Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ!


Δηλώνω ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ με τη Σωτηρία Λεονάρδου! Με τα μεγάλα εκφραστικά της μάτια, το τεράστιο ταλέντο της, τη δύναμη της να σαρώνει τη σκηνή, την κίνηση της, το ένστικτο της να αφήνεται ρεπερτοριακά σε καινούργιους συνθέτες, το ατίθασο και το ροκ, όπως και το ευαίσθητο του χαρακτήρα της. Χθες βράδυ στο Rodeo, τα έδωσε όλα! Για τελευταία φορά στη συνεργασία μας από τότε που ενσάρκωσε τη Γιώτα Γιάννα, όπως την ήθελε ο Γιώργος Χρονάς στο θεατρικό του μονόλογο. Ήταν κι αυτό το κομμάτι, το πρώτο από τα δύο του Λάκη Παπαδόπουλου, που το τραγούδησε με τέτοιο διονυσιασμό...Κοκκάλωσα κοιτώντας την! Και το Ουλαλούμ του Νικόλα Άσιμου και του Γιάννη Σκαρίμπα- είναι η μοναδική τραγουδίστρια που δικαιούται να τραγουδά τον αυτόχειρα τραγουδοποιό! Τον έζησε, κάνανε δίσκο μαζί, έστω κι αν βγήκε μετά το θάνατο του. Κι εκείνη η κασέτα με τον αναρχικό χιουμοριστικό ύμνο Είμαστε τρομοκράτες!, που το τραγουδάνε ντουέτο οι δυο τους, έχει λιώσει σχεδόν στο ήδη χαλασμένο κασετόφωνο μου- απομεινάρι κι αυτό μιας άλλης εποχής, που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Θαυμάζω τη μοναχικότητα της Σωτηρίας. Το πρόγραμμα που έχει βάλει στη ζωή της. Το ό,τι ξυπνάει στις έξι κάθε πρωί και ασχολείται με τη γιόγκα και τις πολεμικές τέχνες. Τα μπάνια που θα ξεκινήσει από την άλλη εβδομάδα στον κοντινό της Φλοίσβο στο Φάληρο, ως γέννημα- θρέμμα Φαληριώτισσα. Κι ακόμη περισσότερο, τη φρίκη που τραβάει όταν για τον επιούσιο τραγουδά σε ρεμπετάδικα και σε λαϊκές μουσικές σκηνές. Άσχετα αν είναι το πρώτο όνομα, μεταξύ και άλλων πρώτων ονομάτων κι ο κόσμος πηγαίνει ν' ακούσει αυτήν! Την ερμηνεύτρια του Καίγομαι- Καίγομαι και της Μπουρνοβαλιάς του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου από το Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη. Ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας του Ρεμπέτικου να ανήκει στη Σωτηρία! Εκείνη έγραψε το σενάριο, συνομιλώντας από πριν με πρόσφυγες μικρασιάτες. Εκείνη έγραψε την ιστορία των πιο αγαπημένων νεορεμπέτικων μέσα στο ελληνικό τραγούδι. Ο Φέρρης πρόσθεσε τη μεγάλη αγάπη του για τη μουσική, την αδιάκοπα επαναστατημένη ψυχοσύνθεση του και την αξεπέραστη σκηνοθετική ματιά του!
Το Rodeo της πήγε πολύ της Σωτηρίας! Την έβλεπα στο καμαρίνι κυκλωμένη από τις αφίσες punk και rock συγκροτημάτων! Αυτό είναι το φυσικό ντεκόρ της, πιο πολύ ακόμη κι από έναν, εικαστικά άψογο σχεδιασμένο, ρεμπέτικο προπολεμικό τεκέ. Και χθες ήρθαν πολλοί φίλοι, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, που τραγουδάει στο δίσκο τους με τον Πάνο Φορτούνα. Η Άλκηστη, η πιανίστα που συνόδευε χρόνια πριν τη Σωτηρία σε συναυλίες στη βόρεια Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά με πήρε από κάτω. Σκεφτόμουν ό,τι όλο αυτό τελειώνει. Τι μένει; Η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και μια ενδεχόμενη καινούργια συνεργασία μας από την ερχόμενη σαιζόν σε κάτι τελείως διαφορετικό και πιο ολοκληρωμένο. Ή, σωστότερα, αυτό που μένει είναι η συνειδητοποίηση για ακόμη μία φορά τού πόσο δένομαι συναισθηματικά με τους ανθρώπους. Καλύτερα μια γιορτή από φίλους παρά μια μεγάλη οικογένεια...έλεγε ο Jim Morrison, του οποίου το Roadhouse Blues απογείωσε χθες η Σωτηρία. Το τέλος των παραστάσεων του Βελούδινου Υπόγειου της Γιώτας Γιάννα, εκεί, στο υπόγειο του Rodeo, με κάνει σήμερα να νιώθω σαν παιδί που φεύγει από το γυμνάσιο και ετοιμάζεται να πάει στο λύκειο, χάνοντας τους αγαπημένους φίλους του...
* Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι της Ευδοκίας Χρυσοβέργη

