Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΠΡΟΒΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ & ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ!


Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί γευμάτιζαν από το Κερατσίνι μέχρι το Μοναστηράκι, εγώ βρισκόμουν στο μαύρο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης- το όλα μαύρα κι ένα πιάνο, όπως ευφυώς σχολίασε ο Θάνος Σαμαράς- παρακολουθώντας μία από τις τελευταίες πρόβες της Λουκίας Μιχαλοπούλου για τον μονόλογο της βασισμένο στα ποιήματα της Κικής Δημουλά.

Και λέω μία από τις τελευταίες πρόβες, καθώς, αν και η παράσταση ανεβαίνει στις 12 του μήνα στο Τέχνης, η Λουκία αναχωρεί αύριο για Μυτιλήνη στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Λάκη Παπαστάθη, όπου θα πρωταγωνιστήσει.

Όσο σίγουρο είναι ότι θα του λείψει του Lolek της, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι θα φύγει μάλλον ήσυχη μέχρι την πρεμιέρα, αφού η ίδια και η σκηνοθέτιδα συνεργάτιδα της, Μαρία Ξανθοπουλίδου, εδώ και ενάμισι μήνα έχουν λιώσει στις πρόβες!

Παρεμπιπτόντως, η δουλειά του Lolek είναι εξαιρετική απ' όσα πρόλαβα να δω και ν' ακούσω. Όπως μία ολόκληρη σκηνή του έργου που βασίζεται σκηνοθετικά, κινησιολογικά, ακόμη και ερμηνευτικά στο κομμάτι Sand, τελευταίο του δίσκου του και κάπως επιμηκυμένο εδώ για τις ανάγκες της παράστασης!

Ήταν πολύ ωραία η ιδέα της Λουκίας για ένα θεατρικό μονόλογο, την πρώτη ύλη του οποίου αποτέλεσαν τα ποιήματα της Δημουλά. Ακούγοντας τα σήμερα, αποκομμένα- θα έλεγε κανείς- απ' το χαρτί, ένιωσα ότι γινόμουν μύστης κάτι άλλου, άγνωστου, πρωτοφανέρωτου και αμιγώς καλλιτεχνικού.

Κι ας μη θέλησε η κυρία Δημουλά να δώσει συνέντευξη για την παράσταση. Η δουλειά αυτή είναι της αγαπημένης μου Λουκίας, όχι δικιά μου, μου είπε στο τηλέφωνο τις προάλλες, αποφεύγοντας με όσο πιο κομψά γινόταν. Δεν κατάφερα να την πείσω ούτε όταν της πρότεινα να γίνει από κοινού μια συνέντευξη τους.

Ο Θάνος Σαμαράς, συμπρωταγωνιστής της Λουκίας στο κινηματογραφικό Valse Sentimentale της Βούλγαρη, αυτή τη φορά διάλεξε το ρόλο του art director! Μην τολμήσει κανείς να παραποιήσει το κοστούμι μου, θα χυθεί αίμα! έκανε απειλητικά ο Σαμαράς για να λάβει την αγωνιώδη φράση της σκηνοθέτιδας ελπίζω όχι το δικό μου! Του bosko, του bosko, πετάχτηκε τότε ο Lolek, μα ο Θάνος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: ο bosko δεν έφταιξε τίποτα, ως θεατής ήρθε! Κι έτσι...τη γλίτωσα!

Στα βήματα τής, βραβευμένης με Όσκαρ, Θεώνης Βαχλιώτη, ο Σαμαράς έφτιαξε για τη Λουκία ένα μεσάτο μαύρο φόρεμα αισθητικής back to the 50s, απόλυτα ταιριαστής όμως με τη γυναικεία υπόσταση των ποιημάτων της Δημουλά. Κρίμα που δεν είδα και το πουκάμισο τους, αλλά ας έχω να εισπράξω και καμία έκπληξη στην πρεμιέρα!

