Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΔΙΣΚΑΝΑΛΥΤΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ & ΤΟΝ BOSKO: LOLEK - "ALONE"

Επιλέξαμε να λανσάρουμε με τη Λένα Πλάτωνος μέσα απ' αυτό το blog μία στήλη ιδιότυπης δισκοκριτικής, που θα την ονομάζαμε Στο ντιβάνι του Δισκαναλυτή, με τη διαφορά ότι στον καναπέ βρίσκεται ο ιατρός (εν προκειμένω η Λένα) και ο ασθενής (εν προκειμένω η μουσική του) ακούγεται από τα ηχεία του pc! Ο bosko εκτελεί χρέη βοηθού του δισκαναλυτού! Πρώτος μας ασθενής ο Lolek με το άλμπουμ Alone! Δεχόμαστε καθημερινά ασθενείς, αλλά τους εξετάζουμε ανάλογα με το επείγον του περιστατικού τους. Αν βέβαια δεν μας τσιμπήσουν οι Times της Νέας Υόρκης και κάνουμε διεθνή καριέρα δισκαναλυτών. Καλή ανάγνωση και ει δυνατόν καλή ακρόαση!

Have you noticed?
Με το που το ακούω ο νους μου πάει στη Ρωσία. Μου είναι συμπαθής η ταπεινοφροσύνη του Lolek, που πηγάζει απ’ αυτό το πρώτο κομμάτι. Θα το χαρακτήριζα ένα ρωσικό εμβατήριο, παιγμένο πιο εκλεπτυσμένα!

I went to the beach alone
Θυμίζει Bruce Springsteen ο τόνος της φωνής του και η μελωδία. Μου αρέσει το σημείο που λέει Was it a moment’s decision or is it that I am not so well? Είναι μια λεπτή παρατήρηση ότι όταν δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας, γινόμαστε ακριβώς η καλύτερη παρέα του εαυτού μας. Βρίσκω τέχνασμα του Lolek το επαναλαμβανόμενο No one was there to oil my back, αλλά εγώ ρίχνω το βάρος του τραγουδιού στο Is it that I am not so well, όταν είναι έτοιμος δηλαδή να ξεκινήσει μια περιπέτεια. Είτε το ξέρει, είτε όχι ο Lolek, έφτιαξε ένα τραγούδι ψευδομοναχικότητας και λέω ψευδομοναχικότητας, καθώς ο ίδιος μπορεί να μην έχει πλήρη αυτογνωσία. Ξεκίνησε μια περιπέτεια, χωρίς να ξέρει αν θα βρει κάποιον να του βάλει λάδι στην πλάτη. Σα να παίζει με το ότι μπορεί και να καεί. Πάντως, μπήκε στην περιπέτεια κι αυτό είναι το βασικό.
Since I am a soldier
Χωρίς να μειώνω το Have you noticed?, απορώ γιατί παίζεται μόνο αυτό από τα ραδιόφωνα, τη στιγμή που υπάρχουν εξίσου ενδιαφέροντα tracks σαν το Since I am a soldier. Με κερδίζει εδώ περισσότερο ο στίχος παρά η μουσική. Εννοώ ότι επειδή βασίζεται σ’ ένα μόνο επαναλαμβανόμενο και απλοϊκό μοτίβο, θα ήθελα να το’ χε πιο σταδιακά εμπλουτισμένο ενορχηστρωτικά. Το αφήνει ν’ ακούγεται μονότονο, αναγνωρίζοντας του πως θα μπορούσε να είναι και άποψη αυτό, σα να πρόκειται για folk μπαλάντα. Μόνο που οι folk μπαλάντες συνήθως αφηγούνταν ολόκληρες ιστορίες, ενώ ο Lolek μας περιγράφει σκηνές από τη στρατιωτική θητεία του. Όπως είπα όμως μου αρέσει η ποιητική του και νιώθω ότι η μουσική που έβαλε είναι αναντίστοιχη.
These guns
Όσο τον ακούω, αισθάνομαι ότι φτιάχνει ένα είδος αμερικανικής μπαλάντας της ερήμου. Όλο έρημο βλέπω εγώ μπροστά μου μ’ αυτό το κομμάτι, την κοπέλα από το Zabriskie Point του Αντονιόνι να διασχίζει τις ερήμους ακούγοντας το These guns από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου της.
River of diseases
Εδώ ο Lolek θέτει τον εαυτό του στο περιθώριο. Πως βουτάει σ’ ένα ποτάμι που όλοι λένε ότι φέρνει αρρώστιες, ενώ αυτός το θεωρεί και ευλογία κιόλας; Εξακολουθώ να βλέπω έρημο και μια πολύ μοναχική προσωπικότητα. Μια ευλογημένη περιθωριοποίηση.
A valse of a true romance
Ένα πολύ πιο υγρό τραγούδι με ένα ευχάριστο διάλογο ανάμεσα στο σαξόφωνο, το ακορντεόν και το σύνθι με το ακομπανιαμέντο του βαλς. Ταξιδιάρικο αρκετά. Δεν υπάρχει κι εδώ θέμα ότι οι στίχοι είναι ανώτεροι , μιας και μουσικά κινείται στην υποδεσπόζουσα, δεσπόζουσα και τονική, τις τρεις εύκολες και πολύ συγγενικές συγχορδίες. Ο Leonard Cohen, απ’ τον οποίο έχει επηρεαστεί εδώ ο Lolek, διανθίζει πολύ πιο αρμονικά τα κομμάτια του. Ας μην μας παρασέρνει απλώς ο ρυθμός του βαλς.
Now cry!
Μου κάνει εντύπωση που όταν λέει στο κορίτσι να κλάψει, ο ήχος του γίνεται τραχύς, σα να την εκδικείται. Δηλαδή, δεν αγάπησα ποτέ τα χείλη σου, συνεπώς τώρα κλάψε εσύ! Νιώθει αντιφατικά συναισθήματα και βγάζει έναν υποδόριο σαδισμό μαζί με ενοχές. Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι από μουσικής άποψης.

