Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ψυχές-σε-slow-motion

Μπαίνω ''στην παλιά Σωκράτους'' πού'λεγε κι εκείνο το άσμα του Απόστολου Καλδάρα, αναζητώντας το πρακτορείο με τα αρχεία των εφημερίδων. Χτυπάω κουδούνι, δε βρίσκω κανέναν. Τηλεφωνώ στο τοιχοκολλημένο νούμερο, μα κάνω λάθος κι αντί για τον αριθμό 0 πατάω στο πληκτρολόγιο το 2. ''Ποιο πρακτορείο, καλέ'' μου λέει όλο νάζι μια ώριμη γυναικεία φωνή ''εμείς εδώ μπουρδελάκι είμαστε''. ''Α μάλιστα, μπουρδελάκι...'' απαντώ ''μάλλον λάθος θα έκανα''. Εύχομαι στη γυναίκα καλές δουλειές και ξαναμπαίνω στ' αυτοκίνητο. Διασχίζω σκονισμένα στενά με πακιστανικά κουρεία, βίντεο-κλαμπς αλλοτινών εποχών, ασιατικά ταχυφαγεία και μικρομάγαζα με λογιών-λογιών μπαχάρια. Βλέπω ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ενδεχομένως από το Κουρδιστάν (''τους Κούρδους τους ξεχωρίζεις από τις αετίσιες μύτες τους'' μού'χε πει κάποτε ο Νίκος Κούνδουρος), να μοιράζονται ένα μπουκάλι γάλα. Πρεζάκια επίσης με σαγιονάρες και μπανταρισμένα πόδια. Κάτω από ποιο σκοτεινό ολόμαυρο αστέρι γεννήθηκαν τούτοι οι άνθρωποι; Πως τη βγάζουν εδώ χάμω; Τι τρώνε; Ακούν άραγε τη μουσική και τα τραγούδια των πατρίδων τους; Ερωτεύονται; Κάνουν όνειρα; Τι λένε σαν βγαίνουν απ' τον ύπνο τους κάθε που ξημερώνει; ''Σήμερα έχω να πάω εκεί, να κάνω αυτό, να μιλήσω με εκείνον, με εκείνη'' ή δε λένε τίποτα, σα να ξέχασαν την ίδια τους τη γλώσσα, ακόμη και τον Θεό που πιστεύουν, μια κι είναι σίγουροι πως Αυτός τους ξέχασε οριστικά και τους εγκατέλειψε σε όποιο μέρος βρήκε πιο εύκαιρο; Ωστόσο, από το cd-player του αυτοκινήτου ακουγόταν το Κονσέρτο Νο 22 για Πιάνο & Ορχήστρα του Mozart, κάτι που με έκανε να δω εν ριπή οφθαλμού τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων να λάμπουν από μία απίστευτη γαλήνη. Θα ορκιζόμουν, για την ακρίβεια, πως ότι κι αν έκαναν, το έκαναν σε slow motion. Αυτό είναι το ιδανικό soundtrack των ψυχών σε slow motion! Όλα τα άλλα αποτελούν εθνοπατριωτικές υστερίες και φτηνή ειδησεογραφική εκτόνωση.   

7 σχόλια:

stratos kouzeleas είπε...

Αντώνη να τα σπάργανα μιας ιδέας για μελλοντικό ντοκυμαντέρ !
Αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή, γράφε συνέχεια !
Σε είδα στον "Λόλεκ" σου φώναξα πολύ δυνατά αλλά εσύ δεν άκουσες.Αν ήσουν εσύ δηλαδή...Επίσης τι γνώμη έχεις για τη συναυλία ? Μέχρι τα πρώτα 5 κομμάτια καλά ήταν...δυστυχώς.

BOSKO είπε...

stratos...
έλα, φίλε, ναι, νομίζω πως κι εγώ σε είδα αν ήσουν ο ψηλός που περίμενες απ' έξω με μία κυρία μαζί. Δεν ήμουν σίγουρος, όμως, γι' αυτό και δε μίλησα. Επίσης, ούτε φωνή δυνατή να με καλεί άκουσα - αν άκουγα, θα γυρνούσα οπωσδήποτε :-)
του Λόλεκ το λάιβ μού άρεσε πολύ, ειδικά το ολοκαίνουργιο κομμάτι του. Τη Νεφέλη πάλι τη βρήκα άνιση κάπως, αν και με κράτησαν ως κλίμα τα τραγούδια της. Κάτι μεταξύ Κρίστη Στασινοπούλου και Tori Amos, για να καταλάβεις.
εσύ ποια πρώτα 5 κομμάτια εννοείς; της Νεφέλης ή του Λόλεκ;

Όλκη Ντόλα είπε...

"Οι άλλοι" και μένα μου άρεσε πολύ!

Фе́ммe скатале είπε...

γιατί πού το ήξερε ο Κούνδουρος? Μήπως ήταν Κούρδουρος?

BOSKO είπε...

Όλκη Ντόλα...
ώστε κι εσύ εκεί;
''Οι άλλοι'' ή ''Η άλλη'';
να ρωτήσουμε τον Λόλεκ καλύτερα:-)

BOSKO είπε...

Maria_Adouaneta...
σταματήστε πια, κακοί άνθρωποι, παρατήστε με! Τι σας έχω κάνει;
Αφήστε μεεεεεε!

χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Όλκη Ντόλα είπε...

χα! σωστά δεν το είχα σκεφτεί έτσι... "Η άλλη" ε;
Να ρωτήσουμε το Λόλεκ, ναι. Ποντάρω στο "Οι άλλοι"
Έκσταση όταν το είπε πάντως!