Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ο LOLEK ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ!

Αποφασίζοντας να νικήσω τον πονοκέφαλο που μου προκάλεσε το προχθεσινό ατύχημα (δε μου έφταναν οι αντισηπτικές γάζες, πλακώθηκα τώρα και στις ασπιρίνες), είπα να περάσω χθες το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος να δω πρώτη φορά live τον Lolek στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής! Μαζί μου ήταν και ο ποιητής Αντρέας Παγουλάτος, ο γκουρού μου μπορώ να πω, ο οποίος πολλά έχει ακούσει για τον Lolek κι ήθελε επίσης να τον δει επί σκηνής. Συνάντησα πολλούς φίλους αγαπημένους στην Κλαυθμώνος, τον Θανάση τον drummer που πλέον παίζει με τον Lolek κι έγινε και μπαμπάς, τον Θάνο τον μπασίστα, όπως και τον Γιάννη τον φωτογράφο, που με βοήθησε πολύ εκείνη τη δύσκολη μέρα στο γύρισμα με τον Κούνδουρο.

Ο Παγουλάτος χαρακτήρισε τον Lolek μια σπουδαία φωνή, εφάμιλλη του Tim Buckley στο πρώτο του ψυχεδελο- φολκ άλμπουμ, διατυπώνοντας την ευχή να εξελιχθεί ακριβώς όπως και ο μακαρίτης στους επόμενους δίσκους του. Δε θεώρησε ρηξικέλευθη τη μουσική του, του άρεσε πολύ όμως που ο νεαρός τροβαδούρος, βασιζόμενος στις παλιές φόρμες της τραγουδοποιίας, πέρασε κάποια νεωτερίστικα στοιχεία. Ακόμη, μου έδωσε δίκιο που θεωρώ το Alone with Lucy τραγουδάρα και υποσχέθηκε πως σήμερα το πρωί κιόλας θα πάει να αγοράσει το cd του!
Ο Γιάννης ο φωτογράφος που άκουγε παραδίπλα, μπήκε στην κουβέντα λέγοντας πως αυτός το' χει ήδη αγοράσει το cd, την επόμενη κιόλας μέρα από την εκπομπή μας με τον Lolek στο ραδιόφωνο! Ακόμη, μιας και φιλοξενεί αυτό τον καιρό αλλοδαπούς φίλους στο εξαρχειώτικο διαμέρισμα του, τους έβαλε να το ακούσουν κι αυτοί σχολίασαν ότι τούτος ο Έλληνας φτιάχνει μια εξαιρετική ιρλανδέζικη φολκ! Εκτίμησα τις γνώμες ανθρώπων που ούτως ή άλλως εκτιμώ, αν και μένα που το έχω λιώσει πια το Alone μού άρεσε η πιο φευγάτη ερμηνεία του Lolek, συγκριτικά με την πιο συμμαζεμένη του στο δίσκο, όπως και η άποψη να οδηγήσει με τη μπάντα του τη μπαλάντα Lord have you noticed σε ένα country παραλήρημα! Όσο για το Alone with Lucy, ξέρω, παραείμαι ένθερμος φαν, ακόμη πιστεύω όμως πως δεν έχω ακούσει ομορφότερο τραγούδι τα τελευταία χρόνια! Αυτά παθαίνει κανείς που πατάει τα τριάντα και μετά τον Χατζιδάκι ανακαλύπτει τον Yann Tiersen και τον Rene Aubry!

Περισσότερο όμως μού άρεσε τούτη η εικόνα, ο maitre Μάκης Μηλάτος, ο υπεύθυνος για όλο αυτό, το πνιγμένο στον νεανικό ιδρώτα, event στο κέντρο της Αθήνας, να στέκεται με θαυμασμό σχεδόν μπροστά στον Lolek και τους μουσικούς του! Φοβερός, Μάκη ε; του είπα, εννοώντας φυσικά τον τραγουδοποιό που ετοιμαζόταν να τραγουδήσει! Και ο Μηλάτος συμφώνησε, χαμογελώντας εγκάρδια και γνέφοντας με το κεφάλι του! Λίγο παραπέρα, ένα ζευγάρι χόρευε στο ρυθμό του A valse of a true romace, κάτι που είχα να δω από πέρσι στη συναυλία του Leonard Cohen, όταν επίσης πιο ηλικιωμένα ζευγάρια εκεί τότε άρχισαν να χορεύουν βαλς με τις πρώτες νότες του Dance me to the end of love!
Ακολούθησαν οι καταπληκτικές electro- pop Berlin Brides, λίγο προτού οι βετεράνοι Last Drive σαρώσουν την τιγκαρισμένη στον κόσμο πλατεία με το ωμό rock'n'roll τους! Όταν βγήκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, είπαμε να την κάνουμε σιγά- σιγά. Ο Παγουλάτος την είχε κάνει πρώτος με το που τελείωσε το πρόγραμμα του ο Lolek, οπότε με τον Γιάννη the photographer ξεχυθήκαμε κι εμείς στα μπαρ πέριξ της πλατείας Συντάγματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: