Σάββατο 16 Απριλίου 2011

σήμερα-το-μεσημέρι-στο-metropolis-live-stage-η-παρουσίαση-του-βιβλίου-cd-της-γεωργίας-βεληβασάκη

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Metropolis Live Stage. Επρόκειτο φυσικά για την παρουσίαση του βιβλίου-cd Το Μικρό Μυστικό της Ζωής της Γεωργίας Βεληβασάκη σε μουσική Κώστα Αθυρίδη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η δισκογραφική εταιρία Polytropon και το Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54, Αθήνα – τηλ. 2103808549 begin_of_the_skype_highlighting 2103808549 end_of_the_skype_highlighting).



Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας, ο καθηγητής Παν/μίου και αρχισυντάκτης του ΒΗΜΑΤΟΣ Δημήτρης Ψυχογυιός και ο bosko. Αμέσως μετά, τον λόγο πήραν οι δύο δημιουργοί: η Βεληβασάκη αναφέρθηκε στο οικολογικό μήνυμα του παραμυθιού και ο Αθυρίδης στις μουσικές, οι οποίες τον καθόρισαν ώστε να κινηθεί αναλόγως από μουσικής άποψης στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση του παραμυθιού με ζωντανή ορχήστρα (Γεωργία Βεληβασάκη και Gaia+, δηλαδή ο Άρης Ζάρι Ζαρακάς στην κιθάρα, ο Λευτέρης Ανδριώτης στην Κρητική λύρα, η Έλσα Παπέλη στο τσέλο, ο Αναστάσης Χαμηλάκης στα πλήκτρα, ο Γιώργος Κωστόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Ανδρέας Ανδρικόπουλος στα τύμπανα). Παράλληλα προβλήθηκε video, το οποίο λειτούργησε διαδραστικά με την αφήγηση, τα τραγούδια και τα δρώμενα επί σκηνής.
Το Μικρό Μυστικό της Ζωής είναι ένα μουσικό παραμύθι που αναφέρεται στη σχέση του Ανθρώπου με τη Φύση. Πρόκειται για μια ιστορία ειπωμένη με στοχαστική διάθεση και έντονο οικολογικό προβληματισμό. Η Γεωργία Βεληβασάκη, με λέξεις και εικόνες άλλοτε φανταστικές και άλλοτε ρεαλιστικές, περιγράφει την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί και να υποτάξει τη Φύση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι έτσι οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Το μόνο που ίσως μπορέσει να τον σώσει είναι να βρει το Μικρό Μυστικό της Ζωής. Αυτό που προσπάθησαν να βρουν σήμερα αρκετά μικρά παιδιά, κάποια κι από το Χαμόγελο του Παιδιού, κάνοντας την ατμόσφαιρα αφενός γλυκιά και χαριτωμένη και αφετέρου φασαριόζικη και συγκινητική. Κατά γενική παραδοχή, Το μικρό μυστικό της ζωής των Γεωργίας Βεληβασάκη- Κώστα Αθυρίδη αποτελεί την τελειότερη σμίλευση του ευαίσθητου παιδικού ψυχισμού μέσα από την πολύχρωμη παλέτα της μουσικής, του ποιητικού λόγου και των πολύτιμων αξιών του ουμανισμού και της οικολογίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η στιχουργός Γιώτα Βασιλακοπούλου, ο Θανάσης Συλιβός, εκδότης του περιοδικού Μετρονόμος, ο Πέτρος Δραγουμάνος, καταγραφέας της ελληνικής δισκογραφίας, ο συγγραφέας Χρήστος Ναούμ, ο συνθέτης Χρήστος Γ. Παπαδόπουλος κ.α.

3 σχόλια:

Geove είπε...

Μια ευχή θα σου χαρίσω να την έχεις φυλαχτό
μια ευχή, ένα πεφταστέρι
κι ίσως βρεις κι εσύ, ποιος ξέρει
της ζωής το μικρό μυστικό!

Μεγάλο χαμόγελο,
:)

BOSKO είπε...

"Me Noima - Horis Simasia"...
ήταν πολύ ωραία χθες!
ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Ήταν υπέροχα, συγκινήθηκα! Από τις ωραιότερες παραστάσεις, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά κυρίως για μας τους μεγάλους! Μπράβο στη Γεωργία Βεληβασάκη που το έγραψε και στον Κώστα Αθυρίδη για την εξαιρετική μουσική του!
Ανδριανή Κ.