Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΔΩΡΟ! ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Σήμερα πήρα μια μεγάλη χαρά από κει που δεν το περίμενα! Έφτασε στα χέρια μου μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη! Ο Παναγιώτης Φατσέας, ο Πάνος που άφησε σχόλιο στο επετειακό μου post για τα 10 χρόνια από το θάνατο της Φλέρυς, πέρασε από το ραδιόφωνο. Του παρέδωσα ένα dvd με την ταινία μου και αυτός ως αντάλλαγμα πολύτιμο μου χάρισε ένα μικρό θησαυρό! Και μάλιστα όχι αντίγραφο, αλλά αυθεντικό με πλούσιο τρίγλωσσο ένθετο και φωτογραφίες! Το cd αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ και ούτε βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα! Έρχεται κατ' ευθείαν από το εξωτερικό και αποτελεί επανέκδοση σε ψηφιακό δίσκο του βινυλίου με τη μουσική και τα τραγούδια από το μιούζικαλ Do I hear a Waltz? που ανέβηκε το 1965 στο Μπροντγουέι με την 28χρονη Φλέρυ μεταξύ των ερμηνευτών! Γνώριζα την ύπαρξη του δίσκου αυτού, μα δε μπορούσα να τον βρω πουθενά...Έπειτα ήταν και η μαρτυρία του Σωτήρη Μουσούρη, φίλου επιστήθιου της Φλέρυς, μέσα στην ταινία, που μιλούσε για έναν θρίαμβο της τότε στο Μπροντγουέι! Συγκεκριμένα, μέσα στο θίασο, αποτελούμενο από τους Madeleine Sherwood, Julienne Marie, Stuart Damon, Carol Bruce κ.α., η Fleury D' Antonakis (δηλαδή η Φλέρυ του Αντωνάκη!) ερμήνευε δύο τραγούδια, δυστυχώς όχι μόνη της: το No Understand με τη φωνή της να ξεχωρίζει δίπλα σ' αυτή των Stuart Damon- Carol Bruce και το Perfectly Lovely Couple που το έλεγε μαζί με ολόκληρο τον θίασο! Για την ιστορία να πούμε ότι την παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο John Dexter, ενώ τη μουσική είχε γράψει ο Richard Rodgers σε λιμπρέτο του Stephen Sondheim! Ο δε δίσκος ηχογραφήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1965, κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες αργότερα και συνέπεσε με την έκδοση του ντεμπούτου άλμπουμ της Φλέρυς (Fleury- The Isles of Greece) από την εταιρεία Vanguard της Joan Baez!

Στην παραπάνω σπάνια φωτογραφία από το ένθετο του cd μπορείτε να δείτε σύσσωμο τον θίασο επί σκηνής με τη Φλέρυ Νταντωνάκη καθισμένη σ' ένα παγκάκι στην άκρη δεξιά!
Αυτά είναι τα καλά του διαδικτύου! Το να σου επιφυλάσσει τέτοιες γνωριμίες και τέτοια όμορφα δώρα! Σ' ευχαριστώ πολύ, Πάνο, με έκανες να αισθανθώ ότι το ντοκιμαντέρ που αξιώθηκα να φτιάξω για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα ερμηνεύτρια δεν έκλεισε καθόλου τον κύκλο του, μα συνεχίζει να ανανεώνεται μέσα στα χρόνια που κυλάνε, έστω και μέσω του φαινομενικά ψυχρού και απρόσωπου blogging! Και κάτι ακόμη: ο Πάνος Φατσέας είναι εγγονός του περίφημου φωτογράφου των Κυθήρων, Παναγιώτη Φατσέα, που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αι. να φωτογραφίζει τα ανθρωποκεντρικά θέματα του. Μαζί με το cd του Do I hear a Waltz? με τη Φλέρυ, ο Πάνος είχε την ευγένεια να μου χαρίσει και ένα λεύκωμα με έργα του παππού του, που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σταθάτος (εκδόσεις tetarto)! Επιφυλάσσομαι για ένα προσεχές σχετικό post! Για την ώρα, λέω να λιώσω το cd με τα ακουστικά μου! Καλή εβδομάδα σε όλους!

10 σχόλια:

Θράσος είπε...

Ωραιότατο δώρο...
Και ειδικά όταν δεν το περιμένεις,ε;

BOSKO είπε...

