Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

R.I.P. LUCIO DALLA (1943 - 2012)

Βρισκόταν στο Montreux της Ελβετίας στο πλαίσιο περιοδείας. Σηκώθηκε το πρωί, γευμάτισε και λίγη ώρα αργότερα "έμεινε στον τόπο" από καρδιακή ανακοπή. Το ιταλικό τραγούδι θρηνεί από σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς παγκοσμίως εκπροσώπους του. Ο, γεννημένος στη Bologna το 1943, Lucio Dalla, πέθανε τρεις μέρες πριν γίνει 69 ετών. Αν και προσωπικά δεν του καταλογίζω την ίδια καλλιτεχνική αξία με του άλλου Ιταλού ομότεχνου του, του αγαπημένου Fabrizio de Andre, που έφυγε το 1999 από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών, δε μπορώ να παραβλέψω τη μεγάλη καριέρα του και την εξίσου μεγάλη δημοφιλία του στη χώρα μας. Κορύφωμα αυτής της καριέρας υπήρξε το τραγούδι Caruso που έγραψε και τραγούδησε στα 1986 ως φόρο τιμής στον μέγιστο Ιταλό τενόρο Enrico Caruso. Η εκτέλεση του Caruso με τη φωνή του Luciano Pavarotti έφτασε τα εννιά εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις, ενώ η ένταξη του ίδιου τραγουδιού στο πρώτο διεθνές άλμπουμ του Andrea Bocelli ξεπέρασε τα δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα! Έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο του το 1966, κυκλοφόρησε ακόμη δύο άλμπουμ μεσ' στο 1970 και από το 1973 έως το ΄76 συνεργάστηκε στον στιχουργικό τομέα με τον συντοπίτη του, ποιητή Roberto Roversi. Έκτοτε, μέχρι και την έκδοση του τελευταίου του δίσκου, του Angoli nel cielo το 2010, ο Lucio Dalla κέρδισε επάξια τη θέση του Νο 1 τροβαδούρου της Ιταλίας, γράφοντας και ερμηνεύοντας ο ίδιος τα κομμάτια του με τη χαρακτηριστική soul φωνή του. Στην Ελλάδα, όπως είπαμε, ήταν πολύ αγαπητός και αναγνωρισμένος. Επηρέασε τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος στο δίσκο Ξενοδοχείο, με την επιμέλεια του συχωρεμένου Τάσου Φαληρέα, ηχογράφησε τραγούδι του στα ελληνικά. Είχαν προηγηθεί ο Πάνος και ο Χάρης Κατσιμίχας με την ελληνική, πιστή στο πρωτότυπο, εκδοχή του τραγουδιού Μάρκος και Άννα. Το 1995 ο Lucio Dalla συνεργάστηκε με τη Μαρία Φαραντούρη στο δίσκο Maria Farantouri sings Lucio Dalla, σε ενορχήστρωση του Γιάννη Bach Σπυρόπουλου. Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια είχε ηχογραφήσει πρώτη φορά το Caruso λίγα χρόνια πριν την ολοκληρωμένη εργασία της με τραγούδια του Dalla, στο άλμπουμ 17, ντουέτο μάλιστα με τον Διονύση Σαββόπουλο. Πέραν της ενασχόλησης του με την τραγουδοποιία, ο Lucio Dalla υπήρξε ακόμη βιρτουόζος του κλαρινέτου και του πιάνου, είχε συνθέσει μία όπερα, εμπνεόμενος από την Tosca του Puccini, ενώ είχε γράψει μουσική και για σκηνοθέτες σαν τον Antonioni και τον Monicelli. 
* στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, πάντως, θα έχουν πάθει την πλάκα τους...Πριν δύο εβδομάδες έδωσαν κασετίνα με τα άπαντα του Lucio Dalla μονοκοπανιά σε τέσσερα CD!        

2 σχόλια:

Ελευθερία είπε...

Είναι η ιδέα μου ή όντως έχουμε γεμίσει R.I.P. καλλιτεχνών τον τελευταιο καιρό;

BOSKO είπε...

Ελευθερία...
πέρσι ήταν η χειρότερη χρονιά απ' την άποψη των καλλιτεχνικών R.I.P. στην Ελλάδα τουλάχιστον. Αλλά κι ο Αγγελόπουλος φέτος πολύ κακή...αρχή μας έκανε.