Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΛΥΓΙΖΟΣ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5


Με τον Έκτορα Λυγίζο γνωριστήκαμε το 2002 στο φεστιβάλ Δράμας, όπου είχαμε συμμετάσχει με τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες μας. Είχε κάνει μία ταινία που λεγόταν Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα (Λεπτομέρειες), η οποία είχε φύγει από το φεστιβάλ με τρία- τέσσερα από τα σημαντικότερα βραβεία του! Η δεύτερη ταινία του λεγόταν Αγνά Νιάτα και αν κλικάρετε στο προφίλ μου, θα δείτε ό,τι την έχω τοποθετήσει ως μία από τις αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες. Τα Αγνά Νιάτα μάλιστα είχαν ενταχθεί στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας εκείνης της χρονιάς! Με τον Έκτορα κάνουμε ένα τελείως διαφορετικό σινεμά κι ίσως γι' αυτό εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι ταινίες του: αυτός δε χρησιμοποιεί καθόλου, μα καθόλου μουσική. Η εξέλιξη των, φαινομενικά ψυχρών, ιστοριών του επιτυγχάνεται μέσω του εσωτερικού ρυθμού που καταφέρνει κάθε φορά να φτιάξει, ενός διάχυτου μινιμαλισμού και των ερμηνειών που αποσπά από τους ηθοποιούς του. Εγώ, πάλι, τρελαίνομαι να δίνω πλάνα μου σε συνθέτες να τα επενδύουν με τις νότες τους! Δουλεύει πολύ με τους ηθοποιούς ο Έκτορας, μεταφέροντας τη θεατρική παιδεία του στο συγκεκριμένο κομμάτι της κινηματογραφικής δουλειάς του. Το ό,τι εργάστηκε ως βοηθός του Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο, δεν τον εμπόδισε να αντιμετωπίζει σαν ένα τελείως διαφορετικό μέσο έκφρασης τον κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει κι ο ίδιος θεατρικές παραστάσεις στο Αμόρε κυρίως, οι οποίες τον καθιέρωσαν σταδιακά σαν έναν από τους πιο πρωτοποριακούς νέους σκηνοθέτες μας. Δεν είμαστε πολύ φίλοι με τον Έκτορα, δε βγαίνουμε έξω, δε συναντιόμαστε συχνά, μα περιέργως αυτό το παιδί συμμετέχει ενεργά σε ό,τι κάνω, βοηθώντας ουσιαστικά. Στο ντοκιμαντέρ Ζωντανοί στο Κύτταρο- Σκηνές Ροκ, όχι μόνο κράτησε τα πιο ενημερωμένα ραπόρτα (ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τόσο ικανό σκρίπτ στα τόσα χρόνια που μπλέχτηκα με τα κινηματογραφικά), αλλά δέχτηκε με χαρά να τον
βάλει κάτω η μακιγιέζ φίλη μας Εύη Ζαφειροπούλου, να του φορέσει μια περούκα και να τον κινηματογραφήσουμε ως χίπη, επί της Ηπείρου, με παραμορφωτικό ψυχεδελικό φακό.

Στο ντοκιμαντεράκι πάλι που τραβήξαμε για τον Ιάπωνα rocker Damo Suzuki- και που όπως όλα δείχνουν θα το' χω έτοιμο για το φετινό φεστιβάλ Δράμας- τον έβαλα να κρατάει ένα μεγάλο τηγάνι, μοιράζοντας μπάμιες στον κόσμο! Να μην παραλείψω να αναφέρω και ένα ταξίδι με τραίνο πριν μερικά χρόνια, κατά την επιστροφή από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, καθ' όλη τη διάρκεια του οποίου ήμασταν μεθυσμένοι με τον ηθοποιό Θάνο Σαμαρά να φωνάζει Απαιτώ να εξαφανιστούν όλα τα βρωμοφάνταρα από το όχημα εδώ και τώρα! Χώρια που μέσα στο μεθύσι και το χαβαλέ, μας είχε πιάσει όλους μια ακατανίκητη επιθυμία να...κακοποιήσουμε τη Βουλγάρα καθαρίστρια του τραίνου, που είχε την ατυχία να επισκεφτεί το βαγόνι μας! Απίστευτο γέλιο! Φέτος ο Έκτορας Λυγίζος καταπιάστηκε για τα καλά με τη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο. Τις μέρες αυτές σκηνοθετεί στο BIOS της Πειραιώς τον Τροβατόρε του Verdi σε μια πρωτοποριακή εκδοχή, που ξεκίνησε ως ιδέα από τη θεατρική ομάδα Οι όπερες των ζητιάνων! Από την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, ξεκινάει πρόβες για τους δικούς του Βρυκόλακες του Ίψεν, μια ανάθεση που του έγινε από το Φεστιβάλ Αθηνών, κατόπιν δικής του πρότασης. Ακόμη δεν έχω δει τον- κατά Έκτορα- Τροβατόρε στο BIOS, αλλά σκοπεύω να πάω μεσ' στις επόμενες μέρες μαζί με τον σκηνοθέτη- maitre της όπερας Βασίλη Νικολαΐδη, ο οποίος πολλά έχει ακούσει για το ταλέντο του σκηνοθέτη φίλου μου και με ρωτούσε σχετικά. Εσείς, πάντως, όσοι είδατε ήδη την παράσταση ή προτίθεστε να το κάνετε, συντονιστείτε αύριο Κυριακή 11 Μαΐου Στο Κόκκινο 105,5 (www.left.gr) 20.30- 22.00 το βράδυ! Καλεσμένος μου θα είναι ο Έκτορας Λυγίζος κι έχετε ν' ακούσετε πολλά για τον τρόπο που ασκεί την ιδιαίτερη τέχνη του. Ενδιαμέσως της κουβέντας μας, θα σας παίξουμε πολύ Verdi, αλλά και Placebo, Massive Attack, Tom Waits, Johnny Cash και Θανάση Παπακωνσταντίνου!
* Πάντως, εγώ του την είπα την αμαρτία μου του Έκτορα...Η σχέση μου με την όπερα είναι όπως αυτή ενός ελέφαντα με το μαντολίνο! Το ίδιο κι εγώ μέχρι πρότινος, μου απάντησε!

4 σχόλια:

maira είπε...

“Τα αγνά νιάτα”... αξεπέραστα.
Καλά κάνεις και την θεωρείς αγαπημένη σου ταινία.
Ο Έκτορας είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης.
Αναμένουμε την εκπομπή , λοιπόν

Σε φιλώ bosko μου

BOSKO είπε...

maira del mar...
κι εγώ μαζί σου θα την ακούσω. Λόγω παράστασης, ο Έκτορας δε μπορούσε να βγει live, οπότε την προηχογραφήσαμε την εκπομπή!

Rena Fan είπε...

Τα "Αγνά νιάτα" όντως εξαιρετική ταινία. Αλλά και οι παραστάσεις του όλες από πολύ καλές και πάνω. Αναμένουμε τους "Βρυκόλακες" με ιδιαίτερη ανυπομονησία... Κρίμα που δεν ακούσαμε την εκπομπή εδώ στον Βορρά.

alt10 είπε...

paidia exw porothei ... thelw na brw tn tainia agna niata gt m exoun pei oti einai kali kai dn mporw n tn katevasw apo poythena mporeite n m voithisete ... einai anagi... eyxaristw pl