Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ" ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΑ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ" ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΑΡΩΝΗ!


Ήταν η μοναδική τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία δέχτηκε να μιλήσει η Λένα Πλάτωνος. Κι ενώ όλο αυτόν τον καιρό, δοθείσης ευκαιρίας και με την παράσταση του Σαμποτάζ στο ΠΑΛΑΣ, το τηλέφωνο της έπαιρνε φωτιά καθημερινά για δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα, διαδίκτυο, εκείνη διακριτικά απόφευγε τα φώτα- που λένε- της δημοσιότητας. Τα Ημερολόγια της Λένας Αρώνη, όμως, είναι κάτι άλλο μέσα στο τηλεοπτικό μαύρο χάλι. Εκτός του τίτλου τους, που δένει απόλυτα με την τελευταία δισκογραφική εργασία της συνθέτριας, δε χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για την μόνη εκπομπή που ασχολείται ουσιαστικά με τον καλλιτέχνη, δίνοντας του το χρόνο να εκθέσει κάποιες απόψεις του. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Πλάτωνος, μιλάμε για ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ σχεδόν που θα περιλαμβάνει σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που τη γνωρίζουν και συνεργάζονται μαζί της! Για όλους αυτούς τους λόγους δεν δυσκολευτήκαμε, η Σαβίνα κι εγώ κυρίως, να την πείσουμε να μιλήσει για πρώτη φορά στην TV μετά από πολλά χρόνια! Κι όχι μόνο μίλησε, αλλά έπαιξε στο πιάνο της οικίας της και τη Ρόζα- Ροζαλία!
Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν μέσα στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου, εκεί όπου τον περασμένο Μάιο δόθηκαν οι παραστάσεις, επίσης μετά από πολύ καιρό, της Πλάτωνος. Και πάλι καλά που υπάρχει το Κύτταρο, δηλαδή, διότι όχι μόνο για να τραβήξεις πλάνο, αλλά και για να μπεις απλώς στο ΠΑΛΑΣ, πρέπει να' χεις θειά την κυρία Μπουζώνη ή Γκουζώνη ή όπως αλλιώς λέγεται! Πρώτη που μίλησε για τη Λένα στη Λένα ήταν η Σαβίνα Γιαννάτου!

Η Σαβίνα μίλησε για τη γνωριμία τους μέσω της αδερφής της στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η Πλάτωνος και η Σοφία Γιαννάτου έπαιζαν με τη Λερναία Ύδρα του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη. Για την ένταξη της στη Λιλιπούπολη, για τον Καρυωτάκη, αλλά και για την προ ημερών συναυλία του Σαμποτάζ. Όταν η Αρώνη ρώτησε αν θυμάται κάποια στιγμή που η Λένα υπήρξε πραγματικά ευτυχισμένη, η Σαβίνα απάντησε: νομίζω μια φορά μόνο την είδα ευτυχισμένη, να πετάει στα σύννεφα, κάποτε που ήταν πολύ ερωτευμένη! Στο τέλος της δικής της συνέντευξης, η Σαβίνα τραγούδησε a capella από ΄κει που καθόταν και ένα κομμάτι από τον Καρυωτάκη!

Ακολούθως, η Ντόρα Μπακοπούλου, στενή φίλη της Πλάτωνος και συμμαθήτρια της στο Ωδείο Αθηνών από τη δεκαετία του ΄60, αναφέρθηκε στο ταλέντο της να φτιάχνει ηλεκτρονική και rock μουσική, ως απόρροια της μεγάλης κλασικής παιδείας της! Η σχέση με την κόρη μου, είπε χαριτολογώντας η Ντόρα, έγινε πιο στενή όταν έμαθε πως κάνω παρέα με την Πλάτωνος!

Απ' τη δική μου πλευρά, εγώ μίλησα για τα βράδια που περνάμε με τη Λένα, ανακαλύπτοντας στο youtube θησαυρούς από το βρετανικό κι αμερικανικό rock των 60s- 70s: τους Barclay James Harvest, τους Procol Harum, τους Pink Floyd. Για εκείνη τη συναυλία των Jethro Tull στη Βιέννη του ΄71 που την ώθησε στο να γίνει μουσικός και να δίνει κονσέρτα με δική της μπάντα. Για τη σχέση της με τον Χατζιδάκι, ακόμη, καθώς και για τη θέση του Σαμποτάζ και του Καρυωτάκη μέσα στο ελληνικό τραγούδι. Όταν η Αρώνη με ρώτησε πώς είναι η καθημερινή επαφή με την Πλάτωνος, απάντησα πως αφενός, μόνο όποιος τη συναναστρέφεται μπορεί να συλλάβει το μεγαλείο του χιούμορ της και αφετέρου, πόσο με έχει εντυπωσιάσει η δεξιοτεχνία της στην αποστασιοποίηση από τα γήινα, τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, ακόμη και τα της τέχνης!

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς μίλησε πιο ποιητικά! Δήλωσε πώς της επιτρέπει να παντρευτεί, αν και πάντα θα είναι ο αρραβωνιαστικός της! Για την αξία, επίσης, της πλατωνικής ποιητικής που τον οδήγησε στο να εκδώσει από την Οδό Πανός εκείνο το βιβλίο με όλους τους στίχους της! Φυσικά δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στην πρώτη γνωριμία τους στη μπουάτ Λήδρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, όταν η Λένα, πανέμορφη, συμμετείχε ως πιανίστα στο γκρουπ του Γιάννη Μαρκόπουλου!

Πιο συγκινητικός απ' όλους ήταν ο Βασιλικός των Raining Pleasure. Όταν η Λένα Πλάτωνος, είπε, με πρωτοπήρε τηλέφωνο για να μου πει πόσο της αρέσει η μουσική μου, έτρεξα στο σπίτι και πλακώθηκα στις βότκες! Για το ότι ετοιμάζουν, ακόμη, έναν αγγλόφωνο κοινό δίσκο από το 2005, αλλά και ότι δε βιάζονται να τον ολοκληρώσουν!

Έχω την αίσθηση ότι ο Βασιλικός δε μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, όταν αναφέρθηκε σε όλη αυτή τη δημοσιογραφική φιλολογία και παραφιλολογία για την ψυχολογική κατάσταση της Λένας. Η Λένα είναι καλά, είπε στον φακό, πιο καλά απ' ότι είστε εσείς κι εγώ, ακριβώς διότι αποτελεί την καλή πλευρά του καθρέφτη μιας κακής εποχής!

Τελευταίος μίλησε για τη Λένα ο Γιάννης Παλαμίδας. Προέρχομαι από μια λαϊκή οικογένεια, είπε ο Γιάννης, και από τη Λένα πρωτοήρθα σε επαφή με τη μουσική του Ραχμάνινοφ και του Σκριάμπιν. Για το πως είχε εκλάβει τότε το Σαμποτάζ, σαν την ελληνική απάντηση στους Queen από την πλευρά του, αλλά και για το ότι, ούτε που θα φανταζόταν ποτέ τη διαχρονική δύναμη αυτού του έργου, τη στιγμή που το έγραφαν στο στούντιο!
Η εκπομπή Ημερολόγια της Λένας Αρώνη ξεκινάει τον φετινό κύκλο της στις 7 Νοεμβρίου και θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις εφτά το βράδυ από την ΕΤ- 1. Φαντάζομαι, το συγκεκριμένο κομμάτι για την Πλάτωνος θα παιχτεί μέσα ή τέλη Νοεμβρίου. Αν και όπως μου είπε η ίδια η Αρώνη μετά το τέλος του χθεσινού ολοήμερου γυρίσματος, πιθανώς να προκύψουν και δύο επεισόδια!

10 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Δυο ωραίες Λένες μαζί. Nα λοιπόν γιατί αξίζει η κρατική τηλεόραση. Αν είχαν παραδοθεί όλα στην σαπίλα και τις πίστες της ιδιωτικής τηλεόρασης - της λεγόμενης και "ελεύθερης" (μου χου!) - θα είχε κανείς την εντύπωση πως όλη η ελληνική μουσική είναι ένα ατελείωτο ντιριντάχτα.

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
ακριβώς αυτό!

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Ωραία ανάρτηση. Μου άρεσε πολύ και 'κείνη η φωτογραφία με το σκύλο τη Λένα Πλάτωνος και το Γιάννη Παλαμίδα.
Sir palamides, σε κάποιες ιστορίες του κύκλου του Βασιλιά Αρθούρου ο Παλόμιντες του Τόμας Μάλορυ γίνεται Παλάμιντες στις ιστορίες των ανώνυμων συγγραφέων ...καλό φθινόπωρο - Χειμώνα .

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλημέρα Αντώνη! Θα περιμένω την εκπομπή με ανυπομονησία! Μόνο, αν μάθεις κάποια στιγμή την τελική ημερομηνία προβολής, κάνε τον κόπο να μας το ανακοινώσεις από το μπλογκ σου γιατί μυαλό είναι αυτό και ξεχνάει...

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Σούπερ είδηση.

Τα ημερολόγια της Λένας Αρώνη είναι όντως μια όαση μέσα στο χάος της Τιβί (χωρίς να εξαιρούνται τα προγράμματα της κρατικής).

ΜΕ το καλό και ο τηλεοπτικός μπόσκο.

Trashman είπε...

Όλα ωραία, αλλά να μην αδικούμε και την Εποχή των Εικόνων με την Ζαχαροπούλου.
Επίσης τον Βασιλικό τί τον θέλετε; Έχει τόσο ταλέντο όσο και η Ευσταθία. Ελπίζω να τα πεί όλα μαζι για να κάνω ζάπινγκ εκείνη τη στιγμή.. Πάω στοίχημα ότι θα μιλάει για τον εαυτό του περισσότερο.. Ή για τη συμμετοχή του στο Fame story τότε... Αλλά τί λέω; Μιά φορά μόνο, δεν είναι ξεπούλημα.. Κατά το "ολίγον έγκυος"..

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον!
Αξιόλογη η Αρώνη.. την παρακολουθώ όποτε την 'πετυχαίνω'. Γιατί γενικώς Tv δεν πολυβλέπω. Αλλά κάτι τέτοιες εκπομπές εννοείται αξίζουν!

celsius33 είπε...

πολύ χάρηκα γιαυτό το νέο, ανυπομονώ να την απολαύσω τηλεοπτικώς, καιρός ήταν να ασχοληθεί και μια καλή εκπομπή με το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη σαν την πλάτωνος.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που λυπάμαι που δεν έχω τηλεόραση...

μαριάννα είπε...

Καλή επιτυχία στα Ημερολόγια της Λένας Αρώνη! Είναι γλυκύτατη και το αξίζει. Έτσι κι αλλιώς η αισθητική και οι χαμηλοί τόνοι της είναι εγγύηση επιτυχίας.
Οπότε η εκπομπή με τις δυο Λένες θα σκίσει. Την περιμένουμε εναγωνίως.
Χτύπα κι εσύ κουδουνάκι υπενθύμισης ε;