Χάρηκα που ξαναείδα τον Σαμαρά μετά από πάρα πολύ καιρό, ίσως πάνε περισσότερα από τρία χρόνια που είχαμε να συναντηθούμε κάπου. Κι έτσι, μ' ένα τσιγάρο στο διάλειμμα της πρόβας, στο φουαγιέ του Τέχνης, βρεθήκαμε να μιλάμε για την Πλάτωνος, τον Ταχτσή, τον Χατζιδάκι, αλλά και τις μητέρες που αρνούνται να θηλάσουν τα μωρά τους, φορτώνοντας τα με μελλοντικά δισεπίλυτα ψυχολογικά προβλήματα. Πάντως, την ακόλουθη φράση του σκοπεύω να τη χρησιμοποιώ κι εγώ στο εξής: Τι να πούμε, ζούμε τον κινηματογράφο μιας χώρας με τη Ζέτα Μακρυπούλια να διαθέτει πλέον φιλμογραφία!

Με τον Θάνο Σαμαρά πρόκειται να ψιλοσυνεργαστούμε. Ας ανακοινώσω σαν είδηση ότι ο Χρονάς μού ανέθεσε την επιμέλεια ενός cd για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, που θα συνοδεύει το επόμενο τεύχος της Οδού Πανός στα τέλη του χρόνου. Είχα την ιδέα να απαγγείλλει ο Θάνος, λοιπόν, μερικά ποιήματα του Καβάφη και το ηχογράφημα εν συνεχεία να υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία. Περισσότερα, προσεχώς, όταν θα μπορώ να δώσω στοιχεία και για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες- συμμετέχοντες στο cd.
Η παράσταση της Λουκίας Μιχαλοπούλου με τίτλο Χρονικό Διάστημα θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης το διήμερο 12- 13 Οκτωβρίου. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.theatro-technis.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Τέλος, δεν ξέρω γιατί, αλλά μου άρεσε ιδιαιτέρως που σήμερα, 3 Οκτωβρίου του 2009, μία ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, συμπληρώθηκαν δεκαέξι χρόνια από το θάνατο της Κατερίνας Γώγου κι εγώ την έφερα βουβά κι αθόρυβα στη μνήμη μου, παρακολουθώντας μια πρόβα στο υπόγειο του Καρόλου Κουν και του Θεάτρου Τέχνης. Ότι είχα να πω για την Κατερίνα Γώγου, το είπα στο περσινό επετειακό μου post:
εδώ θα βρείτε όμως το ωραιότερο κείμενο που γράφτηκε για τη φετινή 16η επέτειο του θανάτου της από τον "Αισθηματική ηλικία":

24 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Τη Μιχαλοπούλου δεν τη γνωρίζω, για τον Σαμαρά όμως έχω την καλύτερη άποψη. Το Ντιλίβερι είναι από τις πολύ αγαπημένες ταινίες μου!!! Θα βρω εισιτήριο για αυτό της Δημουλά, την οποία κιόλας δεν πολυπάω; Θα μας πεις από δω εσύ;

BOSKO είπε...

ΓΙΩΡΓΟΣ...
σιγά μην κόβω κι εισιτήρια μέσω του blog, αγαπητέ!
γι' αυτό έβαλα το link με το Θέατρο Τέχνης!
και μένα μου άρεσε πολύ το ντεκαντάνς κλίμα του "Delivery", όπως και η σουρεαλιστική τελευταία σεκάνς.
να πας στην παράσταση, ευκαιρία να γνωρίσεις και τη Μιχαλοπούλου (κι ας μην πολυπάς την ποίηση της Δημουλά, γούστα ειν' αυτά) ;)

michael_025 είπε...