Alone with Lucy
Αναμφίβολα ο Lolek είναι απόλυτα παραδομένος εδώ σε έναν μάλλον μαζοχιστικό έρωτα, ο οποίος τον εμπνέει, του εξάπτει τη μουσική φαντασία, με αποτέλεσμα να έχουμε παράθεση μοτίβων βαλς. Όμως, εάν η μουσική του παιδεία ήταν πιο διευρυμένη, θα μπορούσε να έχει κάνει θαύματα. Στιχουργικά δείχνει πρώτα απ’ όλα μια βαθιά επίγνωση της σχέσης του με τη Lucy, γι’ αυτό γίνεται μινιμαλιστής και δεν πλατιάζει. Της λέει στην ουσία ότι οποιοδήποτε πρόσωπο της και να του δείξει, αυτός είναι πλήρως διαθέσιμος. Το άκρον άωτον δηλαδή του μαζοχισμού.
Oh mama
Εδώ έχουμε έναν πιο αφαιρετικό και πολύ συγκινητικό Lolek, που χτυπάει στις ευαίσθητες χορδές μου κατ’ ευθείαν και αμεσότατα. Η εικόνα δύο μόνων ανθρώπων στην ουσία, αν και ζουν μαζί. Μια αγωνιώδης προσπάθεια να προσεγγίσει τη μητέρα του, η οποία νιώθω να τον έχει εγκαταλείψει τελείως. Χρησιμοποιεί ένα θλιμμένο τέμπο σε ματζόρε, προσπαθώντας αρχικά να δώσει κουράγιο στον εαυτό του για να δώσει εν συνεχεία κουράγιο στη μητέρα του.
Sand
Ορθώς έβλεπα την έρημο απ’ την αρχή. Σε σπερματική μορφή το τραγούδι αυτό μου θυμίζει τη μουσική του Ry Cooder για το Παρίσι – Τέξας. Μόνος ο πατέρας του, μόνος και ο ίδιος, προσπαθεί και για μια μεταθανάτια αποτυχημένη επαφή. Πόση μοναξιά κρύβει αυτό το παιδί μέσα του κι εδώ απογυμνώνεται πλήρως. Όλα τα καλολογικά στοιχεία εκλείπουν. Ακόμη κι η ψυχεδελική έκρηξη στο τέλος έρχεται φοβερά απότομα σαν ένας επίλογος για ολόκληρο τον δίσκο, ο οποίος στο σύνολο του θα χαρακτηριζόταν μοναχικός και πολύ έντονος ψυχικά! Δεν υπάρχει καμία ύφεση στο Sand, διαλέγει να μας πει πως δεν θα προσποιηθεί ποτέ πως όλα είναι καλά μέσω μιας μόνιμης εγρήγορσης.
* οι photos του post είναι του b.l.

