Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΛΑΪΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΜΕ...ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ!


Ωραία ιδέα είχαν οι φίλοι μου να περάσουν να με πάρουν απ' το σπίτι για μια εκδρομή μέχρι τα Μέγαρα. Όχι ό,τι μας ήλκυσε ξαφνικά το μέρος, απλά είπαμε να παρακολουθήσουμε το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο που θα γινόταν στην παραλιακή πλευρά των Μεγάρων (να πάτε αν δεν έχετε πάει στην πανέμορφη Πάχη!) με ερμηνευτές τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον μπαμπά της Νίκο Μποφίλιο και τη Μαρία Παπαγεωργίου. Αφήνω κατά μέρος τον Γρηγόρη Βαλτινό, λέω να ασχοληθώ μαζί του προς το τέλος του post.

Τα δύο κορίτσια μεγαλούργησαν! Αν άξιζε αυτή η συναυλία για κάτι, πέραν του παραθαλάσσιου νυχτερινού τοπίου, ήταν για το Νυν και αεί του Ξαρχάκου, έτσι όπως το ερμήνευσε η Νατάσσα και για τον Εφιάλτη της Περσεφόνης του Χατζιδάκι με τη φωνή της Μαρίας! Πολύ καλός και στα λαϊκά τραγούδια, από το Μ' ένα παράπονο του Μούτση μέχρι το Απόψε φθινοπώριασε του Χατζιδάκι, ήταν και ο Νίκος Μποφίλιος, αυτός ο εδώ και 30 χρόνια επαγγελματίας- ερασιτέχνης του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Όσο όμως η συναυλία πλησίαζε στο τέλος της προδόθηκε από τον εξωστρεφή σκοπό της, με αποτέλεσμα να πάρει το χαρακτήρα λαϊκού ξεφαντώματος, όπου- μεταξύ μας- περιέλαβε και τις πιο ατυχείς στιγμές του μεγάλου Γκάτσου από την πορεία του στο τραγούδι. Όπως λόγου χάριν το ανόητο Λευτέρη- Λευτέρη του Ξαρχάκου (παραδόξως δεν ακούσαμε το εξίσου ανόητο Κυκλαδίτικο του Χατζιδάκι, ένα κομμάτι που πολύ είχα χαρεί όταν έμαθα πως και ο δημιουργός του ο ίδιος το είχε αποκηρύξει)!

Εδώ ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός μόλις έχει αγκαλιάσει τη Νατάσσα Μποφίλιου, της δείχνει το φεγγάρι και τραγουδούν Χάρτινο το φεγγαράκι! Αυτά παθαίνει όποιος έχει παίξει σε σήριαλ που λέγεται Πρόβα Νυφικού! Προηγουμένως, ο κ. Βαλτινός κατακρεούργησε τον Κεμάλ ως ηδυπαθής...Γιάννης Πάριος, ενώ διάβασε και τα παραληρητικά κείμενα της παράστασης που έγραψε ο Αντώνης Νάτσιος, μέλος των Ιχνηλατών, της ορχήστρας της βραδιάς!

Είμαι σίγουρος πως η συναυλία θα πετύχαινε το σκοπό της εάν δεν υπήρχαν ούτε ορχήστρες, ούτε ηθοποιοί να απαγγέλουν, ούτε καν άλλοι τραγουδιστές- όσο και αν μου άρεσαν η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Νίκος Μποφίλιος. Ένα πιάνο μόνο ή μία κιθάρα έφταναν να συνοδεύσουν τη Νατάσσα Μποφίλιου με τις διαπιστευμένες πλέον υψηλές φωνητικές ικανότητες! Τότε τα τραγούδια θα έφταναν καλύτερα στον κόσμο, η τέχνη της μουσικής θα έβγαινε κερδισμένη και στην τελική, βρε αδερφέ, ας μην πέρναγαν τόσο καλά οι κυρίες με τον πασατέμπο και τα πιτσιρίκια με τα παγωτά!
* Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι του Νίκου Χαλβατζή, ο οποίος, ναι, ήταν κι αυτός εκεί!

4 σχόλια:

celsius33 είπε...

Ενδιαφέρουσα βραδυά, μια φορά έχω πάει στα Μέγαρα. Ο Βαλτινός (και η φίλη του η Ζούνη να συμπληρώσω) έχουν εξελιχτεί σε versatile για όλες τις δουλειές δημόσια πρόσωπα. Ηθοποιός, παρουσιαστής, τραγουδιστής, τον είχε και ο Κραουνάκης στο Ηρώδειο προ δυο εβδομάδων - νομίζω τραγούδησε Θεοδωράκη. Δεν είναι κακός,ίσως μάλιστα να ναι και ταλαντούχος στο θέμα έκφρασης, αλλά μου βγάζει μια υστερία. Πάντως όπως φαίνεται να τη και η τραγουδιστική καριέρα. Γκάτσος Ξαρχάκος Χατζηδάκης, σεμνότητα, και καλοκαίρι, εγγύηση μου ακούγεται. Την καλημέρα μου!! (θα κάνεις ανταπόκριση για το..δρώμενο της κινηματογράφησης?)

BOSKO είπε...

celsius33...
συνήθως οι ηθοποιοί είναι και οι καλύτεροι τραγουδιστές. Φωνή έχει ο Βαλτινός, ασυζητητί, όσο έχει και ο Πάριος. Δε με ενδιαφέρει καθόλου όμως το τραγουδιστικό ύφος του, πομπώδες και, πράγματι, με υστερία, τώρα που το είπες κι εσύ. Αν ισχύσει το αποψινό- που μάλλον θα ισχύσει- θα κάνω ανταπόκριση.

καλημερίζω

Θράσος είπε...

Συμφωνώ...Όταν πας να δεις συναυλία, θέλεις τραγούδια...στη σειρά ωραία τοποθετημένα και αδιάκοπτα.
Όσο συμπαθής μου είναι ο Βαλτινός τόσο εκνευριστικός μου κάνει, γιατί έχει καταντήσει ο μαιντανός κάθε κουλτουριάρικης εκδήλωσης.
Ο δε Λευτέρης...είχε γραφθεί υποθέτω για να υποστηρίξει το νάζι της Βουγιουκλάκη στις Διπλοπενιές. Μέσα στα όρια της ταινίας ήταν εξαιρετικό, εκτός ανόητο.

BOSKO είπε...

θράσος...
όπως το λες! Στην ταινία περνούσε, εν είδη βουγιουκλακικών ακκισμών, εκτός όμως, ήταν και είναι ασ' τα να πάνε...