Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Άλλο Ζήλος κι άλλο...φθόνος!


LOLEK
ALONE (INNER EAR)
Θα ήθελε ο Έλληνας Lolek να είναι ο Tom Waits; (Είναι αρχή αυτή κριτικής; Άσε που το σωστό ερώτημα θα ήταν Θα ήθελε ο Lolek να είναι ο Έλληνας Tom Waits;) Προφανώς. (Και ποιος δε θα' θελε, τη στιγμή που και η κουτσή Μαρία από τους Έλληνες μουσικούς λέει και ξαναλέει ότι μόνο Tom Waits ακούει, λες και πρόκειται για τον Ένα και Μοναδικό Θεό της διεθνούς Alternative Κουλτούρας) Θα ήθελε να κατακτήσει την επιτυχία της Monika; Πιθανότατα. (Έχεις υπ' όψιν καλλιτεχνικά έργα που αν δεν τα γεννούσε ο δημιουργός τους να βγάλει τα εσώψυχα του, τώρα θα ήταν αλλού; Δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες ματαιόδοξοι και ηλιθιωδώς ανταγωνιστικοί, για να σ' το λέω κάτι παραπάνω θα ξέρω από σένα) Κι όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός. (Είδες για να γράφεις ότι να' ναι; Μόνος/η σου το κατάλαβες) Το μοναδικό γεγονός ότι μερικοί θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν στον εν λόγω δημιουργό ότι είναι αυθεντικός. (Ε, δεν είναι και το μοναδικό, ρίξε μια ματιά στις κριτικές που έχουν γραφτεί από τότε που βγήκε το cd. Επίσης, φρόντισε λίγο το συντακτικό σου και σου ζητώ συγνώμη εάν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος) Κάτι που φυσικά είναι αλήθεια. (Πάντα το' λεγα ότι το μπαλσάμικο ξύδι είναι ένα κι ένα για την ξινίλα) Αλλά αλίμονο αν έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο και μόνο η αυθεντικότητα να μας κάνει να εκτιμάμε έναν δίσκο. (Εντάξει, άμα εσύ γράφεις κριτική καθημερινά για Mahler και Beethoven, τι να σου πει μετά ο καημένος ο Έλλην τραγουδοποιός) Το Alone αν και έχει τις καλύτερες των προθέσεων, πραγματικά αδυνατεί να ξεχωρίσει από τον σωρό. (Πάσο, αναφαίρετο δικαίωμα σου να μεταφέρεις την αίσθηση που σου άφησε το cd) Ένας μοναχικός τραγουδοποιός και η κιθάρα του δεν φτάνουν από μόνα τους για να σου τραβήξουν την προσοχή. (Σωστό, αν και μάλλον δεν έχεις ακούσει τίποτα από το cd, από το ακορντεόν, τα πνευστά, τον ηλεκτρικό ήχο του κλπ. Ή μάλλον καθόλου σωστό δεν είναι αυτό που γράφεις, εφόσον ο Δ. Σαββόπουλος, ο Β. Νικολαΐδης και τόσοι άλλοι, για να μην πιάσουμε αυτούς απ' έξω, ως μοναχικοί τραγουδοποιοί με μια κιθάρα παρουσιάστηκαν και ξεχώρισαν) Διαφορετικά και η Φοίβη από τα φιλαράκια θα είχε κάνει καριέρα. (Είσαι κιτς, πικρόχολος/η και υπόπτως επικίνδυνος/η κάτω από την ανωνυμία που σου παρέχει το μέσο σου)
* μια πραγματικά κακόβουλη κριτική για το cd Alone του Lolek που δημοσιεύθηκε στο portal του Otenet και που δυστυχώς είναι ανυπόγραφη. Δε θα γινόταν το post αυτό εάν γνώριζα το όνομα του/της κριτικού. Εννοώ πως μιας και έχω αναλάβει το promo του cd, θα του/της τηλεφωνούσα να τα πούμε σαν δύο επαγγελματίες με τα ονόματα που χρησιμοποιούμε κάθε φορά για να υπογράψουμε την παρουσίαση- κριτική ενός καλλιτεχνικού έργου. Δυστυχώς, όμως, εν προκειμένω μόνο εγώ χρησιμοποιώ όνομα και επίθετο (ούτε καν ως bosko). Ο/η κος/α είναι ακόμη ένας/μία...Ανώνυμος/η του διαδικτύου που του/της δόθηκε βήμα να εκφέρει γνώμη. Γιατί όχι, δημοκρατία έχουμε! Ναι, σαφώς, αλλά είναι άλλο να σε ειρωνεύονται- διότι εδώ περί ειρωνείας πρόκειται- ο Ζήλος, ο Μηλάτος και ο Πετρίδης (όχι απλά είναι άλλο, αλλά μαζεύεσαι και ψάχνεσαι κιόλας) και άλλο το κάθε παιδάκι που έχει την καψούρα του δημοσιογραφείν και ασχημονεί εις βάρος αυθεντικών καλλιτεχνών. Σ' αυτό το παιδάκι, λοιπόν, όχι μόνο σηκώνει να ασκήσεις κριτική επί της κριτικής του, αλλά το παροτρύνεις είτε να ξύσει τ' αρχίδια του με γκασμά, είτε, αν δεν έχει αρχίδια, να τραβήξει τα βυζιά του ώσπου να φτάσουν στα γόνατα. Και ας κλείσω με δυο σχετικά λόγια του φίλου Στάθη Δρογώση από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε για το επερχόμενο δίφωνο:...όπως έχει κατρακυλήσει η δισκογραφία, έτσι έχει κατρακυλήσει κι η δισκοκριτική. Απίθανα παιδάκια χωρίς καμία μόρφωση γράφουν ότι να’ ναι στο ίντερνετ!
** στις photos, μια μηχανή Χάρλεϊ που τράβηξα σήμερα τ' απόγευμα έξω απ' το Καφεκούτι στη Σόλωνος. Στη σέλα της αναγράφεται με γραμματοσειρά βυζαντινού τύπου Η σοφία κυβερνά τους κόσμους ες αεί! Σουρεαλισμός; Κακογουστιά; Χαβαλές; Εμένα πάντως κάτι μου' κανε και θεώρησα ότι ταιριάζει γάντι με το post!

17 σχόλια:

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

φοβού τις επερχομενες γενιές που μεγάλωσαν με την τηλεόραση ευαγγελιο και ραδιοφωνικές πλει λιστ αντι για αποψεις και παραγωγούς.
αυτή ειναι που θα δροντισει να καταστρέψει ολες τις ανυποτακτες νεες φωνές μέσα στον πολτό της ημιμάθειας της.

BOSKO είπε...

"Αισθηματική ηλικία"...
άψογο σχόλιο, σαν εσχατολογική ευαγγελική ρήση μοιάζει!
και δυστυχώς πόσο δίκιο έχεις!

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα γνωρίζετε πόσες αδικίες συντελούνται καθημερινά εις βάρος των καλλιτεχνών. Μέρος αυτών και οι κριτικές που τους γίνονται συχνά πυκνά.

Δεν έχει όμως δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να λέει τη γνώμη του ελεύθερα;

Κι εσείς μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα κάποιος ποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες στηρίζετε.

Σας παρακολουθώ να τους στηρίζετε με πάθος στα όρια της αδιαλλαξίας κι αυτό δεν είναι καλό κατά την γνώμη μου.

Δηλαδή αν κάποιος μουσικός δεν τυγχάνει της εύνοιας σας, σημαίνει ότι δεν είναι καλός, ταλαντούχος;

