Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

moody blues...


Ετοιμάζομαι να συνεντευξιαστώ μουσικούς γύρω από στρογγυλά τραπέζια...νέους και ορεξάτους...πρωτύτερα συναντώ άλλους μουσικούς, πρεσβύτερους κι εξίσου ορεξάτους...μου μιλούν για τα Εξάρχεια εκεί, γύρω στα τέλη του ΄70- αρχές του ΄80, όπου χτυπιόντουσαν αλύπητα με τους κνίτες...από το τηλέφωνο λένε στους ποιητές: Είμαστε οι τελευταίοι του κινήματος...κι οι ποιητές απαντούν με χιούμορ: Αυτό είναι και το πιο λυπηρό, σύντροφοι...μαζεύω κάποια παρορμητικά συναισθήματα που τα πέταξα σε βέλη και δεν υπήρχε κανένας λόγος...αφού ήξερα εκ των προτέρων- ο ανόητος- ότι θα μου γυρίσουν πίσω...η σιωπή και η απουσία έρχονται μόνες τους μέρα με τη μέρα, δε χρειάζεται να τις πιέζεις...ακούω την Αλήθεια για τα παιδιά του ΄78 των Κερκυραίων Κόρε.Ύδρο και ανακαλύπτω ξαφνικά τη δισκάρα της χρονιάς...αφήνομαι στη βινυλιακή λυρική electronica του Γάλλου Loco Kid...ταυτόχρονα χάνομαι στο άσπρο και το μαύρο ταινιών της ρωσικής πρωτοπορίας...το βράδυ παίζει συναυλία...με το ζόρι με τραβάνε οι φίλοι στον Μάλαμα, τον οποίο, όσο κι αν εκτιμώ ως καλλιτέχνη, αρνούμαι να δω live...γυρίζει στ' αυτιά μου η φράση που μου' χε διατυπώσει κάποιος μεγάλος ερμηνευτής: Ο Σωκράτης αξίζει διότι γεμίζει τα μαγαζιά, τα θέατρα και τα γήπεδα...αν αυτό είναι κριτήριο ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας, ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω...και δεν πιστεύω απλά, είμαι σίγουρος, πως ούτε καν ο ίδιος θα ενστερνιζόταν τη συγκεκριμένη άποψη του συναδέρφου του...κολλάω στο δρόμο κοιτώντας τη ζωόμορφη παγανιστική αφίσα για την άλλη συναυλία, την επερχόμενη του Λαρισαίου Θανάση Παπακωνσταντίνου...θυμάμαι τους στίχους του: Μια μοσχαροκεφαλή/ γεια σου, Διονύση μου και χαμογελάω...διαβάζω τα λόγια που έγραψε η Νικολακοπούλου και βλέπω ζωγραφισμένο τον Κούνδουρο μπροστά μου...είναι απίστευτη η ευχέρεια της και τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο...ο Λιούγκος μου ομολογεί πως εδώ και τριάντα χρόνια που φτιάχνει τραγούδια δεν έχει ξαναπιάσει τόσο ωραίους στίχους για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό...άρεσαν πολύ και στη Λένα, αφού ένα ολόκληρο βράδυ δε μπορεί να περάσει μόνο με μια δίωρη δισκανάλυση...σήμερα ο καιρός θυμίζει Βιέννη, παρατήρησε το πρωί τρώγοντας κορν- φλέικς με τα ροδαλά της μάγουλα και ένα ζωηρό βλέμμα...πράγματι, αυτή η απότομη αλλαγή του καιρού αρέσει και σε μένα πολύ...αν υποτεθεί πως ο εγκέφαλος μου έχει προγραμματιστεί σε σκέψεις και συναισθήματα του τελευταίου τριμήνου, του θέρους δηλαδή και της ζέστης, έρχονται μια- δυο βροχές και μια απαραίτητη μουντάδα να τα ανατρέψουν όλα, να τον καθαρίσουν, να τον βάλουν σε άλλο καινούργιο πρόγραμμα...όσο γίνεται αυτό, τα πράγματα και η ζωή προχωρούν ήρεμα και τακτοποιημένα...

9 σχόλια:

Θράσος είπε...

Kαι εμένα μου άρεσε το δισκάκι των ΚΟΡΕ ΥΔΡΟ, αν και νομίζω ότι είναι λίγο πιο βαρύ από το προηγούμενο, είναι νομίζω πιο προσωπικό και λιγότερα προσβάσιμο στον κόσμο.

(Αν θέλεις μπες στο blog μου και πες μου την γνώμη σου για ένα τραγούδι του Κυπουργού του 1969 που βρήκα. Τραγουδάει ο ίδιος και είναι μόνο 17 χρονών.)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αυτά τα "βέλη" που γράφεις, κάποιες φορές δεν τα πετάμε παρορμητικά. Το κάνουμε, νομίζω, και από κάποια μαζοχιστική (προ)διάθεση, ακριβώς για να επιστρέψουν πάλι σε μας και να μας πληγώσουν.

Για "έξω", ας προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε, γιατί μπορεί και να μην φταίνε αυτοί που τους τα πετάμε, αλλά να φταίει ο κακός μας εαυτός.

Για "μέσα" (εδώ, στα μπλογκς εννοώ) συνέχισε να πετάς τέτοια βέλη, γιατί αλλιώς θα κοιμηθούμε...
:-)

υ.γ.
Ώστε "μελαγχολία και έξω βρέχει"; Τώρα αν πω ότι είσαι ρομαντικός, θα το πάρεις για "βέλος";

BOSKO είπε...

Θράσος...
υπόσχομαι ότι θα μπω αύριο (τι αύριο; σήμερα το μεσημέρι δηλαδή), καθώς τώρα λέω να χτυπήσω ένα post και μετά να την πέσω.
ο Κυπουργός έκανε τα δύο πρώτα του άλμπουμς το 1969 και το ΄70 σε πολύ νεαρή ηλικία, μελοποιώντας ποιητές κυρίως.
έχω σε βινύλιο μόνο το ένα απ' αυτά και συγκεκριμένα το "νίκος κυπουργός 2"!

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
αν σου πω πάλι ότι εδώ μέσα παίζει να' σαι κι η μόνη που με "πιάνεις" 100% κάθε φορά, θα το πιστέψεις;

Θράσος είπε...

Βosko, το ψάχνω και δεν το βρίσκω!!!Μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή ψηφιακές κόπιες αν θες αν και η δικιά μου είναι ταλαιπωρημένη.

BOSKO είπε...

Θράσος...
τι ανταλλαγή να κάνουμε;
αν έχεις το πρώτο του άλμπουμ που μου λείπει, ναι, ειδάλλως θα σου δώσω εγώ σε cd το δεύτερο, το οποίο έχω κάνει cd κατ' ευθείαν από το βινύλιο (χωρίς πολλά σκρατς).
έχω επίσης ανέκδοτη μουσική του Κυπουργού από θεατρική παιδική παράσταση του 1977!

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο του άλμπουμ του Κυπουργού
http://rapidshare.com/files/132578195/Kypourgos1_1969LP_320.rar
Γιώργος

BOSKO είπε...

Γιώργος...
σ' ευχαριστούμε, φίλε, δεν ήξερα ότι έχουν "ανεβάσει" στο διαδίκτυο κι αυτό το σπανιότατο άλμπουμ του Κυπουργού!

Ανώνυμος είπε...

παιδιά, αν θέλετε στειλτε μου μήνυμα στο car313car@hotmail.com για ανταλλαγή σε cdr των άλμπουμ του Ν.Κυπουργού (ψάχνω τα 3 πρώτα)με κάτι άλλο, έχω πολλλά ενδιαφέροντα ελληνικα και ξένα. ευχαριστώ,Δημήτρης