Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2009: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ/ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ!

Παλιά ξεκίναγα το βιογραφικό μου ως εξής (σε γ΄πρόσωπο): Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1974 κι έμαθε να καπνίζει και να χαρτοπαίζει στο ναό της Παναγίας Βλαχερνών. Με αυτή του την υποδομή διέπρεψε στο καφενείο του Μανώλη, γενόμενος δεκτός παρά το νεαρόν της ηλικίας του, όπου εκεί έμαθε τα άφιλτρα και το τσίπουρο κι έχεσε όλα τα άλλα κλπ. Η αλήθεια είναι όμως ότι ξεκίνησα το κάπνισμα στα 14 μου, στις τουαλέτες του 3ου λυκείου Κερατσινίου. Μάρκας Απ' όλων, δηλαδή ότι κάτσει, αφού πέρασε λίγος χρόνος μέχρι να εθιστώ απόλυτα στο Κάμελ. Ή για την ακρίβεια στο Τρακάμελ, μιας και δεν υπήρχαν πολλά φράγκα για τσιγάρο και όποτε υπήρχαν, προτιμούσα να τα χώνω σε δίσκους και βιβλία, με αποτέλεσμα να κρύβουν οι φίλοι μου τα πακέτα τους από μπροστά μου. Με εκδικήθηκαν όμως οι άλλοι φίλοι μου, οι αλλοδαποί, χρόνια αργότερα στο Παρίσι, όταν με είδαν να μπαίνω στην οικεία τους με μια κούτα από τα duty free και μου την αφάνισαν μέσα σε τρεις μέρες!

Θυμάμαι τη μάνα μου όταν ανακάλυψε ότι καπνίζω ένα χρόνο μετά, στα 15 μου. Είχα μπει ένα μεσημέρι σπίτι και με ρώτησε με μια ματιά όλο πίκρα, κραδαίνοντας το πακέτο Κάμελ στα χέρια της: Πες μου αλήθεια, την καμήλα εσύ την καπνίζεις; Η καμήλα, μάνα, δεν καπνίζεται, το πολύ- πολύ τρώγεται παστουρμάς, της απάντησα κι εγώ, μα δεν είχε γελάσει καθόλου τότε! Στα επόμενα χρόνια λάτρεψα το τσιγάρο και θεωρούσα αδιανόητο για έναν άνθρωπο να μην καπνίζει! Χαίρομαι που πρόλαβα το κάπνισμα στα αεροσκάφη και δε θα ξεχάσω μια πτήση Αθήνα- Μόναχο το 1995, όπου είχα καπνίσει λόγω της αεροπλανοφοβίας μου ένα ολόκληρο πακέτο μέσα σ' ένα τρίωρο!

Σε λίγες ώρες μας το κόβουν και επισήμως! Οι Από Πάνω Δυνάμεις, που θα' λεγε και ο Demis Roussos, λες και πρέπει να τους δώσουμε λογαριασμό για το πότε τα πνευμόνια μας θα γεμίσουν πίσσα και κατράμι ώσπου να αχρηστευθούν και να μας πετάξουν στις χωματερές τους. Έχετε δει τους τρελούς που είναι όλοι με ένα τσιγάρο στο χέρι; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι έγκλειστοι στο Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, το μόνο που ζητάνε από τους απ' έξω, τους υγιείς, τους κανονικούς, είναι τσιγάρα; Έχετε νταλαβεριστεί ποτέ με τρελογιατρό να σας πει πόσο καταπραϋντική είναι η νικοτίνη στους διαταραγμένους εγκεφάλους των ψυχοπαθών; Έχει σταθεί ποτέ το βλέμμα σας σε μοναχικές γέρικες φιγούρες που καπνίζουν σκυφτές σε καφενεία της Λιοσίων; Πόσες φορές έχετε δώσει από το πακέτο σας σε κάτι εξαθλιωμένα παιδιά της Ομόνοιας που το δέρμα τους είναι τρυπημένο ως τους αστράγαλους; Λέγεται πως ο Μάνος Χατζιδάκις αγαπούσε ιδιαιτέρως τους άστεγους της Νέας Υόρκης που δεν ζητιάνευαν για να φάνε, αλλά για να εξασφαλίσουν τα τσιγάρα της ημέρας! Το έζησα κι εγώ αυτό, το καλοκαίρι του ΄94 στη Σαντορίνη, όταν με ένα φίλο φάγαμε τις πενήντα χιλιάδες δραχμές που είχαμε πάρει μαζί μας όλες κι όλες, φτάνοντας στο σημείο να κοιμόμαστε μέσα σε γιαπιά και να ζητιανεύουμε τσιγάρα από τους νέους κυρίως που απολάμβαναν φυσιολογικά τις διακοπές τους.

