Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΑΝΩΓΕΙΑ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ!

Ο Σπύρος Σακκάς, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, που δεν πρωτογνώρισα ως ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά ως γκουρού του Κώστα Φέρρη στον rock Εξόριστο στην κεντρική λεωφόρο του Νίκου Ζερβού. Ποιος δε θυμάται τη φοβερή χιουμοριστική σκηνή που ο Φέρρης εγκαταλείπει το κοινόβιο και ο Σακκάς, βγαίνοντας από τη νιρβάνα του, τον αποκαλεί τρόμπα και παλιομαλάκα;
Λίγα χρόνια μετά, ανακάλυψα το Ρεσιτάλ του Σακκά με τον Χατζιδάκι στο πιάνο, όπου περιείχε και τις μοναδικές ηχογραφήσεις του ημιτελούς λατρεμένου μου κύκλου Παίδες επί Κολωνώ. Το Καίσαρ και Κλεοπάτρα του ΄63, την πρώτη συνεργασία Σακκά- Χατζιδάκι, τους Όρνιθες, τον Κύκλο του CNS, το Καταραμένο φίδι, καθώς και μερικά ανέκδοτα ηχογραφήματα, σαν την Αμοργό και την Αποστολή σε στίχους του Αβέρωφ! Από κει και πέρα, βινύλια με τον Σακκά σε έργα του Γιάννη Χρήστου, Λιλιπούπολη, τα Μελωδόνια του Πέτρου Περράκη κι ένα σωρό άλλοι δίσκοι που δε μπορώ να θυμηθώ τώρα! Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες φωνητικές του ικανότητες και τη σπουδαία ιστορία που κουβαλάει σ' αυτό που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, ο Σακκάς διαθέτει ένα χιούμορ που σπάει κόκκαλα! Επιπλέον, είναι ο μόνος άνθρωπος που έχω γνωρίσει με μια τόσο τέλεια εκφορά της κάθε λέξης που χρησιμοποιεί!

Λίγο πριν τον σημερινό πρωινό καφέ στην πόλη του Ηρακλείου, περάσαμε με τον Μητρόπουλο και τη Δανάη από το θεατράκι των Ανωγείων, όπου θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του Ιουλίου!

Ένας πραγματικά πανέμορφος χώρος μέσα στις χούφτες του επιβλητικού Ψηλορείτη!

Φαντάζομαι από τώρα την Καγιαλόγλου να τραγουδάει σ' αυτή τη σκηνή με τον Μόρτζο στο πιάνο, η νύχτα να είναι φεγγαρόφωτη και στο βάθος να μας γνέφει η θάλασσα! Μήπως να την κάνετε κατά Ανώγεια μεριά σε ένα μήνα από τώρα;

Εκτός των συναυλιών στο θέατρο αυτό, θα έχουμε ακόμη ένα σεμινάριο φωνητικής του Σακκά στα τραγούδια του Χατζιδάκι, μουσικά εργαστήρια με τον Δημήτρη Λέκκα και τον Ross Daly, ενώ οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται- όπως έχω ήδη πει- στην πλατεία του χωριού μετά το τέλος των εκδηλώσεων, εκεί δηλαδή που μαζεύονται όλοι και πίνουν τσικουδιές μέχρι πρωΐας!

Εξαιτίας του Γιώργου Κλάδου πήραμε άλλη μία συγκίνηση πριν μερικές ώρες, αφού έψαξε και βρήκε τα προγράμματα των τότε εκδηλώσεων στα Ανώγεια και μας τα έφερε! Εννοείται, θα σκαναριστούν και θα δημοσιευθούν οσονούπω!

Κι εδώ, ο Γιώργος Μητρόπουλος, ο παραγωγός που ευθύνεται για το revival των Μουσικών Γιορτών Ανωγείων και όχι μόνο! Από την ανεξάρτητη δισκογραφική ετικέτα του, τη Yafka records, πρόκειται να κυκλοφορήσουν το λεύκωμα με φωτογραφίες σαν κι αυτές των δύο χθεσινών μου αναρτήσεων, η μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, καθώς και ένα cd που θα περιέχει τραγούδια του Δημήτρη Μητρόπουλου, του Γιάννη Χρήστου και του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση αντιστοίχως του Κ. Π. Καβάφη, του T. S. Elliot και του Ευριπίδη, με ερμηνευτή τον Σπύρο Σακκά.

