Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΒΟΛΗ "ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟΥ"...


Απόψε με τιμάει η γειτονιά μου! Ο επικεφαλής της κίνησης Καλή Μέρα Κερατσίνι, Λουκάς Τζανής, διοργανώνει μια εκδήλωση, στην οποία μου ζήτησε να προβληθεί η ταινία μου Σαββατόβραδο και να ακολουθήσει live με νεανικά συγκροτήματα! Χώρος θα είναι η πλατεία Νίκης, τέρμα Παναγή Τσαλδάρη στην Αμφιάλη, με καρέκλες που θα έχουν στηθεί για το κοινό, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από λαϊκούς ανθρώπους της γειτονιάς. Απορώ γιατί μου ζήτησε αυτό το ταινιάκι, που διαρκεί μόλις έντεκα λεπτά, αντί του ημίωρου ντοκιμαντέρ για τη Φλέρυ. Ποιος ξέρει, μάλλον τους ιντριγκάρει η καταγραφή των συνθηκών εργασίας μέσα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου που είχα κάνει πριν μια πενταετία. Το έπιασαν δηλαδή τοπικιστικά το θέμα, κερατσινιώτικα, όπως είναι εύκολα κατανοητό. Δε ρωτάνε και μένα, που την αμέσως επόμενη χρονιά από τη Φλέρυ, ανεβήκαμε στο φεστιβάλ Δράμας με το Σαββατόβραδο και πήραμε το τρίτο το μακρύτερο...Φυσικό ήταν, όπως μου' χε πει και ο Λάκης Παπαστάθης. Μετά τα βραβεία που' χε σαρώσει η Φλέρυ, τι θα ήταν εκείνο που θα μπορούσε να την ξεπεράσει; Σίγουρα όχι μια ταινία, που όπως παρατήρησε εύστοχα κάποιος φίλος, το μόνο που είχε ήταν κάτι βρωμόψαρα κι από πάνω τους μια εξαιρετική μουσική του Ηλία Λιούγκου! Και όμως, κύριοι, σκέφθηκε κανείς ό,τι με τα λεφτά των βραβείων δεν πήγα στις Μπαχάμες, αλλά τράβηξα ακόμη ένα ντοκιμαντέρ σε φιλμ 35 χιλιοστών; Συγχίστηκα πρωινιάτικα! Ας ευθυμήσω, ενθυμούμενος κάτι καταπληκτικά στιχάκια που είχαν γραφτεί ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της ταινίας:

θα φωνάζουμε όλοι κέρνα
μεσ’ στη χασαποταβέρνα
αποφεύγοντας τα ψάρια
γιατί άσχημα χαμπάρια
φέραν τούτα εκ της Δράμας
και στερήσαν τη χαρά μας
μυρωδιά ψαροκασέλας
ήρθε κι έσβησε το σέλας
το λαμπρό που είχε φέρει
με το μύθο της η Φλέρυ
του δημιουργού το μέλλον
συνεπώς ως φίλος θέλων
συνιστώ στο σκηνοθέτη
βέτο ισχυρού να θέτει
και να τους πατάει χάμω
σαν τον Κούνδουρο στη Σάμο
του Κερατσινιού τ’ αυλάκι
κι αν προσπάθησε η Παυλάκη
να του δώσει γοητεία
φεστιβαλική θητεία
έκανε άνευ βραβείων
σαν των ασκητών τον βίον
κι αν κατάφερε η Σαβίνα
με τα κόλπα της εκείνα
και την τέχνη της την τόση
το σταμάτημα να δώσει
στο λαιμό, ψαροκοκάλων
το βραβείο πήγε σ’ άλλον
απορρίψαν τη σαρδέλα
κι ένα έργο με μπουρδέλα
της Ειρήνης της Βαχλιώτη
πήρε την τιμή τη πρώτη
δι’ αυτό κι εγώ προτείνω
να τραβήξουμε τον οίνο
τούτον δω χωρίς ιχθείς
που μας είναι απεχθείς
και μ’ ορέξεις πιο ακραίας
να την πέσουμε στο κρέας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΙΤΣΟΣ
Απόψε, λοιπόν, στις οχτώ το βράδυ, όσοι θέλουν να δουν την πιο άτυχη στιγμή της φιλμογραφίας μου, αλλά κυρίως να πάρουν μια γεύση από υπαίθρια προβολή λαϊκής γειτονιάς, ας κάνουν τον κόπο να κατέβουν μέχρι το Κερατσίνι στην πλατεία Νίκης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι μας!...χαχχαχχαχα! αχαααχχαχχχχα! αι στο καλό σου πάλι! δεν ξέρω πως στο καλό το κάνεις αυτό και πάντα όταν είμαι πολύ χάλια ψυχολογικά κάνεις 'ανεβαστικές'αναρτήσεις! μα πάντα όμως....έχεις μάλλον τηλεπαθητικές ικανότητες;;χάαααχαχα!
ε,κοίτα καλέ μου πάντα θα υπάρξουν και κάποιες αποτυχίες ας τις ονομάσω έτσι στις προσπάθειές μας...αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευτούμε!ντάξει εγώ δεν πιστέυω ότι ήταν χάλια η ταινία σου...μάλλον είχαν πρόβλημα οι κριτές!...εμ,έτσι είναι..η κάθε ταινία πιστέυω (εκτός από τις εντελώς μα εντελώς άχρηστες ίσως) έχει το δικό της νόημα...και τη δική της σημασία και ομορφιά..τώρα αν οι κύριοι αυτοί ήταν ηλίθιοι και δεν κατάλαβαν τι ήθελες να πείς με αυτήν...(γιατί σίγουρα κάτι ήθελες να δείξεις ή να πείς)ε, τί να πώ πρόβλημά τους...από κει και πέρα.....όλα τ άλλα δεν έχουν σημασία νομίζω...φιλάκια,Αθανασία.

musicbug είπε...

Giannis Psaritsos...KORYFEO!!!:-) Poly gelio i istoria sou! Erwtisi: Stin "aithousa" provolis oi karekles tha einai me ayta ta xrwmatista lastixakia?:-)
Kalo s/k

BOSKO είπε...

αθανασία...
είδες "ανεβαστικές" αναρτήσεις που κάνω, Αθανασία μου; Για να χαμογελάς και να γελάς εσύ!

musicbug...
καρεκλίτσα άσπρη πλαστική, απ' ότι είδα σε ένα πέρασμα πριν λίγη ώρα...Σινεμά ο Παράδεισος ή Μια βραδιά στην Αμφιάλη!