Ποτέ μου δε συμπάθησα τα στριφτά τσιγάρα, βιάζομαι πάντα τόσο πολύ να καπνίσω που φτιάχνω ατσούμπαλα τυροπιτάκια κάθε φορά αντί τσιγάρου. Γι' αυτό και μου αρέσει το πακέτο, το άνοιγμα του οποίου αποτελεί για μένα μια μικρή τελετουργία. Μέχρι το επόμενο! Στο στρατό στη Λήμνο υπήρχαν φαντάροι που με κοιτούσαν με τις ώρες πώς τραβούσα και φυσούσα τον καπνό! Δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο να το απολαμβάνει περισσότερο από σένα, μου' χε πει κάποιος από δαύτους! Το 2006 τα Κάμελ αντικαταστάθηκαν από τα 25άρια Winston- μου τα κόλλησε ο Δημήτρης Πουλικάκος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα έμαθα πως και ο μέγιστος Frank Zappa, Winston κάπνιζε μέχρι τον θάνατο του από καρκίνο (του προστάτη και όχι του πνεύμονα, βέβαια)! Ξέρω πολλούς ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε απρόσμενα μπάι- πας χωρίς να' χουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Και άλλους που είχαν συνταξιοδοτηθεί κι εκεί που ονειρεύονταν να πάνε να ζήσουν στα χωριά τους, τους ήρθε ο ταμπλάς και παρ' τους κάτω! Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι, καπνιστές και μη καπνιστές, ούτε θα κινδύνευαν να πεθάνουν, ούτε θα πέθαιναν, αν είχαν φροντίσει να παίρνουν ένα τεταρτάκι αντικαταθλιπτικού φαρμάκου ενδεχομένως για το υπόλοιπο της άγευστης ζωής τους! Εγώ πάντως θέλω να πεθάνω ξαπλωμένος με ένα τσιγάρο στο στόμα, με πελιδνά χείλη, με κατακίτρινα δάχτυλα και με κάτωχρο πρόσωπο. Κι όταν αφήσω την τελευταία μου πνοή το αίμα όλο, άχρηστο πια για τη λειτουργία της καρδιάς, να μαζευτεί στο πρόσωπο, θέλοντας να απαλύνει, σαν ένας ακόμη ζωντανός οργανισμός στα τελευταία του, τη σκληρότητα του θανάτου μου.
Το' χω, δεν το' χω το δικαίωμα αυτό;
Και ποιος μπορεί να μ' εμποδίσει;
* μακράν το πιο επιτυχημένο σύνθημα διαμαρτυρίας της 1ης Ιουλίου 2009:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ,
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ!
** οι φωτογραφίες του post είναι της Δανάης Παναγιωτοπούλου

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα παραλές νομίζω...
Κάπνιζα κι εγώ κάποτε μικρός και δεν μετανιώνω καθόλου που απαλλάχτηκα από το τσιγάρο. Βέβαια εγώ το έκοψα τότε κυρίως για οικονομικούς λόγους (φοιτητής γαρ). Όπως όλοι οι καπνιστές, έτσι κι εγώ, το θέμα υγείας το είχα... ξεπεράσει.
Πάντως, μη δίνεις και την εντύπωση του κατατρεγμένου ωσάν καπνιστής.
Βάλε και λίγο επανάσταση. Και για να παραφράσω... ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΚΛΠ ΚΛΠ
Γιώργος

Dr Low είπε...

Μα το θεό...είπες ότι ακριβώς σκέφτομαι και δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα! Κι εμένα η μάνα μου, όταν την ανακάλυψε την "καμήλα" την ίδια ερώτηση μου έκανε...και την ίδια απάντηση με τη δικιά σου πήρε!

