Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Λίγη ποικιλία για την είσοδο στο Φεβρουάριο με έναν αδιάφορο κι έναν ενδιαφέροντα δίσκο

Ας ξεκινήσω με τον αδιάφορο...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ- Η ΖΩΗ ΑΛΛΟΥ ΣΕ ΠΑΕΙ- LEGEND
Το καινούργιο πολυσυλλεκτικό cd του Δημήτρη Μπάση, μιας αναμφισβήτητα σημαντικής παρουσίας στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, ομολογώ ότι με προβλημάτισε. Ή μήπως τα είπα όλα ήδη με τρεις λέξεις; Δε φταίει ο Μπάσης αν ηχογράφησε ένα μάλλον εύπεπτο και μονότονο άλμπουμ, όσο το ίδιο το σημερινό λαϊκό τραγούδι. Αυτό που εξυπηρετεί τη λογική της πίστας, ακόμη και της καψούρας και που ισοπεδώνει από ερμηνευτές με αρκετές περγαμηνές στην πορεία τους μέχρι το ρεπερτόριο αυτό καθ'αυτό. Στο Η ζωή αλλού σε πάει(ας μη θεωρηθεί καταδηλωτικός ο τίτλος) υπάρχουν αναμενόμενα ιλουστρασιόν ζεϊμπέκικα, όπως και εξίσου αναμενόμενες λαϊκότροπες μπαλάντες.Το Πάμε φίλε, ντουέτο με τον Γιάννη Κότσιρα, καλλιτέχνη ομοτράπεζο του Μπάση, βλέπω να γίνεται μεγάλο ραδιοφωνικό σουξέ. Αυτό είναι όμως το ζητούμενο; Τραγούδια που θα μπορούσε να' χει ερμηνεύσει και ο Notis εν είδη μικροαστικής σαββατιάτικης διασκέδασης;Γιατί όχι, θα μου πει κάποιος επειδή όμως σε μένα έλαχε ο κλήρος, παρακάμπτω το άρτιο επίπεδο της παραγωγής και τη φιλότιμη προσπάθεια του Μπάση και στέκομαι με εξαιρετικά κριτική διάθεση στους στίχους που πλασάρουν σικέ συναίσθημα και στα ίδια τα τραγούδια, ακόμη κι αν αυτά επιχειρούν μια σύνδεση μ' ένα πεπαλαιωμένο α λα Γιάννης Πουλόπουλος λαϊκό- ερωτικό κλίμα του ΄70. Μουσική έγραψαν οι Κ. Παπαδόπουλος, Χ. Γερμενής, Σ. Γαργάλας, Θ. Βασιλάς και στίχους οι Π. Φαλάρας, Λ. Δημοπούλου, Β. Γιαννόπουλος, Γ. Μπαγουλής, Ε. Γιαννατσούλια, Εύη Δρούτσα.
Και κλείνω με τον πιο ενδιαφέροντα δίσκο. Για την ακρίβεια μια απ' τις πιο σπάνιες δισκογραφικές δουλειές της επικαιρότητας...

SMALL BLUES TRAP- CROSSROAD RITUAL- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις το συγκρότημα τούτο που παίζει τα μπλουζ του Σικάγο και να καταλάβεις ότι είναι από το νομό Φθιώτιδας. Αν αυτό το βλέπει κάποιος απλά θετικά, εγώ το βρίσκω άθλο! Πραγματικό άθλο σε μια δισκογραφία λαβωμένη από το mainstream, η οποία καταδικάζει νέους καλλιτέχνες που βράζει το αίμα τους σε ότι πιο συμβατικό και άνευρο μπορεί να υπάρξει. Οι Small Blues Trap ξέφυγαν απ’ όλο αυτό το χάλι, είτε γιατί ασχολούνται εις γνώσιν τους με κάτι ερμητικά κλειστό στην πιάτσα, είτε ενδεχομένως γιατί ζουν και παράγουν μόνιμα εκτός Αθηνών. Διόλου μας απασχολεί αυτό, σε αντίθεση με το γεγονός ό, τι ο Παύλος Καραπιπέρης παίζει φυσαρμόνικα, κρουστά και slide κιθάρα, ενώ τραγουδάει με μία φωνή που θα ζήλευε κι ο πιο παθιασμένος μαύρος ερμηνευτής! Ομοίως, ο Παναγιώτης Δάρας στις κιθάρες, τα κρουστά και τα φωνητικά, ο Λευτέρης Μπέσιος στο ηλεκτρικό μπάσο, ο νεόφερτος Γιώργος Πούλος στα ντραμς και σε έκτακτη συμμετοχή ο Άγγελος Ψαρράς με το τενόρο σαξόφωνο του. Δώδεκα πρωτότυπα μπλουζ που τα ακούς και μετατρέπουν το δωμάτιο σου σε σκοτεινό καταγώγι με λάμπες θυέλλης, καπνούς και μυρωδιές από southern comfort και τεκίλα! Καμία διάθεση για προσμίξεις με άλλα είδη, τα παιδιά συνθέτουν και ερμηνεύουν ηλεκτρικά μπλουζ, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές, όπου το αίτημα στη μουσική ήταν η ανθρώπινη συνεύρεση και η πιο εσωτερική αναμέτρηση με τα παιξίματα στη σκηνή και στο στούντιο. Τώρα, αν αυτό το στούντιο βρίσκεται κάπου στη Μαλεσίνα, τιμή τους και καμάρι τους! Φαίνεται πως ο σπόρος των Θεσσαλονικιών Blues Wire κάρπισε, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων! Αφεθείτε λοιπόν στην ερμηνεία του αλήτικου Your mother told you that I play the devil’s music,του ομότιτλου κομματιού ή του καταληκτικού One more…Hoodoo & Gris Gris, που βγάζει το καπέλο στον κ. Dr. John, δίνοντας ψυχεδελική διάσταση στη χρήση της κιθάρας. Ως ανεξάρτητη παραγωγή, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διανομή στα δισκοπωλεία πλέον, επομένως αναζητήστε το cd στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.smallbluestrap.gr.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Please don´t erase this comment and send it to your friends.

Hello, my name is Estela, I live in Medellín, Colombia. Two weeks ago my father was kidnapped and the colombian police can do nothing about. The kidnappers sent us a message whit a photo of my father and asking for US$ 100,000.00 for rescue.

My family don´t have that amount of money. I thought if ten thousand people, of the billons in the world, donate only US$10 We can pay my father's rescue. If not, we could raise some money for the rescue.

Please help us to get my father back.

I opened a PayPal account for receive donations. This is the link:

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_donations&business=help%2eayuda%2ecolombia%40gmail%2ecom&item_name=HELP%20US%20PLEASE&amount=10%2e00&no_shipping=0&no_note=1&tax=0¤cy_code=USD&lc=US&bn=PP%2dDonationsBF&charset=UTF%2d8


Tanks for your help.

Estela.
PD. Sorry about my english.

BOSKO είπε...

Dear Estela,
you found the wrong person.Sorry, but I'm not able to bring back your...father.

Για κοιτάτε, κόσμε, τι σχόλιο μου άφησαν για το cd του Μπάση!!!

μαριάννα είπε...

Δεν μπορώ και να γελάσω για να μην το καταλάβει. Με αυτό που έγραψες εννοώ.
Πάντως οι παρουσιάσεις σου με ψάρωσαν. Άψογες! Είσαι επαγγελματίας ε; Συγγνώμη που είμαι άσχετη αλλά εχθές σε ανακάλυψα. Γράφεις εξαιρετικά πρέπει να σου πω. Γράφεις κάπου αλλού εκτός μπλογκ;
Καλό μήνα κιόλας! Πολύ μουσικά μπήκε και χαίρομαι...

BOSKO είπε...

Καλημέρα, ghteytra! Έχεις κάνα mail σου να μου δώσεις;

μαριάννα είπε...

ghteytria@gmail.com

Κατάλαβα κάπως...και με συγχωρείς αν σε έφερα σε δύσκολη θέση. Ο κατηραμένος αυθορμητισμός μου ευθύνεται. Είδα το προφίλ σου και διάβασα σήμερα και την μαντινάδα σου την απίστευτη! :)
Παρ' όλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι εντελώς εντυπωσιασμένη με τα ελληνικά και τη γραφή σου και δεν εντυπωσίαζομαι κι εύκολα επ' αυτού... δασκάλα ούσα! Δεν ξεχνιέται η συνήθεια μάτια μου :))))

BOSKO είπε...

Δε με έφερες σε δύσκολη θέση, ειλικρινά. Γράφω περισσότερο δημοσιογραφικά, όπως διαπίστωσες, πέρα από κάποιες προσωπικές ιστορίες. Υπάρχουν άλλοι εδώ μέσα που θα τους χαρακτήριζες αληθινούς ποιητές...όπως και υπάρχουν και πολλά ψώνια, άρρωστοι άνθρωποι. Ένας μικρόκοσμος είναι κι η μπλογκόσφαιρα, ασφαλής όσο δε μπλέκεται με τον ρεαλιστικό κόσμο των bloggers.Λέγε μου από δω ό,τι γουστάρεις.Κι εγώ εδώ θα' μαι να απαντώ σε σένα και τον καθένα επισκέπτη μου.Με την πρώτη ευκαιρία θα σου γράψω e-mail. Να μου είσαι καλά, ghteytra δασκάλα!