Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ & ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ!

Το πορτραίτο της όπως φιλοτεχνήθηκε από έναν Ρώσο εικαστικό στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Δέκα χρόνια αργότερα σε δίσκους σημαντικών, διεθνώς, καλλιτεχνών της jazz θα εμφανίζονταν τραγούδια To Maria, αφιερωμένα σ' αυτήν και τη μοναδική κοντράλτο φωνή της!

Δεν βάζω καμία άλλη τραγουδίστρια πάνω απ' αυτήν! είχε δηλώσει ο Μάνος Χατζιδάκις αμέσως μετά τη συναυλία του έργου του Καπετάν- Μιχάλης με ερμηνεύτρια την ίδια. Θα το καταλάβει όποιος έχει την τύχη ν' ακούσει την αδισκογράφητη αυτή εκδοχή του Καπετάν- Μιχάλη με τη Μαρία να τραγουδάει Που είναι ο θεός και το έδαφος να τραντάζεται συθέμελα!

Η αφίσα από ένα φεστιβάλ folk μουσικής τριάντα ετών πριν. Η Μαρία Φαραντούρη στην ίδια σκηνή με τη Ζυλιέτ Γκρεκό και τη Μίριαμ Μακίμπα. Ένα από τα αναρίθμητα φεστιβάλ του εξωτερικού, στα οποία η Μαρία εκπροσώπησε την Ελλάδα, ενώνοντας τη φωνή της με τη φωνή όλων των λαών της γης για κοινωνική ισότητα και ειρήνη.

Συναντηθήκαμε σήμερα στην οικία της με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του Δεκεμβρίου στο ΠΑΛΑΣ. Ήταν το 1999 που η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Έλλη Πασπαλά έσμιξαν πρώτη φορά για ένα κοινό συναυλιακό project με ethnic χαρακτήρα.

Ερμηνεύτριες διαφορετικών προσανατολισμών, αλλά αδιαμφισβήτητης κοινής αισθητικής, οι γυναίκες αυτές τιμούν την έννοια της φιλίας και μοιάζουν ν' απολαμβάνουν πραγματικά κάθε συνταξίδεμα τους.

Δεν ερχόμαστε η κάθε μία με το βαλιτσάκι της, αλλά μοιραζόμαστε το ρεπερτόριο μας, δήλωσε η Πασπαλά. Για να συνεχίσει η Γιαννάτου λέγοντας πώς δέκα χρόνια πριν το όλο πράγμα τερματίστηκε απότομα, σα να προετοιμαζόταν το έδαφος γι' αυτή τη νέα σύμπραξη! Η Φαραντούρη υπήρξε πιο κατατοπιστική: Κάνουμε τον γύρο του κόσμου με τρεις φωνές, ξεκινώντας από την Ελλάδα, περνώντας στην Παλαιστίνη, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα είναι οι δικοί μας ρεμπέτες, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, η Καραΐνδρου, η Πλάτωνος!

Στις 7 Δεκεμβρίου στο ΠΑΛΑΣ, μία μέρα αφότου θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του παιδιού στα Εξάρχεια, η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Έλλη Πασπαλά θα τραγουδήσουν μαζί, αφιερώνοντας την πρώτη από τις δύο συνολικά συναυλίες τους σε όσους μάχονται για τον αφοπλισμό και την καταστολή της βίας!
Respect!

Δεν υπάρχουν σχόλια: