Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΟΤΑΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ!


Μια σπάνια στιγμή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και ένα χαμένο διαμαντάκι! Επίσης, ένα από τα πρώτα ελληνικά video clips- αν όχι το πρώτο- που γυρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ένα τέταρτο αιώνα πριν από το Ρεμπέτικο, ο Κώστας Φέρρης σκηνοθετεί μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο Τα ματόκλαδα σου λάμπουν, εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη με την ηχογραφημένη ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ως intro και outro χρησιμοποιείται ακόμη το περίφημο Μινόρε της αυγής του Σπύρου Περιστέρη. Από κει και πέρα, οι επιρροές του Φέρρη από τον παγκόσμιο κινηματογράφο που εκείνη την περίοδο επιδεικνύει τις πιο προοδευτικές τάσεις του, είναι πολύ ευδιάκριτες. Πρωτίστως, από τον ιταλικό νεορεαλισμό και μετά από το σουρεαλιστικό φιλμικό σύμπαν του Λουί Μπουνιουέλ. Πρωταγωνιστεί η νεαρή Σοφία Φέρρη, η ίδια που επιμελήθηκε το μακιγιάζ, όπως και τους τσαρουχικούς τίτλους της ταινίας. Μαζί της ο Ανέστης Βλάχος στο ρόλο ενός λαϊκού παλικαριού που ερωτεύεται την κοπέλα και με τους δυο μάγκες φίλους του, χορεύει μπροστά στα μάτια της και έξω απ' την πόρτα της. Τους ακολουθεί η κάμερα του σκηνοθέτη που χορεύει κι αυτή στο ρυθμό του τραγουδιού, πότε με σύντομα τράβελινγκ και πότε με κοντινά συμβολοποιημένα πλάνα σε ματόκλαδα που λάμπουν και σε μια γλάστρα με βασιλικό. Στο τέλος, αντιλαμβανόμαστε πως ολόκληρη η σκηνή αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο από την ερωτική φαντασίωση ενός κοριτσιού, στερημένου μέσα στη μιζέρια και την ανέχεια της καθημερινότητας του! Για καιρό έψαχνα αυτή την 6λεπτη ταινία του Φέρρη, επομένως με ιδιαίτερη χαρά την ανακάλυψα σήμερα στο θησαυροφυλάκιο που λέγεται youtube! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' αυτόν που την ανέβασε στο διαδίκτυο είναι το λιγότερο που μπορώ να πω από εδώ!

2 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Bosko καλημέρα. Το φιλμάκι του Φέρρη μπορείς να το βρεις και στο DVD «ρεμπέτικο» που κυκλοφορεί στα DVD Clubs. Το «ρεμπέτικο» δίνεται ως διπλό DVD: στο ένα είναι η ταινία και στο άλλο αυτό το φιλμάκι μαζί με διάφορες συνεντεύξεις κλπ

Την καλημέρα μου

BOSKO είπε...

μάκης...
είδες τι γίνεται όταν ο Φέρρης έχει κυκλοφορήσει εξακόσιες διαφορετικές βερσιόν του "Ρεμπέτικου"; Που να την έπαιρνα χαμπάρι την έκδοση αυτή που λες; Θα την αναζητήσω τώρα! Thanx, φίλε!