13 σχόλια:

greekgaylolita είπε...

Η σωτηρια των ματιων μας να λες καλυτερα!!Η εσυ ομορφηνες ή η Ευδοκια είναι φοβερή φωτογράφος(μαλλον το δευτερο συμβαινει;-).Οποτε πες της να σου μαθει κανα κολπακι και αλλαξε φωτ.μηχανη:-p
(αχ, αγαπω Σωτηρια..)

celsius33 είπε...

ναι και γω τη γουστάρω πολύ τη Λεονάρδου, και το δίσκο της με τον Άσιμο και αν δεν τον έχω ακούσει. Και χαίρομαι πραγματικά που έχει πολλούς φαν η Σωτηρία, και μένει και στην μέσα και στην απέξω. Μα γιατί να τελειώσει η δουλειά αυτή, αν το κοινό ενδιαφέρεται θα βρείτε τόπο και καιρό να την παρουσιάσετε. Θυμάμαι όταν ήρθα ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ θερμή !

BOSKO είπε...

ggl...
ναι, ειδικά η δεύτερη φωτό. Με το νιπτήρα και το κωλόχαρτο στα δεξιά, έτσι κι ανοίξει ο φακός, θα περιμένεις να με δεις σε κάνα WC...κι όμως είμαστε στο πιο αντεργκράουντ καμαρίνι μουσικής σκηνής της Αθήνας, με τη Σωτηρία, τον Πάνο, την Ευδοκία, την Αναστασία, ρουφώντας καπνούς ευκάλυπτου απ' τα αγαπημένα μας ινδικά sticks!

celsius33...
σίγουρα, κάτι παίζεται και για το καλοκαίρι, εκτός αυτών που σχεδιάζουμε για το χειμώνα. Απλά το post πες ό,τι δε "βλέπει" μακριά κι ό,τι αντικατοπτρίζει την κυριακάτικη ψυχολογία μου...

greekgaylolita είπε...

Σαφως,σαφως(είναι φιλοι μας οι Ινδοι;-).

BOSKO είπε...

ggl...
λες να γυρίσω το πρώτο bollywood rockumentary; καλά θα ήταν!

μαριάννα είπε...

Τί τρυφερό αφιέρωμα στη Σωτηρία ήταν αυτό μπόσκο μου! Με συγκίνησες! Μακάρι όλοι οι καλλιτέχνες να είχαν συνεργάτες και φίλους σαν εσένα!
Συμφωνώ για τις φωτό. Ένας κούκλος είσαι! Μη σου πω ότι και με φόντο το νιπτήρα και όλον αυτόν τον σουρεάλ περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύεται καλύτερα η σπάνια ομορφιά σου! ;)
Μπόσκο θέλεις να συνεργαστούμε αν είναι να με αγαπάς όσο τη Σωτηρία; Κι εγώ Φαληριώτισσα είμαι και κολυμπάω από την Παναγίτσα στο Μπάτη. ;)
Να μου τη φιλήσεις πολύ και να της πεις πως την αγαπάμε κι εμείς, πάρα πολύ! Χρόοοοονια τώρα... Περιμένουμε την επόμενη συνεργασία σας ε; Και τα καλύτερα έρχονται... και έπονται.

