Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...


Λίγα ήταν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τα λεγόμενα αδέσποτα, όσα δηλαδή δεν προέρχονταν από κανέναν γνωστό κύκλο τραγουδιών του. Στη Ρωμαϊκή Αγορά υπάρχουν μερικά: το Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς, που έγραψε κατά την πρώτη νιότη του ως απάντηση στη σαρωτική επιτυχία της γερμανικής Lily Marlen. Το Αγάπη μου, που μάλλον γράφτηκε για θέατρο- δε γνωρίζω περισσότερα γι' αυτό το τραγούδι- και, βέβαια, Το παιδί από την Κρήτη. Η ηχογράφηση με τον Βασίλη Λέκκα στα 35 τραγούδια της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι δεύτερη εκτέλεση. Είχε προηγηθεί η Μαρία Δημητριάδη στο δίσκο Δελτίο καιρού του 1980, εκεί όπου μεταξύ Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλου, ερμήνευε και Το παιδί από την Κρήτη του Μάνου Χατζιδάκι. Ακόμη δεν έχω αποσαφηνίσει αν οι στίχοι ανήκουν στον ίδιο τον συνθέτη ή στον Μιχάλη Μπουρμπούλη- κάτι παρεμφερές συμβαίνει και με το τραγούδι Για την Ελένη. Ενώ στο δίσκο αναγράφεται, στη δεύτερη εγγραφή του έργου με τη Δημητριάδη, πώς στίχους σε όλα τα κομμάτια έγραψε ο Μπουρμπούλης, πλην του ομότιτλου που έγραψε ο Χατζιδάκις, στην πρώτη εκτέλεση με τον Στέλιο Μαρκετάκη, στιχουργός όλων των τραγουδιών φαίνεται ο Μπουρμπούλης. Το παιδί από την Κρήτη, λοιπόν, λέγεται πως γράφτηκε από τον Μπουρμπούλη, όταν ο Χατζιδάκις του παρήγγειλε στίχους για ένα τραγούδι αυτοβιογραφικού χαρακτήρα:
Το παιδί από την Κρήτη
που το λέγανε Κοσμά
το δικάσανε μια Τρίτη
σε ισόβια δεσμά...
Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως οι αρχικοί στίχοι του τραγουδιού είχαν ως εξής:
Το παιδί απ' το Παγκράτι
που το λέγανε Κοσμά
το δικάσαν μια Τετάρτη
σε ισόβια δεσμά...
Ο Χατζιδάκις ως γνωστόν καταγόταν απ' την Κρήτη, όμως είχε και μεγάλους δεσμούς με το Παγκράτι. Θα μπορούσαν να του ανήκουν οι στίχοι του εν λόγω τραγουδιού, όπως θα μπορούσαν να ανήκουν και στον συνεργάτη του, Μιχάλη Μπουρμπούλη, αλλά και στον Μίνωα Αργυράκη με το φεγγάρι -κρύο αλουμίνιο κλπ. Γεγονός είναι πως δεν ηχογραφήθηκε ποτέ με τους "χαμένους" αρχικούς στίχους. Εκτός από τη Μαρία Δημητριάδη και τον Βασίλη Λέκκα, υπάρχει και η ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση από μια εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο δήμος Αμαρουσίου προς τιμήν του Γιάννη Τσαρούχη, στα μέσα του ΄80. Εκεί ο Μάνος Χατζιδάκις είχε διευθύνει τη Νένα Βενετσάνου στο Παιδί από την Κρήτη με τους γνωστούς στίχους. Του άρεσαν πολύ οι γρίφοι του Χατζιδάκι! Κι έτσι, τοποθετώντας το τραγούδι στη Ρωμαϊκή Αγορά του, ως έχει, μας άφησε με το αναπάντητο ερώτημα για την καταγωγή αυτού του μυστηριώδους παιδιού, κατ' ευθείαν βγαλμένου από την πολύ προσωπική ποιητική του μυθολογία.
* Εντω μεταξύ, στο google δεν υπάρχει ούτε για δείγμα κάποιο φωτο- πορτραίτο του κ. Μιχάλη Μπουρμπούλη. Πατάς και σου βγαίνει συνεχώς ο Μιχάλης Χατζηγιάννης!

7 σχόλια:

greekgaylolita είπε...

Και το Σκοτεινο παραθυρο με τη Πασπαλα πρεπει να ειναι εκτος κυκλων..

BOSKO είπε...

Χεχε, χτύπησες φλέβα! Το "Σκοτεινό παράθυρο" προέρχεται από τη "Μυθολογία" του Γκάτσου. Έχει ηχογραφηθεί με τον Γιώργο Ρωμανό, απλά λογοκρίθηκε και έμεινε εκτός του κύκλου! Έτσι, θεωρείται και πρώτη εκτέλεση αυτή με την Πασπαλά στη "Ρωμαϊκή Αγορά". Σ' ευχαριστώ για τη φωτογραφία του Μπουρμπούλη, την "έκοψες" απ' την παράσταση στον Ιανό, υποθέτω...

greekgaylolita είπε...

Για αυτο σας ρωτω αγαπητε,ειδικος γαρ:)
(ναι,ναι)

BOSKO είπε...

Στη "Μυθολογία" επρόκειτο να μπει και το "Πέρα στο θολό ποτάμι" του Γκάτσου απ' το έργο "Περλιμπλίν και Μπελίσα" του Lorca. Κι αυτό ηχογραφήθηκε αρχικώς με τον Ρωμανό, αλλά δε μπήκε, ίσως γιατί έσπαγε το συγκεκριμένο στιχουργικό concept. Κι έτσι, όπως όλοι ξέρουμε, τραγουδήθηκε από τη Φλέρυ Νταντωνάκη και στόλισε τον "Μεγάλο Ερωτικό" του συνθέτη! Να φτιάξω κι άλλο post, λες;

greekgaylolita είπε...

Ναι,ναι,να φτιαξεις:)

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μπόσκο μου....τί ωραίο ποστάκι!! πολύ ωραίο...τέλιο..μ αρέσει να μας γράφεις για τη ζωή του αγαπημένου μας Μάνου...αυτό το- 'Ηρθε βοριάς,ήρθε νοτιάς το κύμα να σε πάρει...αγάπη μου που μου φυγες γιατί ήσουν ουρανός'...!!τί όμορφο!τόσο γλυκό και τρυφερό...πανέμορφο...ένα από τα πολύ αγαπημένα μου......ναί είναι γνωστό ότι ο Χατζιδάκις είχε καταγωγή από Κρήτη....από τη μεριά του πατέρα του;;;.....πολλοί που ασχολούνται με τον ίδιο και το έργο του έχουν πεί κατά καιρούς ότι υπάρχει γενικότερα ένα..'μυστύριο'ας το πώ έτσι σχετικά με το έργο του...και με διάφορα κομμάτια που έχει συνθέσει.....πολλοί λένε ότι αυτά που ξέρουμε εμείς και που είναι τα ευρέως γνωστά...δεν είναι ούτε το ένα τρίτο από όοοοοοολα αυτά που έχει συνθέσει πραγματικά...ότι υπάρχουν και άλλα ανέκδοτα...κτλ,κτλ,κτλ...ότι το έργο του είναι τεράστιο.....δεν ξέρω κατά πόσον αυτά στέκουν..νομίζω όμως ότι θα είχε απίστευτο ενδιαφέρον εάν όλα αυτά έβγαιναν κάποτε στο φώς....Αθανασία.

panagasios είπε...

με βάση το παραπάνω, πως δεν υπάρχει γνωστή ηχογράφηση του τραγουδιού με τον στίχο "το παιδί απ΄το παγκράτι", πρόσφατα πέτυχα το εξής: https://www.facebook.com/photo.php?v=157530110930328&set=o.16212533580&type=2&theater

αν και δεν εχω καταφέρει να βρω από πού προέρχεται η ηχογράφηση και αν πρόκειται όντως για τη φωνή του μάνου χατζιδάκι-αν και σίγουρα ακούγεται σαν αυτή, ακουμε, αν δεν κάνω λάθος, στον πρώτο στίχο "το παιδι(ίσως και παιδάκι) απ'το παγκράτι"