Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΗΡΩΔΕΙΟ: ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ "ΟΡΝΙΘΕΣ"!

Το έργο το είχα ξαναδεί με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τις χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη, όχι όμως με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη! Φέτος που συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννηση του Καρόλου Κουν, το Θέατρο Τέχνης αναβίωσε ως φόρο τιμής στον ιδρυτή του τη θρυλική παράσταση των Ορνίθων υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Διαγόρα Χρονόπουλου. Εκτίμησα το γεγονός πως ο Χρονόπουλος παρά τις επευφημίες του κοινού προτίμησε να χωθεί κυριολεκτικά σε μια γωνιά του θεάτρου προσφέροντας από κει κι αυτός το δικό του χειροκρότημα στην ομάδα του! Αν μη τι άλλο ήταν συγκινητικό μέχρι δακρύων να βλέπεις ορθωμένο μπροστά σου, τόσο το αυθεντικό σκηνικό, όσο και τα φτερωτά κοστούμια και τις μάσκες που σχεδίασε ο μεγάλος Τσαρούχης. Σε συνάρτηση επίσης με την Είσοδο και Επίθεση των Πουλιών, επενδυμένη με μια μουσική που ξεπερνάει το χρόνο και γίνεται πυρήνας μνήμης και ζωής ταυτόχρονα! Οι φθαρμένες λινάτσες, τα ψεύτικα φτερά, τα αρχαιοελληνικά θεϊκά προσωπεία, η πανδαισία χρωμάτων, ο ευφυής λόγος του Βασίλη Ρώτα, η ποίηση της Κίνησης και του Χορού, η ερμηνεία του Νίκου Μπουσδούκου- Πεισθέταιρου, μα πάνω απ' όλα η μουσική του Χατζιδάκι που πια έχει περάσει στο ελληνικό DNA, έκαναν για άλλη μια φορά γοητευτικό το ταξίδι στη Νεφελοκοκκυγία! Μια παράσταση μεγαλειώδης μεσ' στη λιτότητα της με τον αέρα του κλασικού, χωρίς εξυπνακισμούς και μεταμοντέρνες- τάχα μου- σκηνοθετικές ανοησίες (διότι φέτος, κατά τα άλλα, δεινοπάθησε ο παππούς Αριστοφάνης)...Και γι' αυτό ίσως ο κόσμος την τίμησε δεόντως και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα! * Η πρώτη παράσταση της φετινής αναβίωσης των Ορνίθων είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

** please, με φωτογραφίζεις που φωτογραφίζω;

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι μουυυυυ!μα τί ωραίο πόστ αυτό!και μένα μ αρέσει το αρχαίο ελληνικό θέατρο...καταπληκτικό...ήξεραν να γράφουν τέλια οι αρχαίοι συγγραφείς μας..άλλο αν εμείς τους έχουμε 'κατακρεουργήσει'στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή μας..έμαθες για την παράσταση φιάσκο που δώθηκε στο θέατρο της Επιδάυρου με Ματσούκα (μπλιάαααααχ)!,Μαρίνο και άλλους πολλούς;;;θα ήθελα τη γνώμη σου πάνω σε αυτό αν θες...εγώ θα προτιμούσα να μην εκφράσω τη δική μου καλύτερα...να πώ μόνο ότι ντρέπομαι...αυτό μόνο...για τη κατάντια μας...ντρέπομαι αφάνταστα...και νιώθω βαθιά θλίψη και λύπη για την κατάσταση αυτή που βλέπουμε στην εποχή μας...αυτό....φιλάκια,πολλά,Αθανασία.

Ανώνυμος είπε...

Ημουν και εγώ την Κυριακη στην παράσταση και ομολογώ ότι ένιωθα σαν να εκπληρωνεται ένα ονειρό μου, βλέποντας την πιο κοντινή στην αυθεντική παράσταση που μπορούσε να γίνει. Επειδή όμως περισσότερο πήγα για τη μουσική του Χατζιδάκι, διαπίστωσα 'οτι μερικά από τα περισσότερο αγαπημένα μου τραγούδια που υπήρχαν στο δίσκο (π.χ. Δοξαστικό, Η Αηδόνα)δεν τραγουδήθηκαν, και η ενορχήστρωση των υπόλοιπων κομματιών ήταν λιγάκι φτωχή. Ελπίζω σε επόμενη παράσταση να προσέξουν ακόμη περισσότερο τη μουσική του Χατζιδάκι, γιατί είμαι σίγουρος ότι πολύς κόσμος πάει περισσότερο γι' αυτή.
Πάντως έστω και έτσι η παράσταση ήταν πολύ καλή με τα χορευτικά και τα κουστούμια να με εντυπωσιάζουν περισσότερο

BOSKO είπε...

