Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΤΟ TRANSIT ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ ΣΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECOCINEMA ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!


Δύο κορίτσια με τον υπερήλικα παππού τους διασχίζουν ξεθεωμένοι ένα σεληνιακό άγριο τοπίο. Σε ένα μακρινό ή κοντινό μέλλον, την επόμενη μέρα...Στη διαδρομή, ο παππούς πεθαίνει και ένας άντρας επιζών καλεί τα κορίτσια στο κρησφύγετο του, στη μέση του πουθενά. Το νερό λιγοστό και βρώμικο, η τροφή επίσης. Τρώνε σαν κτήνη ένα σκυλί που είχε την ατυχία να τους περιτριγυρίσει. Το ένα απ' τα κορίτσια προσφέρεται σεξουαλικά στον άγνωστο άντρα. Κάνω έρωτα, άρα υπάρχω. Το άλλο κορίτσι φεύγει, τραβά προς το αεροδρόμιο της χώρας με μοναδικό σκοπό τη φυγή οπουδήποτε αλλού...Μια πτήση transit που δε θα γίνει ποτέ, τη στιγμή που οι τελευταίοι επιζώντες έχουν μετατραπεί σε ανθρωπόμορφα τέρατα που βιάζουν αδιακρίτως και τρώνε ζωντανά τα θύματα τους. Η κατάληψη του αεροδρομίου έχει ξεκινήσει.

Μια ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Γαϊτανίδη, γυρισμένη στα 35mm, που διαγωνίστηκε στο τελευταίο φεστιβάλ Δράμας και που έφυγε από ΄κει με κάποια βραβεία- δυσανάλογα σχετικά με ό,τι πρόσφερε στο κοινό της. Μια σπάνια στιγμή του ελληνικού φανταστικού κινηματογράφου, σπουδή πάνω στην απουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη διάλυση των σχέσεων, την αποξένωση που οδηγεί καμιά φορά στην αποκτήνωση και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας. Μια ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το μεγάλο υποκριτικό ταλέντο τους η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και η Μαρία Σίδερη, τα δύο κορίτσια με σταθερή ανοδική πορεία στο νέο εγχώριο σινεμά, που δε θα τα δείτε σε κανένα τηλεοπτικό σήριαλ. Και, τέλος μια ταινία, στην οποία εγώ και η καλή μου φίλη maira del mar, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε ως...ζόμπι- καταληψίες του παντέρημου, εφιαλτικού σα ντεκόρ, παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού!

*Απόψε, το Transit του Γιάννη θα προβληθεί στην αίθουσα του Αττικόν στην πλατεία δημαρχείου του Πειραιά, στο πλαίσιο του 7ου φεστιβάλ Ecocinema. Ώρα προβολής:22.00 (στο πακέτο των ταινιών μικρού μήκους που θα ξεκινήσει να προβάλλεται μία ώρα πριν). Θα είμαστε εκεί, φίλοι κινηματογραφιστές, που συνηθίζουμε να στηρίζουμε τις δουλειές μας. Αν κι εσείς δεν είχατε παρακολουθήσει το τελευταίο φεστιβάλ Δράμας, είτε στη Δράμα, είτε στην Αθήνα στο Τριανόν, αν πάλι δεν έχετε καμία επαφή με τις μικρού μήκους ταινίες- σωστά κινηματογραφικά διηγήματα, περάστε από το πειραϊκό Αττικόν. Θα φύγετε με μια γροθιά στο στομάχι, αλλά τουλάχιστον σίγουρο είναι πως για 27 λεπτά της ώρας θα χαθείτε μέσα σε μια δυσεύρετη πλέον στοχαστική διάθεση.

3 σχόλια:

greekgaylolita είπε...

Περιοχη γενεσεως κινηματογραφικου κυματισμου λοιπον(και απ'οτι καταλαβαινω κολυμπησατε μια χαρα ολοι σας:)

BOSKO είπε...

Absolutely free!

Olympetsy είπε...

Χθες είδα την ταινία στο tvxs.gr και μου γέννησε πολλά ερωτηματικά που χάρη σε αυτή την ανάρτηση λύθηκαν. Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου πρωταγωνιστούσε στο 10 πέρσυ το χειμώνα και ήταν εκπληκτική!