34 σχόλια:

ΜΑΡΚΟΣ είπε...

BOSKO, από σήμερα χαράζεται μια νέα πορεία στην ελληνική δισκοκριτική και το εννοώ!!!

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ!!!

Μάρκος

BOSKO είπε...

ΜΑΡΚΟΣ...
είσαι απίστευτος!
μήπως είσαι η μετενσάρκωση του Μάρκου, του σκύλου της Λένας Πλάτωνος;
(μου λέει η ίδια να σε ρωτήσω)...

ΜΑΡΚΟΣ είπε...

Χα, χα, χα
Δεν θέλω να στεναχωρέσω την Λένα, αλλά είμαι απλά ο Μάρκος από τη Νεάπολη της Νίκαιας!!!

Ποιος την χάρι του τού LOLEK!!!

BOSKO είπε...

ΜΑΡΚΟΣ...
είσαι ο πρώτος που σχολιάζεις το νέο μας attend, που λέει κι η Λένα, επομένως σ' ευχαριστούμε για το κουράγιο που μας δίνεις!

Να' σαι καλά!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία. Πάντα εφευρετικός και απρόβλεπτος! Μεταξύ όλων των άλλων, θα περιμένουμε και τις συχνές (εύχομαι) δισκαναλύσεις της ιατρού. Αυτός ο χειμώνα θα είναι τόσο διαφορετικός…

Τα σέβη μου

BOSKO είπε...

Το Άρωμα του Τραγουδιού...
Μάκη μου,
σ' ευχαριστούμε που σκέφτηκες κυρίως το ξεχειμώνιασμα.
με τέτοια ωραία πράγματα θα τον περάσουμε όλοι μαζί, να' μαστε καλά!

Λένα Πλάτωνος

συμφωνώ & επαυξάνω!

bosko

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ είπε...

Α, ρε bosko:-)
Εννοείται πως η ιδέα και ο τίτλος είναι πρωτότυπα!Κάτι που δε με εκπλήσει αφού σε γνωρίζω και περιμένω πάντα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα πράγματα να προκύψουν απο τις ένεργειές σου.
Εκείνο που με εκπλήσει με σένα είναι πως με τόσες δραστηριότητες παραμένει καθαρό το μυαλό σου και συνεχώς κατεβάζεις ιδέες!
Αξιοθαύμαστο!
Νιμλιζω πως αυτό είναι και το μεγαλύτερό σου ταλέντο η πηγή, απ' όπου αναβλύζουν και τα υπόλοιπα!:-)
Η προσέγγιση της Λένας είναι ΜΟ-ΝΑ-ΔΙ-ΚΗ!!!!
Περιμένω τη συνέχεια!
Σε φιλώ

Franky είπε...

Καλή αρχή, και αφού βλέπετε ότι ο λαός το θέλει, συνεχίστε το, ναι?

Ιφιμέδεια είπε...

Χρειαζόμαστε δισκανάλυση επειγόντως!

Τέλεια η στήλη, αλλά σε αντίθεση με την "κανονική" ψυχανάλυση, η στήλη σας Λένα και Μπόσκο δημιουργεί στον αναγνώστη αφενός εξάρτηση (κοινώς περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη!) αφετέρου την ανάγκη να τρέξεις να αγοράσεις την δισκαναλυόμενη μουσική!!!!

Κλείτωρ είπε...

καλή ιδέα δεν λέω αλλά επειδή εγώ είμαι μπατίρης άφραγκος ελεεινός αλήτης και αναγκαστικά πρέπει να επιλέγω με φειδώ δυστυχισμένη το τι θ' αγοράσω... βάλτε ρε παιδιά και κανα δείγμα της μουσικής ν' ακούμε αν γίνεται.

Franky είπε...

προς Κλείτωρ:
http://www.myspace.com/lolekspace

Ανώνυμος είπε...

Έχω πάρει ήδη το CD του Lolek αλλά μετά τη δισκανάλυση της κας Πλάτωνος και του bosko θα το δω/ ακούσω με καινούργιο μάτι/αυτί

Δ. Κηριμοπούλου

Ανώνυμος είπε...

Βρε Λολεκομανία που μας έχει πιάσει!...
Μπράβο και στους δυο σας για την πρωτότυπη ιδέα!
Τον δίσκο τον έχω ήδη αγοράσει, αλλά τώρα πάω να τον ανασύρω και να τον ξανακούσω πλέον με την νέα οπτική της υπέροχης δισκοαναλύτριας (Love Lena!)
Γιώργος

BOSKO είπε...

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ...
φτύσε με μη με ματιάσεις, Ειρήνη μου!
υπάρχει πολύς ενθουσιασμός μ' αυτή την πρωτότυπη ιδέα!
κι όπως γίνεται αντιληπτό, η Δισκαναλύτρια εξετάζει διεξοδικά τους "ασθενείς" μας!

BOSKO είπε...

Λερναία Ύδρα...
θα κάνουμε ότι μπορούμε, γιατί- ξέρεις- θέλει και πολύ χρόνο να διαθέσεις.
το κέφι πάντως και η ανταπόκριση του κοινού είναι αυξημένα κι αυτό μας χαροποιεί περισσότερο!

BOSKO είπε...

Ιφιμέδεια...
είσαι καταπληκτική!
ήδη κάναμε και τη δισκανάλυση του δεύτερου ασθενούς και το ιατρικό ανακοινωθέν θα δημοσιευθεί οσονούπω!
έκανε την τύχη του μου φαίνεται ο Lolek, αλλά μαζί έκανε κι ένα κρύο ντους να συνέλθει απ' το σοκ που του προκαλέσαμε! Χαλάλι του, αφού τ' αξίζει (όχι το σοκ, μα την τιμή που του έγινε)!

BOSKO είπε...

Κλείτωρ...
έχεις πολύ δίκιο, πτωχέ αλήτη μας, αλλά σε κάλυψε νομίζω ήδη ο Λερναία Ύδρα!

BOSKO είπε...

Λερναία Ύδρα...
thanx, Francis!

BOSKO είπε...

Δ. Κηριμοπούλου...
οπωσδήποτε!
εδώ ο ίδιος ο δημιουργός ανακάλυψε πράγματα για τον εαυτό του και ταρακουνήθηκε, φαντάσου ο απλός ακροατής της μουσικής του!

BOSKO είπε...

Γιώργος...
γεια σου, Τζωρτζ, και τρέξε να ξανακούσεις κι εσύ το cd με τη νέα πλατωνική οπτική του!
(everyone loves Lena, too!!!)

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Πλάτωνος, βρίσκω βήμα εδώ για να σας πω πως είστε ένα σπουδαίο κορίτσι.

ab.

... είπε...

Είσαι ένα προικισμένο πλάσμα και τυχεροί όσοι κινούνται και ανασαίνουν δίπλα σου. Θα μπορούσα να σε φανταστώ να διασχίζεις ένα φθινοπωρινό πάρκο και τα κίτρινα φύλλα να ανθίζουν. Ένα σανατόριο και οι βαριά άρρωστοι να γινόντουσαν καλά. Στην πόλη αυτή κάποιοι μπορούμε να ζούμε νοερά μαζί σου, να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε στο πλευρό σου.
Ίσως δεν πρέπει να μιλήσω άλλο.
Σταματώ τώρα.

Γειά σου

BOSKO είπε...

ab. ...
σ' ευχαριστώ εκ μέρους της Λένας, αν και μάλλον θα σ' τα "πει" η ίδια το βράδυ από δω!

BOSKO είπε...

...
καλώς τον ιντερνετικό μου έρωτα!
σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά μη λες τέτοια πράγματα, ειλικρινά νιώθω λίγο άβολα. Κι όχι βέβαια για το δημόσιον του πράγματος, αλλά για το ότι ένας άγνωστος μου (υποθέτω) άνθρωπος σκέφτεται έτσι.
ξανά ευχαριστώ, παρ' όλα αυτά!

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο με αυτα που συζητατε αλλα μηπως τυχαινει να υπαρχει κανενα βιντεο απο Socrates Drank The Conium του 72-75;;;

BOSKO είπε...

Andreas...
αν έχεις δει στο youtube το βίντεο από το "Ζωντανοί στο Κύτταρο- Σκηνές Ροκ" υπάρχουν αποσπάσματα από τη συναυλία των Socrates Drank The Conium στον Άγιο Κοσμά του 1972, τότε που' χαν παίξει support στους Middle of the Road. Επειδή όμως είναι αρχείο του Νίκου Μαστοράκη, δυστυχώς μου παραχωρήθηκε με την "εντολή" να μην προβληθεί τίποτα και πουθενά αλλού πλην του ντοκιμαντέρ μου.
καταλαβαίνεις, ελπίζω...

Ανώνυμος είπε...

καταλαβαινω...
ειχα δει στην TV ολη την ταινια σου κ το ειχα δει. αλλα δεν υπαρχει πουθενα... ψαχνω χρονια το οτιδηποτε εκεινης της περιοδου απο socrates, πελομα κτλ...

thanx

maira είπε...

...γύρω από τον εαυτό του
...γύρω από σΕΝΑ
...γύρω από μΕΝΑ

Δίσκος είναι και γυρίζει...

και οι καλότυχοι εμείς
με την υπέροχη ιδέα σας!!!
αγαπημένοι μου
Λένα και bosko

Υ.Γ.
Σας χρωστώ πολλά... σκαλτσούνια !!!

BOSKO είπε...

maira del mar...
δισκανάλυση είναι και γυρίζει κι εμείς την ψυχή μας καταθέτουμε μαζί με τον εκάστοτε καλλιτέχνη!
σ' ευχαριστούμε
& κοίτα να πληθύνουν τα σκαλτσούνια!

Λένα- bosko

VASILHS είπε...

efxaristoume yia to post auto opws kai to prohgoumeno!
Koinwniko ergo epiteleite!

BOSKO είπε...

VASILHS...
ευχαριστούμε, αλλά μήπως τα παραλέτε;
να' ναι καλά το ντιβάνι, οι καρέκλες και τα ηχεία του pc μας!

Giousurum είπε...

Kαλησπέρα φίλε Bosko!!
Καταπληκτική ιδέα!!!
Όσο για την δισκοκριτική τι άλλο να πούμε?? No comment!!
Και γνωρίζεις πόσο μας αρέσει ο Lolek!!
Αναμένουμε την συνέχεια της δισκανάλυσης!!!
Keep it up!!!

Υ.Γ ¨Οποτε μπορείς στείλε ένα mail (giousurum@gmail.com).. Σε θέλω κάτι σχετικά με το υπέροχο Ροκ Σκηνές!!!

BOSKO είπε...

Giousurum...
σ' ευχαριστώ, αν κι εσύ πήρες την παρθενιά του Lolek στο διαδικτυακό προμοτάρισμα, να το πούμε!
βέβαια δεν πρόκειται ακριβώς για δισκοκριτική, αλλά για δισκο-ψυχανάλυση με την υπογραφή της μοναδικής μας Λένας! Η οποία δισκανάλυση συνεχίζεται με το cd του Στέλιου Βαμβακάρη, όπως θα πρόσεξες φαντάζομαι!
θα σου γράψω και σένα άμεσα

thanx once again!

Giousurum είπε...

χαχα...προτειμώ το προμοτάρισμα¨)

αλλά όταν η μουσική έίναι σαν του LOlek τα κάνει όλα από μόνη της!!

Είδα και τις υπόλοιπες δισκοαναλύσεις σας με την κ. Πλάτωνος και είναι απλά άπαιχτες!!

Ευχαριστω για το email σου..Η απάντηση έρχεται!!!

keep in touch!!!