Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

AMALIA RODRIGUES, ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ & ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 146 ΤΟΥ "ΔΙΦΩΝΟΥ"!


Κι ενώ το τεύχος 145 κόντεψε να μουχλιάσει στα περίπτερα για δυόμισι μήνες, μόλις χθες κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο δίφωνο, εμφανώς ανανεωμένο από άποψη ύλης και προσφορών σε CD. Τι να πει κανείς βέβαια και για το ΠΟΠ + ΡΟΚ που το τελευταίο τεύχος του βγήκε Ιούλιο, ενώ το καινούργιο- θεού θέλοντος- πάει για τα τέλη αυτού του μήνα...Μόνο το ΟΑΣΙΣ του Μπαλαχούτη κυκλοφορεί στην ώρα του, μου φαίνεται, αποδεικνύοντας πανηγυρικά πώς ο λαός τραγούδι θέλει με πιοτό και τσιφτετέλι! Τέλος πάντων, στο νέο δίφωνο μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μάκη Γκαρτζόπουλου για τους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και το εξίσου ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας του Ηρακλή Οικονόμου για τους Έλληνες συνθέτες- συγγραφείς και τα βιβλία τους. Ξεχωρίζω ακόμη το κείμενο του Κωστή Δρυγιανάκη με τίτλο Η μελωδία της μίας νότας, για τους μινιμαλιστές δημιουργούς, όπως και τη συνέχεια του αφιερώματος της Λιάνας Μαλανδρενιώτη στους Δικούς μας Κλασικούς! Πλούσιο πολύ από συνεντεύξεις το συγκεκριμένο τεύχος επίσης: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλάει στον Σπύρο Αραβανή, η Ντόρα Μπακοπούλου στη Λιάνα Μαλανδρενιώτη, ο Νίκος Μαμαγκάκης στον Αλέξη Βάκη, η Σοφία Παπάζογλου (προ χρυσαυγίτικης επίθεσης) στη Φωτεινή Λαμπρίδη και η Κατερίνα Κυρμιζή στον Κώστα Αγοραστό. Δικές μου είναι οι συνεντεύξεις με τους Γιώργο Δημητριάδη- Στάθη Δρογώση- Λεωνίδα Μπαλάφα (το cover story του τεύχους), με τον Θανάση Γκαϊφύλλια (δι' αλληλογραφίας, μια και ο αγαπητός τραγουδοποιός διαμένει μόνιμα στην Κομοτηνή) και με τη Λένα Πλάτωνος για τα τραγούδια που δουλεύει αυτόν τον καιρό σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη (το ίδιο ακριβώς κείμενο που πρωτοδημοσιεύθηκε στα διαδικτυακά Άσματα & Μιάσματα). Για να δούμε και τα CD!

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που μαζευτήκαμε φίλοι και συνεργάτες του Ηλία Κατσούλη στο χωριό του, το Λουτρό Κορινθίας, για να του πούμε το τελευταίο αντίο. Ακόμη έχω την αίσθηση πως ο Κατσούλης, αυτός ο φιλήσυχος σεμνός άνθρωπος, θα εμφανιστεί και πάλι στο γραφείο του διφώνου, φέρνοντας τα κειμενάκια του πάντα χειρόγραφα και μιλώντας μας για νέους στίχους του που έδωσε σε συνθέτες. Στο premium CD- αφιέρωμα του περιοδικού στον αδικοχαμένο σημαντικό στιχουργό, υπάρχουν δεκατρία τραγούδια σε μουσική, μεταξύ άλλων, του Νότη Μαυρουδή, του Παντελή Θαλασσινού και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ερμηνεύουν αντίστοιχα η Μαρία Φαραντούρη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Πόλυ Πάνου, ο Νικόλας Μητσοβολέας κ.α.

Πολύ καλές επιλογές περιέχει και το CD της Ελένης Βιτάλη που επιμελήθηκε ο Αλέξης Βάκης. Δημοτικά τραγούδια, διασκευασμένα από τον Τάσο Καρακατσάνη, το Κυκλάμινο από τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και νεότερες συνθέσεις του Νότη Μαυρουδή, του Βαγγέλη Σίμου, των Νίκου & Βαγγέλη Ξύδη, της Γεωργίας Γραμματικού και του Γιώργου Κόρου. Προσωπικά, πάντως, μια και δεν ανήκω στους φαν της Βιτάλη, το ενδιαφέρον μου κίνησαν περισσότερο δύο από τα πρώτα της τραγούδια των αρχών του 1970 σε μουσική Αργύρη Κουνάδη, το πανέμορφο Άι γαρούφαλλο μου (Εις μνημόσυνον) και η Λατέρνα!

Λατρεύω όμως την αθάνατη Amalia Rodrigues, εξ ου και δέχτηκα με μεγάλη χαρά να αναλάβω την επιμέλεια του δικού της premium CD! Εικοσιδύο ηχογραφήσεις της, από το 1951 έως το ΄56, που την έχρισαν Βασίλισσα του Fado, χτίζοντας παράλληλα τον μύθο μιας Πορτογαλίδας ερμηνεύτριας, που κατάφερε να κάνει τους λαούς της Μεσογείου να ανασαίνουν μαζί της! Μεταξύ των κομματιών μπορείτε ν' ακούσετε και το μελαγχολικό Ai mouraria, την πρώτη διεθνή επιτυχία της Amalia!
Καλή ανάγνωση, καλή ακρόαση & καλή...ψήφο!
* εν τω μεταξύ, στη σημερινή εκπομπή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά θα σας παίξω τραγούδια δεσμευμένα, λόγω της ημέρας, από μίαν εκλογολογία: από το Όσοι γινούν πρωθυπουργοί του Μάρκου Βαμβακάρη και τις Εκλογές του Ορφέα Περίδη μέχρι το I was a communist for the FBI του Kim Fowley και το Για τα παιδιά που' ναι στο κόμμα του Διονύση Σαββόπουλου! Συντονιστείτε στους 90, 4 (18.00- 20.00) ή στη δ/νση www.kanaliena.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Pws to gyrnas vre paidaki mou apo Gianni Markopoulo se Ertha Kitt ke Almodovar ki ola einai mia hara
esi ksereis mono!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
το κατά δύναμην, αγαπητέ/ή!