Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

από-τον-shostakovich-και-τον-tchaikovsky-στους-electric-litany-και-στους-tango-with-lions

Η 6η Συμφωνία (Pathetique) του παραγωγικότατου Tchaikovsky χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την ελληνική κρατική ραδιοφωνία του 1966, προκειμένου να αποδώσει το εθνικό πένθος της βύθισης του οχηματαγωγού Ηράκλειο στη Φαλκονέρα: η θάλασσα είχε γίνει ο τάφος 250 ανθρώπων. Έκτοτε - είπε χθες βράδυ η Λένα Πλάτωνος - η συγκεκριμένη Συμφωνία του Tchaikovsky και περισσότερο το τελευταίο μέρος της έχουν ταυτιστεί μέσα μου με όλες τις μεγάλες τραγωδίες στην Ελλάδα.   
Αντίθετα, η ακρόαση ολόκληρης της 11ης Συμφωνίας (του 1905) του Shostakovich μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με την πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, την πιο πιστή απεικόνιση του 20ου αι. για τους ερευνητές του μέλλοντος. Η Μπακοπούλου είχε κάθε λόγο να μπει εκ νέου στο trip του Shostakovich και να εκθέσει τη φιλοσοφημένη της άποψη για την Τέχνη του, εφόσον το περασμένο Παρασκευοσαβ/κύριακο ερμήνευσε έργο του μαζί με τη Martha Argerich στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου
δεν έβρισκες εισιτήριο ούτε για δείγμα! Τυχεροί όσοι είχαν εξασφαλίσει εγκαίρως μία θέση! 
Τυχεροί θα είναι επίσης όσοι παρευρεθούν το βράδυ στο Gagarin για τη μεγάλη συναυλία των Electric Litany, οι οποίοι πρόσφατα εξέδωσαν το single Enemy ως προπομπό του δεύτερου άλμπουμ τους! Έτσι, όλα γίνονται σχετικά, συγγενικά σχεδόν, και μπορείς να περνάς με ευκολία από το, κατά Shostakovich, απόλυτο ξεγύμνωμα της ανθρώπινης ύπαρξης στο dark electro wave του Αλέξανδρου Μίαρη και της παρέας του. Τη συναυλία των Electric Litany θα ανοίξουν οι Tango With Lions, η μεταβαλλόμενη μουσική κολεκτίβα της Kat - κατά κόσμον, Κατερίνα Παπαχρήστου. Τα πρώτα 100 εισιτήρια θα κοστίζουν 10 ευρώ στην είσοδο και 12 όλα τα επόμενα. 
Χθες βράδυ, λοιπόν, στην οικία της Πλάτωνος και απόψε στο Gagarin!   

2 σχόλια:

stratosphere είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=zzyRYZnJfc4&feature=related

stratosphere είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=zzyRYZnJfc4&feature=related stratosphere