Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΦΩΤΑ ΝΕΩΝ Ι...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ -ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ALBUM -LYRA
Νομίζω πως ο Δημήτρης Αρναούτης είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση νέου τραγουδοποιού που μας έχει συστήσει ως παραγωγός ο Μανώλης Φάμελλος. Στο εξώφυλλο, κατ’ αρχάς! Δε βλέπεις έναν σενιαρισμένο νεαρό απόφοιτο του Fame Story, αλλά έναν μουσάτο μακριμάλλη τύπο με το σκύλο του! Ο τύπος αυτός, όταν περνάς στο περιεχόμενο του πρώτου του album, δεν αναλώνεται σε στιχοπλοκή αισθηματικού τύπου, αλλά με ένα ιδιότυπο χιούμορ καυτηριάζει παγκόσμια θεοκρατικά καθεστώτα, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στον μπαμπά Dylan (Οτιδήποτε θέλει), ξεστομίζει την ανατρεπτική ρήση Ιησούς Χρυσός νικά κι όλα τα λεφτά σκορπά, σατιρίζει τη ματαιοδοξία και την αλλοπρόσαλλη φύση ενός μέσου Καλλιτέχνη, αφηγείται την ιστορία μιας πόρνης με μια τρυφερότητα που τη βρήκε από τον Leonard Cohen, ενώ στο τέλος μας αποχαιρετά σχολιάζοντας τη μετατροπή του σύγχρονου συνανθρώπου του σε άβουλο πρόβατο (Τι μένει για να κάνω;)! Κάπου στη μέση της διαδρομής μας επιφυλάσσει κι ένα ντουέτο με τον Γιάννη Κότσιρα, που δε λέω, μια χαρά το τραγουδάει το κομμάτι, απλά η συμμετοχή του εν λόγω καλλιτέχνη απλά διασπάει την αντεργκράουντ αισθητική του υπόλοιπου υλικού. Και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι πια στις μέρες μας να διαμορφώνεις τέτοιου είδους αισθητική και να είσαι ειλικρινής κι ατόφιος; Ο Δημήτρης Αρναούτης τα κατάφερε! Χάρη στο ταλέντο του, τον έμπειρο Φάμελλο που έσκυψε πάνω στα τραγούδια του με πίστη, αλλά και τους καλούς μουσικούς που συνταξίδεψαν μαζί του (Πάνος Τόλιος, Φώτης Σιώτας, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Γιαννίρης κ.α.)
* Η Λένα Πλάτωνος ήταν η πρώτη που διέβλεψε το ταλέντο του νέου τραγουδοποιού Δημήτρη Αρναούτη, όταν της έστειλε πριν λίγα χρόνια ένα demo με υλικό του. Του είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για τη δουλειά του. Το ίδιο συνέβη και με τη Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει σε μιαν άλλη εργασία του, πιο πειραματικού ύφους!
Ο Θεός θέλει Clinton, ο Θεός θέλει Bush
θέλει να κρατάει ζωντανούς τους καημούς
θέλει reality και τη γνώμη παράλυτη
ο Θεός θέλει ρέκλα σε δημοσίου καρέκλα
ο Θεός θέλει χρήμα, ο Θεός θέλει ευρώ,
θέλει ένα απ' τα παιδιά του πάνω στο σταυρό
ο Θεός θέλει ναούς και μανιασμένους λαούς
θέλει όπλα πυρηνικά για να ζούμε ειρηνικά...
(από το τραγούδι Οτιδήποτε θέλει)
Μη φιλάς πολύ βαθιά, μη φλερτάρεις δίχως οίκτο
το γενετικό σου αίσθημα αμέσως πνίχ' το
μην τραγουδάς δυνατά, ξέχασε τα όλα αυτά
υπάρχει αστυνομία για κάθε επιθυμία...
(από το τραγούδι Τι μένει για να κάνω;)

4 σχόλια:

το αερικό είπε...

Εμενα μ'επεισες παντως! Με βλεπω ηδη τη Δευτερα, να ψαχνω το c.d.
Oσο για το προηγουμενο post, τι να πω;
Απο τα πιο ωραια που εχω διαβασει!
Ανατριχιασα πραγματικα με το ονειρο!
Ευελπιστω να ειμαι κι εγω εκει τη Δευτερα
χαιρετω σε!

BOSKO είπε...

το αερικό...
να το πάρεις το cd του Αρναούτη, λέει, λέει! Όσο για μένα, με βλέπω για την άλλη Δευτέρα στο Ηρώδειο να καίω καμιά δεκαπενταριά dvd Φλέρυς...

Rena Fan είπε...

Στο τέλος θα στήσεις πάγκο δίπλα στο σταντ με τα προγράμματα, για να το μοιράζεις!

BOSKO είπε...

rena fan...
φαντάζεσαι; πλάκα θα' χει...