Καλημέρα Μπόσκο, μια απορία έχω: τι ακριβώς είναι art director; κάτι σαν ενδυματολόγος; σκηνογράφος; ή κάτι άλλο; υπάρχει κάποια νέα ειδικότητα στο -ελληνικό- θέατρο και το έχω χάσει;

jb

BOSKO είπε...

jb...
art director χρησιμοποιείται σαν όρος στον κινηματογράφο. Στο θέατρο ειν' αυτός που έχει την εικαστική επιμέλεια, χωρίς να είναι αποκλειστικά σκηνογράφος ή ενδυματολόγος. Από το ντεκόρ δηλαδή, ασχέτως αν απαιτείται κάτι λιτό ή πιο σύνθετο, μέχρι τα κοστούμια των ηθοποιών. Ακόμη και το μακιγιάζ επιμελείται συχνά.
Ελπίζω να σε κάλυψα!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Και τι πρέπει να έχει σπουδάσει αυτός ο άρτ νταϊρέκτορ;

Aπό κομματική και μακιγιάζ μέχρι Θεατρολογία και Ιστορία της Τέχνης;

Θα απαιτείται ένα πολύ μεγάλο φάσμα γνώσεων για να καλύψει όλα αυτά που γράφεις.

Λούτρινος είπε...

Ποια είναι η Μιχαλοπούλου και ο Σαμαράς?
Έχουν παίξει ποτέ στην τηλεόραση ή απλά μαζεύονται και διαβάζουν ποιήματα? Όταν δείτε τον Λούτρινο στην τηλεόραση θα τρίβετε τα μάτια σας!

Les Yeux Sans Visage είπε...

Bosque, ti zwndovola einai afta?

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
δεν χρειάζεται να τα' χει σπουδάσει όλα αυτά αν έχει μια μεγάλη θητεία στο χώρο του κιν/φου ή του θεάτρου. Για παράδειγμα, στις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου" του Βούλγαρη, αν θυμάμαι καλά, καλλιτεχνικός διευθυντής (art director) ήταν ο Περικλής Χούρσογλου, σκηνοθέτης επίσης. Όσο για τον Θάνο Σαμαρά έχει μια σημαντικότατη παρουσία στο νέο ελληνικό κιν/φο, αλλά και ένα εικαστικό ταλέντο- βραβευμένο εκτός συνόρων μάλιστα- που εδώ δεν είναι ευρέως γνωστό (συγκριτικά με την ιδιότητα του τού ηθοποιού).
Επίσης, όταν έχεις παίξεις σε δέκα ταινίες και σε άλλες είκοσι θεατρικές παραστάσεις, πίστεψε με, δε χρειάζεται να τα' χεις σπουδάσει όλα αυτά. Μεγαλύτερη τριβή με το αντικείμενο δε μπορεί να υπάρξει. Ελπίζω να σε κάλυψα!

BOSKO είπε...

Λούτρινος...
καλά, εσύ πάρε το κουβαδάκι σου και τράβα σ' άλλη παραλία!

BOSKO είπε...

Yarabazah...
τσίμπησες κι εσύ απ' τον Λούτρινο; κάθε χωριό έχει τον τρελό του, τα Άσματα & Μιάσματα έχουν τον Λούτρινο!
cool...

Λούτρινος είπε...

Σε παρακαλώ μη με διώχνεις. Μου αρέσει τόσο πολύ αυτή εδώ η παραλία Θα κάνω οτι μου ζητήσεις για να μείνω εδώ.. Ότι θες!!Να ήδη έχω βάλει ταινίες σινεφίλ και βλέπω και ακούω Χατζιδάκη, Κωχ και Φαραντούρη.Pleeeease!!!!

BOSKO είπε...

Λούτρινος...
καλά, καλά, μείνε!
όπου να' ναι θα' ρθει ο μπόγιας, δε χρειάζεται να κάνω τίποτα εγώ!

Ανώνυμος είπε...

Όταν δούμε τον ...λούτρινο στην τηλεόραση θα τρίβουμε την τηλεόραση να ξεβρωμίσει!

zarzuela

Λούτρινος είπε...