θράσος...
τα ευχάριστα του internet, όπως λέω!

thras είπε...

ΟΥΑΟΥΥΥΥ!!!!! αυτό είναι σίγουρα συλλεκτικό κομμάτι! όταν(λέμε όταν) βρεθώ αθήνα για να μου δώσεις το dvd θα ήθελα πολύ να μου δώσεις και ένα αντίγραφο του cd! τι μας νοιάζει τώρα που δεν λέει κανένα τραγούδι μόνη της?! το αυτί είναι εξασκημένο να ξεχωρίζει αυτό που το ενδιαφέρει! :Ρ διάβασα και το αφιέρωμά σου για τα δέκα χρόνια από το θάνατό της... είναι κρίμα που δεν έγινε κάποια εκδήλωση ή κατι τέτοιο τέλος πάντων γι'αυτή τη σημαντική μέρα, τουλάχιστον σαν φόρος τιμής σ'αυτή τη τόσο σημαντική γυναίκα... σ'αφήνω μπόσκο και μη νομίζεις ότι δε σε διαβάζω απλώς δεν έχω χρόνο να συνδεθώ και να γράψω... αλλά αυτό το νέο σήμερα!!!

καλό μεσημέριιιιιι!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου Μποσκάκι μου!σε βλέπω πολύυυυυ χαρούμενο σήμερα!και πολύ χαίρομαι γι αυτό...έχεις απόλυτο δίκιο να είσαι τόσο χαρούμενος..ΔΕΝ έχουν πολλοί άνθρωποι την τύχη να έχουν στην κατοχή τους τόσο σπάνια δώρα...και με τόσο σπάνιας αξίας ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα και μάλιστα για της ζωή μιά τόσο μεγάλης στάρ όπως υπήρξε η Φλέρυ μας....λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είχε υπάρξει και ηθοποιός...και μάλιστα στο Μπρόντγουει!χαίρομαι γιατί πήρες αυτό το σπουδαίο δώρο και επειδή το μοιράστοικες μαζί μας!σου έυχομαι να το χαρείς στο έπακρον και πάντα στη ζωή σου να γνωρίζεις σπάνιους και εξαιρετικούς ανθρώπους και αυτοί να σε γεμίζουν με σπάνια και τόσο ανεκτίμητης αξίας δώρα!φιλάκια,Αθανασία.

Rena Fan είπε...

Τέλεια έκπληξη! Να 'ναι καλά ο άνθρωπος! Είναι η χειρονομία, είναι το σπάνιο, είναι όλα αυτά μαζί που σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα ως blogger, σωστά;
Παίδες, μην τον βάζετε να μας αντιγράψει και το CD! Δεν θα προλάβει! Παρεμπιπτόντως το CD διατίθεται από το amazon. Οπότε ας συνεχίσουμε να ζητάμε από τον bosko τα σπάνια που έχει κρυμμένα στο μανίκι του :)

BOSKO είπε...

θρασύβουλος...
που ήσουν εσύ κι είχες χαθεί, ποιοτικέ νεανία;

αθανασία...
με τον καλό το λόγο σου πάντα, Αθανασία μου!

renafan...
πως με πιάνεις, ρε Απόστολε! Δε σε ξέχασα γι' αυτό που λέγαμε, αύριο- μεθαύριο θα σου τηλεφωνήσω!

Rena Fan είπε...

OK... Εχω γράψει κάτι εγώ αλλά θα περιμένω τον αριθμό λέξεων για να το οριστικοποιήσω... Φχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ bosko,
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... Χαίρομαι πραγματικά για τη χαρά που ένιωσες με το cd... Εγώ είμαι εκείνος που θα πρέπει να σε ευχαριστήσει για την υπέροχη ταινία που έχεις φτιάξει για την Φλέρυ Νταντωνάκη (την έχω δει ήδη τρεις φορές), όλα τα πανέμορφα που μου χάρισες και πάνω από όλα για τη ζεστασιά που εισέπραξα προχτές στο σταθμό... Καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Πως μπορώ να δω την ταινία σας για την Φλέρυ?

BOSKO είπε...

giorgos...
Κυριακή ελάτε απ' το ραδιόφωνο. Δείτε ό,τι έγραψα και στον Πάνο κι αφήστε εδώ μήνυμα για το αν θα περάσετε να ξέρω...ευχαριστώ