Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ...


Σε προηγούμενη ιδιωτική συνάντηση μας, μου είπατε πως είχατε δώσει ένα είδος τελεσίγραφου στην πολιτεία έως την εκπνοή του 2008 για το θέμα της συντήρησης του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι. Σας ερωτώ, λοιπόν, ποια είναι σήμερα η κατάσταση;
Συνεχίζει να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν έδωσα ακριβώς τελεσίγραφο, απλά είπα ποια είναι τα περιθώρια σε σχέση με τις ανάγκες του αρχείου. Είναι μια σύνθετη υπόθεση, πράξη και όχι λόγια. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση εγώ θα κοιτάξω να βρω λύσεις, το πιθανότερο εκτός Ελλάδας.
Πότε το προσδιορίζετε όλο αυτό χρονικά;
Μέσα στο 2009 το θέμα του αρχείου θα έχει λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο! Ή θα αξιοποιηθεί εντός Ελλάδας ή θα αξιοποιηθεί εκτός!
Πως φαντάζεστε τον ιδανικό χώρο στέγασης του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι;
Τον είχε οραματιστεί ο ίδιος ο Χατζιδάκις. Ήθελε έναν βιομηχανικό χώρο, όπου θα μπορούσαν να μπουν όλα τα πράγματα του αρχείου του και που θα μπορεί να είναι επισκέψιμος. Επίσης, το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε και ένας ειδικός χώρος όπου θα γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις, ρεσιτάλ κλπ. Να είναι ελκυστικός και να τον επισκέπτονται κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Αυτή ήταν η επιθυμία του, λίγο ουτοπική στη χώρα που ζούμε.

* Ο Γιώργος Χατζιδάκις μου μίλησε σήμερα για το πολύκροτο θέμα του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι και για πολλά άλλα θέματα που θα δημοσιευθούν αυτούσια στο προσεχές δίφωνο σε μία 4σέλιδη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης! Έχω κάθε λόγο να είμαι περιχαρής από τη συνάντηση μας, καθώς μου πρότεινε επίσημα να εργαστώ στις επερχόμενες κυκλοφορίες του Σείριου με ανέκδοτες κινηματογραφικές μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι! Μια πρώτη φιλοδοξία είναι να εκδοθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου τα soundtracks από τις ταινίες Heroes (1969) και The Martlet's Tale (1970). Ο ίδιος διαφώνησε με τη φράση να βοηθήσω που χρησιμοποίησα, μιλώντας για συνεργασία σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο- κάτι που νομίζω τον τιμά ιδιαιτέρως! Καλή μας δουλειά, λοιπόν, διότι για μένα που λατρεύω το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, εκπληρώνεται έτσι ένα μεγάλο μου όνειρο!

6 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Όταν εκπληρώνονται τα όνειρά μας, τα φτερά που έχουμε κρυμμένα στους ώμους ξαφνικά αποκαλύπτονται και ο χρόνος μετράει πια αλλιώς.

Τα συγχαρητήριά μου!

Θράσος είπε...

Συγχαρητήρια!!!!
Μακάρι όντως να κυκλοφορήσουν αυτές οι δουλειές αλλά ακούμε για αυτές 14 χρόνια τώρα...
όσο για το αρχείο Μ.Χατζιδάκι ντροπή για την πολιτεία η αδράνεια της, αλλά ο κύριος Λιάπης έχει βάλει άλλες προτεραιότητες όπως τα ταξίδια για την εθνική. Η απειλή για αξιοποίηση του αρχείου εκτός Ελλάδος με βρίσκει κάθετα αρνητικό, και προσθέτει έναν ακόμα αρνητικό στοιχείο στην ήδη μάλλον αντιπαθή φιγούρα του Γ.Χατζιδάκι.

BOSKO είπε...

μάκης...
έτσι είναι, φίλτατε!

θράσος...
εμένα πάλι δε με χαλάει καθόλου το να φύγει έξω το αρχείο απ' το να μείνει εδώ και να σαπίσει. Καλά να πάθουν οι Έλληνες, αν το πολιτιστικό τους επίπεδο είναι η Καλομοίρα και τα ταξίδια για την Εθνική, όπως λες κι εσύ...

καλημερίζω

Rena Fan είπε...

Συγχαρητήρια! Μπράβο! Σου αξίζει. Περιμένουμε και τη συνέντευξη και τις νέες κυκλοφορίες :)

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι...ωραίο πόστ αυτό...πολύ ωραίο..αλλά τώρα όσο για το θέμα της 'εκποίησης'του αρχείου του Μ.Χατζιδάκι...για μένα τι να πώ θα είναι ίσως ή μάλλον όχι θα είναι είναι...πολύ προσβλητικό για εμάς σα λαό και σαν χώρα να 'διαχειρίζεται'ας το πώ έτσι (δε βρήκα καλύτερη λέξη) το αρχείο του μεγάλου Μ.Χατζιδάκι μιά ξένη χώρα...το αρχείο αυτό είναι καθαρά ελληνική ιδιωκτησία και ΔΕΝ πρέπει να αφήσουμε να ξεπουληθεί...να το πάρουν άλλοι.. οι ξένοι...αυτό το αρχείο ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά.. γιατί για μένα είναι ένα ξεπούλημα αυτό το να δωθεί αλλού..και λυπάμαι που το λέω αυτό..αλλά θα αντιπαθήσω ακόμη περισσότερο τον κύριο Γ.Χατζιδάκι εάν κάνει κάτι τέτοιο...δε μου είναι που δε μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής..και τώρα και με αυτό...λυπάμαι πολύ..πάρα πολύ...ντροπή μας...θα έπρεπε να σεβόμαστε περισσότερο ορισμένα πράγματα που μας αφορούν σα λαό.. τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή σου την επιτυχία...μπράβο Μποσκάκι! πάντα τέτοια!...έυχομαι και άλλες παρόμοιες επιτυχίες στο μέλλον!Αθανασία.

celsius33 είπε...

ε πάρε κ άλλη θετική αύρα λοιπόν Βοσκέ. Νομίζω ότι το αξίζεις, αν μη τι άλλο για τις πολλές σου γνώσεις και τη μαχητικότητα σου.