Λίγο πριν πάρω το πτυχίο της ιατρικής (2 μαθήματα πριν) κόντεψα να περάσω ΕΔΕ γιατί έδωσα τσιγάρο (3 τζούρες όλες κι όλες) σε άνθρωπο με 42 όγκους σε όλο του το σώμα. Γιατί αν ποτέ βρεθώ στη θέση του το ίδιο θέλω να κάνει και ο γιατρός που θα έχω. Το γουστάρω. Δε μπορώ και ΔΕ ΘΕΛΩ να το κόψω. Μ'αρέσει όλη η διαδικασία που το συνοδεύει. Και...όπως κι εσύ...αναρωτιέμαι πως μπορούν να μη καπνίζουν οι άλλοι!

Τους μη καπνιστές τους σέβομαι. Αν δεν καπνίζεις σπίτι σου θα βγω στο μπαλκόνι κι ας έχει -10. Θέλω όμως και εσύ να σεβαστείς τον εθισμό μου και το πάθος μου. Κι αν δε σου αρέσει τότε, αντί ως καπνιστή να με εξορίζεις στο πυρ το εξώτερον, δίξε τουλάχιστον λίγη κατανόηση. Σκέψου πως θα είναι αν μια μέρα έρθεις στο ιατρείο και σου πω "Πρέπει επειγόντως να κόψεις τα σουβλάκια και τα ούζα γιατί λίγο παραπάνω να ανέβει η χολιστερίνη σου δεν το γλυτώνεις το έμφραγμα". Σκέψου τί φρίκη θα φας. Πόσο κακιά θα φανώ στα μάτια σου.

Ο πρώτος ασθενείς που πέθανε στα χέρια μου ήταν με καρκίνο στους πνεύμονες. Όχι μόνο δεν είχε καπνίσει αλλά δεν είχε καν μυρίσει το τσιγάρο!

(σορρυ για την "κατάχρηση" του χώρου σου αλλά...τα είπες τόοοοοσο καλά!!! Ευχαριστώ...)

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
οικονομικούς λόγους, ε;
τι να σου πω, φίλε Γιώργο, εγώ ξέρω ότι προτιμώ να μου κόψεις το φαΐ παρά το τσιγάρο- μιλάμε για μεγάλη αρρώστια!
Να, ορίστε, πρόσθεσα και λίγη... επανάσταση στο υστερόγραφο αφού μου το ζήτησες!

Dr Low είπε...

Υ.Γ. Αν δεν υπήρχε το τσιγάρο δε θα έβλεπα πτυχίο/εξειδίκευση/έρευνα στον αιώνα τον άπαντα!

BOSKO είπε...

El...
πολύ καλή η παρέμβαση σου, μπορώ να πω. Μου τη σπάει απίστευτα όταν πηγαίνω στα σπίτια μη καπνιστών και με βγάζουν στο μπαλκόνι να καπνίσω. Για να μην τσακώνομαι, πολύ απλά παύω να τους επισκέπτομαι. Ειδικά, όταν πάω πρώτη φορά σε σπίτι κάποιου και δεν ξέρω ότι- όντας αντικαπνιστής- θα με βγάλει έξω, Τούρκος γίνομαι...Η μόνη περίπτωση που το βουλώνω είναι όταν υπάρχουν μωρά παιδιά κάπου, αλλά κι εκεί προτιμώ να περιμένω λίγα χρόνια να μεγαλώσουν παρά να μου δείξουν οι γονείς τους τη μπαλκονόπορτα. Καλά έκανες κι έδωσες τσιγάρο σε καρκινοπαθή με 42 όγκους...τι φοβήθηκαν δηλαδή, μη και γίνουν 43 ή 44 οι όγκοι; ξέχασες τη Μελίνα που ούσα καρκινοπαθής το' χε ξεσκίσει το τσιγάρο ως το τέλος της; πάντως, βιώνεις κι εσύ απο κοντά τον ανθρώπινο πόνο κι αυτό, ειλικρινά, σε ανεβάζει πολύ στην εκτίμηση μου!

natasha hassiotis είπε...

καπνισμένε τύπε, το ανάρτησα το κολωνακιώτικο το κείμενο. take your time που λένε.

Dr Low είπε...

Υπερμάχομαι της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της βούλισης. Και στη ζωή και στο θάνατο. Ο καθένας το σώμα, το μυαλό και την ψυχή του τις κάνει ότι γουστάρει. Όπως συνηθίζω να λέω...το "σωστό" είναι 3...το δικό μου, το δικό σου και το σωστό!

Ως γιατρός έχω ορκιστεί να σέβομαι το ανθρώπινο σώμα, να το βοηθάω να προλαμβάνει και όπου μπορώ να το θεραπεύω. Ως άνθρωπος είμαι υποχρεωμένη να σεβαστώ τα θέω, τα πάθη, τις ανάγκες και τα σωστά ή λάθη του άλλου.

Είμαι και γιατρός και άνθρωπος προσπαθώντας το δεύτερο να υπερισχύει του πρώτου. Οπότε...κάνε ότι τραβάει η ψυχούλα σου και κοίτα να το απολαμβάνεις! Γιατί αυτό που απολαμβάνεις δε σε σκοτώνει ποτέ!

(Ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση και ομολογώ πως είναι τιμή μου!)

natasha hassiotis είπε...

υ.γ. ναι βρε bosko, αλλά κι η χλέπα πρωινιάτικα, κι ο βήχας με την πελιδνότητα, το καραχτικιό, δε λέει.

BOSKO είπε...

El...
δε φαντάζεσαι πόσο συμφωνούμε!
κι εσύ κάτι παραπάνω θα ξέρεις ως γιατρός!
ογκολόγος είσαι άραγε;
τιμή και δόξα στους δύο τρελίατρους που' χω αλλάξει και καπνίζουν το' να μετά τ' άλλο!

BOSKO είπε...

highvoltagepress...
επειδή τώρα πρέπει να αποσυνδεθώ, θα το διαβάσω με την ησυχία μου και θα σου σχολιάσω!

υ.γ. δεν έχεις άδικο, τα τελευταία χρόνια πάντως με το που ανοίξω τα μάτια μου ανοίγω και το πακέτο!

Dr Low είπε...

Σε 6 χρόνια απο τώρα (αν δεν τα παρατήσω και πάρω μια βάρκα μαζί με καφέ-αλλος μεγάλος έρωτας- και τσιγάρα και γίνω ψαράς στο αιγαίο) μάλλον θα γίνω παιδοχειρούργος. Αν και, μεταξύ μας, θα προτειμούσα να γίνω σκέτο παιδί!

(Η ογκολογία ήταν η δεύτερη επιλογή μου αλλά άντε να πίσω με το τσιγάρο στο χέρι!)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μα το Δια (κρης γαρ)! Δε θα με πιστέψετε! Ενώ είμαι μόνη ξάφνου είδα και μύρισα καπνό και διαπίστωσα ότι προέρχεται απ΄το λάπτοπ! Μετά απ΄αυτό τι άλλο θέλετε; Ο καπνός χωράει παντού!!!

Δέσποινα.

Χρύσα είπε...

Αντώνη, εσύ είσαι ο ορισμός του φανατικού καπνιστή!
Εγώ πάντως, όταν είδα το "νέο μέτρο" με τις τζαμαρίες που διαχωρίζουν υποτίθεται τους καπνιστές από τους μη καπνιστές, αν και δεν καπνίζω (είμαι όμως κατά των απαγορεύσεων) μου κακοφάνηκε, και μπορώ να πω πως αγχώθηκα για τους καπνιστές!
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι να είσαι π.χ. σε μια μουσική σκηνή, να βρίσκεσαι μέσα σε μια... γυάλα και να ακούς τη μουσική από ηχεία! (έλεος...)

BOSKO είπε...

El...
σου εύχομαι να γίνεις ότι "επιθυμείς", ακόμη κι αν αυτό είναι ένα ξάνοιγμα στο Αιγαίο με πολύ καφέ και περισσότερα τσιγάρα, που θα σου τα φέρνουν πελαργοί, αφού θα τα έχουν κλέψει από ανυποψίαστους λουόμενους στις παραλίες!
καλό ειν' όμως να προσφέρεις και στον συνάνθρωπο με ευσυνειδησία! Μεταξύ ογκολογίας και παιδοχειρουργικής εγώ θα προτιμούσα το πρώτο, να πω την αλήθεια, γνωρίζοντας πια πόσο συχνά θερίζει ο καρκίνος.

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
τιιι τρεεεέχει;
έ γι νε
κα το λίσθησις
κιέ πέσε
κάνας βρααάχοος;

BOSKO είπε...

Χρύσα...
τι να πω για την ώρα, ας δούμε πως θα τη βγάζουμε μες τα ταξί κι ας αφήσουμε τις μουσικές σκηνές. Τώρα πάντως που μ' έφερνε ένας ταξιτζής μου έλεγε πως θα γίνει...Επανάσταση!
Υπερβολικός ως Έλλην!

