Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.ΡΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΜΠΡΑ!


Ο Γιώργος Τσάμπρας είναι ένας δημοσιογράφος που εκτιμώ και θεωρώ μάλιστα και δάσκαλο μου. Χωρίς αμφιβολία, το να διαβάζω τα κείμενα του στον μουσικό Τύπο εδώ και μια 15ετία, ξύπνησε μέσα μου και μένα το μικρόβιο του ερευνητή. Με θυμάμαι φαντάρο στη Λήμνο να περιμένω πώς και πώς το δίφωνο κάθε μήνα για να αποστηθίσω κανονικά τις πληροφορίες που παρέθετε στα ένθετα των promo- CDs του περιοδικού! Όταν η μοίρα το' φερε να συνεργαζόμαστε στο ίδιο έντυπο λίγα χρόνια αργότερα, με το που τον πρωτοσυνάντησα, του εξέφρασα τον θαυμασμό χρόνων που του είχα! Κι αυτός με το χαρακτηριστικό ήπιο ύφος του με κοιτούσε όλο απορία! Γι' αυτό και χθες με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του φίλου μου, Στέλιου Βαμβακάρη, να συμμετάσχω στο δίωρο αφιέρωμα που θα του έκανε ο Τσάμπρας στο πλαίσιο της εκπομπής του από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχω επισκεφτεί πολλές φορές τα στούντιο της Ε.ΡΑ. και πάντα νιώθω ό,τι μπαίνω σε ένα από τα ωραιότερα και εν ζωή ακόμη μουσεία της Ελλάδας. Αυτή η αίσθηση ό,τι θ' ανοίξεις μια πόρτα και θα δεις από πίσω τον Χατζιδάκι να διευθύνει κάποια μεγάλη ορχήστρα, την Μαρία Κάλλας να κάνει πρόβα και την Κατίνα Παξινού να ασκεί την υψηλή τέχνη της από τα ερτζιανά, φορώντας κάτι απαρχαιωμένα τεράστια ακουστικά στο κεφάλι της!

Συνήθως όποτε πηγαίνω από την Ε.ΡΑ. παρατάω για λίγο το σκοπό που με έφερε εκεί και βολτάρω μόνος μου στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου, χαζεύοντας τις ταπετσαρίες- φωτογραφικά ντοκουμέντα! Η αναμονή στην καφετέρια του Ραδιομεγάρου πάντα επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις.

Όπως το να συναντήσεις τον Βασίλη Λέκκα σε διάλειμμα πρόβας με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Είχα να τον δω κάνα χρόνο τον Βασίλη και χάρηκα που τα είπαμε σε ένα γρήγορο καφέ. Το ίδιο συνέβη και με τον καλό συνάδερφο Πάνο Χρυσοστόμου, με τον οποίο παρεμπιπτόντως είχαμε επικοινωνήσει πρώτη φορά σε προσωπικό επίπεδο μέσω των blogs!

Ο Τσάμπρας μας τράβηξε κυριολεκτικά από την ευήλια καφετέρια, καθώς η ηχογράφηση της εκπομπής θα ξεκινούσε. Και μια και επρόκειτο να παίξουν ζωντανά οι μουσικοί, ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Εδώ βλέπετε τον κιθαρίστα και ενορχηστρωτή του Στέλιου Βαμβακάρη, Γιάννη Ζαχαρόπουλο, μαζί με τον μπασίστα Νίκο Γιαννάτο. Σπουδαίος καλλιτέχνης ο Ζαχαρόπουλος κι ένας απ' τους πιο αγαθούς ανθρώπους που' χω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, δικό του είναι το τραγούδι Άσπρα- μαύρα σκαλοπάτια, που έκανε μεγάλη επιτυχία η Σωτηρία Λεονάρδου!

Όλα είναι εντάξει; Πρώτα μπαίνω γω με το μπουζούκι και μετά εσύ με το μπάσο! μοιάζει να λέει ο Στέλιος Βαμβακάρης στον Νίκο Γιαννάτο, ευτυχής μάλλον που ένας καθαρόαιμος ροκ μπασίστας εντάχθηκε πρόσφατα στη ρεμπετομπλούζ μπάντα του!

