Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ!


Η Λένα φόρεσε αμέσως το μοσχομυριστό μαντήλι που της χάρισε ο Lolek! Ήταν εντελώς του γούστου της άλλωστε, ενώ της προξένησε εντύπωση που ένα αγόρι της έφερε δώρο ένα τόσο καλαίσθητο πράγμα.
Όσο ο Lolek με τη Βικτώρια συζητούσαν για παλιά ρωσικά τραγούδια, με τη Λένα και τη Ντόρα ξεκαρδιζόμασταν στο άκουσμα του καρβελικού Που είναι ο Βάγκνερ, που είναι ο Πουτσίνι -η Ντόρα σχολίασε μάλιστα πως θα μπορούσε να το' χει γράψει η Λένα, αν ποτέ γούσταρε να φτιάξει ένα χιουμοριστικό τραγούδι στα όρια του σουρεαλισμού!
Μια βόλτα στο youtube ήταν αρκετή για να θυμηθούμε το Diamonds and Rust της Joan Baez (ο Lolek προσπάθησε να μας πείσει να προτιμήσουμε την ασύλληπτη μεταλλάδικη εκδοχή των Judas Priest), τις άκρως συναισθηματικές μπαλάντες του Johnny Cash και το, αγαπημένο της Λένας, Try (Just a little bit harder) από τη Janis Joplin!
Την αγαπώ πολύ τη Joplin, μας έλεγε η Λένα, έμαθα για το θάνατο της το 1970 στη Βιέννη από μουσικό περιοδικό της εποχής, κρεμασμένο σε κιόσκι. Το αγόρασα και μέσα είχε μια τεράστια αφίσα της. Την έβαλα αμέσως στον τοίχο του φοιτητικού δωματίου μου και γύρω από το κεφάλι της Joplin ζωγράφισα με κόκκινη μπογιά ένα φωτοστέφανο!
Όταν όμως ήρθε η στιγμή που θ' ακούγαμε τον Καβάφη της, σταμάτησαν τα πάντα! Ένα αριστούργημα χαρακτήρισε η Ντόρα τη μελοποίηση του Μακρυά, πιο προωθημένη κι από τον θρυλικό πια Καρυωτάκη της! Ο Lolek, πάλι, είχε κοκκαλώσει ακούγοντας τη φωνή του Παλαμίδα να σπάει κυριολεκτικά τα καβαφικά Παράθυρα και να ξεχύνεται από τα ηχεία! Κοίτα να δεις που ο Καβάφης θα χορεύεται στα clubs, βρήκα να σχολιάσω κι εγώ, παραδομένος στον electro- punk χείμαρρο της μελοποίησης του Περιμένοντας τους βαρβάρους!
Μου αρέσει που η Λένα προχωρά αργά και προοδευτικά τη σύνθεση του νέου κύκλου τραγουδιών της σε ποίηση του σπουδαιότερου Έλληνα ποιητή και μπορώ πλέον να το πω με σιγουριά: Τελικά ήταν η καταλληλότερη στιγμή να μελοποιήσει τον Κωνσταντίνο Καβάφη, καταθέτοντας μελλοντικά μία εργασία που θα ταράξει τα νερά της συμβατικής- το λιγότερο- έντεχνης τραγουδοποιίας!

* για την αποκατάσταση της τάξης αναφορικά με το χθεσινό χατζηγιάννικο post, ένα μοναδικό ντοκουμέντο: Η Πτήση 201 με τη Λένα Πλάτωνος, πανέμορφη, στο συνθεσάιζερ και στο τραγούδι- ντουέτο με την Έλλη Πασπαλά!

11 σχόλια:

michael_025 είπε...

Ά, θα τη μαλώσω, πες της. Τέτοια ιδέα έχει για τ' αγόρια: ότι είναι ακαλαίσθητα; Μπράβο Lolek, πουλάκι μου, πήρες το αίμα μας πίσω!

jb

BOSKO είπε...

jb...
;)

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Έχοντας ακούσει πολλές συνθέσεις της Λένας Πλάτωνος αλλά και εκτελέσεις δικές της άλλων συνθετών με τη γνωστή ηλεκτρονική πάντα διάθεση , θέλω να "πω" ότι οι εικόνες που γεννούσε το φαντασιακό μου ήταν πάντα πολύ κοντά σε εικόνες αρχέτυπων εννοιών. Όταν ακούω τη μουσική της , ταξιδεύω, σκέφτομαι, ονειρεύομαι, βιώνω τον παλμό της κοσμικής δημιουργίας, την ενότητα και τον καταμερισμό. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μία αριστουργηματική σύμπραξη Καβάφη - Πλάτωνος. Γιατί και ο Καβάφης μίλησε για τον έρωτα, τη μοναξιά , το κάλλος , τις ηδονές, το χρόνο, το νόστο, το ταξίδι. Η Λένα κοιτάζει στον ουρανό και ο Καβάφης βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Η ανθρώπινη ψυχή ταξιδεύει προς τον ουρανό τη μεγάλη του επιστροφή. Το τελικό του ένδυμα. Η μουσική λοιπόν της Λένας θα αγκαλιάσει τον Καβάφη που απηχεί και δεν ηχεί. Όπως και η μουσική της Λένας απηχεί ή αντηχεί. Και οι δυο τους έρχονται από βάθη και βυθούς ή ουρανούς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ!!!!!

Δέσποινα

trashman είπε...

Γιατί δεν συγκατοικείτε, να τελειώνετε; Έλα,είναι ωραία στο Χολαργό..

BOSKO είπε...

φώτης θαλασσινός...
και ωραία μας τα λες και έτσι ακριβώς είναι!
ευχαριστούμε!

BOSKO είπε...

Δέσποινα...
λίγο καιρό ακόμη!

BOSKO είπε...

trashman...
χαχαχαχα, πες το ψέματα!
στείλε τηλέφωνο να σε καλέσουμε να έρθεις κι εσύ κάνα βράδυ που είσαστε κοντοχωριανοί με τη Λένα! περνάμε super!

Jirashimosu είπε...

Πόσο ανυπομονώ γι' αυτόν τον Καβάφη...
Πόσο αγαπώ τη Λένα Πλάτωνος!
Καλημέρες Bosko!

BOSKO είπε...

Jirashimosu...
υπομονή θα κάνουμε όλοι, Γεράσιμε, μέχρι να συντεθούν τα κομμάτια και να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος τραγουδιών της Λένας μας!

Καληνύχτες!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη ανάρτηση για να θέσω το ερώτημά μου. Μπορεί και να έχω χάσει εξελίξεις...
Ήθελα να ρωτήσω πώς πάει η μελοποίηση του Καβάφη; Να τον περιμένουμε σύντομα το δίσκο;

Θανάσης