Δεν υπάρχει μπόγιας πλέον, αλλά το έχεις ξεχάσει φαίνεται. Μα τι λέω και εγώ, εσύ ζεις στο 19τίποτα.
Έχουμε 2009 τραγιάσκα-boy.
Zarzuela αγάπη μου εσύ όταν δεις τον κύριο Λούτρινο θα ψάχνεις χαρτιά να σκουπιστείς. Πρόσεξε μην ζαλιστείς όταν μετρήσεις τους κοιλιακούς μου. Σε βλέπω μετά να αγοράζεις κανά διαδρομο απο telemarketing για να πνίξεις την πίκρα σου. Άντε τώτα να αγοράσεις κανα ταγάρι και κανά χαιμαλί.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο σε λυπάμαι, έχεις μεταφέρει το κέντρο της ύπαρξής σου στους κοιλιακούς σου. Περίπου όπως τα αρθρόποδα ή τα μαλάκια. Τι κουραστικό Θεέ μου, κάποιοι να αγωνίζονται να κατέβουν την κλίμακα της εξέλιξης προς τα κάτω. Ο Δαρβίνος σηκώνει τα χέρια ψηλά...

zarzuela

BOSKO είπε...

Λούτρινος...
μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!
α, ρε zarzuela, ν' αγιάσει ο στόμας σου!

Λούτρινος είπε...

Κατάλαβα άστο...Καμιά φώκια θα σαι και πας να μου πεις εξυπνάδες μήπως και νιώσεις οτι υπερτερείς κάπου. Ας μη σε πειράζω αλλο. Σε λυπάμαι

Χάρις είπε...

Πω ρε Λούτρινε(συγνώμη συγνώμη) κύριε Λούτρινε κάτι μου θυμίζετε ρε γαμώτο. Κάπου σας ξέρω. Τέτοια μανία με το δεσποινάκι μόνο ένας άρρωστος ξέρω να είχε.
Τζάμπα τζάμπα τζάμπα!!!!!
Αν είσαι εσύ Έλεος!!! Μιλάμε ΕΛΕΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Λουτρινάκι, μού 'χεις γίνει συνήθεια πιά. Αλκολίκι. Την καταβρίσκω μαζί σου και πιο πολύ όταν σου τελειώνουν τα επιχειρήματα κι αρχίζεις τις σάχλες. Έχω αρχίσει να διασκεδάζω τρελά με τις εμμονές σου βρε. Είσαι ο κλόουν της μπλογκόσφαιρας (αλήθεια, δίνεις κι αλλού παράσταση; πες το μας να 'ρχόμαστε). Σε φαντάζομαι, ύψος 1.20, καπελάκι με κουδουνάκια και να χορεύεις το "Θαύμα" και παθαίνω. "ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ" (!!!!!)


zarzuela

Λούτρινος είπε...

Κομμένα τα 'Λουτρινάκι΄απο σένα. Τα χουμε ξαναπεί. Κύριος Λούτρινος. Την έχεις καταβρεί το χω καταλάβει γιατί βρήκες κάποιον να ασχολείται μαζί σου. Και κατά σύμπτωση κάποιον που είναι και ενδεχομένως η ονείρωξή σου. Και απ' ότι βλεπω έχεις ήδη να με φαντασιώνεσαι ως κλόουν. Όπως τη βρίσκει κανείς...Εδώ έχεις nickname zarzuela..

BOSKO είπε...

Λούτρινος+ zarzuela...
εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος!

Λούτρινος είπε...

Θά θελες...Δεν πρόκειται να σου κάνω τη χάρη να αποκαταστήσω την κάθε καημένη για να σου αδειάσω το ράφι από τις χοντρές και άπλυτες κουλτουριάρες. Βγάλτες στην Πάνια που 8α βρουν να ταιριάξουν.

BOSKO είπε...

Λούτρινος...
ε, αϊ στα τσακίδια, μαλακομπούκωμα!

Ανώνυμος είπε...

Μποσκουλίνι, πρόσεξε καλά, μην του μιλάς έτσι και μου το διώξεις, θα το πω στην κυρία Λούλα (βλ. σχόλιο ξημερώματα Κυριακής).

zarzuela