Δίπλα στον Στέλιο πάντα η Εβελίνα Αγγέλου. Τραγούδησαν από το Χαράματα η ώρα τρεις του Μάρκου και το Μ' αδίκησες Ανατολή της Μπέλλου μέχρι το Σουξεδιάρικο του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη. Απίστευτο το γεγονός ό,τι ο Ξυδάκης τηλεφώνησε του Στέλιου για τα διαδικαστικά του σαββατιάτικου live στο Κύτταρο την ώρα που προβάρανε δικό του τραγούδι!

Και όταν η ορχήστρα αυτοσχεδίαζε στους δρόμους του Louisiana Red και του Muddy Waters, η Εβελίνα προτίμησε την ξεκούραση σαν ένα μικρό διάλειμμα από το πόστο της. Ήταν η ώρα που διάλεξα κι εγώ να αποχωρήσω, καθώς είχαμε κλείσει τετράωρο εκεί και είχε μόλις ολοκληρωθεί η ηχογράφηση του πρώτου μέρους της εκπομπής. Η συμμετοχή μου τελικά αρκέστηκε σε...φωνητικά. Κάθισα πίσω από τον Στέλιο και όλοι μαζί ηχογραφήσαμε με τις φωνές μας το υπέροχο Στην αρχή του τραγουδιού του Ξυδάκη!

Χαιρέτισα τους φίλους μουσικούς, ευχαρίστησα τον οικοδεσπότη Γιώργο Τσάμπρα για την πρόσκληση πρώτα απ' όλα και όπως ήταν φυσικό ρώτησα για την ημέρα και ώρα μετάδοσης της εκπομπής. Σας τα μεταφέρω ακριβώς: Δεύτερο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας 103,7- Παρασκευή 30 Μαΐου 2008, 18.00-20.00 το απόγευμα και σε επανάληψη 04.00- 06.00 ξημερώματα Σάββατου. Αν δεν καταφέρετε να περάσετε από το Κύτταρο αυτό το Παρασκευοσάββατο, που οι συναυλίες του Στέλιου Βαμβακάρη θα αποτελέσουν το μεγάλο φινάλε της πρώτης σαιζόν της επαναλειτουργίας του ιστορικού κλαμπ, συντονιστείτε οπωσδήποτε στο Δεύτερο Πρόγραμμα!

2 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Αχ! Αυτοί οι διάδρομοι της Ε.ΡΑ. …

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Αυτό με τον στρατό (και όχι μόνο εκεί ασφαλώς) στα μέσα της δεκαετίας του 90 και το Δίφωνο αλλά και τα άρθρα του Γιώργου Τσάμπρα το έζησα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Εξαιρετικός μελετητής του ελληνικού τραγουδιού από τους λίγους ο Γιώργος Τσάμπρας, είναι μεγάλη χαρά να διαβάζεις άρθρα του σε περιοδικά, (μου έχουν λείψει για παράδειγμα οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργάνωνε για δίσκους της επικαιρότητας) όπως ασφαλώς και να το ακούς τις εκπομπές του στο Δεύτερο.
Ελπίζω μόνο κάποια στιγμή εκεί στο Δεύτερο, το οποίο έχει πάρει τη μεγάλη κάτω βόλτα της απόλυτης μετριότητας, διευθυντές και παραγωγοί να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι εκπομπές σαν και του Τσάμπρα με ενημέρωση και λόγο ο οποίος λέει κάτι ουσιαστικό (και όχι απλώς να κάνει παπαγαλία τα τελευταία λόγια του τραγουδιού που μόλις τελείωσε, να μιλάει για τον καιρό και να στέλνει τα χαιρετίσματα στην Καρδίτσα, τον Έβρο και τα Πατήσια και να παίζει τα ίδια και τα ίδια -κάθε μέρα- τραγούδια) είναι αυτές που οι λάτρεις του ραδιοφώνου, του τραγουδιού και της μουσικής έχουν την ανάγκη να ακούσουν.

Μπράβο του και ένα πολύ ειλικρινές "Ευχαριστώ".