αθανασία...
αν προσέξεις την ανάρτηση μου προς το τέλος, ακριβώς τα ίδια λέμε!

αλέξανδρος...
αλήθεια είναι πως υιοθετήθηκε η ενορχηστρωτική γραμμή των πρώτων "Ορνίθων" του ΄59 με τρία όργανα. Αργότερα ο Χατζιδάκις εμπλούτισε τη μουσική με μεγαλύτερη ορχήστρα για την παρουσίαση στο Θέατρο των Εθνών του Παρισιού το ΄62. Επομένως, αν θέλουμε να δούμε τους φετινούς "Όρνιθες" σαν μια κανονική αναβίωση των πρώτων, ορθώς ήταν λιτή η ενορχήστρωση. Τώρα, αν με ρωτάς προσωπικά, σου λέω ό,τι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στα οικονομικά προβλήματα του Θεάτρου Τέχνης με την αδυναμία του να στηρίξει μια πολύ πλουσιότερη ορχήστρα. Εκτός πάντως από τους γνωστούς δισκογραφημένους "Όρνιθες" που έχουν βγει στη MINIS- EMI, αναζήτησε και ένα cd που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια. Λέγεται "Μάνος Χατζιδάκις- Μουσική για το Θέατρο Τέχνης" και περιέχει συγκεντρωμένες τις ηχογραφήσεις του Χατζιδάκι για τον Κουν, που τότε είχαν κυκλοφορήσει σε 45άρια δισκάκια. Εκεί θ' ανακαλύψεις τους πρωταρχικούς "Όρνιθες" με τον Γιώργο Μούτσιο και τον θίασο με μια jazzy λιτή ενορχήστρωση, όπως είπα, για τρία όργανα. Αναφορικά μ' αυτό που λες ό,τι ο πιο πολύς κόσμος πήγε για τη μουσική του Χατζιδάκι, νομίζω πως έχεις δίκιο. Για οποιοδήποτε άλλο έργο τέτοιου ρεπερτορίου θα διαφωνούσα, οι "Όρνιθες" όμως πέρασαν στην ιστορία γι' αυτή την εκρηκτική χημεία του συνθέτη Χατζιδάκι με τον ποιητή Ρώτα, τον σκηνοθέτη Κουν, τον εικαστικό Τσαρούχη και την χορογράφο Νικολούδη!

Ανώνυμος είπε...

bosko, ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με τη μουσική ,βάζουν τα πράματα στη θέση τους !!
Γενικά η παράσταση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αλλά για φαντάσου μια ζωντανή ορχήστρα να παίζει τις πλήρης εκτελέσεις των τραγουδιών... Η επόμενη δική μου φιλοδοξία σχετικά με τις Όρνιθες !!!

Μουσικά Προάστια είπε...

Μπόσκο τυχεράκια, πάντα τέτοια! Τι θα γίνει, στην Πλάτωνος θα πάμε; Φιλιά, Ηρ.

musicbug είπε...

Orees photos! Prepei na itan teleia. Opws elega kai ston apos, ntrepomai poly pou den exw paei pote sto Hrwdeio, paizei kati kalo ekei tis epomenes meres ektos apo ti Nana Mousxouri?

thras είπε...

μπόσκο, εγώ φταίο που χάθηκα ή το καλοκαίρι που μας θέλει όλη την ώρα έξω?? :Ρ
η παράσταση πρέπει να ταν φοβερή, αλήθεια ξέρει κανείς γιατί είχε απαγορευτεί η παράσταση αυτή όταν πρωτοπαίχτηκε??

celsius33 είπε...

πρέπει να ταν πολύ καλό, το χασα, τι να πρωτοδει κανείς..

Rena Fan είπε...