Το βράδυ, πάντως, έχουμε αναχώρηση για Αθήνα από το λιμάνι του Ηρακλείου.

14 σχόλια:

Μιχάλης Γελασάκης είπε...

Ά ρε Αντώνη...
πήγες στην πατρίδα ε;

προσωπικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο με αξεία...

Σε διαβάζουμε!

Υ.Γ.: Όσο για το κούρεμα... τα καλλιστεία τελείωσαν ρε γαμώτο...

Ασπασια είπε...

αντωνη πραγματικα το μαλλι ειναι super..αμα σ εβλεπα στο δρομο δεν παιζει να σε αναγνωριζα!!κ μην αδυνατιζεις αλλο φτανει κοκκαλο εγινες!φιλια κ ελπιζω να τα περασες καλα στην κρητη!

Ανώνυμος είπε...

Manaraki mou esi...

BOSKO είπε...

Μιχάλης Γελασάκης...
απ' τα Ανώγεια κατάγεσαι; δεν το' χα καταγράψει! Θα περάσω καμιά βόλτα αύριο- μεθαύριο να παραλάβω σι- ντιά και να σας δω!

BOSKO είπε...

Ασπασια...
γιατί, μήπως θα με αναγνώριζα εγώ στο δρόμο;
ευχαριστώ!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
έλα, αηδία καταντήσαμε πια, τέρμα με το μαλλί...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Αντωνη,
δεν τα καταφερα τελικα να βρεθουμε το πρωι.Πεσανε πολλες δουλειες μαζεμενες !So sorry for this...Καλο ταξιδι σας ευχομαι και εις το επανιδειν!Το βραδυ θα κανω αναλυτικη αναφορα στο blog σου αλλα και στην Ανοδο των Ανωγειων στην εκπομπη μου.Ισως διαβασω και το κειμενο σου για το Χατζιδακι..(μου επιτρεπεις υποθετω)
Ιδου και το mail μου για να μπορουμε να επικοινωνουμε.markls@ath.forthnet.gr
και το dvd Που μου ανεφερες θα ηταν ευπροσδεκτο!
Κώστας (Ηρακλειο)

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
δεν πειράζει, Κώστα, όπως θα κατάλαβες την έβγαλα σε internet- cafe του Ηρακλείου όλο το πρωί σχεδόν.
Πάρε ότι θες από το blog, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Και το dvd που υποσχέθηκα θα το' χω μαζί μου τον Ιούλιο που θα τα ξαναπούμε.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Πες μου σε παρακαλώ ότι αυτό το τρεντοκαφέ της δεύτερης φωτογραφίας δεν είναι στα Ανώγεια!

BOSKO είπε...

Κατερίνα σ-Μ. ...
πρόκειται για το καφέ του Ηρακλειώτικου ξενοδοχείου Galaxy, όπου έμειναν ο Σπύρος Σακκάς και ο Δημήτρης Λέκκας. Δεν θα έβλεπες κάτι τέτοιο στα Ανώγεια- ακόμη τουλάχιστον!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη ησουν 150 μετρα απο το φροντιστηριο μου..Κριμα...Επρεπε να ρθεις να φτιαξεις ολο το κειμενο σε μενα...Παντως χθες διαβασα το μεγαλυτερο κομματι απο την επιστολη στο ΜΑνο Χατζιδακι...Θαυμασια...
Κωστας

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
να' σαι καλά, Κώστα, αν και νομίζω πως θα' χε περισσότερο νόημα για κάποιον που ακούει την επιστολή μου από ραδιοφώνου, να έβλεπε και τις φωτογραφίες της ανάρτησης ταυτόχρονα!

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχεις φροντισα και για αυτο.Τους προτεινα το blog σου ανεπιφυλακτα!Και στο FB επισης!!
Τωρα θα δεις επισκεψιμοτητα(χο χοχο...)

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πράγματα που διαβάζουμε χάρις σε σένα!!
Μου φαίνεται ότι θα ροβολήσω με τους φίλους μου κατά τα Ανώγεια!! Αλήθεια αυτά τα μουσικά εργαστήρια θα είναι κάθε μέρα παράλληλα με τις γιορτές; Πού μπορούμε να ρωτήσουμε;