Δέσποινα είπε...

για το σύνθημα έχεις απόλυτο δίκιο είναι το πιο πετυχημένο,και για τα υπόλοιπα δίκιο έχεις δηλαδή!!

Dr Low είπε...

Bosko μου, ένας φίλος μου, γνωστός τραγουδοποιός, μου είχε πει «Είσαι πολύ μοναχική για να διαχειριστείς συναισθήματα που απαιτούν παραπάνω από ένα πρόσωπο για να μη γίνουν θηλιά που σφίγγει κάθε μέρα και πιο πολύ». Γι’ αυτό προτίμησα την παιδοχειρουργική. Θύμισε μου κάποια στιγμή να σου πω για ένα τραγούδι που γράφτηκε για αυτή την απόφαση…

Καλημέρα...

BOSKO είπε...

Δέσποινα Πατεράκη...
άρα ανήκεις κι εσύ στους παθητικούς καπνιστές και όχι στους αντιπαθητικούς αντικαπνιστές!
δικιά μου είσαι!

BOSKO είπε...

El...
ε, πες το ντε και πάω να την πέσω τώρα! Ποιο τραγούδι λοιπόν ενέπνευσες;
Άσ' το εδώ και θα το ακούσω το πρωί!

Καλό ξημέρωμα!

Dr Low είπε...

Θα προσπαθίσω να στο στείλω με μειλ γιατί έχει και μια ιστορία απο πίσω...

Kostas L.A. είπε...

γεια σου ρε bosco ηρωα!!
πες τα!!
κι εγω πρωην καπνιστης..απο τα 14 μεχρι τα 21 και κατι..ολα τα χρονια καμελακια απο την αρχη..ισως κανενας καπνος drum που και που για αλλαγη και παλι καμελ μετα..
ποσο θυμαμαι τι μαχες ριχναμε στο σπιτι οταν ημουν λυκειο για το καπνισμα..ποσο μαλλον οταν βρηκε η μανα μου μια συσκευασια καπνου ακουμπισμενη αναμεσα στα βιβλια στο γραφειο!!

αλλα δε βαριεσαι..εναμιση χρονο σχεδον δεν καπνιζω και σκεφτομαι να το ξαναρχισω,κι επειδη το γουσταρω και μου ελλειψε αλλα κι απο αντιδραση σ'αυτο που πανε να περασουν..
εδω απο τα 10+ εκατομμυρια τα 7 καπνιζουν..το σκεφτηκε κανεις;;
η οπου μας συμφερει το παιζουμε καλοι στους κανονες της ευρωπαικης ενωσης κλπ..
και στην τελικη αφου δεν επιτρεπουν αλλα κι αλλα,τουλαχιστον ας αφησουν τον καθενα να "καταστρεφει" τον εαυτο του οπως γουσταρει..

αυτα τα ολιγα απο μενα..

αντε καλη μας ξεκουραση..

υγ : με βλεπω αυριο μεθαυριο να κανω αφιερωμα στο καπνισμα στο μπλογκ και να βαζω και καμια φωτο με καινουριο πακετο..χαχαχαχα..

Mairi είπε...

Δεν έχω καπνίσει ποτέ, όχι από κάποιου είδους άποψη, αλλά επειδή δεν έτυχε. Ωστόσο θεωρώ απαράδεκτη δηθενιά να μιλάμε για τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε μία υπέρ-μολυσμένη Αθήνα, Ελλάδα, γη. Ταυτοχρόνως θεωρώ δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει ότι γουστάρει με το σώμα του. Αλλά, μην ανησυχείτε. Ήδη ξεκίνησαν οι προσαρμογές και οι εξαιρέσεις :-)))

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Bosko, τί όμορφα που γράφεις, το κείμενό σου μοιάζει με την τελευταία αγόρευση, ανιδιοτελούς και ιδεαλιστή δικηγόρου-υπερασπιστή του δικαιώματος στην επιλογή, στην προσωπική αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Είναι όντως σοβαρό ερώτημα πως μια δημοκρατία, πως μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών δύναται να υψώνει εμπόδια σε επιλογές ελεύθερων ατόμων και να καταλήγει με τη συναίνεση των πολλών (που ω του θαύματος, έχουν κάνει την ίδια -trendy- επιλογή) να βασανίζει. Έχω ζήσει την εποχή που κάπνιζαν σε πανεπιστημιακές αίθουσες και αμφιθέατρα, σε λεωφορεία, και στο χώρο εργασίας. Μα πως είναι δυνατό να προσηλωθείς σε διάλεξή ή στη μεθοδολογία επίλυσης μια άσκησης, πως είναι δυνατό να συγκεντρωθεις σε εξετάσεις απαιτητικών και κρίσιμων μαθημάτων, πως είναι δυνατό να είσαι αποδοτικός και γρήγορος στη δουλειά που σου δίνει το αφεντικό σου και σου τη μαθαίνει με τον δικό του τρόπο ο παλιός του γραφείου. Ανοιγεις το στόμα να μιλήσεις, να ρωτήσεις, να τολμησεις να διαφωνήσεις και ο λάρυγγας σου κλείνει, φρακάρει, οι κόρες σου διαστέλλονται και τα μάτια σου ανοίγουν σε μια στιγμή αντανακλαστικού φόβου. Οι συμφοιτητές σου, οι καθηγητές, το αφεντικό, οι παλιοί του γραφείου, οι πελάτες, ξερνάνε πάνω σου τον καπνό τους, από την επίκτητη συνήθεια της εφηβικής τους κοινωνικοποίησης στην επαναστατικότητα. Και εσύ υπομένεις και ανεχεσε, δεν μπορείς να μιλήσεις είναι η "επιλογή" των πολλών, δεν εχεις δικαίωμα να μην αναπνέεις τον καπνό τους, θα υποταχθείς στο δικαίωμα των ισχυρότερων, θα σκύψεις το κεφάλι στην αγένεια τους και στο θυμό τους ονταν θα σου φωνάζουν υστερικά (από πιθανή μείωση της επίδρασης της νικοτίνης), θα σε στοχοποιήσουν ως αντιπαθητικό (ακόμα και με "επαναστατικά" συνθήματα), θα σε περιθωριοποιήσουν, και θα σε καταναγκάσουν.

Κύριε Bosko, από σήμερα, δε σου απαγορεύει κανείς το καπνίσμα, ούτε περιορίζει την επιλογή σου στο να πεθάνεις όπως θες, ούτε νοιάζετε ο νόμος για την υγεία σου. Αυτό που επιχειρείται να γίνει από σήμερα είναι να μήν ξερνάτε τον καπνό σας στο χώρο μας, στο πρόσωπο μας, γιατί είναι δικαιώμα μας, να μην υφιστάμεθα τις συνέπειες τις επιλογής σας. Το απολαυσες το ταξίδι στο Μόναχο, αλλά στο αεροπλάνο ήταν και άλλοι ταξιδιώτες που εισέπνεαν το δικό σου καπνό, και ο καπνός δε φυλακίζετε σε χώρους καπνιζόντων και μη.


ΥΓ. Έλεος πια με τη Μελίνα.

Αθανασία είπε...

Καλημέρα καλό μου...ε,εμ κοίτα..ναί σαφώς και έχεις δικαίωμα να κάνεις ότι θέλεις...αλλά να,το τσιγάρο νομίζω είναι μία από τις πιό καταστροφικές συνήθειες που έχει και είχε ο άνθρωπος....ίσως και σε όλη την ιστορία της εξέλιξής του;; αν σκεφτείς και το ότι έχει αυξηθεί ο καρκίνος του πνέυμονα και στις γυναίκες,ο καρκίνος του στήθους, και άλλοι καρκίνοι...και κυρίως αυτός του πνέυμονα...ε,από κει να καταλάβεις....εγώ πρωσοπικά ΔΕΝ έχω καπνίσει,ποτέ...και ΔΕΝ επιτρέπεται να το κάνω...(λόγω προβλημάτων υγείας οκ;;)έχω πρόβλημα με τα νεφρά μου και άλλα προβλήματα που ίσως επειδεινωθούν πολύ αν καπνίσω...όμως ήξερα παιδί με το δικό μου πρόβλημα και σε τρίσχειρότερη κατάσταση από τη δική μου....και με σοβαρό αναπνευστικό....που κάπνιζε και καπνίζει σαν φουγάρο,πραγματικά σα φουγάρο...ε,αυτό το παιδί κάπνιζε από 7 χρονών!!!!!(κι όμως,κι όμως!) μη με ρωτήσεις πως διάβολο μπορεί ένα 7χρονο παιδί να καπνίζει δε ξέρω καθόλου...και τώρα είναι κάπου στα 32;;;κάπου εκεί...τώρα έχει καταντήσει να είναι κατάκοιτος,με απίστευτα σοβαρά προβλήματα,υγείας με ακόμη πιο σοβαρό αναπνευστικό και με άλλα χίλια δυό προβλήματα,και μάλλον οδέυει πρός τον άλλο κόσμο από ότι έχω μάθει από άλλους κοινούς γνωστούς......ετοιμάζεται να μας αφήσει χρόνους....εγώ θα σου πρότινα καλέ μου,να το ξανάσκεφτείς αυτό....εννοώ για το τσιγάρο!δεν είναι καλύτερα να ζείς υγειής και καλά....παρά με προβλήματα υγείας κι με όχι και τόσο καλή φυσική κατάσταση;;σκέψου το.........καλημέρες,φιλάκια.....

Franky είπε...

Αγαπητέ Bosko, δεν καπνίζω.
Και με ενοχλεί ιδιαίτερα η μυρωδιά του καπνού. Αλλά δε με ενοχλούν οι καπνιστές. Τους σέβομαι και ενίοτε τους αγαπώ. Καπνιστές είναι πολλοί καλοί μου φίλοι. Καθένας με τα πάθη του - κι εγώ πρώτος με τα αρκετά δικά μου.
Αλλά: ο σεβασμός στις επιθυμίες είναι αμφίδρομη υπόθεση. Εάν με καλέσετε στο σπίτι σας και γουστάρω την παρέα σας, θα έρθω, θα καπνίσετε όσο θέλετε, δε θα πω κουβέντα και θα περιοριστώ σε ένα μπανάκι πριν τον ύπνο.
Αντίστοιχα και εσείς, εάν σας καλέσω σπίτι μου και γουστάρετε την παρέα μου, θα καπνίσετε έξω.
Βεβαίως μπορείτε να επιλέξετε να μην πραγματοποιήσετε την επίσκεψη. Αλλά μήπως έτσι βάζετε εσείς τα τείχη ανάμεσα σε "καπνιστές" και "αντικαπνιστές"; (Πόσο με ενοχλεί αυτός ο ρατσιστικός διαχωρισμός-ουδόλως με αφορά, σας βεβαιώ.)
Και κάτι τελευταίο: γιατί να δείξετε σεβασμό στην παρουσία ενός μωρού; Για λόγους υγείας; Αποδέχεστε τότε τη βλάβη που προκαλεί το "παθητικό" κάπνισμα;

Αγαπητέ Bosko, σας θέλουμε όπως είστε. Δεχτείτε κι εσείς την αδυναμία μας να μην θέλουμε τσιγάρο.

Σας χαιρετώ και περιμένω την ώρα να βρεθούμε μαζί με τον Θανάση και τα τσιγάρα του. Χεχεχε!!

BOSKO είπε...

Kostas L.A. ...
ε, όχι κι εσύ καημένε, αφού μπόρεσες και το' κοψες, μην το ξαναρχίσεις, βλακεία θα κάνεις. Άσε που για να το κόψεις δε θα πρέπει ποτέ να το ερωτεύθηκες ουσιαστικά το τσιγάρο. Με παραξενεύουν διάφοροι τύποι που το κόβουν κάθε τρεις και λίγο...ενώ εγώ είπα "θ' αδυνατίσω" κι έχασα 25 κιλά! Δεν είναι άσχετη η παρομοίωση αυτή!

BOSKO είπε...

mairi alexopoulou...
περιμένω να επιστρέψεις με λεπτομέρειες περί προσαρμογών και εξαιρέσεων! Συμφωνώ με όλα τα άλλα που λες!

BOSKO είπε...

filaretos...
αρχηγέ, αν εσύ βρήκες το κείμενο μου ως δικηγορική αγόρευση, εγώ τι να πω με το...Έπος του Γιλγκαμέζ που μου άφησες; Και καλά έκανες, διότι είδα πως τελικά δεν σου άρεσαν ιδιαιτέρως τα γραφόμενα μου. Δίκιο έχεις, δε λέω, αφού ανήκεις στους μη καπνιστές, πες όμως πως εσύ είσαι υγιής κι όλοι οι άλλοι είμαστε άρρωστοι, παθιασμένοι, πως το λένε...Να μας φέρεσαι, λοιπόν, με σεβασμό και σου δίνω το δικαίωμα να χώσεις μπουνιά σε όποιον φυσάει τον καπνό του στα μούτρα σου. Περί πτήσης Αθήνας- Μονάχου, καθόμασταν πίσω- πίσω, στις θέσεις καπνιστών- αν θυμάσαι- και νομίζω πως υπήρχε καλός κλιματισμός εντός της καμπίνας. Τι ζόρι τραβάς, τέλος, με τη Μελίνα; Κάπνιζε σα φουγάρο και το καμάρωνε, τι σε χαλάει που την έφερα ως παράδειγμα ιδεαλιστή καπνιστή;

BOSKO είπε...

Αθανασία...
εσύ, Αθανασία μου, το πας σαν τον Βέγγο που πάει η άλλη και του λέει: "γρήγορα, το χάνουμε το παλικάρι"
- Τι έχει, κυρά μου, το παλικάρι;
- Έχει πέσει χάμω, δε μπορεί να σηκώσει ούτε πόδια, ούτε χέρια, ούτε κεφάλι...
- Και παλικάρι το λες εσύ αυτό; Άμα ήταν έτσι τα παλικάρια...

BOSKO είπε...

Λερναία Ύδρα...
ρε συ, τα καταλαβαίνω όλα αυτά που λες, αλλά ένα μωρό πάντα είναι μωρό και δεν έχει κανένας δικαίωμα να επιβαρύνει την εύθραυστη ζωή του στο ξεκίνημα της. Αφού με ξέρουν, όμως, οι γονείς του και φίλοι μου ότι τα καπνίζω δυο- δυο τα τσιγάρα, θα προτιμούσα να τα' χαμε βρει και να μην τους επισκεπτόμουν, παρά να τρώει ο ένας τον νευρωτισμό του άλλου.
Ναι, αναγνωρίζω τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, αλλά θεωρώ πως η ατμόσφαιρα είναι ήδη πολύ μολυσμένη και δε θα πάθει κανένας κακό από το δικό μου κάπνισμα.
Θα βρεθούμε, και με τον Θανάση και με τον Lolek! Μόνο που τότε θ' αναγκαστείς εσύ να τη βγάλεις στο μπαλκόνι!
χεχεχε

Franky είπε...

Χαχαχα!! Μπαλκονάκι κι άγιος ο Θεός!

BOSKO είπε...

filaretos...
ρε συ, καλά τα λες, δε λέω, το' χεις- που λένε- αλλά, να...πρόσεξε λίγο την ορθογραφία σου, εκεί το χάνεις λίγο!

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ είπε...

Όπως μας έγραψε και κάποιος ακροατής σήμερα αγαπητές Bosko, "Το κάπνισμα δεν είναι το μόνο που σκοτώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι"!
Κατά τά άλλα - πες - ό,τι ΟΚ, ο νόμος είναι για το καλό της υγείας μας.
Γιατί άραγε δεν τους πιάνει ο ίδιος πόνος όμως για να με προστατεύσουν από το στρες που μου προκαλούν οι νέοι τους φόροι;

BOSKO είπε...

ΘΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΑ...
μαζί σου, συντρόφισσα Ειρήνη, και γέλασα πολύ με το σύνθημα του ακροατή σου (λατρεύω αυτή την ανατρεπτική λογική του απόλυτου "ότι να' ναι")

Άρτεμις είπε...

Ναι ναι τώρα που θυμάμαι την πρώτη μας συνάντηση στην Αθήνα, σε ένα μαγαζί που ούτε που θυμάμαι που ήταν, μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που κάπνιζες. Και θυμάμαι μάλιστα πως είχα παρασυρθεί και άναβα το ένα μετά το άλλο. Πάντως χθες που βγήκα πήγα-εννοείται- σε μαγαζί με "τραπεζάκια έξω" αλλά όταν κάτσαμε κάπου να τσιμπήσουμε και μετά πήγα _κλασικά_ να ανάψω τσιγάρο, συνειδητοποιήσα την πικρή αλήθεια!!!


Και θέλω να κλείσω με το εξής:
Όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φε'υγουνε στα χείλη
στα παλιά τους όνειρα δωσμένοι
πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι.