Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ 100 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1955- 1972 ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Μια μεγάλη προσφορά από αύριο και για οκτώ Κυριακές μαζί με Το Βήμα! Σε οκτώ συλλεκτικούς ψηφιακούς δίσκους πρόκειται να εκδοθούν αντίστοιχα οκτώ ντουζίνες τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1955 έως το 1972. Τα άπαντα δηλαδή του συνθέτη στη MINOS από μικρούς δίσκους 45 στροφών. Κάποιος φανατικός της μουσικής του Χατζιδάκι πιθανώς να έχει ήδη στη δισκοθήκη του όλα αυτά τα ηχογραφήματα. Αν και θεωρώ εξαιρετικά σπάνιες ορισμένες εκτελέσεις πολύ γνωστών τραγουδιών, όπως το Ειμ' αετός χωρίς φτερά με τον Αδαμάντιο Πανάρετο, μόλις ένα χρόνο πριν τη θρυλική ηχογράφηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Αγάπη που' γινες δίκοπο μαχαίρι που αποτέλεσε και την τελευταία ηχογράφηση της μεγάλης Μαρίκας Νίνου, το Κάθε τρελό παιδί με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, καθώς και δύο ακόμη τραγούδια, το Χασάπικο ΄40 και το Αγάπη μέσα στην καρδιά, σε άγνωστες εκτελέσεις των αρχών του ΄70 με τη Χαρούλα Αλεξίου. Υπάρχουν ακόμη κομμάτια- αποσπάσματα από τους κύκλους Η Επιστροφή και Της Γης το χρυσάφι με τον Μανώλη Μητσιά και τη Γαλάνη, όπως και τραγούδια που ερμήνευσαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι του ελαφρού ρεπερτορίου της εποχής (Τώνης Μαρούδας, Γιοβάννα, Καίτη Μπελίντα, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Σούλη Σαμπάχ κ.α.). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον προβλέπεται το cd της Κυριακής 6 Ιουλίου, το έκτο στη σειρά, αφού θα περιέχει τραγούδια σε εκτελέσεις με ξένους καλλιτέχνες και μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού! Αύριο, λοιπόν, μαζί με το πρώτο cd θα διανεμηθεί και η καλόγουστη, θέλω να πιστεύω, κασετίνα. Καλύτερα πείτε του περιπτερά να σας κρατήσει την εφημερίδα από απόψε, διότι σίγουρα θα γίνει ανάρπαστη!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μπόσκο...ε,ναί καλά είναι αυτά να γίνονται πού και πού...γιανά μη ξεχνάμε ότι υπήρξαν και κάποιοι άνθρωποι εξαιρετικοί που έχουν δώσει τη ψυχή τους την ίδια στη μουσική και που την αγάπησαν τόσο...και που την έφτασαν τόσο ψηλα..κάποτε...όπως ήταν και ο αγαπημένος μας Μάνος.. ο σημαντικότερος συνθέτης για μένα της νεότερης Ελλάδας....αυτός ο εξαίσιος συνθέτης και άνθρωπος..που ακούω τη μουσική του από την παιδική μου..και τη βρεφική μου ίσως;;;ηλικία;;...ναί, και γώ θέλω να πιστέυω ότι θα είναι μιά καλή κασετίνα..αν και από κάποιες εφημερίδες έχω απογοητευθεί πολύ κατά καιρούς με κάποια σιντί τους που είχαν (ευτυχώς όχι του Μάνου)...(κάποιων κλασικών,Βέρντι,Τσαικόφσκι και άλλους)...τα όποια δεν ήταν και τόσο καλής ποιότητας...έχω να πώ.. έυχομαι να μη με απογοητέυσουν και αυτά.Φιλάκια.Αθανασία.

Rena Fan είπε...

Πολύ καλή συλλογή, πράγματι! Θα έπρεπε όμως κάποιος (ή κάποια) να αναλάβει να εκδώσει ηχογραφήσεις του Μάνου Χατζιδάκι από τα αρχεία του ΕΙΡ. Ο Σιδερης Πρίντεζης παίζει κατά καιρούς στις εκπομπές του στην ΕΡΑ-2 τέτοια σπάνια κομμάτια. Έχω ακούσει πχ το "Έλα πάρε μου τη λύπη" με τη Ρένα Βλαχοπούλου ή το "Άστρο της Ανατολής" (που τραγουδούσε η Ρένα Βλαχοπούλου στην "Οδό Ονείρων" αλλά στον δίσκο μπήκε ως ορχηστρικό κομμάτι μόνο, θα είναι νομίζω και μες στην κασετίνα αυτή) με τη Μαίρη Λίντα. Και σίγουρα υπάρχουν αρκετά ακόμα. Ξέρω πως το θέμα σκαλώνει κάπου στα δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων (αν και στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει αρκετά ελαφρά τραγούδια του ΕΙΡ, πιθανότατα χωρίς την άδεια της ΕΡΤ) και ενδεχομένως και σε γραφειοκρατικές αδυναμίες της ΕΡΤ. Ελπίζω όμως να γίνει κάτι κάποτε!

BOSKO είπε...

rena fan...
εσείς, αγαπητέ, να μην είχατε ακούσει το "Έλα πάρε μου τη λύπη" με τη Ρένα Βλαχοπούλου; Δεν υπήρχε περίπτωση! Καλά κάνεις, χρειάζονται άνθρωποι με το δικό σου "ψώνιο", μπας και διασωθούν μερικά πολύτιμα πράγματα σ' αυτή τη χώρα. Το τι κυκλοφορεί εξαρτάται εν πολλοίς στα δικαιώματα, αλλά και στο πόση όρεξη έχει κανείς που αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη, να το ψάξει δηλαδή το υλικό, να το ταξινομήσει, να το "καθαρίσει" κ.ο.κ. Πάντως, είναι πραγματικά αξιόλογη η κίνηση αυτή της εφημερίδας.

Θράσος είπε...

Συμφωνώ και πάλι με την rena fan. Υπάρχουν χιλιάδες θησαυροί του Χατζιδάκι που απαιτούν αποθησαύρισμα.
Όσο για το ΒΗΜΑ, bosko το περίπτερο μέχρι τις 15.00 ήταν γεμάτο απούλητα. Η Κυριακάτικες με τις τσόντες αντιθέτως....
Ίσως αν βγάλουν τα άπαντα του Φοίβου ίσως να ενδιαφερθούν...

BOSKO είπε...

θράσος...
εγώ πάλι κοιτώντας για "Το Βήμα" χθες στου Ψυρρή και γύρω απ' την Κουμουνδούρου, δε βρήκα κανένα. Στα μέρη μου, επίσης, το ίδιο. Αντίθετα, υπήρχαν όλες οι άλλες κυριακάτικες, με ή άνευ τσόντας!

Rena Fan είπε...

Μα και να μείνουν κάποια απούλητα, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το τιράζ των κυριακάτικων φύλλων είναι πια πολύ μεγάλο (και ακόμα κι αν εξαντληθούν τα φύλλα λόγω προσφορών, οι προσφορές δίνονται και πάλι...). Σημασία έχει ότι ο Χατζιδάκις μπήκε χτες και πάλι σε πολλά σπίτια!

BOSKO είπε...

rena fan...
ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα!