Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ...


Παρ' όλη την ψύξη που υπέστην από τα γαμημένα τα air- conditions (των ταξί σίγουρα που χρησιμοποιώ, εφόσον στο σπίτι μου δουλεύουν ανεμιστήρες), άκουσα τους φίλους μου και πέρασα μια βόλτα από τη χθεσινή τρίτη και τελευταία μέρα του 13ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Τα γνωστά: αριστερές οργανώσεις με τα περίπτερα τους, πάγκοι με μπλουζάκια Τσε Γκεβάρα και The only solution is revolution, χαϊμαλιά και cd με μουσικές του κόσμου, αλλά και φθηνά πιάτα με νοστιμότατες κουζίνες Πακιστανών και Κούρδων! Μέσα σ' όλα, να σου κι ένα stand από μια κομμουνιστική οργάνωση Ελλήνων...παπάδων! Αυτό ήταν απ' τ' Άγραφα, πραγματικά! Έχετε δει τον Εσταυρωμένο μπλεγμένο με το σφυροδρέπανο; Πώς τα κατάφεραν και τα συνδυάσανε τα ασυνδύαστα, οι απίστευτοι τύποι, είναι να απορεί κανείς με όσο νιονιό διαθέτει! Το θέατρο του Παραλόγου...

Στην κεντρική σκηνή, η Κρίστη Στασινοπούλου μία Θεά! Αγνοήστε τη φωτογραφία, είναι από άλλη εκδήλωση, χειμωνιάτικη...Χθες η Κρίστη με μία μπαντάνα στο κεφάλι και ελαφριά πολύχρωμη ενδυμασία, έδωσε ρέστα! Τραγουδούσε Πετάμε, απλώνοντας τα χέρια της σαν πουλί, την ίδια ώρα που τα electronics του Στάθη Καλυβιώτη δίπλα της, οι γκάιντες και οι ηλεκτρικές κιθάρες ξεσήκωναν τους επαναστατημένους νεολαίους! Αφού κι εγώ χόρεψα! Παραδόθηκα στο ρυθμό του ήχου της και νίκησα την ψύξη μου, παραδομένος στις ιστορίες της με όπιο και χασίς του Πέρση πρίγκιπα Μαζνούν! Μία απόλαυση και η Δανάη Παναγιωτοπούλου στη συνέχεια! Παρατήρησα πόσο έχει μεγαλώσει το κοινό της μέσα σε ένα χρόνο, όταν ξαφνικά η φωνή της στο τραγούδι Το πάρτι έγινε ένα με τις άλλες φωνές του κοινού της! Στο οποίο κοινό ανάμεσα βρίσκονταν ο Νίκος Χαλβατζής, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, αλλά και ο φίλος Ηρακλής από το blog Μουσικά Προάστια! Δυστυχώς η παρέα μου θέλησε να αποχωρήσουμε νωρίτερα κι έτσι δεν είδα το πρόγραμμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Φοίβου Δεληβοριά.
Μια χαρά ήταν και το φετινό αντιρατσιστικό φεστιβάλ! Με σχετικά χαμηλή τιμή εισιτηρίου (6 ευρώ ανά ημέρα) μπορούσες να παρακολουθήσεις ομιλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και πολλές συναυλίες. Ο χώρος στο Γουδή έμαθα ότι νοικιάστηκε για 12.000 ευρώ, ένα ποσό που σίγουρα βγήκε εις διπλούν και τριπλούν για τους διοργανωτές από τις πολλές χιλιάδες κόσμου που πέρασε το τριήμερο.

Και ένας θεσμός πλέον που έφτασε στο 13ο έτος της ζωής του, μετατρέποντας προοδευτικά μια εκδήλωση, κατάλληλη αρχικά για περιθωριακές φοιτητικές ομάδες των Εξαρχείων, σε αξιόλογο πολιτικό, πολιτιστικό και κυρίως πολιτισμικό γεγονός! Εννοείται, μακριά από τις στήλες των εφημερίδων και τους εβδομαδιαίους οδηγούς πόλης...
Και του χρόνου!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι μου...αααα,ωραία βλέπω είσαι πολύ των κοινωνικών εκδηλώσεων των event-happenings και τα λοιπά!...και μένα μου αρέσουν αυτά! πολυ μπορώ να πώ..καλά κάνεις και πηγαίνεις!... είναι καλό να πηγαίνουμε και να δείχνουμε την αντίθεση μας..σε όλα τα κακά και αρνητικά και κυρίως άδικα...(όπως ένα από αυτά είναι και ο ρατσισμός σε όποια μορφή εκφράζεται αυτός φανερός ή καμουφλαρισμένος)...που συμβαίνουν στον πλανήτη μας...και που τα βλέπουμε να γίνονται..με τα ίδια μας τα μάτια κάθε λεπτό που περνάει....και καλό είναι να υπάρχουν πολλές φωνές που 'βροντοφωνάζουν'με τον τρόπο τους..και πολλοί 'κούκοι'που ίσως αν κελαιδούν όλοι μαζί να φέρουν κάποτε την Άνοιξη!...φιλάκια,Αθανασία.

celsius33 είπε...

δε σε προλαβαίνουμε πια, 3 μέρες λείψαμε και έχεις γράψει σελίδες επί σελίδων για μουσικές :)

musicbug είπε...

Eytixws pou eisai ki esy kai mas "pigeneis" opou den mporoume na pame. Hthela poly na paw alla den evriska parea!
Kali vdomada!!!

BOSKO είπε...

αθανασία...
οι "πολλοί κούκοι" σου πολύ μου άρεσαν! Σωστή η Αθανασία μας!

celsius33...
σιγά- σιγά θα "αραιώσω" κι εγώ...το καλοκαίρι, βλέπεις!

musicbug...
δεν πειράζει, musicbug, του χρόνου, εσύ να' σαι καλά!

celsius33 είπε...

θα είσαι στη Λένα Πλάτωνος υποθέτω ε?

BOSKO είπε...

celsius33...
έτσι λέω! Ας πούμε ό,τι θα ξαναβρεθούμε όλοι στις 28 Ιουλίου στο Ηρώδειο!

Μουσικά Προάστια είπε...

Άσε ρε Μπόσκο, μου έσπασαν τα γυαλιά της μυωπίας μου και δεν έβλεπα τη μύτη μου. Έπρεπε να βάλεις φωνή γερή, γιατί το οπτικό μου πεδίο ήταν δράμα!

Πάντως, και ο Αλκίνοος και ο Φοίβος ήταν πολύ καλοί, κρίμα που τους έχασες. Μέχρι και στην ανιψιά μου άρεσαν, η οποία είναι πολύ αύστηρη στις κρίσεις της - αν και δεκάχρονο. Έφυγα στα μισά του Φοίβου για λόγους ενδο-οικογενειακής ειρήνης (να πάει το παιδί στο σπίτι!), μου είπαν όμως φίλοι που έκατσαν ότι ο Φοίβος έκανε full συναυλία, το διάλυσε μετά τις 2.30! Άντε και του χρόνου.