διφωνο για κριτικη κι αυτο (πλακα κανω)

Rodia είπε...

Σωστός BOSCO.
Το demo στο youtube...
περί Πατσιφά, τι να πω; σκεφτομαι τα ιδια περιπου.. εφαγε αρκετα παιδια!

BOSKO είπε...

Nikatsu...
συνήθως η ίδια η Αρλέτα ζωγραφίζει τα εξώφυλλα των δίσκων της. Εδώ, όμως, μάλλον πήραν απ' τη σημερινή Lyra αυτή την παλιά φωτογραφία της και της "φόρεσαν" το δεντράκι. Όμορφο, ούτως ή άλλως και ταιριαστό με το concept!

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
το ξέρω ότι με πρόλαβες, τό 'χα δει στο blog σου.
καλά έκανες, τέτοιοι δίσκοι πρέπει να προβάλλονται!

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
δεν ξέρω για την Αρλέτα (δηλαδή ξέρω, αφού εγώ το περιέλαβα το Demo της), πάντως, χθες παρέδωσα στο περιοδικό την κριτική της Αλέξιας!
δεν σου λέω τι θα διαβάσεις, νά 'χεις αγωνία!

BOSKO είπε...

Rodia...
δεν ξέρω αν "έφαγε" αρκετά παιδιά κι η ιστορία τον έχει δικαιώσει, πάντως στην περίπτωση του δίσκου αυτού της Αρλέτας έδρασε επιεικώς απαράδεκτα!

ασωτος γιος είπε...

bosko εξελισσομαι σε μεγαλος φαν σου, οσον αφορα το ΔΙΦΩΝΟ με νικησες θα το αξαναγορασω μετα απο καιρο, γιατι πιστευα οτι ηταν ακριβο βαζοντας τοσα (!!) cd μεσα να δικαιολογησει τη τιμη του και μαλιστα επειδη το παιρνα φανατικα καποια στιγμη ειχα και ιδια cd στις προσφορες.
(γκρινιαρης αναγνωστης)φταιει και η πιεση

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΛΕΤΑ my love

Μόλις είδα ότι τελικά κυκλοφόρησε το αγγλόφωνο δισκάκι της Αρλέτας , λαχτάρισα, ‘έτρεξα αμέσως στο κοντινότερο δισκοπωλείο να ανταμώσω την αγαπημένη μου ελληνίδα τραγουδίστρια..........
Σίγουρα ο Παστιφας θα φοβήθηκε το άνοιγμα των φτερών της Αρλέτας προς το εξωτερικό, γιατί θα την λάτρευαν αναμφισβήτητα.
Η ΑΡΛΕΤΑ είτε τραγουδάει, είτε ζωγραφίζει είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!

Πέτρος

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
δεν ξέρω αν είσαι φαν δικός μου ή του διφώνου, πάντως το επερχόμενο τεύχος θα σ' ενδιαφέρει σίγουρα, αφού θά 'χει μέσα και Αλέξια και Αρλέτα. Μην σου αποκαλύψω και το concept του εξωφύλλου, στο οποίο θά 'ναι δύο σούπερ-σταρ τραγουδιστές (απ' τους καλούς, όμως, που μάλλον θα σου αρέσουν).

BOSKO είπε...

Πέτρος...
αφού το βρήκες μόλις έτρεξες, πάλι καλά! Σημαίνει ότι τουλάχιστον λειτουργεί σωστά η διανομή δίσκων.
συμφωνούμε σε όλα, άλλωστε, περί Αρλέτας!

ασωτος γιος είπε...

σουπερ σταρ τραγουδιστες ειναι μονο η απολυτη (εδω θα φαω πολυ βρισιμο)
ασχετο
εχει βγαλει νεο δισκο η ελενη δημου? ξερεις κατι?

Mary Ka είπε...

Οχι, εννοώ ότι ίσως να είχαμε χάσει την Αρλέττα όπως την ξέρανε, γιατί εμείς τη γνωρίσαμε αργότερα καθότι μικρότεροι, και ίσως να γνωρίζαμε μια καλλιτέχνιδα απομακρυσμένη από το ελληνικό της κοινό. Από τη μια χαίρεσαι που ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης αναδεικνύεται διεθνώς, και μέσω αυτού η χώρα, από την άλλη η επαφή αποκτά άλλο ύφος, δεν είναι η ίδια πλέον.

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
ε, δεν είναι μόνο η Απόλυτη σούπερ-σταρ κι ούτε θα γινόταν ποτέ (νομίζω δηλαδή)εξώφυλλο στο δίφωνο.
δεν έχω ιδέα τι κάνει η Δήμου δισκογραφικά, πέραν κάποιων κακόγουστων αφισών της που πετυχαίνω στους δρόμους.

BOSKO είπε...

Mary Ka...
παρ' όλο που πιστεύω ότι, και επιτυχία να έκανε η Αρλέτα στο εξωτερικό μ' αυτόν τον δίσκο, πάλι εδώ θα γυρνούσε για να κάνει τα δικά της που ξέρουμε και που αγαπήσαμε.

ασωτος γιος είπε...

ξερεις κατι? γιατι να μην γινει? 40 χρονια τραγουδι και πουλαει, πως μπορει το μονο ελληνικο μουσικο περιοδικο να την αγνοει? η μηπως οι ποιοτικοι λενε τραγουδια που παντα αντεχουν στο χρονο?
κοιτα εγω δεν εχω αγορασει ποτε δισκο της βισση αλλα την παραδεχομαι
ειναι καλλιτεχνης για πολλους λογους

xomeritis είπε...

Θα μπορούσε, σε πιο προσωπικό ύφος, της Janis Ian ίσως. Δεν έγινε όμως, μπορεί κάποιοι - ίσως - να έχασαν. Εμείς πάντως κερδίσαμε το τραγούδι της δραχμής.

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
τι να σου πω τώρα, καλέ μου άνθρωπε;
να τ' ανοίξω και να μου την πέσουν πάλι απ' το φαν-κλαμπ της Βίσσηδος; δεν θα τ' αντέξω...
ας αρκεστώ στο ότι έχω άλλη άποψη για κάποιον που θέλει να λέγεται καλλιτέχνης. Η συγκεκριμένη πλέον αποτελεί ανθρώπινη...μετάλλαξη.

BOSKO είπε...

Thomas Xomeritis...
Janis Ian, ε;
που τη θυμήθηκες;
πιστεύω πως μέσα στη μουσική βιομηχανία επισκιάστηκε απ' την συνονόματη και αδικοχαμένη ομότεχνη της.
δεν την "είχα" ποτέ, συνεπώς δεν ξέρω τι συγγένεια μπορεί νά 'χει με την Αρλέτα. Με προκαλείς όμως να το ψάξω.
thanx!