Θα ήθελα να μου απαντήσετε

Με τιμή,

ένας δημιουργός τραγουδιών

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σας απαντώ λοιπόν.
κατ' αρχάς, με ποιον "δημιουργό τραγουδιών" έχω την τιμή να ομιλώ;
σιγά μη μου πείτε, αλλά κι εγώ έτσι ερωτώ, για τη νοστιμιά του πράγματος.
όχι, δεν έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να λέει τη γνώμη του ελεύθερα, κυρίως στα της τέχνης.
όπως είχε πει ο Τσόμσκι, αν δεν κάνω λάθος αυτή τη στιγμή, οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες- όλοι έχουν από μία!
επίσης η Αρλέτα είχε πει το καταπληκτικό "μακριά από βλάχο με άποψη"!
ποιους στηρίζω δηλαδή; αυτούς που παρελαύνουν από το blog, όπως θα έλεγε κανείς;
ε, και;
ακούστε να δείτε, κε δημιουργέ τραγουδιών, εγώ τους ανθρώπους αυτούς τους σέβομαι, κάποιους για την ιστορία τους και το έργο τους και κάποιους άλλους, αυτούς που' ναι κοντά στη δική μου ηλικία, για το ότι αγωνίζονται να ασκήσουν μια ουσιαστική τέχνη χωρίς να μπορούν συγχρόνως να πληρώσουν το ενοίκιο τους.
μ' αυτή τη λογική, συμφωνώ με το πάθος που βλέπετε ότι τους στηρίζω, εσείς που με παρακολουθείτε, μόνο που είμαι περήφανος γι' αυτό.
να ευχαριστάτε που υπάρχει το συγκεκριμένο blog και γράφεται κάτι για αξιόλογα νέα παιδιά που δε θα έβρισκες πουθενά αλλού- κι εδώ είμαι κατηγορηματικός, χωρίς να περιαυτολογώ ούτε κατά διάνοια!
λυπάμαι, αλλά αυτό που λέτε περί ευνοουμένων μου, μου ακούγεται από λίγο έως πολύ κομπλεξικό.
μα για ποιον με περάσατε, για τον...George Martin ή τον Paul Rothchild; Έλεος! Ή μπας και νομίζετε ότι εδώ είναι καμιά κλίκα; Ίσως...Μόνο που εγώ, ξέρετε, αγαπάω τους φίλους μου και θέλω να μιλάω γι' αυτούς και να τους στηρίζω, πολύ δε περισσότερο όταν μας πνίγουν οι ατάλαντοι κι οι "καλλιτέχνες" με ημερομηνία λήξης. Τι να σας πω για να καλμάρετε ή να σας φύγει η παρεξήγηση, αφού πράγματι είστε δημιουργός τραγουδιών και θέλετε ν' αποκτήσετε την εύνοια μου (παπαριές που λέμε νυχτιάτικα), στείλτε ένα cd με δουλειά σας στο δίφωνο στο όνομα μου. Που ξέρετε; Μπορεί να μου αρέσει και να σας κάνω σταρ στα Άσματα & Μιάσματα!
Και να μη μου αρέσει όμως, πάλι εγώ θα σας κάνω σταρ, έστω και διαδικτυακώς.
Αυτό απ' ότι φαίνεται σας απασχολεί περισσότερο και μένα με βάζει σε σκέψεις για την ποιότητα των τραγουδιών που φτιάχνετε.

Άντε καληνύχτα!

michael_025 είπε...

Μπόσκο, παλικάρι μου, τρία πραγματάκια θα σου πω: πρώτον, καλά έκανες κι απάντησες στην ανώνυμη κριτική της otenet. Οι πάσης φύσεως κριτικές χρήζουν αντιλόγου (και είσαι κι από πάνω μια κι εσύ γράφεις επωνύμως). Δεύτερον, κακώς ανέφερες εξαρχής που βρίσκεται η εν λόγω κριτική και τους έκανες διαφήμιση του portal (εγώ π.χ. ούτε που το είχα φανταστεί πως υπάρχει, τώρα το έμαθα). Τρίτον, οι ανώνυμοι τραγουδοποιοί (τι όρος κι αυτός!) φοβάμαι ότι θα παραμείνουν ανώνυμοι γενικώς, μια και όπως φοβούνται να πουν τη γνώμη τους ανοιχτά το ίδιο θα φοβηθούν και για τα τραγούδια τους. Η ανωνυμία δεν ταιριάζει στον καλλιτέχνη (καμιά φορά κάνουμε πλάκες για να γελάμε, αλλά αυτό είναι άλλο).
Πάντως, λέω, μεγάλη έκταση δίνεις σ' ένα γεγονός που νομίζω θα πέρναγε απαρατήρητο (τι επισκεψιμότητα έχουν;) Το εχέφρον κοινό στο οποίο θέλουμε εμείς να απευθυνόμαστε, σιγά μην κάθεται να διαβάζει τις κριτικές του κυρ αποτέτοιου στην otenet.

jb

Man laying down είπε...

Anafores sto "friends" se diskokritiki ine problimatiko .

BOSKO είπε...

jb...
λες να μην το σκέφτηκα αυτό που λες; αλλά, τι έγινε που το έμαθες τώρα το εν λόγω site; μήπως θα μπαίνεις κάθε μέρα να διαβάζεις τις κριτικές; (άλλη δουλειά δεν είχαμε...)
και συμφώνως με το post, η ανωνυμία του συντάκτη ήταν αυτή που με εξόργισε περισσότερο ώστε να γράψω, δηλαδή το "σε πηδάω" και "σου παίζω κρυφτούλι" συγχρόνως.
κατά τ' άλλα, το σχόλιο σου περί ανωνυμίας στην τέχνη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
καλό το "ο κυρ αποτέτοιος", ο Σαββόπουλος θα τον έλεγε "ο κύριος Ταδόπουλος".

καλημερίζω!

BOSKO είπε...

Man lying down...
για την ταύτιση του καλλιτέχνη με τη Φοίβη στο "Friends", λες; ούτε το' χω δει ποτέ το σήριαλ αυτό κι έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ηλικιακά ο/η δημ/φος δε θα είναι πάνω από 20 ετών!
άρα, αν εσύ το βρίσκεις λακωνικά "προβληματικό", εγώ όπως λέω το θεωρώ από "κιτς" και "πικρόχολο" έως και "ύποπτο".

καλημέρα και σε σένα!

Χάρις είπε...

Καλά ο συντάκτης αποκλείεται να είναι πάνω από 20,πιο μικρός θα είναι σίγουρα.
Επειδή έχει τύχει να έχω δει αυτό το σήριαλ η Φοίβη σαν ρόλος είναι μια κοπέλα που νομίζει ότι είναι τραγουδίστρια( και τραγουδοποιό μπορεί να τη πεις) και δήθεν γραντζουνάει μια κιθάρα όλη μέρα και νύχτα και είναι στη κοσμάρα της. Φαίνεται σα τρελή και συμπεριφέρεται έτσι κιόλας και προέρχεται από διλυμένη οικογένεια και η μάνα της είχε αυτοκτονήσει.Πάντως ήταν ενελώς σάικο σαν χαρακτήρας και κάποιος να λέει ότι ξέρω γω μοιάζεις στη Φοίβη από τα Φιλαράκια αποτελεί κάτι παραπάνω από βρισιά. Το άτομο που το έγραψε πρέπιε να είναι πολύ άρρωστο. Θα είναι από αυτά τα παιδάκια που είναι όλη μέρα στο Youtube και μπαίνουν και γράφουν καμιά μαλακία να περάσει η ώρα.
Μη ψαρώνετε με τέτοιες κριτικές.Αυτά είναι ανοησίες του κώλου.Αυτά είναι τα νοσηρά αποτελέσματα της τηλεόρασης, της Βανδή, της Βίσση και όλων των λοιπών ασχέτων. Και μετά σου λένε ότι άμα σκούς Χατζιδάκι είναι φλώρος, gay και μαλακίες.Σε όποιον αρέσουμε στη τελική για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

ΤΕΛΟΣ.

BOSKO είπε...

Χάρις...
α, μάλιστα!
σ' ευχαριστώ για την πληροφορία περί Φοίβης και ως εκ τούτου δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου αναφορικά με την ηλικία και το ποιόν του/της συντάκτη/τριας!
τα πήρες όμως άγρια, έτσι;

Χάρις είπε...

Ναι γιατί ακούγεται άσχημο ακόμα και για ένα άτομο σαν εμένα.

BOSKO είπε...

Χάρις...
έτσι είναι, δυστυχώς!

thanx

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Αν μου επιτρέπετε, τα Φιλαράκια είναι μια χαρά σειρά...

BOSKO είπε...

Μιχάλης Τσαντίλας...
σου επιτρέπουμε, μόνο που προσωπικά δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο!

Χάρις είπε...

Ναι σίγουρα τα Φιλαράκια είναι μια χαρά σειρά. Εγώ τη βλέπω και χαζογελάω μόνη μου σα χαζό που είμαι βέβαια. Βέβαια η μομφή στο πρόσωπο ενός καλλιτέχνη και μάλιστα αρκετά ντροπαλού από ότι φαίνεται είναι ενοχλητική.
Ναι το έχω πάρει προσωπικά το ζήτημα.!

Unknown είπε...

Το site σας το παρακολουθώ αραιά και που,αλλά αυτό το post, μου είχε διαφύγει, και θα πρέπει να πώ ότι για πρώτη φορά διαφωνώ κάθετα. Όταν βγάζεις ένα έργο στο κοινό είναι επόμενο να ακούσεις την κριτική του κάθε τυχαίου από blog ή από έντυπο. Δεν είναι σωστό να εξοργίζεσαι, εδώ πολύ μεγαλύτερες μπάντες από το Lolek έχουν ακούσει χειρότερα.Ναι, υπάρχουν πολλοί άσχετοι πλέον,αλλά η εμπλοκή σου (που αναφέρεις το πρόμο) πρέπει να σε αποτρέψει από τη στάση που έχεις. Ο ανώνυμος πιο πάνω ίσως να υποννοεί ότι υπάρχει μια κλίκα καλλιτεχνών που στηρίζετε στο site, "στα όρια της αδιαλλαξίας", και είναι κρίμα με τέτοια post, να δίνετε πάτημα.Η γνώμη μου για το δίσκο του Lolek (τον αγόρασα) είναι πολύ καλή (όσο αφορά το μουσικό μέρος) αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι στιχουργικά είναι στο επίπεδο που βρίσκεται η μουσική, και χρειάζεται δουλειά ακόμη (αν και η αποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνει κάτι με ελληνικό στίχο).
Επειδή ασχολούμαι από το 95 με την αγγλόφωνη σκηνή θα σας πρότεινα να δείτε και άλλους δίσκους πέρα από αυτούς. Και επειδή αναφέρατε και το Ζήλο (τον Μηλάτο δεν τον πολυεμπιστεύομαι σε κριτικές), θα ήθελα να σας προτείνω 4 δίσκους:
1. Vello Leaf - Tonight I'm leaving
τα παιδιά από την Κρήτη με ονειρικές συνθέσεις και μελωδίες.

2. Sleeping Pillow - Apples in an Orange tree (Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο-Σ ήχος ατμόσφαιρα - το στιχουργικό υπάρχει πάλι σαν θέμα).Επιρροές από Ποντο-Κρήτη-Cult-Porcupine tree μέχρι και ο Ζήλος κάθε φορά που το ακούει έχει άλλη αποψη...

3. Common Sense - Time Stood Still (άψογος δίσκος από κάθε άποψη, και στιχουργικά άρτιος), μία μπάντα χαμηλών τόνων, μοναδική στο είδος της, με πολύ καλές κριτικές να τη συνοδεύουν στις -ελάχιστες- κυκλοφορίες τους.Το σοβαρότερο πρόβλημα τους είναι ότι όλοι έχουν ακούσει τραγουδια τους, αλλά δεν ξέρουν ότι είναι από ελληνικό γκρούπ...

4. Lumiere Brother (πολύ καλό πρώτο άλμπουμ) με μελωδίες που μπαίνουν πολύ εύκολα στο μυαλό σου.
Είναι βέβαια πιο εμπορικό από τα παραπάνω αλλά είναι πολύ συμπαθές.Ελπίζω στο επόμενο να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.Το στιχουργικό υπάρχει και εδώ, αλλά και λόγω ηλικίας (σε συνδυασμό με την πρώτη προσπάθεια), συγχωρείται...

Εδώ και κριτικές από διάφορα άλλα site:
http://www.lostechoes.net/?p=3193

http://www.postwave.gr/content/view/1650/19/

http://www.avopolis.gr/greviews/default.asp?ID=4430

http://www.rocking.gr/review2123.php

http://mindomino.wordpress.com/2010/01/14/common-sense-time-stood-still-ep/

http://giusurum.blogspot.com/2009/12/common-sense-p-release-party.html

http://tranzistor.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1151:-lumiere-brother-fiction&catid=37:local-scene&Itemid=291

BOSKO είπε...

christos...
κοίταξε, αγαπητέ, εδώ μέσα γράφω για το ΚΕΦΙ μου και ΟΤΙ μου γουστάρει. Δεν είναι ούτε δίφωνο, ούτε τρίφωνο και δεν δίνω λόγο σε κανέναν. Ξαναλέω για πολλοστή φορά πως όταν προσβάλλονται φίλοι καλοί και μάλιστα τελείως στον αέρα, οφείλω να απαντώ με τον δικό μου τρόπο. Είναι σα να σε δω εσένα-π.χ.- στο δρόμο και να μου βρίσεις τους φίλους μου χωρίς να με ξέρεις κιόλας.
Μου αρέσουν πολύ και οι Common Sense (το πρώτο γκρουπ του Χρήστου Αλεξόπουλου), και οι Sleepin' Pillow, και ο Lumiere Brother. Αν ψάξεις στο blog θα βρεις πρόσφατο post για τον τελευταίο μαζί με την Etten και τον Simon Bloom.
έχω όμως κι εγώ τα κολλήματα μου και θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να τα έχω, αν δεν σας ενοχλεί τόσο.
ευχαριστώ για την επίσκεψη!