Θρασύβουλε,
ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απαγορεύτηκε η παράσταση ήταν η εμφάνιση ενός ιερέα στη σκηνή της θυσίας. Διάβασε αυτό το αφιέρωμα των "Νέων", είναι κατατοπιστικότατο:
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080705&nid=9109031
και
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080705&nid=9109067

BOSKO είπε...

μουσικά προάστια...
μπα, μωρέ, λέω να περιμένω την επόμενη της! Τρελάθηκες, ω ρε Ηρακλή; Πρώτη μούρη στο Καβούρι θα' μαστε! Θα καλύψω και τη βραδιά για το δίφωνο μάλλον!

musicbug...
28 Ιουλίου, τη Δευτέρα, η Λένα Πλάτωνος έχει τη συναυλία της για την οποία φωνάζουν όλα τα blogs εδώ και αρκετούς μήνες! Τώρα δε νομίζω να βρεις εισιτήριο, κάνε όμως ένα τηλέφωνο αύριο στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών κι αν υπάρχει έστω κι ένα, τρέξε να προλάβεις. Και στο Ηρώδειο θα πας έτσι για πρώτη φορά και θα το συνδυάσεις με μιαν εξαιρετική- όπως προβλέπεται- βραδιά!

θρασύβουλος...
η εμφάνιση ενός ορθόδοξου ιερέα, όπως σου λέει παρακάτω και ο rena fan, προξένησε την αντίδραση του Τσάτσου και ο Τύπος της εποχής τον περιποιήθηκε δεόντως με γελοιογραφίες που επίσης πέρασαν στην ιστορία...

celsius33...
πράγματι, τι να πρωτοπρολάβει κανείς...κάθε μέρα σε διαφορετικούς χώρους παίζονται πολλά και καλά πράγματα!

rena fan...
είσαι κατατοπιστικότατος! Για τον Θρασύβουλο, για όλους τους επισκέπτες μου και για μένα, που ακόμη δεν τα πάω καλά με τα διαδικτυακά links...

Rena Fan είπε...

Καλώς ή κακώς, υπάρχουν ακόμα αρκετά εισιτήρια για την Πλάτωνος. Μπήκα τώρα στο πλάνο του θέατρου, έχει θέσεις ελεύθερες σε όλες τις τιμές. Αν έχετε πάσο φοιτητικό, μπορείτε να πάρετε εξαιρετικές θέσεις με 15 ευρώ στο κάτω διάζωμα, λίγο πλαϊνές, αλλά εξαιρετικές, επιμένω! Εκεί πάω πάντα... Αν δεν έχετε πάσο, 20 ευρώ στο πάνω διάζωμα δεν είναι πολλά για αυτή τη συναυλία...
Μπείτε στο www.greekfestival.gr

Το "Φεστιβάλ Αθηνών" πλησιάζει στο τέλος του και για 3η συνεχή χρονιά δηλώνω ενθουσιασμένος με το πρόγραμμα (και ζηλεύω λιγάκι τους/τις κατοίκους της Αθήνας που δεν πληρώνετε ναύλα, διαμονή κτλ για να δείτε τις παραστάσεις όπως εμείς γκρρρρρ....)

BOSKO είπε...

rena fan...
άκου τα, musicbug!
thanx, Απόστολε!

μαριάννα είπε...

Ω! καλή μου ξανθιά,
συντροφιά μου γλυκιά,
που μαζί σου λαλώ
κάθε ωραίο σκοπό,
ήρθες, ήρθες, εφάνης
με σουραύλι να υφάνεις
ύμνους, κελαηδισμούς,
ήχους εαρινούς.

Εμπρός, αρχίνα, πες τους
γλυκά τους αναπαίστους.



Πάντα τέτοια!!!!

etalon είπε...

μωρε καρφίτσα έπεφτε
αν επεφτε και κανα χαστουκι σε οσους καθε τρεις και λιγο χειροκροτουσαν θα ηταν λιγο καλύτερα...

BOSKO είπε...

γητεύτρια...
καλώς το το κορίτσι! Που μας ήρθε απ' τας Ευρώπας και περιοδεύει στα εγχώρια ύδατα! Καλό καλοκαίρι να' χουμε! Θα σε δω στην Πλάτωνος; Αν ναι, πάρε κάνα τηλέφωνο, το' χεις!

etalon...
σωστός! Είπα να μην το γράψω, μα με κάλυψες εσύ!