Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ (ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ)!

΄
""Ο Καβάφης υπήρξε ο πρώτος ποιητής που διάβασα σε ηλικία 15 χρονών. Μία θεία μου, παράξενη περίπτωση ανθρώπου, η Μαίρη Τζερμιά που έμενε στην Πεύκη, πρώην Μαγκουφάνα, έκανε φιλολογικά μαθήματα σε μένα και την ξαδέρφη μου για να προετοιμαστούμε για το λύκειο. Η θεία Μαίρη ήταν καβαφική, καζαντζακική, νιτσεϊκή και ιψενική. Μας τους γνώρισε όλους! Όταν ζήτησα το βιβλίο του Καβάφη από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, ο βιβλιοπώλης με ρώτησε καχύποπτα: είναι για σένα, παιδί μου; Αγόρασα και Νίτσε μαζί και Σικελιανό (τον Σικελιανό δεν τον κατάλαβα ποτέ στη ζωή μου).
""Ποιήματα στο σχολείο δε μάθαινα ποτέ απ’ έξω, το απεχθανόμουν αυτό. Του Καβάφη έμαθα αμέσως απ’ έξω το Μακριά: αυτή τη μνήμη θέλω να την πω, μα έτσι εσβήσθη πια σαν τίποτα δεν απομένει...
""Δεν υπάρχει μόνο ο Ιστορικός και ο Ηδονικός, αλλά και ο Φιλοσοφικός Καβάφης. Η Ιθάκη, ας πούμε, έχει ιστορικά στοιχεία, αλλά τα Παράθυρα, η Πόλις ή τα Κεριά έχουν βαθύ φιλοσοφικό υπόβαθρο, βαθιά υπαρξιακή ανησυχία.
""Από την ποίηση αποζητώ κάθε φορά ένα κοινό αίσθημα αφής με τον ποιητή. Στη Βιέννη είχα πάρει μαζί μου Καβάφη και Καζαντζάκη, τον Ελ Γκρέκο. Αυτά ήταν τα στηρίγματα μου. Μουσική δεν είχα πάρει, αφού έπαιζα στο πιάνο Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο και Καλδάρα – και βασικά, Θεοδωράκη.
""Είναι πάρα πολύ δύσκολη η μελοποίηση του Καβάφη. Πίστευα για χρόνια ότι δεν μελοποιείται και το’ χα πει μάλιστα σε συνέντευξη στον Γιώργο Χρονά. Αλλά φέτος, πριν από λίγο καιρό, μπήκε μεσ’ στο κεφάλι μου σαν κομήτης. Σφηνώθηκε κανονικά! Είπα να το κρατήσω μυστικό για να δω αν θα μπορέσω να τον μελοποιήσω. Και το πρώτο τραγούδι μου βγήκε κάπως δύσκολα, αλλά από κει και πέρα τ’ άλλα τρέξανε! Έτσι, τώρα που’ χω προχωρήσει κι έχω σιγουρευτεί, μπορώ να το κοινοποιήσω. Εννοείται ότι πρώτα το κοινοποίησα σε στενούς φίλους.
""Ερμηνευτής είναι ο Γιάννης Παλαμίδας, στον οποίο το πρωτοείπα και ακολούθως τα σκάρωσα μπροστά του. Η μελοποίηση είναι ηλεκτρονική με στοιχεία rock, trip hop και industrial. Στις αρχές είχαμε μυστικό κωδικό με τον Γιάννη για το project και αναφερόμασταν στον Καβάφη ως Κ.Κ. Ο Γιάννης έχει λατρέψει αυτή τη δουλειά και την αντιμετωπίζει με άμετρο ενθουσιασμό, δίνοντας πραγματικά τον ωριμότερο εαυτό του.
""Μόνο άνδρας θα μου άρεσε να τραγουδάει Καβάφη. Ο Ηδονικός Καβάφης δεν είναι ομοερωτικός αποκλειστικά και εμπεριέχει μια καθολική ερωτικότητα. Θα μου άρεσε όμως μέσα από τη μουσική μου να προκύψει το ομοερωτικό στοιχείο, αφού είναι πολύ κοντά του. Υπάρχει μία μεγάλη σύγκλιση των φύλων στην εποχή μας, μοιάζει μ’ αυτό που μου’ χε πει η 99χρονη τυφλή Μαριέττα στα Ημερολόγια μου: Η ομοφυλοφιλία θα γενικευθεί κλπ. Δεν μπορώ παρ’ όλα αυτά να καταλάβω για ποιο λόγο με έχουν αναγορεύσει σε gay queen, λεσβιακά φεστιβάλ παίζουν τα τραγούδια μου και δηλωμένοι gay μουσικολόγοι αναλύουν το έργο μου. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο πως χειρίζομαι τα θέματα μου, τον λόγο μου και τη μουσική μου, με έναν αμιγώς ανδρικό τρόπο. Φαίνεται, το κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Ίσως πάλι αυτό έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να με χαρακτηρίσει συνέχεια του. Στον μισό Χατζιδάκι, στα τραγούδια της Βουγιουκλάκη και της Μούσχουρη, στα εμπορικά του κυρίως, υπάρχει έντονο επίσης το ομοερωτικό στοιχείο, εκεί που το Ειμ’ αητός χωρίς φτερά είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά ανδρικά ζεϊμπέκικα που’ χουν γραφτεί ποτέ.
""Ο Καβάφης μου θυμίζει ανέμελες εποχές της ζωής μου κι είναι πολύ περίεργο αυτό, αφού όλο του το έργο διαχέεται από ένα υπαρξιακό άγχος.
""Θεωρώ τέλος απειρία στα όρια του θράσους να βγαίνει ένας πρωτοεμφανιζόμενος νέος συνθέτης μελοποιώντας τον Καβάφη.