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
χαχαχαχαχαχα! Τι πλάκα που' χεις, ρε Μαριάννα! Άκου "η σπάνια ομορφιά σου"! Με κάτι τέτοια, θα το παίζω κι εγώ φαντομάς και δε θα ξαναδείτε το πανέμορφο μοναδικό πρόσωπο μου! Άσε μας, βρε Μαριάννα βραδιάτικα και κοντεύω να γίνω εκατό κιλά τόφαλος! Και σένα σ' αγαπάω πολύ- αλήθεια το λέω! Ε, κι αφού κολυμπάς κιόλας, ένας λόγος παραπάνω! Χαχαχα, άκου "από την Παναγίτσα στο Μπάτη"! Μα, που πας και τα βρίσκεις, ρε τρελοκομείο; Θα μεταφέρω τα λεγόμενα σου στη Σωτηρία, μια και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το διαδίκτυο και την τεχνολογία! Ηλεκτρική σκούπα, μας έλεγε, έβαλε τις προάλλες κι απ' το θόρυβο που έκανε, την πέταξε μακριά κι άρχισε να τρέχει μεσ' στο σπίτι!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Κρίμα που την προηγούμενη φορά στο Κύτταρο δε μπόρεσα να της μιλήσω και να της θυμίσω
τον «Ιυττό»
το «Ρομπέρτο Τσούκο»
τον «Ορέστη» με τον απο-μηχανής Θεό του…


Άμα της τα πεις, θα καταλάβει εκείνη..
Την καλημέρα μου

BOSKO είπε...

μάκης...
θα της τα πω, να' σαι σίγουρος! Πες μου κι εσύ πως το είδες το καινούργιο δίφωνο, που είχες ζαλίσει την ψιλικατζού της γειτονιάς σου...
καλημερίζω!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Έχω έτσι κι αλλιώς σκοπό να σου γράψω εντυπώσεις από το καινούργιο Δίφωνο. Δώσε μου μόνο λίγο χρόνο για να το … ξεκοκαλίσω ώστε η άποψή μου να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη γίνεται. Εκτός κι αν σε πειράζει που στα comments κάποιας επόμενης ανάρτησής σου, θα “πεταχτώ” στο άσχετο και θα λέω για το Δίφωνο! Δεν έχεις και κανένα mail στο προφίλ σου να “τα λέμε” χωρίς να “ενοχλούμε” τους υπόλοιπους επισκέπτες!

Το νωρίτερο δυνατόν, λοιπόν, τα περί Διφώνου


ΥΓ: σιγά μη μου το ‘δινε τζάμπα η ψιλικατζού!

Θράσος είπε...

bosko,καταρχήν και εμείς οι λίγο παχουλοί έχουμε την γοητεία μας.
Κατά δεύτερον, όντως οι φωτογραφίες αναδεικνύουν κάποια στοιχεία του προσώπου σου που επιμελώς έχεις κρύψει.
Λεονάρδου μοναδική....Είναι από εκείνες τις μορφές που ταυτόχρονα με κεντρίζουν και με ξενίζουν.
Ο συνδυασμός της φωνής της με τον Άσιμο είναι εκρηκτικός

Giannis Kafatos είπε...

μάλλον λες αλήθεια, αφού για χάρη της έβγαλες το σκουφάκι-σήμα-κατατεθέν-σου!
;)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

BOSKO είπε...

giannis kafatos...
καλώς τον! Χαθήκαμε λίγο, η αλήθεια είναι! Πάει το σκουφάκι μου, καταχωνιάστηκε, του χρόνου πάλι!