Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ο-γιάννης-σολδάτος-για-τον-θάνατο-του-θανάση-βέγγου

Λιτός και περιεκτικός στη δική του κατάθεση για τον Θανάση Βέγγο είναι ο Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας της βιογραφίας του, σκηνοθέτης ενός ντοκιμαντέρ γι' αυτόν και δύο ταινιών με πρωταγωνιστή αυτόν και βέβαια διευθυντής των εκδόσεων Αιγόκερως: Το μόνο συναίσθημα που με διακατέχει σήμερα είναι αυτό της απώλειας, όχι μόνο του Θανάση Βέγγου, αλλά κυρίως ενός σημαντικού κομματιού του ελληνικού πολιτισμού. Με τον θάνατο του Βέγγου έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Αν υποτεθεί πως ο Θανάσης ήταν μια ζωή ο ταλαίπωρος, κατεργάρης και πάντα αξιοπρεπής Έλληνας υπήκοος της μεταπολεμικής Ελλάδας, του Εμφυλίου, της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης, με τον χαμό του σήμερα μοιάζει να χάνεται κι η ίδια η Ελλάδα, μια Ελλάδα χρεωκοπημένη και ατιμασμένη.

kkk

* ο Γιάννης Σολδάτος βρίσκεται στη Λευκάδα για ν' αποχαιρετίσει τον βιολογικό του πατέρα, που είχε ακριβώς την ίδια ηλικία με τον Βέγγο. Έφυγαν την ίδια μέρα...

2 σχόλια:

Β.Σ. είπε...

ο κύριος Βέγγος τρέχει, πιο γρήγορος από τις σφαίρες. . . ο Κύριος Βέγγος ενώ τινάζεται το σύμπαν εξεγείρεται χάνει τα λογικά του και πετάει πέτρες σε αόρατα κτήνη. . . ο Κύριος Βέγγος που λυπάται ακόμα και τον Βασανιστή του. . . ο Κύριος Βέγγος όταν βλέπει κάποιον στενάχωρημένο του φέρνει λουλούδια και σοκολάτες. . . ο Κύριος Βέγγος χαμογελάει, κλαίει. . . έχει πάντα ωραίες γυναίκες δίπλα του. . . τις περιποιείται και τις αγαπά. . . ο Κύριος Βέγγος που τον φοβάται η σκόνη. . . ο Κύριος Βέγγος που πολεμάει την πραγματικότητα την άδικη. . . χωρίς κλάμα ή μιζέρια. . . αλλά με τρεχάλα και γέλιο. . . ο Κύριος Βέγγος που πάνω στο φιλμ τρέχει τρέχει τρέχει και πίσω του το όνειρο. . . .

BOSKO είπε...

πλησίον του ποιητή...
ο Κύριος Βέγγος που ήταν ο τελευταίος της γενιάς του, από τους κιν/φικούς ηθοποιούς τουλάχιστον...