* πως μια βραδινή κουβέντα με τη Λένα Πλάτωνος μετατράπηκε πολύ εύκολα σε συνέντευξη! Μεγάλη τιμή που τα Άσματα και Μιάσματα εύχονται σε όλους Καλό Μήνα με την πρωτιά της είδησης για τον δίσκο που ετοιμάζει αυτό τον καιρό η συνθέτρια!

23 σχόλια:

michael_025 είπε...

Καβάφης industrial, trip hop… μμμ... ελπίζω να μην (ξανα)τρώει κι άλλος τα μανίκια του εκεί πάνω...

jb

BOSKO είπε...

jb...
δεν υπάρχει περίπτωση, εκτός κι αν τα τρώει που δεν είναι εν ζωή να συγχαρεί τη μελοποιό του.
ΟΚ τώρα;

michael_025 είπε...

OK, passo, oti peis esy!

τζεϊ μπι

Δέσποινα είπε...

συμφωνώ σε πολλές από τις απόψεις της για τον Καβάφη, πίστευα κι εγώ ότι δε μελοποιείται , αλλά είμαι πάντα πρόθυμη ν αλλάξω γνώμη αν με πείσουν τα επιχειρήματά της, εμ, τα τραγούδια ήθελα να πω

Κλείτωρ είπε...

όντως αυτή είναι πολύ καλή είδηση.
Φωτιές προσμονής μου άναψες.

celsius33 είπε...

αυτό είναι πραγματικά είδηση μπόσκο ευχαριστούμε!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Λένα! Πάντα τέτοια! Περιμένουμε να ακούσουμε την καινούργια σου δουλειά.
Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

οτι καλυτερο ηταν αυτο που εμαθα για να παει καλα και ο νεος μηνας!αμην και ποτε...μονο ο παλαμιδας ερμηνευτης;συμμετεχει παλι ο Στεργιος Τσιρλιαγκος ;

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως υπάρχουν κοινά σημεία στη μελοποίηση με τον Καρυωτάκη, αλλά πολύ πιο προωθημένα ενορχηστρωτικά!

BOSKO είπε...

Κλείτωρ...
сelsius33...
Ανώνυμος...
υπομονή κι όταν βγει με το καλό το cd θα σας ικανοποιήσει απόλυτα! Υποσχόμεθα μια άρτια αισθητική πληρότητα!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ναι, μόνο ο Παλαμίδας ερμηνευτής και- εννοείται- συμμετέχει ο Τσιρλιάγκος, ακοίμητος φρουρός- ενορχηστρωτής στο πλευρό της Λένας μας!

Ανώνυμος είπε...

-Λουντμίλααααα...
-Μάλιστα κυρία
-Αύριο πρωί πρωί να πας στα Metropolis του Κολωνακίου να πιάσεις θέση.
-...
-...Δεν ξέρω χρυσό μου πότε βγαίνει. Κάτσε εκεί μέχρι να έρθει ο δίσκος!!

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Επιτέλους. Ελύθη το...εμπάργκο.
Τα καλύτερα νέα για αυτόν τον περίεργο Σεπτέμβρη.
Οι απόψεις της κας Πλάτωνος με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, κι αναρωτιέμαι γιατί δεν δημοσιοποιούνται τέτοιας ποιότητας κι αισθητικής απόψεις στα ΜΜΕ αλλα μας κατακλύζουν ανόητες συνεντεύξεις ατάλαντων, αμαθών κι αδιάφορων "καλλιτεχνών"

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
Πες στη Λουντμίλα να γυρίσει σπίτι, μην πάθει καμιά φλεβίτιδα, εσένα θα σου σταλεί προσωπικά ο δίσκος!

Λένα Πλάτωνος

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
ένα απέραντο ευχαριστώ για την εκτίμηση των απόψεων μου.
ελπίζω να σας δικαιώσει και το μουσικό περιεχόμενο!
ωραίο πιάνο έχετε βάλει στο blog σας!

Λένα Πλάτωνος

ασωτος γιος είπε...

παλαμιδας ιδανικος για να ερμηνευσει καβαφη, περιμενω με χαρα .

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ είπε...

Συ είπας, οπότε....

ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΟΥ!!!!:-)

BOSKO είπε...

nikos...
συμφωνώ μαζί σου, απλά θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή!

ευχαριστούμε!

BOSKO είπε...

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ...
εσύ έπρεπε να με φτύσεις στο παραπάνω post, αλλά- δε βαριέσαι- φτύσιμο να' ναι κι ότι να' ναι!

φιλιά!

Άρτεμις είπε...

Τείχη-Μαρία Βουμβάκη

Faidra Faitaki είπε...

Τελικά κυκλοφόρησε ο δίσκος αυτός; Αχ, θέλω τόσο πολύ να τον ακούσω, και δε βρίσκω τίποτε πουθενά!

BOSKO είπε...

Fefe...
περίμενε λίγο ακόμη!
μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το cd, το πολύ αρχές Δεκεμβρίου!

Faidra Faitaki είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!! Αναμένω...!