Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ανέκδοτα-ντοκουμέντα-και-διασκευές-τραγουδιών-της-λένας-πλάτωνος-με-το-επερχόμενο-δίφωνο

01. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ/ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ - Τώρα που πας κι εσύ στη Λιλιπούπολη (Μαριανίνας Κριεζή)
02. ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ - Μάσα σιδερομάσα (Μαριανίνας Κριεζή)
03. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ/ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ - Στον αστερισμό του πιγκουίνου (Μαριανίνας Κριεζή)
04. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ - Βράδυ (Ποίηση Κώστα Καρυωτάκη)
05. ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Μόνο (Ποίηση Κώστα Καρυωτάκη/ Διασκευή Νίκου Χαλβατζή)
06. ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ - Σε παλαιό συμφοιτητή (Ποίηση Κώστα Καρυωτάκη)
07. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Lego (Λένας Πλάτωνος)
08. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Έρωτες το καλοκαίρι (Λένας Πλάτωνος)
09. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Μπρένθις (Λένας Πλάτωνος)
10. ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ/ΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΕΛΛΗΣ/ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Ο αυτοκράτορας τραγουδάει μαζί με το αηδόνι (Γιώργου Βολουδάκη)
11. ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ - Η λάθος αγάπη (Λένας Πλάτωνος/ Διασκευή Ηλία Βαμβακούση-Βαγγέλη Παρασκευαΐδη)
12. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ - Αλίμονο (Λένας Πλάτωνος/ Live από το Κύτταρο)
13. ETTEN - Red Rosy (Λένας Πλάτωνος)
14. ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Μετακόμιση (Λένας Πλάτωνος/ Live από το Παλλάς)
15. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ/ ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Το κοπερτί (Μαριανίνας Κριεζή/ Live από το Παλλάς)
* τα tracks 1 και 2 ανέκδοτες ηχογραφήσεις από πρόβα στο σπίτι της Λένας Πλάτωνος (Ιούλιος 1980) που διέσωσε στο αρχείο του ο Μάκης Γκαρτζόπουλος.
** τα tracks 4, 5 και 11 ηχογραφήσεις ειδικά για το premium cd του διφώνου.
*** κυκλοφορεί στις 22 Οκτωβρίου

20 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

Πωπω θησαυρός!!!!

Τέλειο!!!! :))))

despinach. είπε...

Πω πω! η "Σιδερομάσα" από τη Βενετσάνου!! Τα περισσότερα τα έχω ήδη, αλλά εννοείται θα το προμηθευτούμεν!

Dimitris A. είπε...

Ωχ, θα 'ναι ωραίο αυτό!
Ελπίζω και η ύλη του επερχόμενου Διφώνου να είναι αντίστοιχη αυτή τη φορά...

BOSKO είπε...

Ιφιμέδεια...
δε λες τίποτα!
μαζί με το άλλο με τα ντοκουμέντα της Φλέρυς Νταντωνάκη, θεωρώ ότι είναι τα δύο καλύτερα cd που έχω επιμεληθεί για το δίφωνο!

BOSKO είπε...

Despina...
καλά, ν' ακούσεις τη Βενετσάνου να τζαζοροκάρει, κοριτσάκι εν έτει 1980. Η δε φωνή της Λένας στο πρώτο κομμάτι σα ν' ακούς παιδάκι 13 ετών! Και που ν' ακούσεις και τ' άλλα των παιδιών. Ηχογραφήσεις- κέντημα!

BOSKO είπε...

Dimitris A. ...
θα σε συμβούλευα να κάνεις μια επιστολή με τη γνώμη σου για την ύλη του διφώνου και να τη στείλεις επωνύμως στο περιοδικό. Είναι καλό ν' ακούγονται και να δημοσιεύονται όλες οι απόψεις.
και, ναι, το cd της Πλάτωνος θά 'ναι διαμαντάκι, σ' το υπογράφω!

Rena Fan είπε...

Πάντα τέτοια!

Και χαίρομαι πολύ που έβαλε και ο Μάκης το λιθαράκι του για αυτή την εξαιρετική δουλειά. Μας έχει λείψει ο Μάκης και το "Άρωμα του τραγουδιού" του από την blogόσφαιρα.

mansta είπε...

Ειλικρινά μου έφτιαξες το σημερινό (δύσκολο) βράδυ! Να κι ένα ευχάριστο νέο!
Επίσης όσον αφορά την Φλέρυ, έχω το πρώτο cd απ' το παλιό δίφωνο, προ Γιαννίκου. Το δεύτερο είναι το ίδιο και που μπορώ να βρω το ντοκιμαντέρ σου; Έχω φάει τα torrents (lol)!
Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, ναι, δε λέω, ΑΛΛΑ πρόσεξα οτι μάλλον είναι λίγο ριγμένοι οι νεότεροι καλλιτέχνες που λατρεύουν τη Λένα, που οι φρέσκιες τους αποδόσεις των κομματιών ίσως να έκαναν το cd λίγο πιο ενδιαφέρον. Δεν έχω να προσάψω κάτι, απλώς θα προτιμούσα περισσότερες νέες εκδοχές των κομματιών και λιγότερο αρχειακό/demo υλικό.

BOSKO είπε...

Rena Fan...
πράγματι, αν δεν είχε "σώσει" ο Μάκης τις ηχογραφήσεις αυτές στο αρχείο του, ποιος ξέρει αν θα τις ακούγαμε ποτέ. Η δε Βενετσάνου έχει σε κασέτα τα τρία τραγούδια της Πλάτωνος σε ποίηση Καββαδία με τη φωνή της. Δεν προλάβαμε, απλά, να γίνει η ψηφιοποίηση τους.
ελπίζω ο Μάκης να ξανανοίξει μια μέρα το μπουκαλάκι με "Το άρωμα του τραγουδιού".

BOSKO είπε...

mansta...
άσε μου εδώ το email σου ή το τηλ. σου και δεν θα τα δημοσιεύσω. Αν εισ' Αθήνα βρισκόμαστε να σου δώσω ένα dvd χέρι με χέρι ή σου λέω που θα τό 'χω αφήσει για να περάσεις.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
αν και μιλάς στον Νο 1 συλλέκτη ντοκουμέντων (από καλλιτέχνες που του αρέσουν βέβαια, όχι ότι νά 'ναι), δεν έχεις άδικο. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι σίγουρα τουλάχιστον άλλοι δέκα νέοι καλλιτέχνες θα ήθελαν να διασκευάσουν Πλάτωνος και θα γινόταν μια χαρά αν υπήρχε παραγωγή από πίσω. Εννοώ πως τα παιδιά αυτά (Θεοχαρίδης, Χαλβατζής, Βαμβακούσης) έχουν την εκτίμηση της συνθέτριας πάνω απ' όλα κι έτσι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου να μπουν στο στούντιο. Με φαντάζεσαι να έβαζα εδώ μέσα αγγελία του τύπου "Διασκευάστε και στείλτε τραγούδια της Πλάτωνος"; Μια χαρά θα ήταν, το θέμα είναι όμως αν θα αμοίβονταν και οι υποψήφιοι δημιουργοί με τους μουσικούς τους. Anyway, μπορεί μελλοντικά να γίνει ένα tribute στην Πλάτωνος (όχι αποκλειστικά ηλεκτρονικό, όπως το Mixer), αλλά εγώ προσωπικά θα το επιμεληθώ μόνο όταν τηρηθούν οι σωστές συνθήκες παραγωγής από πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αντώνη. Είμαι ο Πάνος, ο αδερφός του ψηλού. Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο και μου είπε για το cd. Προσωπικά, είμαι περήφανος με ανθρώπους σαν κι εσένα που κάνουν τέτοιες κινήσεις διατήρησης και διάδοσης του απεριόριστου ταλέντου της Πλάτωνος. Θα χαρώ να το πάρω και να το ακούσω με λαχτάρα. Απορώ πώς και η Λύρα δε το κυκλοφόρησε σαν κανονικό release απο μόνο του... νομίζουν οτι δεν αξίζει αρκετά; Η Λένα Πλάτωνος είναι απ'τους λίγους μουσικούς σ'αυτή τη χώρα που έχουν πάει τη μουσική πιό μπροστά και πιό μακριά απο εκεί που τη βρήκαν

BOSKO είπε...

The Jolly Joker...
γειά σου, Πάνο.
αν είσαι- που είσαι- αδερφός του Δημήτρη, δηλαδή αν κατάλαβα καλά, μοιάζετε τρομερά.
σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
κοίτα να δεις πως έγινε η όλη φάση: η δ/ντρια του περιοδικού με ειδοποίησε στο παρά πέντε (γιατί πάντα στο παρά πέντε ασχολούμαστε με τα premium CDs πλην εξαιρέσεων) ότι πρέπει να επιμεληθώ το cd-αφιέρωμα στη συνθέτρια ως συνεργάτης της που είμαι. Σκέφτηκα αμέσως, γιατί να βγει ακόμη ένα compilation από τον κατάλογο της Lyra και όχι κάτι άλλο, παλιό (τα ντοκουμέντα) και φρέσκο (οι επανεκτελέσεις) ταυτόχρονα; Από τη Χαλκίδα που βρισκόμουν συντόνισα τους νέους μουσικούς μέσα σε τρία 24ωρα. Ο ένας Θεσ/νίκη κι οι άλλοι δύο Αθήνα. Χθες το πρωί μου έφεραν τα ηχογραφήματα μετά από πολύ ξενύχτι (σ'το υπογράφω) και τα στείλαμε κατ' ευθείαν στο εργοστάσιο. Το τεύχος κυκλοφορεί στις 22 και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος. Παρ' όλα αυτά θα επικοινωνήσω σήμερα το πρωί (ας καλοξημερώσουμε πρώτα) και θα ρωτήσω μήπως μπορώ να βάλω στο cd ακόμη μία διασκευή τραγουδιού της Λένας από τον Δημήτρη. Το εύχομαι, γιατί ξέρω ότι έχει διασκευάσει τα αγαπημένα μου "Σκουπίδια πέραν της ατμόσφαιρας". Θα δούμε, δεν ξέρω τι έχει γίνει, αν ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο ή όχι...
καλό βράδυ εύχομαι!

υ.γ. το ήθελε η Lyra, επικοινώνησα με την υπεύθυνη για άσχετο λόγο και μου το είπε. Απάντησα ότι άμα μου ανατεθεί κανονικά η παραγωγή (κανονικά όμως), το ξεκινάω αύριο κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρη επισημανση - κομματια σαν το Σιδερομασα ενδεχεται να μην ειναι ακριβως προβες, αλλα οι πρωιμες ηχογραφησεις των τραγουδιων της Λιλιπουπολης. Το λεω γιατι εχω καμια 80αρια εκπομπες της, και τα κομματια δεν ειναι οι εκτελεσεις του δισκου.

Το Σιδεροσμασα πχ, οντως η Βενετσανου τον τραγουδουσε στην εκπομπη. Η Λενα τραγουδουσε τους 12 μηνες αθλητες του Μαραγκοπουλου, σε αλλα τραγουδουσε η Κριστη Στασινοπουλου, υπαρχουν κομματια που δε μπηκαν στο δισκο, και αλλα θαυμαστα... Ω ναι, η Σαπφω Νοταρα επαιζε στη Λιλιπουπολη τη μαγισσα Μπρουνχιλντα!!!

Δυστυχως δεν εχω κατσει να κοψω τα τραγουδια απο τις εκπομπες, παρα μονο 3 με τη Σαβινα Γιαννατου που της εχω αδυναμια - για οποιον ενδιαφερεται σας τα ανεβασα εδω:

http://www.filedropper.com/lilipoupoli

(Οι χρονολογιες ειναι αυτες στις οποιες παιχθηκαν οι εκπομπες που περιειχαν τα τραγουδια - τωρα αν τα τελευταια ειχαν ηχογραφηθει ακομα νωριτερα, δεν το ξερω...)

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σ' ευχαριστώ για το κατατοπιστικό σχόλιο σου και προσωπικά τα γνωρίζω όλα αυτά που λες. Οι δύο όμως ηχογραφήσεις της Λιλιπούπολης που μπήκαν στο cd του διφώνου προέρχονται από πρόβες στην οικία της Πλάτωνος και δεν μεταδόθηκαν ποτέ από το ραδιόφωνο, αυτό είναι σίγουρο. Θ' ακούσεις και θα καταλάβεις. Η "Μάσα σιδερομάσα", ας πούμε, με τη Βενετσάνου ακούγεται με την ορχήστρα πολύ "μέσα" (δηλαδή μόνο ένα μπάσο κι ένα σύνθι υπάρχει), ενώ η φωνή της είναι πολύ "έξω". Και στο "Τώρα που πας στη Λιλιπούπολη" ακούς τη Λένα με μια παιδική φωνούλα και τα φωνητικά της Σαβίνας και τις φαντάζεσαι πραγματικά να παίζουν με τη μουσική. Πάντως, αν μπορείς να απομόνωνες τα κομμάτια με την Κρίστη Στασινοπούλου, θα τα ήθελα πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι παρα πολλες (κ αρκετα μεγαλες) οι εκπομπες, κ παει πολυ καιρος που εχω να τις ακουσω, οποτε μου ειναι λιγο δυσκολο να θυμηθω που ακριβως τραγουδαει ο καθενας. Αυτη που σιγουρα θυμαμαι με τη Στασινοπουλου ειναι η εκπομπη των Χριστουγεννων του '77, που διηγειται τις περιπετειες των 3 μαγων στο δρομο για τη Βηθλεεμ (με ενδιαμεση σταση τη Λιλιπουπολη βεβαιως βεβαιως - εξαλλου, ηταν συμφοιτητες του Δρ Δρακατωρ στο πανεπιστημιο μαγειας). Αααχ, πολλα ναρκωτικα :-)

Anyway, τα τραγουδια της εκπομπης ειναι εδω:

http://www.filedropper.com/kristi

Αν θυμηθω κ αλλα τα ανεβαζω

la maladie de la mort είπε...

Υπάρχουν και καλα νεα τελικά, μερικες φορες. -))

BOSKO είπε...

la maladie de la mort...
καλώς τον!
όντως, είδες καμιά φορά;
καλά νέα από κει που δεν το περιμένει κανείς, θα έλεγα!

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο, αλλα μιας και εχεις επαφες με το Γιαννη, δειξτου αυτο:

http://www.filedropper.com/palamidas